Haftalık Bülten (Dinamik Menkul Değerler )

Haftalık Bülten-ABD Tarım Dışı İstihdam Beklenti Altında Kaldı
ABD ve Euro Bölgesi verilerinin ön planda olduğu haftada veriler beklentileri karşılayamadı. ABD vadeli endeksleri gelecek hafta Washington’da yüz yüze gerçekleşecek ABD - Çin ticaret görüşmelerine dair yaşanan belirsizlik ve ABD ISM verilerindeki beklenmedik düşüşün ardından haftayı negatif bir görünüm ile tamamladı. Euro Dolar paritesi hafta içerisinde son 28 ayın en düşük seviyesinde işlem gördü. Chicago Fed Başkanı Charles Evans euronun dolar karşısında 2017 mayıs ayından itibaren görülen en düşük seviyenin ardından yaptığı değerlendirmede "Bunun ithalat fiyatlarını nasıl etkilediğine ve enflasyon ölçümlerini nasıl değiştirdiğine bakıyoruz" ifadesini kullandı. Almanya PMI verilerinin beklentilerin altında kalması ve imalat PMI verisinin uzun süredir 50'nin altında gerçekleşmesi Euro Bölgesi lokomotif ülkesinin resesyon sinyalleri verdiğini gösteriyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson Brexit için Avrupa Birliği'ne yeni bir teklifte bulundu.
Global bazda ve bölgesel ekonomilerde hafta boyunca yaşanan gelişmeler ve açıklanan veriler:
ABD Piyasalarında Yaşanan Gelişmeler
- ABD Chicago satın alma müdürleri endeksi 47.1 ile beklentilerin altında kaldı. ABD Başkanı Donald Trump Çin ile olan ticaret savaşları için "Biz kazanıyoruz ve kazanacağız. Çin anlaşmayı bozmamalıydı." dedi.
- Chicago Fed Başkanı Charles Evans, euronun dolar karşısında 2017 mayıs ayından itibaren görülen en düşük seviyenin ardından yaptığı değerlendirmede "Bunun ithalat fiyatlarını nasıl etkilediğine ve enflasyon ölçümlerini nasıl değiştirdiğine bakıyoruz" dedi.
- ABD ISM imalat satın alma müdürleri endeksi Eylül ayında 47.8 ile beklenti altında kaldı.
- 10 Ekim haftasında ABD ve Çin heyetlerinin Washington’da yüz yüze gerçekleştireceği ticaret görüşmelerine dair belirsizlikler ve ABD imalat sektöründe yaşanan daralmanın etkisi ile ABD vadeli endeksleri hafta ortasında sert satış yaşadı.
- ABD ADP tarım dışı istihdam değişikliği 135 bin kişi ile beklentilerin altında gerçekleşirken ABD ham petrol stokları 3.104M ile beklentilerin üzerinde açıklandı.
- New York Fed Başkanı John Williams ABD ekonomisine güçlü göründüğünü ancak bazı belirsizlik ve risklerden dolayı görünümün karışık olduğunu belirtti. Williams dün yaptığı konuşmada "Ekonomide bir parça yavaşlama işaretleri görüyoruz," ve "Para politikasının ekonominin sürdürülebilir bir hızda büyümesini korumayı sağlayacak şekilde pozisyonlanmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
- Dünya Ticaret Örgütü ABD'nin Avrupa Birliği tarafından Airbus'a sağlanan yasa dışı desteklemelerin ardından ABD'nin Avrupa Birliği ürünlerine 18 Ekim itibariyle geçerli olacak 7.5 milyar dolar değerindeki ek gümrük vergi uygulamasına izin verdi.
- ABD işsizlik haklarından yararlanma başvuruları son dört haftanın zirvesine çıkarak 219 bin olarak gerçekleşti. ABD bileşik PMI 51.0 ile beklentilere paralel olarak gerçekleşirken ABD ISM imalat dışı satın alma müdürleri endeksi 52.6 ile beklentilerin altında kaldı.
- ABD tarım dışı istihdam verisi 136 bin kişi ile ortalama saatlik kazançlar ise %0 .3'lük beklentisine karşın değişiklik olmaması hayal kırıklığına neden oldu. İşsizlik oranı eylül ayında azalış göstererek %3.5 olarak açıklandı. ABD işsizlik bu oran ile son 50 yılın en düşük seviyesi oldu.
Euro Bölgesinde Yaşanan Gelişmeler
- Almanya'da TÜFE %0 olarak açıklandı. Almanya işsizlik oranı yıllık bazda %5 olarak gerçekleşti, aylık bazda ise işsiz sayısı 10 bin azalarak beş ayda ilk kez düşüş kaydederken beklenmedik bir şekilde iyileşme gösteren iş gücü piyasası ekonomideki resesyon endişesini azalttı.
- İngiltere ekonomisi yıllık bazda %1.3 ile beklentilerinde beklentilerin üzerinde büyüdü. İtalya işsizlik aylık bazda son 8 yılın en düşük seviyesinde açıklandı.
- Euro Bölgesi işsizlik oranı %7.4 ile beklentilerin altında geldi. Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi, "Faizden varlık alımlarına, ileriye dönük yönlendirme için tüm araçlar ayarlanmaya hazır durumda," dedi ve AMB'nin fiyat istikrar hedefini izleme konusunda simetrik olduğunu da belirtti.
- Euro Bölgesi enflasyon eylül ayında beklenmedik bir şekilde yavaşlama kaydederken yıllık bazda TÜFE % 0.9 olarak gerçekleşti. Euro bölgesi imalat PMI verisi beklentilerin üzerinde 45.7 olarak açıklanmış olsa da sekiz ay üst üste daralma göstererek 2012 yılı ekim ayından itibaren gerçekleşen en düşük seviyeye ulaştı.
- Almanya imalat PMI 41.7 ile İngiltere imalat PMI verisi ise 48.3 ile beklentilerin üzerinde açıklandı.
- İngiltere inşaat PMI 43.3 ile beklentilerin altında kalırken İngiltere Başbakanı Boris Johnson anlaşmasız Brexit'e hazır olduklarını ifade etti. Johnson Avrupa Birliği'ne çarşamba günü Brexit görüşmelerinde uzlaşma sunacağını belitti, ancak Avrupa Birliği'nin bunu geri çevirmesi halinde görüşmelerden çekileceğini vurguladı.
- Euro Bölgesi perakende satışlar aylık bazda %0.3 ile beklentilere paralel olarak açıklandı. Euro Bölgesi Markit bileşik PMI verisi 50.1 beklentilerin altında kalırken İngiltere bileşik PMI ise 49.5 ile bir önceki seviyenin altında gerçekleşti. Almanya hizmet PMI 51.4 ile beklentilerin altında gerçekleşerek Euro Bölgesinin en büyük ekonomisinin resessyon riskini bir kez daha gündeme getirdi.
- İngiltere Başbakanı Boris Johnson hükümetinin Avrupa Birliği'ne dün ilettiği yeni Brexit anlaşması teklifi ile ilgili olarak İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında milletvekillerine bilgi verdi. Teklif ile hedeflerinin anlaşmalı bir ayrılık olduğunu gösterdiğini belirten Johnson, “Bu yapıcı ve makul teklif, ciddiyetimizi gösteriyor.” dedi.
Asya Piyasalarında Yaşanan Gelişmeler
- Japonya hisse senetleri ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, Çinli şirketleri ABD Borsalarından çıkarmayı düşündüğü öne sürülmesiyle haftaya negatif başladı. Gün içerisinde ABD Hazine Bakanlığı tarafından "Yönetim Çinli şirketlerin hisse senetlerinin şu anda ABD borsalarınının kotundan çıkarılmasını düşünmüyor." açıklaması yapıldı.
- Çin Caixin imalat PMI'ı 2018 yılı şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak 51.4 olarak açıklandı. Çin Dışişleri Bakanı Wang "Ticaret savaşları dünyayı durgunluğa sürükleyebilir." dedi.
- Japonya Tankan Büyük İmalatçılar endeksi 5 seviyesinde açıklanarak beklentilerin üzerinde geldi. Tankan Büyük İmalat Dışı endeksi ise 21 ile beklentilerin üzerinde açıklanan bir diğer önemli veri olarak kayıtlara geçti.
- Avustralya Merkez Bankası 25 baz puan faiz indirimine giderek politika faizini %0.75 oranında belirledi.
Yurt İçi Piyasalarda Yaşanan Gelişmeler
- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yeni ekonomi programını tanıttı. 2022 yılına kadar olan işsizlik, büyüme ve enflasyon oranları hakkında tahminler belirtildi.
- Türkiye imalat PMI bir önceki seviyeye göre artış göstererek 50.0 oranında gerçekleşti.
- Almanya merkezli Volkswagen'in Manisa’da 1.4 milyar euro yatırım yapacağını resmi olarak duyurdu.
- Türkiye üretici fiyat endeksi yıllık bazda %2.45 bir önceki seviyenin altında açıklandı.
Diğer Gelişmeler
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya Enerji Haftası konferansında yaptığı açıklamada Saudi Aramco tesislerine yapılan saldırıların piyasada büyük kayıplara neden olduğunu ifade ederek "Ancak bu kayıplar kısa vadeli oldu ve üretimleri 1 haftada eski haline döndü. Saldırganlar amaçlarına ulaşamadı." dedi. Putin ayrıca yapılan saldırılara ilişkin İran'a yönelik suçlamaları reddettiklerini belirterek "İran ve Suudi Arabistan ile saldırıları konuştuk. Soruşturma ve kanıt olmadan İran'ın suçlanması doğru değil. Duygular yerine gerçek veriler üzerinden ilerlemek gerekiyor." ifadelerini kullandı.
- Polonya Merkez Bankası politika faizini %1.5 ile sabit tuttu.
- Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak küresel ekonomideki yavaşlama sebebiyle petrol talebinin düştüğünü belirterek, "Küresel petrol talebi artışı bu yıl 2018’e kıyasla günlük 500 bin varil geriledi." ifade etti.
- Hindistan Merkez Bankası beşinci defa üst üste gösterge repo faizininde indirime gitti. İndirim 25 baz puan olurken faiz oranları %5.15'e gerilemiş oldu. Hindistan Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada “Büyüme endişelerini iç talebi yeniden canlandırarak karşılamak için politika alanı mevcut.” ifadesi kullanıldı.
- Kanada Ivey PMI 48.7 ile bir önceki seviyenin altında gerçekleşti.
Hafta içerisinde açıklanacak verilere bakıldığında;
7 Ekim 2019, Pazartesi
09:00 Almanya Fabrika Siparişleri (Beklenti -%1.5 / Önceki -%2.7)
17:30 Türkiye Hazine Nakit Dengesi (Önceki 5.690B)
8 Ekim 2019, Salı
04:45 Çin Caixin Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Önceki 52.1)
15:30 ABD Çekirdek ÜFE (Beklenti %0.2 / Önceki %0.3)
15:30 ABD ÜFE (Beklenti %0.1 / Önceki %0.1)
9 Ekim 2019, Çarşamba
02:30 Avustralya Westpac Tüketici Güveni (Önceki -%1.7)
17:00 ABD İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (Önceki 7.217M)
17:30 ABD Ham Petrol Stokları
21:00 FOMC Toplantı Tutanakları
10 Ekim 2019, Perşembe
11:30 İngiltere Ekonomik Büyüme (Önceki %0.3)
11:30 İngiltere Sanayi Üretimi (Beklenti -%0.1 / Önceki %0.1)
11:30 İngiltere İmalat Üretimi (Beklenti -%0.1 / Önceki %0.3)
13:00 Euro Bölgesi Grup Toplantısı
15:30 ABD Çekirdek TÜFE (Beklenti %0.2 / Önceki %0.3)
15:30 ABD TÜFE (Beklenti %0.1 / Önceki %0.1)
11 Ekim 2019, Cuma
09:00 Almanya TÜFE (Beklenti -%0.2 / Önceki -%0.2)
10:00 Türkiye Cari Hesap (Önceki 1.16B)
Belirsiz OPEC Toplantısı
15:30 Kanada İstihdam Değişikliği (Beklenti 15.0K / Önceki 81.1K)
15:30 Kanada İşsizlik Oranı (Beklenti %5.7 / Önceki %5.7)
17:00 ABD Michigan Tüketici Güveni (Beklenti 90.6 / Önceki 93.2)
EURUSD
1.0965 referans seviyesi üzerinde tutunma çabası gösteren parite bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayabilirse yukarı yönlü işlemler 1.1007 ve kritik 1.1052 dirençlerine doğru genişleyebilir.Ancak geçtiğimiz hafta küresel bazda değer kaybı yaşayan doların hafta boyunca tepki alımları ile karşılaşması durumunda ise paritede geri çekilmelerin yaşanabileceğini belirtmek isteriz. 1.0965 referans seviyesinin altına yaşanacak kırılmalarda 1.0930 ve kritik 1.0877 destek seviyeleri güncelliğini korumaya devam etmektedir.
Destek: 1.0965 - 1.0930 - 1.0877
Direnç: 1.1007 - 1.1052 - 1.1114
ALTIN
1493 ana destek seviyesi üzerinde yukarı yönlü potansiyelini korumaya devam eden değerli metalde alıcılı seyrin tekrar tetiklenmesi durumunda 1510 ve 1525 ana direnç seviyelerini yakından takip edeceğiz. Ancak 1493 ana destek seviyesinin kırılması ve altında kalıcılık sağlanması durumunda ise satıcılı seyir sertleşerek 1478 ve 1466 referans seviyelerine doğru derinleşebilir.
Destek: 1493 - 1478 - 1466
Direnç: 1510 - 1525 - 1541
GBPUSD
1.2364 ana direnç seviyesinden aşağı yönlü bir şekilde baskılanmaya devam eden paritede aşağı yönlü denemelerin tekrar tetiklenmesi durumunda 1.2205 ana destek seviyesi karşımıza çıkmaktadır. Ancak paritede yaşanabilecek olası yükselişlerde ise 1.2364 referans seviyesini yakından takip edeceğiz. Bu seviyenin aşılamsı ve üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise yukarı yönlü algının güçlenerek artış gösterebilceğini ve 1.2502 direnç seviyesinin gündeme gelebileceğini belirtmek isteriz.
Destek: 1.2205 - 1.2160 - 1.2110
Direnç: 1.2364 - 1.2428 - 1.2502
USDTRY
Hem teknik hem de psikolojik açıdan önem düzeyi yüksek olan 5.7680 ana direnç seviyesi altında işlem görmeye devam eden kur bu seviye altında kalmayı sürdürdüğü müddetçe TL lehine algının canlı kalmaya devam ettiğini belirtmek isteriz. Olası geri çekilmelerde 5.6030 ve kritik 5.4540 desteklerini takip edeceğiz. Ancak dolar lehine fiyatlamların görülmesi durumunda ise 5.7680 ana direnç seviyesi gündeme gelebilir. Bu seviyenin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise 5.9760 direnci karşımıza çıkmaktadır.
Destek: 5.6030 - 5.4540 - 5.2820
Direnç: 5.7680 - 5.9760 - 6.1470
CRUDE OIL
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde tepki alımları ile karşılaşan ham petrolde yukarı yönlü seyrin devam etmesi halinde 54.68 ana direnç seviyesi gündeme gelebilir. Ancak bu ana direnç seviyesi aşılamadığı sürece ham petrolün yönünü tekrar aşağıya doğru çevirebileceğini belirtmek isteriz. Olası geri çekilmelerde ise 52.19 ve 51.08 destekleri güncelliğini korumaya devam etmektedir.
Destek: 52.19 - 51.08 - 49.33
Direnç: 54.68 - 55.86 - 56.40


Dinamik Menkul Değerler A.Ş.
https://dinamikmenkul.com/
https://analiz.dinamikmenkul.com/


***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.