Haftalık bülten (Piramit Menkul)

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 12 Eylül Pazartesi İngiltere; İmalat Üretimi Türkiye; Cari İşlemler Dengesi (Temmuz), İşsizlik Oranı (Temmuz)
• 13 Eylül Salı Japonya; ÜFE (Ağustos) İngiltere; İşsizlik Oranı Almanya; TÜFE (Ağustos) Türkiye; Sanayi Üretimi (Temmuz), Perakende Satışlar (Temmuz) Almanya; ZEW Endeksleri Euro Bölgesi; ZEW Ekonomik Güven Endeksi ABD; TÜFE (Ağustos)
• 14 Eylül Çarşamba İngiltere; TÜFE/ÜFE (Ağustos) Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi ABD; ÜFE (Ağustos), Ham Petrol Stokları
• 15 Eylül Perşembe Türkiye; Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Ağustos), Konut Satışları (Ağustos), Tarım ÜFE (Ağustos) ABD; Perakende Satışlar, Sanayi Üretimi, NY Fed İmalat Endeksi, Philadelphia Fed İmalat Endeksi
• 16 Eylül Cuma Çin; Sanayi Üretimi İngiltere; Perakende Satışlar Türkiye; TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Eylül), Konut Fiyat Endeksi (Temmuz) Euro Bölgesi; TÜFE (Ağustos) ABD; Michigan Tüketici Güven Endeksi

- Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) tarihindeki en güçlü faiz artırımı ve Fed’in eylül toplantısı öncesinde Başkan Jerome Powell’ın enflasyona karşı sert tutumunu yinelediği konuşmasının ardından bu hafta ABD başta olmak üzere dünya genelinde geçen ayın enflasyon verileri küresel piyasaların gündeminde öne çıkıyor.
ABD’de yıllık tüketici enflasyonunun ağustosta %8,5 seviyesinden %8,7’ye yükselmesi, çekirdek göstergenin %5,9’dan %6,1’e yükselmesi bekleniyor. Enflasyon haziranda %9,1 ile kırk yılın zirvesini görmesinin ardından enerji maliyetlerindeki düşüşün etkisiyle bir miktar gerilemesine karşın yüksek seyrini koruyor. Salı günkü TÜFE rakamlarından bir gün sonra açıklanacak üretici enflasyonunda yıllık beklenti %9,8’den %8,9 ile yaklaşık bir yılın en düşük seviyesine gerileme olacağı yönünde. Üretici fiyatları temmuzda önceki aya göre sürpriz bir şekilde %0,5 gerilemişti. Aylık düşüşün geçen ağustosta da sürmesi bekleniyor. Fed Başkanı Powell'ın geçen haftaki açıklamalarının ardından piyasa, eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 75bp faiz artırımı fiyatlamaktadır. Ağustos enflasyon verilerinin beklentiyi önemli ölçüde etkilemeyeceğini düşünmekteyiz.
Euro Bölgesi’nde öncü veriler tüketici enflasyonunun geçen ay %9,1 ile rekor tazelediğini işaret etmişti. AMB, temmuzda 50 bp faiz artırımına gitmesinin ardından geçen hafta 75bp ile ikinci kez faiz artırdı. Yedi hafta içinde gelen ikinci faiz artırımı ile ABD’nin her üç politika faizi de 2014’ten beri ilk kez pozitif bölgeye geçti. Euro Bölgesi’nde üretici enflasyonunun ocaktan beri %30 seviyesinin üzerinde seyretmesi, tek hanedeki tüketici enflasyonunda yukarı yönlü potansiyelin devam ettiğini işaret ediyor.
Çarşamba günü İngiltere’nin ağustos ayı enflasyon verileri takip edilecek. Yıllık TÜFE artışı temmuzda %10,1’e yükselerek kırk yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti. Ağustos beklentisi %10,2’ye yükseldiği yönünde ancak aylık TÜFE artışında bir miktar yavaşlama bekleniyor. Rusya’nın Avrupa’ya arz kısıntısı tehdidinin enerji maliyetleri üzerindeki yukarı yönlü baskısı devam etmektedir. İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) son para politikası raporunda enflasyonun yıl sonuna doğru %13’e yükselebileceği tahmini yer alıyor. Kraliçe II. Elizabeth'in hayatını kaybetmesinin ardından BoE’nin bu hafta yapılması beklenen para politikası toplantısı 22 Eylül Perşembe gününe ertelendi.

- Bu hafta yurt içinde de yoğun bir veri akışı mevcut. Cari işlemler dengesi, sanayi üretimi ve perakende satışlar, konut satışları ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) piyasa katılımcıları anketi takip edilecek veriler arasında öne çıkıyor.
Haftanın ilk işlem gününde TCMB temmuz ayı ödemeler dengesi gelişmelerini yayınlayacak. Cari işlemler açığı haziranda 3,46mlr USD, on iki aylık açık 32,67mlr USD olarak gerçekleşmişti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı haziranda 4,29mlr USD fazla verdi.
TÜİK salı günü temmuz ayı sanayi üretimi ve perakende satışlar verini yayınlayacak. Sanayi üretimi haziranda aylık %1,3, yıllık %8,5 artmıştı. İmalat sanayi sektörü aylık %1,6, yıllık %10 arttı. Perakende satış hacmi haziranda yıllık %5,5 artmasına karşın bir önceki aya göre %0,7 azaldı. Otomotiv yakıtı satışları aylık bazda %9,6 geriledi.
Perşembe günü geçen ayın konut satış istatistikleri ve tarım ÜFE rakamları açıklanacak. Türkiye genelinde konut satışları temmuz ayında yıllık %12,9 azalmıştı. Ocak-Temmuz döneminde %24,2 arttı. TÜİK’in verilerine göre tarım ürünleri üretici enflasyonu temmuzda yıllık %148,90’dan %157,89’a yükselirken aylık enflasyon %5 oldu.
Haftanın son işlem gününde TCMB’nin yayınlayacağı temmuz ayı konut fiyat endeksi (KFE) ve eylül ayı piyasa katılımcıları anketinin sonuçları öne çıkıyor. KFE haziranda aylık %9 artarken yıllık bazda artış %160,6 ile rekor kırmıştı. Endeksin yıllık reel artışı %47 olmuştu. Geçen ayın piyasa katılımcıları anketinin sonuçlarına göre piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi %70,60 seviyesinde gerçekleşmişti.
Borsa İstanbul tarafında; haftayı %9’un üzerinde yükselişle tamamlayan BIST100 Endeksi, rekor seviyelerde seyretmekte olup resesyon ve enflasyon endişeleriyle baskılanan küresel endekslerden pozitif ayrışmaya devam etmektedir. Teknik olarak kısa vadede pozitif görünüm korunmakla birlikte sektörler arasındaki ayrışma ve bankaların öncülük ettiği ralli devam ederken hızlı yükselişin ardından olası düzeltmelere karşı temkinli olunması gerektiğini düşünmekteyiz

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.