Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Akışında Bugün Neler İzlenecek?
• ABD, Piyasalar Tatil Nedeniyle Kapalı
• Almanya, Toptan Satış Fiyat Endeksi (Ara),
• Türkiye, Tarım Üretici Fiyat Endeksi (Ara), Ücretli Çalışan İstatistikleri (Ara), Bütçe Dengesi

Küresel piyasalar yeni haftaya karışık yönde başlıyor...

Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif risk iştahı ile başlıyor. ABD enflasyonunda görülen geri çekilme ve üyelerden gelen ılımlı mesajlar piyasalara destek veren konu başlıkları olmaktadır. Bu sabah ABD ve Avrupa vadeli endeksler de alıcı seyrin hakim olduğu görülürken, Asya borsaları günü genel olarak yükseliş ile tamamlamaya hazırlanıyor. Çin Merkez Bankası bankacılık sistemine 1 yıl vadeli %2,75 faiz oranıyla 779mlr yuan verdiğini duyurdu. Ülkede açıklanan verilere göre konut fiyatları aralıkta da gerileyişini sürdürdü. Çin’de konut fiyatları aralıkta %1,5 düşüş kaydetti. ABD TÜFE verisi sonrası sert geri çekilen dolar endeksi (DXY) haziran ayından sonra ilk kez 102 seviyesi altında işlem görüyor. ABD 10 yıllık tahvil getirileri ise %3,50 sınırında pozitif seyretmektedir. Erken kotasyonlarda 1929 dolara doğru yükseliş kaydeden Ons Altın fiyatları, tahvil getirilerinde görülen toparlanma ile 1918 dolar seviyesinde bulunuyor. BIST100 endeksi geçtiğimiz haftayı -6,68% oranında değer kaybıyla tamamladı. BIST100 endeksinin haftaya yükselişle başlamasını ve gün içinde 4900-5150 bandı dışındaki fiyatlamaların kısa vadeli yönde belirleyici olmasını beklemekteyiz.

Piyasalarda cuma günü neler oldu?
ABD’de perşembe günü açıklanan enflasyon rakamları sonrası veri gündemi bakımından sakin geçen günde Dow Jones %0,33 yükselişle 1 ayın en yüksek seviyesini gördü. S&P500 %0,40 ve Nasdaq %0,71 oranında değer kazandı. Ülkede Kasımda %0,4 düşüş yaşayan ihracat fiyat endeksi aralıkta %2,6 azalış ile beklentilerin oldukça üzerinde düşüş kaydetti. Beklentinin %0,9 düşüş olduğu ithalat fiyat endeksi ise aralıkta %0,4 artış kaydetti. Ülkede takip edilen diğer bir veri ise Michigan Üniversitesi tarafından açıklanan tüketici güven endeksiydi. ABD’de tüketici güveni ocakta 4,9 puan artış kaydederek 64,6’ya yükseldi. Tahminlerin üzerinde artış kaydeden tüketici güveni 9 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Tüketici güvenindeki artışta enflasyon endişelerindeki azalması etkili oldu. Avrupa bölgesinde sanayi üretimi verileri ön plandaydı. Euro Bölgesi’nde ekimde %2 daralan sanayi üretimi kasımda beklentileri aşarak %1 artış kaydetti. Beklentinin %0,5 olduğu yıllık sanayi üretimi ise kasımda %2 arttı. Bölgede 21,1mlr euro açık vermesi beklenen ticaret dengesi ise kasımda beklentilerin oldukça altında 11,7mlr euro açık verdi. Ticaret Dengesi ekim ayında 27mlr euro açık vermişti. Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya 2022 yılını %1,9 büyüme ile tamamladı. 2021’de %2,6 büyüme kaydeden ülke ekonomisi; Rusya-Ukrayna savaşı, enerji krizi, arz tarafında yaşanan problemlerle 2022’de 2021 performansını gösteremedi. İngiltere’de veri gündemi yoğundu. Ülkede GSYH’nin yanı sıra sanayi ve imalat üretimiyle ticaret dengesi verileri açıklandı. İngiliz ekonomisi kasımda %0,1 büyüdü. Beklentinin %0,3 daralma olduğu ülke ekonomisi ekimde %0,5 büyüme kaydetmişti. Büyüme de Dünya Kupası’nın etkisiyle hizmet sektöründeki canlılık öne çıkarıldı. Ülkede imalat ve sanayi sektöründeki görünüm kötüleşti. Beklentilerin %3 düşüş olduğu sanayi üretimi yıllık bazda %5,1 azaldı. Beklentinin %4,8 düşüş olduğu imalat üretimi ise %5,9 azaldı. Aynı veriler aylık bazda sırasıyla %0,2 artış ve %0,5 düşüş şeklinde gerçekleşti. Yurt içinde TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Katılımcıların enflasyona yönelik beklentilerinde düşüş devam ediyor. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bu anket döneminde yüzde 32,46 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 34,92 iken, bu anket döneminde yüzde 30,44 oldu. Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru beklentisi 23,12 TL olurken, 2023 yılı GSYH beklentisi %4,1 seviyesinde gerçekleşti.

Veri Gündemi: ABD tarafında Martin Luther King Jr. Günü nedeniyle piyasalarda işlem gerçekleştirilmeyecek. Avrupa tarafında ise veri gündemi sakin. Almanya’da toptan satış fiyat endeksi izlenecek. Veri kasımda yıllık bazda %14,9 artış, aylık bazda ise %0,9 düşüş göstermişti. Yurt içinde; Tarım Üretici Fiyat Endeksi, Ücretli Çalışan İstatistikleri, Bütçe Dengesi verileri takip edilecek. Kasımda %169,45 ile tarihi zirvesini gören Tarım ÜFE, aylık bazda %7 artış kaydetmişti. TÜİK tarafından açıklanan diğer bir veri olan ücretli çalışan sayısı ekimde yıllık %7,4, aylık %0,5 artış kaydetmişti. Ücretli çalışan sayısı yıllık bazda %15,6 ile en çok gayrimenkul sektöründe artmıştı. Takip edilecek son veri ise bütçe dengesi. Eylül ve ekimde açık veren bütçe kasımda 108,3mlr fazla vermişti. Kasımda bütçe gelirleri %107,3 artış ile 347,7mlr TL’ye ulaşırken, gelirler içerisinde vergi gelirleri 312mlr TL oldu. Vergi gelirleri kalemi içerisinde en yüksek payı 123mlr TL ile kurumlar vergisi aldı. Bütçe harcamaları ise %76,4 artış ile 239,4mlr TL oldu. Gelirlerdeki hızlı yükseliş ve harcamalardaki enflasyon altı artış bütçenin fazla vermesine destek oldu. Diğer yandan, Ocak-Kasım 2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre 20,4mlr TL bütçe açığı verildi. Aynı dönemde faiz dışı denge ise 272,2mlr TL ile fazla verdi.


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.