Haftalık Forex Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

TDİ Haftasında Yurtiçinde Enflasyon ile Küresel Tarafta PMI ve Euro Bölgesi Büyüme Verileri Ön Planda…

Almanya'da açıklanan İfo İş Dünyası Güven Endeksi Ağustos ayında piyasa beklentisi üzerinde 103,8 düzeyine yükseldi. ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamalarda, Meksika ile ticaret müzakerelerinde anlaşmaya varıldığını belirtirken yeni anlaşmanın ABD-Meksika ticaret anlaşması olacağını açıkladı. ABD'de açıklanan Conference Board (CB) Tüketici Güveni verisi Ağustos ayında piyasa beklentisi aksine artış ile 133,4 seviyesine yükseldi. ABD'de açıklanan 2.çeyrek (ikinci okuma datası) GSYİH verisine göre, ABD ekonomisi 2.çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde piyasa beklentisi üzerinde yüzde 4,2 oranında büyüdü. ABD'de açıklanan Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi (PCE) verisi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,3 oranında gerçekleşti. Aynı dönem Çekirdek PCE verisi piyasa beklentisine paralel aylık bazda yüzde 0,2 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,0 oranında artış gösterdi. Euro Bölgesi'nde açıklanan öncü Tüketici Fiyat Endeksi verisi Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre piyasa beklentisi altında yüzde 2,0 oranında artış gösterirken aynı dönem Çekirdek TÜFE yüzde 1,0 oranında artış gösterdi. Euro Bölgesi'nde açıklanan İşsizlik Oranı verisi Temmuz ayında beklentilere paralel yüzde 8,2 oranında gerçekleşti. ABD'de açıklanan Chicago PMI verisi Ağustos ayında piyasa beklentisinin üzerinde 63,6 düzeyinde gerçekleşti. ABD'de açıklanan Michigan Tüketici Güveni verisi Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,7 düşüş ile birlikte 96,2 seviyesine geriledi.

TÜİK tarafından yayımlanan Sektörel Güven Endeksleri verilerine göre, 2018 yılı Ağustos ayında mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi yüzde 4,2 oranında azalış ile 88,0 seviyesine geriledi. Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Ağustos ayında yüzde 4 düşüş ile 93,4 seviyesine geriledi. Meevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi Ağustos ayında yüzde 10,7 oranında azalış ile 68,8 düzeyinde gerçekleşti. TCMB tarafından açıklanan İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerine göre, 2018 yılı Ağustos ayında Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 6,3 puan azalarak 96,4 seviyesinde gerçekleşti. TCMB tarafından açıklanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı raporuna göre, 2018 yılı Ağustos ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,7 puan artış ile yüzde 77,8 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat verisi 2018 yılı Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,6 artarak 14,077 milyar dolar ve ithalat verisi bir önceki yılın aynı ayına göre %6,7 azalarak 20,059 milyar dolar olarak gerçekleşti. Temmuz ayında dış ticaret açığı %32,6 azalarak 5,982 milyar dolara gerilediği görülüyor. TÜİK tarafından yayımlanan Ekonomik Güven Endeksi raporuna göre, Ekonomik güven endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre %9 oranında azalarak 92,2 değerinden 83,9 değerine geriledi. Yeni haftanın ilk işlem gününde, Yurtiçinde TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi raporuna göre, 2018 yılı Ağustos ayında Tüketici fiyat endeksi verisi bir önceki aya göre yüzde 2,30 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,90 oranında artış gösterdi. TÜİK tarafından yayımlanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi raporuna göre, 2018 yılı Ağustos ayında Yurt içi üretici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 6,60 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,13 oranında artış gösterdi.
Geçtiğimiz hafta, USDTRY döviz kurunun bir önceki haftaya göre yüzde 8,7 değer kazanımı ile haftayı 6,5344 seviyeleri civarında tamamladığını gördük. Geçtiğimiz hafta, BİST-100 Endeksi bir önceki haftaya göre yüzde 2,81 değer kazanımı ile birlikte haftayı 92.723 puandan tamamladı.

Bu hafta, yoğun veri akışı ile birlikte küresel piyasalarda fiyatlamalarda volatilite artabilir.

