Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)

Bu hafta ABD’de Powell ve Fed üyelerinin konuşmaları izlenecek…

Piyasalarda bu hafta makro ekonomik veri akışının oldukça sakin seyretmesi bekleniyor. ABD’de Fed Başkanı Jerome Powell ve üyelerden gelecek olan mesajlar ile Michigan Tüketici anketleri, Euro Bölgesinde Perakende Satışlar, Almanya’da TÜFE, İngiltere’de GSYH ve Çin’de enflasyon rakamları takip edilecek. ABD Merkez Bankası (Fed) geçtiğimiz hafta federal fon oran aralığını beklentilere paralel olarak 25 baz puan artırarak, %4,50 - %4,75 aralığına yükseltti. Karar metninde enflasyonun bir miktar gerilediği ancak yüksek seyretmeye devam ettiği mesajı verildi. Karar sonrası konuşan Fed Başkanı Jerome Powell ise enflasyonda son dönemde yavaşlamanın memnuniyet verici olduğunu ancak enflasyonun hala hedeflerinin çok üzerinde olduğunu belirtti. Ayrıca Powell konuşmasında dezenflasyonist sürecin başladığını belirtmesi sonrası ise küresel risk iştahına pozitif yönde hareketler ivme kazanmıştı. Fed Başkanı Jerome Powell’ın bu hafta 07 Şubat Salı TSI 20:00’de konuşması bekleniyor. Powell’ın konuşmasında para politikası, enflasyon ve geçtiğimiz hafta Tarım Dışı İstihdamın 517 bin artış ile Temmuz 2022’den bu yana görülen en yüksek artışı kaydetmesi sonrası istihdam piyasasına ilişkin verebileceği mesajlar piyasalarda volatilitenin yüksek seyretmesine neden olabilir. Hafta içerisinde üyelerden gelecek agresif veya yumuşak tonda mesajlar piyasalarda hareketliliğe neden olabilecek bir diğer konu başlığı olarak takip edilecek.

ABD’de hafta içerisinde takip edilecek veriler arasında 10 Şubat TSI 18:00’de açıklanacak Şubat ayına ilişkin öncü Micgihan Üniversitesi anketleri izlenecek. Micgihan Üniversitesi anketlerinden tüketici hissiyatı ile enflasyon beklentileri piyasalara etki gücü yüksek veriler olarak izleniyor. ABD’de son dönemde ivme kaybeden enflasyon rakamları sonrası tüketici hissiyatında son üç aylık dönemde görülen toparlanma dikkat çekmektedir. Tüketici hissiyatının Şubat ayında Ocak ayına paralel olarak 64,9’da sabit kalması beklenmektedir. ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı, beklentilerden güçlü gelen istihdam raporu ve teknoloji devleri (Apple, Amazon, Tesla ve Alphabet) finansal sonuçlarının takip edildiği haftayı ABD’nin üç majör endeksi karışık seyir ile tamamladı. Haftayı Dow Jones -0,15% değer kaybıyla tamamlarken, S&P 500 %1,62 ve Nasdaq %3,31 oranında değer kazandı.

Euro Bölgesinde bu hafta içerisinde Perakende Satışlar, Almanya’da TÜFE, İngiltere’de GSYH ile ECB Başkanı Lagarde ve üyelerden gelecek olan mesajlar öne çıkan gelişmeler arasında yer alıyor. Tüketici davranışlarına ilişkin sinyal vermesi açısından yakından takip edilen perakende satışlar 06 Şubat TSI 13:00’te açıklanacak. Kasım ayında perakende satışlar aylık bazda %0,80 oranında artışla yıllık bazda -2,8% gerileme kaydetti. Aralık ayında perakende satışların aylık bazda -2,5% oranında düşüşle yaklaşık son 1 (bir) yılın en yüksek düşüşünü kaydetmesi bekleniyor. Verinin yıllık bazda ise -2,75% olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), geçtiğimiz hafta açıklanması planlanan Almanya Ocak ayı öncü TÜFE’nin eyaletlerden gelen verilerin işlenmesinde teknik sorunlar nedeniyle 09 Şubat Perşembe TSI 16:00 açıklanacağını bildirdi. Ocak ayı öncü TÜFE’nin aylık %1,1 oranında artışla yıllık bazda %8,6’tan %9,2’ye yükseliş kaydetmesi beklenmektedir. İngiltere Merkez Bankası (BoE) geçtiğimiz hafta politika faizini beklentilere paralel olarak 50 baz puan artırarak, %4,00’e yükseldi. BoE’e enflasyon ile mücadele de kararlı olarak mücadele etmeye devam ederken, enflasyon rakamlarında istenilen düşüş ivmesi yakalanamadı. BoE’nin sıkılaştırıcı para politikası enflasyona istenilen ölçüde etki etmezken, ekonomik aktivite üzerinde baskı oluşturuyor. Ülkede geçtiğimiz hafta takip edilen PMI rakamları 50 eşik değerin altında kalmaya devam ediyor. İngiltere’de 10 Şubat TSI 10:00’da açıklanacak GSYH'nin dördüncü çeyrekte yıllık %0,40 büyümesi öngörülüyor. İngiltere ekonomisi yılın üçüncü çeyreğini %1,90 oranında büyüme ile tamamlamıştı. ECB Faiz kararı sonrasında ECB Başkanı Lagarde’ın ilk kez 06 Şubat 21:00’de konuşması bekleniyor. Basın toplantısında Lagarde; enflasyon baskılarını göz önünde bulundurduklarında faiz oranlarını Mart ayında 50 baz puan daha artırmayı düşündüklerini ve sonrasında para politikası duruşunu gözden geçirerek değerlendirmeler yapabileceklerini belirtmişti. Bu hafta konuşmasında Mart toplantısı ve güncel ekonomik görünüme ilişkin mesajları piyasalarda volatilitenin yüksek seyretmesine neden olabilir.

