Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Akışında Bugün Neler İzlenecek?
• ABD, Konut Fiyat Endeksi - Yıllık (Kas), Chicago PMI, CB Tüketici Güveni (Oca)
• Euro Bölgesi, GSYH - Öncü (4Ç22)
• Almanya, Perakende Satışlar (Ara), İşsizlik Oranı, (Oca)
• Türkiye, Turizm İstatistikleri (4Ç22), Dış Ticaret Dengesi, Hizmet ÜFE, Aylık Para ve Banka İstatistikleri (Ara), AKBNK, OTKAR Finansal Sonuçları - (4Ç22)
Küresel borsalar bu sabah satıcılı yönde hareket ediyor...
Küresel merkez bankaları (Fed, ECB ve BoE) faiz kararları öncesinde güç kazanan dolar endeksi (DXY) ve ABD 10 yıllık tahvil getirileri küresel risk iştahını baskılıyor. Bu sabah ABD ve Avrupa vadeli endeksler de satıcılı seyrin hakim olduğu gözlemlenirken, Asya borsalarında Çin ve Japonya’da takip edilen makro ekonomik veri akışı sonrası günü düşüş ile tamamlayamaya hazırlanıyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de kovid kısıtlamalarının kaldırılması sonrası Ocak ayında İmalat ve Hizmet PMI rakamları 50 eşik değerin üzerine yükseliş kaydederek, sektörde büyümeye işaret etti. Japonya’da perakende satışlar Aralık ayında yıllık bazda %3,0 olan beklentilerin üzerinde %3,80 oranında artış kaydetti. IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporunda büyüme tahminlerini yükseltti. Raporda, dünya ekonomisinin 2022'de yüzde 3,4 büyüdüğünün tahmin edildiği, büyüme hızının 2023'te yüzde 2,9'a düşmesinin ardından 2024'te yüzde 3,1'e çıkmasının beklendiği kaydedildi. 2023 yılına ilişkin ABD ekonomisinin büyüme tahmini yüzde 1'den yüzde 1,4'e, Euro Bölgesi ekonomisi büyüme tahmini yüzde 0,5'den yüzde 0,7'ye revize etti. Bu sabah dolar endeksi (DXY) 102,25’de pozitif yönde hareket ederken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi %3,55’te bulunmaktadır. DXY ve tahvil getirilerinde güç kazanımı sonrası Ons Altın fiyatları yeni güne 1920 dolar altında negatif yönde başlıyor. BIST100 endeksinde 5568 puandan gelen kısa vadeli düzeltme hareketi devam ediyor. Endeks son beş aydır hareket ettiği orta vadeli yükselen kanal desteğine yakın hareket etmektedir. Yılbaşından bu yana %16,64 oranında değer kaybeden bankacılık endeksinin toparlanması halinde, endeks 5000 üzerinde tutunma çabasına girebilir. Küresel piyasalarda bugün ABD’de CB Tüketici Güveni ile Chicago PMI, Euro Bölgesinde öncü GSYH rakamları ve yurt içerisinde dış ticaret istatistikleri ile hizmet ÜFE öne çıkan gelişmeler arasında yer alıyor. BIST100 endeksinde güne negatif yönde başlanmasını beklemekteyiz. Gün içerisinde kritik ve psikolojik eşik 5000 önemli destek olurken, yukarı yönlü hareketlerde 5 günlük AO 5190 - 5200 bölgesi direnç olarak takip edilebilir.

Piyasalarda dün neler oldu?
ABD borsaları haftanın ilk işlem gününde negatif seyretti. Dow Jones %0,77, S&P500 %1,30 ve Nasdaq %1,96 değer kaybetti. Ülkede aralıkta -18,8 seviyesinde bulunan Dallas Fed imalat işletme endeksi ocakta -8,4 ile 7 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Euro Bölgesi’nde final tüketici güveni -22,2’den -20,9’a yükseldi. Tüketicilerin enflasyon beklentileri 23,7 seviyesinden 17,7 seviyesine gerilerken, sanayi güveni 1,3 ile 4 ay sonra ilk kez pozitif bölgeye geçti. Almanya’da 2022 dördüncü çeyrek öncü büyüme rakamları takip edildi. Alman ekonomisi son çeyrekte %0,2 daraldı. Ekonominin küçülmesinde enerji krizi ve yüksek enflasyon etkili oldu. Yurt içinde ekonomik güven endeksi ocakta %1,3 artış kaydetti. Endeks 99,3 ile son bir yılın en yüksek seviyesine çıktı. TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre tüketici güveni %4,6, reel kesim güveni %1,8 ve inşaat sektörü güveni %0,6 artış kaydetti. Diğer yandan hizmet sektörü güveni %1,7 ve perakende ticaret sektörü güveni %1 düştü. BDDK tarafından yapılan açıklamaya göre, bankacılık sektörü net karı aralıkta yıllık %152 artışla 44,4mlr TL oldu. Sektörün net karı 2022 yılının tamamında ise %366 artışla 433,5mlr TL oldu. Sektörün aktif büyüklüğü ise 14,3trl TL’ye ulaştı.

Veri Gündemi: Piyasalar veri akışının yoğun olduğu bir güne başlıyor. ABD’de konut fiyat endeksi takip edilecek. Konut fiyatları ekimde %9,80 artış kaydetmişti. Diğer yandan aralıkta 45,10 olan Chicago PMI’ın 45, Conference Board tüketici güveninin ise 109 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde 2022 dördüncü çeyrek öncü büyüme rakamları izlenecek. Bölgede ekonominin son çeyrekte %0,10 daralması, yıllık bazda ise %2,20 büyümesi bekleniyor. Almanya’da kasımda %1,10 artış kaydeden perakende satışların aralıkta %0,40 artması, işsizliğin %5,50 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Yurt içinde turizm istatistikleri, dış ticaret dengesi, hizmet ÜFE ve aylık para-banka istatistikleri takip edilecek. 2022 üçüncü çeyrekte turizm geliri %27,1, ziyaretçi sayısı %54 artış kaydetmişti. Kasımda ihracat %2,1, ithalat %14 artmıştı. Dış ticaret açığı ise bir önceki yılın aynı ayına göre %60,7 artarak 8,8mlr dolara yükselmişti. Son olarak hizmet ÜFE ise kasımda %98,82 seviyesinde açıklanmıştı. Yurt içinde makro verilerin yanı sıra şirket bilançoları da takip edilecek. 2022 son çeyrekte AKBNK’nin net karının 20.308mn, OTKAR’ın 564mn TL olması bekleniyor.



 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.