USDTRY

Bayram sonrası haftaya 6.01 seviyesi yakınlarında başlayan kur Cuma günü hariç tüm günleri yükselişle kapattı. Cuma günü bir miktar kayıp yaşansa da geçen hafta Türk Lirası'ndaki değer kaybı %9'u buldu. Bu değer kaybında ABD ile olan ilişkilerde gerginliğin devam etmesi ve içeride bozulan ekonomik görünümün etkisi ön plana çıkıyor. Haftanın ilk işlem gününde de Ağustos ayı enflasyonu %2.3, yıllık bazda ise %17.9 olarak açıklandı. ÜFE'de ise %32.1 gibi bir seviye ile karşı karşıya kalındı. Veriler sonrası TCMB'den gelen fiyat istikrarını desteklemek amacıyla gerekli tepkinin verileceği faiz artırımının geleceği şeklinde piyasalarca algılandı.
Kurda 6.80-6.85 bandını önemli görüyoruz. Bu bölge üzerine geçişte yükseliş ivmesi yeniden 7.02 ve 7.06 seviyelerinin test edilmesine neden olabilir. TCMB faiz beklentisinin yaratacağı olası TL'deki güçlenme ile yaşanacak geri çekilmelerde 6.37, 6.24 ve 6.15 destek seviyeleeri takibimizde olacak.

EURTRY

Bayram tatili sonrası ilk işlem haftasında Türk Lirası'nın değer kaybını sürdürdüğü gözlendi. Euro tarafında da toparlanma çabası oluşurken bu iki para biriminin hareketi EURTRY üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturdu. Haftanın ilk işlem gününde ise artmaya devam ettiğine işaret eden enflasyon oranları ardından TCMB'nin fiyat istikrarını korumak amacıyla gereken tepkiyi vereceklerine dair açıklamaları Türk Lirası'na bir miktar destek oluyor. Bu hafta içinde orta ve kısa vadeli yükseliş trend çizgileri üzerinde kalmayı başardığı sürece yükseliş ivmesinin devamı muhtemel görünüyor. 7.45 ve 7.36 destekleri altına görülebilecek bir geçişte 7.10'a doğru hareket hedefi oluşabilir. 7.45 orta vadeli yükselen trend desteği üzerinde kalıcı olabildiği sürece gelebilecek yükseliş denemelerinde 7.85 ve 7.9760 dirençleri hedeflenebilir. Burada 7.9760 yükselişin hız kazanması adına geçilmesi gereken önemli bir seviye olarak karşımıza çıkıyor. Böyle bir durumda 8.06 hedeffi takibimizde olacak.

EURUSD


Avrupa Bölgesi'nde Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım programı bir yandan sürerken bir yandan da ticaret savaşlarına ilişkin olası etkiler bölge ekonomisi üzerinde endişe yaratmakta diğer taraftan da Brexit süreci gibi Avrupa Bölgesi'ni ilgilendiren kararlar belirsizliği artırmakta. Bölgeden gelen ekonomik verilerin ise karışık bir görüntü verdiği izleniyor. İtalya'da ise Fitch Ratings, yeni koalisyon hükümetinin mali gevşemesinin ülkenin yüksek seviyedeki borçlarını potansiyel şoklara karşı daha açık hale getireceği beklentisine dayanarak İtalya'nın ülke kredi notunun görümünü negatife indirdi. Geçen hafta bu gelişmelere rağmen paritenin 1.17 üzerine geçme çabası gösterdiği fakat başaramadığı gözlendi.
Yeni haftada 1.17-1.1740 bölgesi üzerine geçilemediği sürece satış baskısının sürmesini bekleyeceğimiz paritede 1.15 ve 1.1440 destek seviyeleri test edilebilir. 1.1740 üzerine geçişte ise 1.18 seviyesi ana direnç olarak izlenecek.

XAUUSD


Geçtiğimiiz hafta, bir önceki haftaya göre yüzde 0,41 değer kaybeden ons altının haftayı 1200 seviyeleri civarında tamamladığını gördük. Hafta içerisinde, dolar endeksinde yaşanan değer kayıpları sarı metalde yükselişleri desteklerken, ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan yükseliş eğilimi fiyatlamalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği görülüyor. Bu hafta içerisinde, ABD'de açıklanacak olan TDİ ve PMI verileri dolar bazlı fiyatlamalarda etkili olabilir. Teknik olarak incelediğimizde, ons altının 4 saatlik grafikte 50 periyotluk hareketli ortalaması olan 1200 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketler görülebilir. Yükselişlerin devamında 1212, 1218 ve 1225 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 1188, 1180 ve 1175 destek seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD


İngiltere'de Brexit süreci belirsizliği ve bu konuda yaşanan gelişmeler GBPUSD üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Geçen hafta Dolar'daki zayıflamayla birlikte yukarı yönlü denemeleer gerçekleştiren paritede 1.3040 üzerinde potansiyel yakalanamadı. Yeni haftada ise Theresa May'in açıklamaları GBPUSD üzerinde baskının artmasına yol açtı. Theresa May, yaklaşan Brexit müzakerelerine dair yaptığı açıklamada Brüksel'e teslim olmayacağını ve Chequers planından, ülke çıkarına olmayacak hiçbir fedakârlıkta bulunmayacağını ifade etti. Bunun yanında İngiltere Maliye Bakanlığı ve İngiltere Merkez Bankası'nın, 2019 yılının Haziran ayının sonunda görev süresi dolacak Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'in ayrılışını ertelemeyi değerlendirdiği bildirildi. Bu gelişmelerin ardından 1.2850 seviyesine yaklaşan paritede 1.30-1.3060 bölgesi altında satış baskısı devam edebilir. Bu durumda bu hafta 1.2750 ve 1.2680 destek seviyeleri takip edilecek. 1.3060 üzerinde olası bir harekette ise 1.3160 direnci test edilmek istenebilir.

USDJPY

USDJPY paritesinde 111.50 üzeri denemeler gerçekleşmeye devam etse de ABD ve Çin arasında devam eden gümrük vergisinin artırılması ve ticaret savaşlarıında tansiyonun yeniden yükselmesiyle artan güvenli varlık alımları sonucu yine başarılı olunamadı. Yaşanan geri çekilmede 110.70 seviyesinin destek olarak çalıştığı gözleniyor.
USDJPY'de bir süredir izlediğimiz 111.50-111.80 bölgesi gündemimizde kalmayı sürdürüyor. Bu bölge üzerine geçilemediği sürece satış baskısının etkili olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. 111.50 ve 112.40 üzerinde istek oluşursa hedef olarak 113.20 seviyesini takip edeceğiz.
111.50 aşılamadığı sürece yaşanacak geri çekilmelerde 110.70 ilk desteği altına bir geçiş oluşursa kısa vadede 110.00 ve 109.20 seviyeleri test edilebilir. Sonuç olarak 111.50 seviyesini hareketin yönünün belirlenebilmesi açısından takip etmeyi sürdürüyoruz.

HAM PETROL

Geçtiğimiz hafta, bir önceki haftaya göre yüzde 1,74 değer kazanan ham petrolün haftayı 70,13 düzeyine tamamladığını gördük. Hafta içerisinde, ABD'de EIA tarafından açıklanan ham petrol stoklarında yaşanan azalış ve Orta Doğu'da yaşanan gerilim ham petrol fiyatlamalarında yüksselişleri desteklerken, ABD'nin AB'den ithal ettiği otomobillere ek vergi getirmeyi planlandığına yönelik resmi olmayan haber akışları petrol fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği görülüyor. Teknik olarak baktığımızda, ham petrolün 21 haftalık hareketli ortalaması olan 69,10 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerin devamında 71,32, 71,88 ve 72,40 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 68,80, 68,20 ve 67,48 destek seviyeleri izlenebilir.

S&P500


Geçtiğimiz hafta, bir önceki haftaya göre S&P 500 vadeli kontrat endeksinin yüzde 0,97 değer kazanımı ile birlikte haftayı 2903 seviyeleri civarında tamamladığını gördük. Hafta genelinde, ABD'de açıklanan Tüketici Güveni ve 2.çeyrek öncü GSYİH verileri beklentilerinin üzerinde açıklanırken PCE fiyat endeksinin beklentilere paralel gerçekleştiği görüldü. Bu hafta, ABD'de açıklanacak olan TDİ data seti, PMI verileri ve bazı FOMC komite üyyelerinin açıklamaları endeks fiyatlamalarında etkili olabilir. Teknik olarak incelediğimizde, endeksin ara destek seviyesi olan 2890 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü ataklar hedeflenebilir. Yükseliş denemelerinde 2925, 2932 ve 2940 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 2890, 2882 ve 2875 destek seviyeleri izlenebilir

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılıır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş