Günlük FX Bülteni(İnfo Yatırım)

EURUSD
İngiltere başta olmak üzere birkaç ülkede görülen mutasyona uğrayan yeni koronavirüs haber akışları ile başlayan piyasalar yeni haftaya endişe ile başladı. Bu endişeler ile doların güvenli liman özelliği ön plana çıktı ve yeni haftaya dolar toparlanarak başladı. Hal böyle olunca haftanın ilk işlem gününde EURUSD paritesinde aşağı yönlü gapli açılış gerçekleşti. İlk işlem gününde aşağı yönlü hareketlenmeler sergileyen parite 1.2130 seviyelerini test etti. Buralarda uzun süre durmayan EURUSD paritesinde tekrar toparlanma hareketleri yaşandı. Diğer yandan Avrupa İlaç Ajansı; BioNTech ve Pfizer'ın geliştirdiği Kovid19 aşısını AB'de kullanıma onay verdi. Bu onay ile birlikte son onay Avrupa Komisyonu'ndan gelmek zorunda ve buna kesin gözüyle bakılıyor. Almanya, Fransa ve İtalya'da Aralık sonunda aşı kullanımına başlanması bekleniyor. Gün içerisinde piyasalar Amerika kanadından gelecek olan büyüme verisini takip edecek. Veri TSİ 16:30'da açıklanacak. Veri ile birlikte küresel bazda dolarda volatilite artacaktır. Piyasalardaki beklentiler çeyreklik bazda ABD'nin üçüncü çeyrekte yüzde 33.1 büyüme gerçekleştirebileceği yönünde. EURUSD paritesini haftanın ikinci işlem gününde teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.22750 - 1.23249 - 1.24069 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.21750 - 1.21082 - 1.20518 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği aşağı yönlü hareketlenmeler ile 7.62 seviyelerinde kapatan USDTRY paritesi içerisinde bulunduğumuz haftaya yukarı yönlü gapli açılış ile başlamıştı. Koronavirüs pandemisinde virüsün mutasyona uğradığı ve İngiltere başta olmak üzare birkaç ülkede mutasyonlu vakaların tespiti küresel bazda endişeleri bir miktar artırdı. Bu endişeler gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturdu. Diğer yandan yatırımcılar küresel bazda bu endişeler ile dolara bir miktar yönelirken dolar endeksinde ilk etapta bir miktar toparlanmalar yaşandı. Bu gelişmeler ile birlikte USDTRY paritesi dün gün içerisinde 7.73 seviyelerini test etti. Diğer yandan yurtiçinden gelen Tüketici Güveni verisi izlendi. Gelen veriye göre Aralık ayında Türkiye'de Tüketici güveni sabit kaldı ve 80.1 değerini aldı. Paritede haftanın en önemli günü ise Perşembe. TCMB Para Politikası Kurulu Perşembe günü biraraya gelecek ve faiz oranı kararını açıklayacak. Piyasalardaki beklentiler faizdeki artışın devam edebileceği yönünde. Bu sebeple TL kanadı önemli bir hafta içerisinde. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.75415 - 7.90300 - 8.05090 seviyeleri direnç noktaları olarak; gevşemelerde ise 7.60990 - 7.50840 - 7.40460 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.
Altın
Yeni haftaya piyasalar yoğun haber akışları ile başladı. Öncelikle koronavirüs pandemisinde başta İngiltere olmak üzere mutasyona uğrayan virüs tespit edilmesi ile küresel bazda endişeler arttı. Bu endişeler güvenli liman talebi ile altında yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Diğer yandan ABD'de mali teşvik paketi anlaşması altını destekleyen bir diğer unsur olarak karşımıza çıktı. Bu gelişmeler ile yeni haftada ilk olarak yüzde 1.30 değer kazanımı yaşayan ons altın 1906 seviyelerini test etti. Fakat buralarda uzun süre tutunamadı ve doların küresel bazda güçlenmesi ve toparlanması ile birlikte aşağı yönlü hareketler ile 1855 seviyeleri test edildi. Avrupa kanadında 'Avrupa İlaç Ajansı' BioNTech ve Pfizer'ın geliştirdiği Kovid19 aşısını onayladı. Böylelikle Aralık sonunda Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkeler aşılanmaya başlayacak. Bilindiği gibi İngiltere ve ABD'de aşılanma süreci ayın başında başlamıştı. Bu gelişmeler küresel bazda endişeleri bir miktar hafifletti. Yeni günde ise piyasalar TSİ 16:30'da ABD'den gelecek olan büyüme verisini takip edecek. Veri ile küresel bazda volatilite artacaktır. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1895.55 - 1912.54 - 1931.48 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1872.79 - 1845.24 - 1819.76 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği yukarı yönlü hareketlenmeler ile dikkatleri üzerine çeken petrol fiyatlarındaki 'ralli' 'mutasyon koronavirüs' ile birlikte duraksadı ve yerini aşağı yönlü hareketlenmelere bıraktı. İngiltere'de mutasyona uğrayan ve yüzde 70 bulaş hızı daha fazla olan Kovid19 vakalarının tespit edilmesi küresel bazda endişeleri artırdı. Çeşitli ülkeler İngiltere'den gelecek olan uçuşları askıya aldı. Bu da küresel petrol taleplerinde dengenin bozulabileceği endişelerini oluşturdu. Diğer yandan piyasalara düşen haber akışlarına göre Rusya; Ocak ayında yapılacak olan OPEC+ toplantısında petrol üretimini artırmayı destekleyebilir. Bu haber akışı ile gözler OPEC+'ın bir diğer büyük ortağı Suudi Arabistan'a çevrildi. Fakat Suudilerin üretim artırımı konuda ne düşündüğü henüz bilinmiyor. Bu ayki toplantıda Suudi Arabistan yürürlükte olan üretim kesintisinin ilk çeyrek boyunca devam etmesi gerektiğini belirtmişti. Önümüzdeki günlerde bu konuda gelebilecek olan haber akışları petrol fiyatlarında volatiliteyi artırabilir. Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 51.14 - 51.90 - 52.80 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 49.78 - 48.19 - 46.72 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.