Haftalık Borsa Strateji Bülteni (İntegral Yatırım Menkul Değerler )

Küresel piyasalar beklenenin daha üstünde gelen ABD TÜFE verisi ile toparlamaya çalıştığı risk iştahını yeniden kaybetti. Fed’e yönelik beklentiler var olduğundan daha da şahinleşirken bu dolar endeksinin (DXY) 110 seviyesine çıkmasına zemin hazırladı. Hal böyle olurken gelişen ve gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşında değer kaybetti. Hisse senedi piyasasında ise hemen hemen tüm endekslerde satıcılı bir seyir izlendi. Dow Jones geçen haftayı %4,1 kayıpla kapatırken, S&P %4,7 ve Nasdaq %5,4 değer kaybetti. Alman DAX endeksi ise haftayı %2,6 aşağıda kapadı. Borsa İstanbul ise bankacılık endeksindeki %23’lük değer kaybının etkisiyle haftayı %4 ekside tamamladı.
Piyasalar Fed’e odaklandı
Piyasalar gelecek hafta Salı günü başlayacak ve Çarşamba günü saat 21:00’de son bulacak Fed toplantısını dört gözle bekliyor. Fed’in şahin duruşundan taviz vermesini beklemiyoruz. Ancak ekstra şahin olmak ve önümüzdeki dönemde daha fazla faiz attıracağına yönelik sinyal vermekten de kaçınabilir. Sonuçta enflasyonla baş etmek için kullandığı para politikasını ekonomiyi daha fazla soğutma ya da ısındırma konusunda ayarlı tutmak zorunda. Kısacası Fed’in işi zor. Daha şahin açıklamaların bu toplantıda gelmesi halinde küresel piyasalarda baskılar daha da artabilir. Bu toplantıda Fed, ABD ekonomisine ilişkin projeksiyonları da açıklayacak. Özellikle TÜFE’nin nereye doğru beklenti oluştuğu önemli olacak. 21:30’da Fed Başkanı Powell’ın konuşmasından çıkacak sinyalleri piyasa fiyatlamak için hazır olacaktır. Bir söylem değişikli olmasını beklemiyoruz. Ancak piyasanın farklı algılayacağı bir değişiklik olması halinde piyasa fiyatlamasına hassas bir şekilde dahil olacaktır. Bu hafta için Fed önemli bir gündem.
TCMB faiz kararı geliyor
Perşembe günü TCMB’nin Eylül ayı faiz kararını alacağız. Kurum olarak faizlerde değişikliğe gidilmesini beklemiyoruz. Buna karşın geçen ay gelen sürpriz faiz indirimi sonrası her toplantıda faiz indirebileceği olasılığı bulunuyor. TCMB para politikası bizim için daha çok makro ihtiyati tedbirlerin gelip gelmeyeceğine yönelik bir yol haritası kıvamına gelmiş durumda.
Bankalar saklambaç oynuyor!
Bankaları bul ki tutasın. Çok sert hareketler var. Bankalar geçen hafta %23 değer kaybetti. Ondan öncesi hafta %26 değer kazanmıştı. Bu değer kaybına karşın şimdilik bankacılık endeksinin getiri bu ay için %6.1 getiride bulunuyor. Ancak kamu bankalarındaki tavan hareketi buradaki getiriyi silebilir. Özel bankalarda tabandan çözülmeler var. Kamu bankalarında bu ne zaman olur söylemek zor. Ancak portföyde banka hissesi tutmanın cazibesi kalmamış görünüyor. Bankacılık endeksinin çarpanları eski cazibesinin kalmadığına işaret ediyor. Diğer taraftan bankalardaki eğilimin beklenti dışında hareketlere doğru evrilmesi ön görülebilirliği azaltıyor. Bu hafta kamu bankalarının taban eğiliminde çözülme olmasını bekleyebiliriz. Ancak bankaları uzaktan izlemekte fayda olabilir.
Borsa’da iş bitmiş değil!
Borsa teknik olarak 22 günlük ortalaması olan 3255 seviyesi üzerinde satışların karşılanmaya devam etmesi halinde yükseliş eğiliminin korunabileceğini düşünüyoruz. Yukarı yönlü eğilimin daha da netleşmesi için 3500 seviyesinin üzerinin mesken edinilmesi şart. Bu sağlanmadığı sürece 3255 - 3500 arasında yatay bir eğilimin oluşmasını ancak buradan güç bulunamaması halinde 3255 seviyesinin aşağı yönde zorlanması beklenebilir.
DolarTL’de her şey aynı!
İp gibi bir DolarTL grafiğinin oluştuğunu izliyoruz. Bu çok doğal bir hareket değil ve gün içi işlem marjı oldukça daralmış görünüyor. 18 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece ana yön yukarı.


 İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.integralmenkul.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.