Asya’da bu hafta Dünya’nın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de Ocak ayına ilişkin enflasyon rakamları ile Japonya’da ÜFE öne çıkan gelişmeler arasında yer alıyor. Çin’de kovid kısıtlamalarının kaldırılması sonrası enflasyon rakamları son dönemde yakından takip ediliyor. Ülkede Aralık ayında enflasyon aylık bazda dezenflasyonist beklentilerin aksine değişim göstermedi. Ocak ayında enflasyonda Ülkede Aralık ayında enflasyon aylık bazda dezenflasyonist beklentilerin aksine değişim göstermedi. Ocak ayında enflasyonda yukarı yönlü ivmelenmenin görülmesi bekleniyor. Çin’de Ocak ayında TÜFE’nin aylık bazda %0,30 oranında artışla yıllık bazda %2,20’ye yükseliş kaydetmesi bekleniyor. Çin’de enflasyonda tekrardan yukarı yönlü ivme görülmesi halinde küresel enflasyon korkularını gündeme getirebilir. Böyle bir durum oluşması halinde ise küresel risk iştahı baskı altında kalabilir. Japonya’da yaklaşık son üç aylık süreçte yükseliş kaydeden üretici fiyatlarının (ÜFE) Ocak ayında %10,2’den %9,2’ye gerilemesi beklenmektedir.

Yurt içerisinde bu hafta büyümenin öncü göstergesi olarak izlenen sanayi üretimi, iş gücü istatistikleri ile Borsa İstanbul’da şirketler tarafından açıklanacak 4Ç22 finansal sonuçları öne çıkan gelişmeler arasında yer alıyor. Aralık ayında sanayi üretimi aylık bazda -1,1% düşüşle yıllık bazda -1,3% olarak gerçekleşmişti. Geçtiğimiz hafta takip edilen ISO PMI rakamları 48,1’den 50,1’e yükseliş kaydederek, 10 (on) aylık daralma döneminin sona erdiği sinyali vermişti. PMI rakamlarının detaylarında hem üretim hem de yeni siparişlerde yavaşlama Aralık ayına kıyasla hız keserken, bazı firmalar talepte iyileşme belirtileri olduğuna dikkat çekti. Yaklaşık son üç aylık süreçte görülen PMI rakamlarında toparlanma ve sanayi üretimi ile PMI rakamları arasında görülen güçlü korelasyonun etkisiyle Ocak ayında sanayi üretiminde toparlanma görülebilir. PMI rakamlarının detaylarında izlenen istihdam endeksinde son üç ayda görülen toparlanma eğiliminin devam ettiği gözlemlendi. Kasım ayına %10,2 ile değişim göstermeyen işsizlik oranında 2022 Aralık ayında nasıl bir seyir izleyeceği yakından takip edilecek. Borsa İstanbul’da (BIST100) 4Ç22 finansal sonuçlarının bu hafta yoğunluğunu artırması bekleniyor. Hafta içerisinde TTRAK, TKFEN, AKGRT, BIMAS, ISCTR, TUPRS, AYGAZ, FROTO, AGESA ve KCHOL finansal sonuçları izlenecek.


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş