Haftalık Bülten (Dinamik Menkul Değerler )

Haftalık Bülten - Geçen Hafta AMeirka’da Mali Teşvik Problemi Çözülemedi, Endeksler Geriledi
Geçtiğimiz hafta küresel endekslerin bir miktar aşağı yönlü seyir izlediğini gördük. MCSI küresel endeksi %-0.68 oranında değer kaybederken, majör bölgesel endekslerde de aşağı yönlü hareketler etkili oldu. Avrupa Stoxx600 endeksi yaklaşık %1 oranında değer kaybederken, Wall Street’te de benzer şekilde aşağı yönlü hareketler izledik. Dow Jones endeksi haftayı %0.6 oranında aşağıda kapatırken, bu oran SP500 endeksinde %1 olarak gerçekleşti. Nasdaq endeksi ise %0.7 oranında değer kaybetti. Haftalık bazda uzakdoğu endekslerinde ise yükseliş izliyoruz. MCSI Asya Pasifik endeksi %0.46 oranında değer kazandı. Amerika ve Avrupa bölgesinde pandemi vakalarında görülen artış küresel bazda risk iştahını bir miktar azaltırken, kısıtlayıcı önlemlerin daha da yaygınlaştığını ve kapsamının da genişlediğini görüyoruz. Bu durumun ekonomik yansıması ise her iki bölgede de aşağı yönlü risklerin artmasına neden oluyor. Amerika’da özellikle mali teşvik paketi konusunda hala uzlaşma sağlanamaması risk iştahını olumsuz yönde etkiliyor. Aralık ayı sonuna kadar bir uzlaşma sağlanamaması durumunda milyonlarca işsiz Amerika'nın işsizlik ödeneklerinin kesilmesine neden olabilir. Amerika’da demokrat ve cumhuriyetçi tarafın 900 milyar dolarlık yeni mali teşvik paketi konusunda belli bir uzlaşı sağlasa da kapsamı konusunda hala ciddi görüş ayrılıkları devam ediyor. Bu durum da piyasalarda tedirginlik yaratıyor. Son gelen makro ekonomik veriler ışığı altında Amerika’da mali teşvik paketinin ne kadar elzem olduğu net bir biçimde ortaya konulsa da siyasi tarafın anlaşmadan hala uzak olması ve belirsizliklerin giderilememesi ciddi bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda da geçtiğimiz hafta risk iştahında belli bir düşüş oluştu.
Brexit Anlaşmazlığı ve Pandemi Avrupayı Olumsuz Etkiliyor
Eski kıtada ise Brexit konusunda hala İngiltere ile AB arasında bir anlaşma sağlanabilmiş değil. Bu ayrılık konusu AB tarihinde bir ilk olduğundan iki taraf arasındaki süreç bu anlamda daha da karmaşık bir hal alıyor. Söz konusu ayrılığın bir anlaşma dahilinde nihayetlenmesi İngiltere için olduğu kadar AB için de son derece önemli. Her iki tarafın ekonomisinin bu sürecin anlaşma olmadan tamamlanması durumunda zarar göreceğini söylemek mümkün. Avrupa’da gerek pandemi vakalarında görülen artışlar ve buna karşılık kısıtlayıcı tedbirlerin artırılması risk iştahını düşürürken, endekslerin de haftayı düşüşle kapatmasına neden oldu. AB Merkez Bankasının da perşembe günü pandemi vakalarında görülen artışın ekonomi üzerinde bir risk oluşturduğunu ifade etmesi de aşağı yönlü hareketlerde etkili oldu. Pandemi ile mücadele kapsamında geliştirilen aşıların resmi mercilerce onay alınması piyasada aşağı yönlü hareketleri sınırlı tutsa da tüm popülasyonun ülke bazında aşılanması ciddi bir zaman ve organizasyon gerektirdiğinden aşılamanın etkisinin hemen ortaya çıkması mümkün olmayabilir. Bu süreç zarfında pandeminin izleyeceği yol ve politika yapıcıların söz konusu geçiş sürecinde sağlayacakları destek oldukça önemli. Aşağı yönlü riskler mevcut olsa da aşıların hızlı bir biçimde geliştirilmesi ve kullanıma alınmasının piyasa üzerinde olumlu beklentileri devam ettirdiğini söyleyebiliriz.
Ekonomide Tehlike Çanları, Amerika’da Gözler Mali Teşvikte
Bu hafta açıklanan makro ekonomik verilere baktığımızda Amerika’da oldukça önemli verilerin açıklandığını görüyoruz. Öncelikle istihdam piyasasında ciddi bir yavaşlama söz konusu. Haftalık işsizlik başvuruları verisi beklentilerin üzerinde 853K olarak gerçekleşti. Bu rakam eylül ayının ikinci yarısından bu yana görülen en yüksek değer olarak karşımıza çıkıyor. Pandemi vakalarında görülen ciddi artış istihdam piyasasında görülen yavaşlama üzerinde ciddi bir etken olarak görülüyor. Buna karşın Michigan tüketici güveni aralık ayının ilk haftasında beklentilerin üzerinde 81.4 olarak gerçekleşti. Ancak bu durumun özellikle Amerikan seçimlerini demokratların kazanmasından dolayı gerçekleştiğini görüyoruz. Cumhuriyetçileri destekleyen kesimde ise tüketici güveni düşme eğiliminde. Tüketici güveninde görülen bu artışın harcamaya dönüşmesi konusunda ise ciddi soru işaretlerimiz var. Bununla birlikte Amerika’da kasım ayı çekirdek TÜFE verisi beklentilerin bir miktar üzerinde %0.2 olarak gerçekleşse de üretici fiyatlarının kasım ayında aylık bazda beklentilerin altında kaldığını izliyoruz. Üretici fiyatları nisan ayından bu yana en düşük aylık artışını gösterirken, endekse giren bazı malların fiyatlarında görülen artışı arz ya da tedarik sıkıntısına bağlamak mümkün. Kısıtlayıcı tedbirlerin artışı işsizlik üzerinde yukarı yönlü bir baskı yaratırken ücret enflasyonu da bundan olumsuz etkileniyor. İstihdam piyasasında görülen yavaşlık tüketici gelirini olumsuz etkilerken, yeni mali teşvik paketi üzerinde anlaşma sağlanamamış olması işsizlik ödeneğinden faydalanan milyonlarca işsizin bu haklardan ocak ayından itibaren bu haklarından mahrum kalmasına neden olabilir.
Avrupa Merkez Bankasında Ek Parasal Genişleme
Avrupa’da ise bu hafta gelen makro ekonomik veriler olumlu gözüktü. Her ne kadar tüketici fiyatları üzerinde iç talep eksikliği nedeniyle aşağı yönlü baskılar devam etse de Avrupa’nın en güçlü ekonomisine sahip olan Almanya’dan gelen veriler yüzleri bir nebze güldürdü. Almanya ZEW ekonomik hissiyatı beklentilerin üzerinde 55 olarak açıklandı. Bununla birlikte Euro bölgesinde de benzer şekilde ZEW ekonomik hissiyatı 54.4 olarak gerçekleşti. Euro bölgesi 3.çeyrek GSYİH verisi yıllık bazda %4.3 oranında geriledi. Bununla birlikte AMB faiz oranlarını %0 düzeyinde sabit tuttu. Ancak pandemi vakalarında görülen artış nedeniyle AMB varlık alımlarını 500 milyar Euro artırdı. Pandemi sürecinde görülen vaka artışları ve bu durumun ekonomi üzerinde belirsizlik ve riskler taşıması nedeniyle varlık alımı programının süresi de uzatıldı. Bununla birlikte Avrupa Bölgesinde pandemi sürecinde tahrip olan ülke ekonomilerine yardım öngören 2 trilyon dolarlık teşvik paketi üzerinde ülkeler nezdinde anlaşma sağlanması da daha önce üzerinde anlaşılan bu paketin ülkelere dağılımı da mümkün hale geldi. Ancak İngiltere ile Brexit sürecinde hala bir anlaşmaya varlılamamış olası bölge ekonomisi için ciddi bir sorun olarak göze çarpıyor. Görüşmelerde hala bir uzlaşı sağlanabilmiş değil ve artık 3 haftadan daha kısa bir süre kala bu durum her iki taraf için baskı oluşturmaya devam ediyor. Her iki taraf anlaşma olmadan bir ayrılığın gerçekleşmesini yüksek olasılık olarak görse de görüşmeler olanca hızıyla devam ediyor.
Dolar Geçen Hafta Az da Olsa Değer Kazandı
Dolar ise geçen hafta majör para birimleri karşısında, gördüğü son 2.5 yılın dip seviyesinden sonra %0.15 değer kazandı. Doların geçen haftayı değer artışı ile kapatmasında Amerika’da mali teşvik paketi ile ilgili kısa vadede bir çözüm sağlanabileceği konusundaki belirsizliğin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Zira bu durum risk iştahının bir miktar gerilemesine neden oldu. Bununla birlikte aşı sürecinin artık başlaması ile başlayan risk iştahındaki artış bir niktar azalmasına rağmen gücünü koruyor. Bu nedenle Doların gelecek haftalarda da zayıf görüntüsüne devam etmesi dalgalanmalarla birlikte devam edebilir. Kuşkusuz bu durumda tünelin sonunda ışık görülmesine rağmen hala tünelin içinde olmamızın da payı büyük. Euro, Dolar karşısında geçtiğimiz hafta yatay bir seyir izlerken haftalık bazda %0.07’lik bir düşüş sergiledi. Pound ise Brexit sürecinde anlaşma olmayacağı beklentilerinin artmasıyla birlikte Dolar karşısında haftayı yaklaşık %1.5’luk düşüşle tamamladı.
Altında Farklı Etmenlerin Mücadelesi
Altın ise geçtiğimiz haftayı %0.22lik bir artışla kapatmayı başardı. Altında 2 farklı etkinin mücadelesini görüyoruz. Aşılama sürecinin başlaması Altında aşağı yönlü baskıları artırırken, mali teşvik beklentiler nedeniyle de yukarı yönlü hareketler izliyoruz. Özellikle aşılama sürecine girilmesi riskli varlıklara olan talebi artırırken, güvenli varlıklardan bir çıkış hareketini de beraberinde getiriyor. Aşılama sürecinin tamamlanması ve akabinde makro ekonomik gelişimin kazanılmasının da belli bir zaman alacak olması da aşağı yönlü ahreketleri bir miktar sınırlandırıyor, zira bu durum devasa boyutlardaki parasal ve mali teşviklerin uzun bir süre devam edeceğiz anlamına geliyor. Ancak beklenti düzeyinde durumu ele aldığımızda tünelin ucunda ışığın görülesi Altında pandemi sürecinde görülen zirvelerin tekrar edilmesi durumunu ortaya çıkarabilir.
Bu hafta Gözler Amerika’da ve Avrupa’da Olacak
Bu hafta ise bir dizi önemli veriyi takip ediyor olacağız. Öncelikle bu hafta Amerika'da mali teşvik paketi gelişmeleri ile birlikte Brexit süreci olacak. Bununla birlikte pandemi vakalarında görülen artışlar ve ekonomik etkileri de gündemi devamlı surette meşgul edecektir. Makro ekonomik açıdan ise pazartesi günü Euro bölgesi ekim ayı sanayi üretimi verisi açıklanacak. Salı günü ise Çinden sanayi üretimi verisini takip ediyor olacağız. Aynı gün İngiltere İşsizlik hak başvurusu değişimi bizim için önemli bir veri durumunda. Çarşamba günü ise İngiltere yıllık bazda kasım ayı TÜFE verisi ile Almanya İmalat PMI verilerini takip edeceğiz. İngiltere’den de aynı şekilde imalat, hizmet ve bileşik PMI verileri oldukça önemli. Aynı gün Amerika’dan kasım ayı perakende satışlar verisi ile FED FOMC açıklamasını takip ediyor olacağız. Aynı gün FED faiz kararını açıklıyor olacak. Perşembe günü ise Euro bölgesi kasım ayı yıllık TÜFE oranı açıklanacak. Aynı gün İngiltere’den faiz oranı kararını takip edeceğiz. Amerika’da konut sektöründe inşaat izinleri verisi ile birlikte haftalık işsizlik başvuruları verisi önemli verilerden olarak karşımıza çıkıyor. Haftanın son gününde ise İngiltere kasım ayı perakende satışlar verisi ile birlikte Almanya IFO İş iklimi endeksini takip edeceğiz.
EURUSD - Parite Kritik Seviyeyi Aşamadı
EURUSD paritesi geçen hafta kritik 1.2214 seviyesini aşmakta zorlandı. Bu seviye altında günlük bazda kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda paritede 1.2046 ve 1.1819 destek seviyelerini takip ediyor olacağız. Buna karşın 1.2214 referans seviyesinin aşılması durumunda 1.2391 ve 1.2536 direnç seviyeleri bizim için önemli hale gelecektir.
Destek: 1.2046 - 1.1819 - 1.1744
Direnç: 1.2214 - 1.2391 - 1.2536
GBPUSD - Brexit Gelişmeleri Pound Üzerinde Baskı Yaratıyor
GBPUSD paritesi Brexit sürecinin anlaşma olmadan tamamlanacağı beklentisiyle Dolar karşısında geçen hafta değer kaybederek 1.3136 destek seviyesine kadar gerilemişti. Sonrasında 1.3231 referans seviyesine kadar tepki veren paritenin bu seviye altında 4 saatlik bar kapanışlarında kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda 1.3136 ve sonrasında 1.3046 destek seviyelerini takip ediyor olacağız. Buna karşın 1.3231 referans seviyesinin aşılması durumunda 1.3313 br 1.3392 direnç seviyelerine doğru yukarı yönlü bir hareket mümkün hale gelebilir.
Destek: 1.3135 - 1.3046 - 1.2947
Direnç: 1.3231 - 1.3313 - 1.3392
XAUUSD - Altın’ın Gözü Amerika’daki Mali Teşvik Haberlerinde
Altın Amerika’daki mali teşvik haberleriyle geçen hafta az da olsa yukarı yönlü bir seyir izledi. Yukarı yönlü hareketlerde ise kazanımlarını henüz anlaşma sağlanamaması nedeniyle korumakta zorlanarak tekrar 1854 seviyesinin altında geriledi. Bu seviyesinin altında günlük bazda kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda gözümüz tekrar 1829 ve 1805 destek seviyeleri üzerinde olacak. Buna karşın 1854 referans seviyesinin aşılması durumunda önce 1873 sonrasında ise 1904 direnç seviyeleri bizim için önemli hale gelecektir.
Destek: 1829 - 1805 - 1785
Direnç: 1854 - 1873 - 190
Destek:
Direnç:


Dinamik Menkul Değerler A.Ş.
http://dinamikmenkul.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş