Haftalık Forex Bülteni (Işık FX)

Theresa May'in, ''B Planı'' Takibimizde Olacak!
Brexit konusunun gündemde en üst sırada yer aldığı bir haftayı geride bıraktık. Öncelikli olarak bütün gözler Salı akşamı Birleşik Krallık parlamentosunda yapılan "Brexit Anlaşması Oylaması"na çevrildi. Theresa May'in Brexit Anlaşması "202 Kabul" oyuna karşın "432 Ret" oyu ile saf dışı kaldı. Oylama sonrası İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn'in, Theresa May hakkında bir güven oylaması talep etmesi üzerine oturum sonlandırılırken ertesi gün ise May hakkında bir oylama gerçekleştirildi. Avam Kamarası'ndaki oylamada ise; beklenildiği gibi Theresa May güven oyu kazandı. May, oylama sonrası tüm partileri hareket etmeye çağırırken, ana muhalefetteki İşçi Partisi'nden ret cevabı aldı. Bu hafta ise yine B planı çalışmalarının yapılması beklenirken konuyla ilgili gelebilecek açıklamaların dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. ABD tarafında ise bir tarafta kısmi olarak kapalı duran federal hükümetin durumu takip edilirken bir tarafta ise yerel FED yetkililerinden güvercin tonda gelen açıklamalar dikkat çekti. Ayrıca ülkeden takip ettiğimiz karmaşık verilerinde FED'in politikalarına yönelik endişeleri artırdığını görüyoruz. Yurtiçi tarafa ise Suriye eksenli gelişmelerin TL varlıkları üzerinde etkili olduğu bir hafta görmekteyiz. Özellikle hafta açılışına doğru ABD Başkanı Donald Trump'ın, bölge ile ilgili açıklamaları endişe kaynağı olarak karşımıza çıktı. Trump'ın; '' Türkiye Kürtleri vurursa onları ekonomik olarak yıkıma uğratırız'' şeklindeki açıklamaları TL aleyhine işlemlere neden olsa da akşam saatlerinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasında bir telefon görüşmesi yapılırken, görüşme sonrası gelen; Suriye konusunda bir mutabakatın sağlandığı ve ekonomik iş birliğinin artırılabileceği yönündeki açıklamalar TL varlıklarını güçlendirdi. Ayrıca T.C Merkez Bankası Para Politikası da TL varlıkları için önemliydi. Kurum beklenildiği gibi hali hazırda bulunan tüm faiz oranlarını sabit bırakırken son dönemde açıklanan vverilerin ekonomideki dengelenme eğilimini belirginleştirdiğini söyledi. Özellikle enflasyon konusunda belirgin bir iyileşme görülene kadar sıkı duruşun devam edileceğine yönelik açıklanan karar sonrası TL lehine hareketlerin yoğunlaştığı görüldü. Bu hafta ise yurtiçi tarafta yine Suriye eksenli gelişmeler kur tarafında hareketliliğe neden olabilir. Yurt dışı tarafta ise Brexit ve ticaret savaşları gibi global konuların yanı sıra Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) faiz kararları ve basın toplantıları önemli veri akışlarıyla birlikte takibimizde olacak.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta Euro Bölgesi sanayi üretimi başta olmak üzere Euro Bölgesi'nin lokomotif ülkesi Almanya'dan gelen can sıkıcı veriler Brexit konusunda yaşanan belirsizlikler ile birlikte Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturmakta. Son olarak ülkeden takip ettiğimiz enflasyon rakamları beklentilere paralel olarak gerçekleşse de yıllık bazda TÜFE'nin 2018 Nisan ayındaki en zayıf seviyesinde sabit kalması Eurro Bölgesi ekonomisi için kötü sinyallerin devam ettiğini gösterir nitelikteydi. Brexit konusunda ise tam bir belirsizlik hakim olmuş durumda. Başbakan Theresa May'in Brexit anlaşması parlamento tarafından onaylanmayıp hükümetin ciddi bir yenilgi aldığı görülürken anlaşmasız Brexit ve ikinci bir referandum gibi birçok senaryonun ortalıkta dolaştığı günlerde Britanya Başbakanı Theresa May'e yönelik güvensizlik oylaması yapıldı ve May bu oylamadan gelerek erken seçim senaryolarını bertaraf etmiş oldu. ABD'de Federal hükümetin kısmi kapalılığı devam ediyor. Bunun dışında FED, ekonomiye ilişkin yayınladığı son raporda ABD genelinde istihdam piyasasının sıkılaştığını, işletmelerin herhangi bir seviyede nitelikli personel bulmakta zorlandığını ve genel olarak ücretlerin ılımlı şekilde büyüdüğünü ifade etti. Faiz artışında ise FED üyelerinin ihtiyatlı açıklamaları takip edildi. Bu hafta için paritede Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve basın açıklaması önemli olacakken ayrıca Brexit ve ticaret savaşları konusundaki açıklamalar da fiyatlamalara etki edebilir.
Teknik seviyeler;
Destekler: 1.1370-1.1345-1.1300-1.1265-1.1210
Dirençler: 1.1425-1.1460-1.1510-1.1570-1.1600
USDTRY
Geçtiğimiz haftaya kur tarafında yine Suriye eksenindeki jeopolitik risklere yönelik fiyatlamalar ile başladık. Özellikle de ABD Başkanı Donald Trump'ın: Suriye'deki YPG unsurlarının Türkiye tarafından hedef alınması halinde; Türkiye'yi ekonomik yıkıma uğratacakları yönündeki tehditkar söylemleri TL'yi baskılarken, 2018 Ekim ayından bu yana üzerinde kapanış görmediğimiz 5.54 kritik direnç bölgesi bir kez daha test edildi. Akabinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde orta yol bulunduğunun ve ekonomik iş birliğinin geliştirilebileceğinin belirtilmesi ile bu sefer TL güçlenmeye başladı. Hafta ortasında ise gözler merakla beklenen TCMB/PPK (Para Politikası Kurulu) toplantısına çevrildi. Yapılan toplantı sonucunda açıklanan bildiride: faiz oranlarının her hangi birisindde değişiklik yapılmadığı belirtildi. Açıklanan metine ayrıca: Cari Dengedeki iyileşmenin devam etmesinin beklendiği yönünde bir ufak cümlenin ilave edildiği görüldü. Sıkı para politikası duruşunun korunacağı ve ihtiyaç halinde ilave parasal sıkılaştırmanın yapılabileceği yönündeki satırların korunması ise TL lehine işlemlere neden olurken, Suriye'de Demokratik Suriye Güçleri'nden gelen açıklamalar ile haftanın en düşük seviyeleri test edildi. Geçtiğimiz hafta yurt dışı tarafta ise; Brexit ve ticaret müzakereleri dikkatle izlenirken, ABD'de açıklanan ekonomik veriler ve bölgesel FED Başkanlarının açıklamalarının etkileri ise sınırlı oldu. Bu hafta yine; gerek yurt içi taraftaki gerekse yurt dışı taraftaki risklerin durumu takibimizde olacak. Ekonomik veri olarak ise yurt dışı taraftan ABD Dayanıklı Mal Siparişleri gibi gelecek önemli veriler küresel çapta oynaklığa neden olabilir. Keza, majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalar da dikkatle izlenmeli.
Teknik seviyelerr;
Dirençler: 5.3575-5.3730-5.3880-5.4050-5.4175-5.4500
Destekler: 5.3360-5.3100-5.2960-5.2690-5.2560-5.2200
GBPUSD
Aylardır beklediğimiz Brexit oylaması geçtiğimiz hafta Birleşik Krallık parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarası'nda yapıldı. Yapılan oylama, piyasa beklentilerine paralel şekilde İngiltere Başbakanı Theresa May'in mağlubiyetiyle sonuçlanırken, oylama öncesi beklentilerle birlikte sert bir şekilde baskılanan Sterlin varlıkları; beklentilerin sona ermesi ve Ana Muhalefet Partisi(İşçi Partisi) Lideri Corby'in, May hükümeti için güven(güvensizlik) oylaması istemesi ile hızla toparlandı. Ertesi gün yapılan bu güven oylamasını ise; Theresa May hükümeti 306'ya karşı 325 oy ile kazanırken Sterlin lehine hareketler devam etti. Ancak büyük iki oylama geride bırakılsa da parlamenterlerin Brexit anlaşmasını veto etmesi sonrası ülkede hala daha büyük bir karmaşa hâkim. Şimdilik erken seçim ihtimalleri rafa kalkarken, bundan sonrasında nasıl bir yol izleneceği ise önümüzdeki günleerde belli olacak. Bu kapsamda baktığımızda bu haftada yine Brexit konusuna ilişkin gelişmeler fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir. Zira yaşanan bu karmaşa Sterlin'in yukarı yönlü ataklarını sınırlıyor. ABD tarafında ise FED yetkilerinden güvercin ifadeler gelmeye devam ederken uzun süredir kapalı duran federal hükümetin durumunda herhangi bir değişiklik olmadı. Bu hafta ise Brexit konusunun yanı sıra ticaret savaşları gibi küresel konular merkez bankası yetkililerinden gelecek açıklamalarla birlikte takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Destekler: 1.2830-1.2775-1.2730-1.2700-1.2670
Dirençler: 1.2915, 1.2960, 1.3000, 1.3055, 1.3100
BRENT PETROL
OPEC ve üyelerinin başlatacakları 1,2 Milyon varillik kesintiye dair beklentilerin yanı sıra ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinden nemalanan emtia, hafta başında zayıf gelen Çin ithalatı ve Euro Bölgesi Sanayi Üretimi ile (küresel ekonomik büyümenin yavaşlayacağı ve buna paralel olarak küresel petrol talebinin azalacağı beklentileriyle) bbaskı yemişti. Her ne kadar hafta arasında ABD üretiminde görülen 200 Bin varillik artış ve bazı Çinli firmalara yönelik soruşturma açılabileceği yönündeki söylemler Asya seansında kısmen baskılanma oluştursa da Libya'daki tüm limanların kötü hava koşulları nedeniyle kapanmış olması ve Suudi Arabistan Enerji Bakanı Al-Falih'in gerektiği takdirde daha fazla kesinti yapabileceklerini söylemesi ise fiyatları yukarı yönlü destekleyen unsurlar olarak karşımıza çıktı. Bunun dışında IEA'nın raporunda, Suudi Arabistan'ın petrol üretiminin Aralık ayında 590 bin varil/gün azaldığı, Rusya'nın ise aylık üretiminin 11.5 milyon varil/güne ulaştığı ve ne zaman kısıntı yapacağının belirsiz olduğu belirtildi. ABD'nin 2019 ortasına kadar bu iki ülkenin kapasitesinin üzerine çıkacağını kaydeden IEA, OPEC dışı üretimin 2018'de 2.6 milyon varil/gün olduğunu, bunun 2019'da 1.6 milyon varil/gün olacağı tahmin edildi. Ekonomik veride ise ABD, petrol stoklarında yine stoklardan yediği görülürken 0.56 Milyon varrillik azalış ile stoklardaki daralma 3. haftaya taşınmış oldu.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 63.25-63.75-64.55-65.20-66.00
Destekler: 62.00-61.60-61.25-60.60-60.00
ONS ALTIN
Bir süredir güvenli liman fiyatlaması ile risk iştahı fiyatlaması arasında sıkışma yaşayan emtiada geçtiğimiz haftayı da aynı şekilde geçirdik. Zira, ABD ve Çin arasında devam eden ticaret müzakereleri bir süredir küresel risk iştahını artırarak; talebi borsalara yönlendirip Değerli Metal'i baskılarken, zaman zaman ise küresel ekonomide veri ve haber akışı bazlı görülen bozulma belirtileri ise güvenli liman talebine neden olmakta. Geçtiğimiz hafta küresel tarafta ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerinin devam ettiğini gördük ve hatta Çin heyetine resmi davet yapılmasının da ötesinde ABD Hazine Bakanlığı'nın tarifeleri iptal edebileceği yönünde spekülasyonlar da ortaya atıldı. Huawei ve ZTE hakkında ABD Kongresi ve Adalet Bakanlığı'nın soruşturma başlatabileceği söylemleri ise sonraki haftalar için ticaret savaaşları risklerini yeniden artırabilecek bir konu olarak kayıtlara geçti. Diğer taraftan ise küresel çapta kritik olan diğer risk unsuru; "Brexit" konusunda yaşanan kaos ortamı da zaman zaman dalgalı fiyatlamaların önünü açtı. Bu haftaya Çin'den gelen büyüme rakamları ile başladık ve küresel çapta oynaklık oluştu. Haftanın devamında da küresel ekonomik görünüme dair ipuçları verecek önemli ekonomik veriler takibimizde olacak. Ayrıca yine; Brexit ve ticaret müzakereleri gibi risklerin durumu ile; Dolar Endeksi, borsalar ve tahvil piyasalarında oluşabilecek fiyatlamalar da Değerli Metal'e etki edebilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1289, 1292, 1297, 1302, 1309,
Destekler: 1286, 1283, 1277, 1273, 1267


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aaracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FİTCH HİNDİSTAN BİRİMİ : HİNDİSTAN EYALETLERİNİN 2019-20 DÖNEMİNDEKİ MALİ AÇIĞININ GSYİH'YE ORANININ %3.2 OLMASI BEKLENİYOR (2018-19: %2.8)
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 26879,7 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 19959,6 milyon TL
ARALIK AYINDA YURT DIŞI ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ AYLIK % 1,32 DÜŞTÜ (ÖNCEKİ AY: -8.44%) - TÜİK
YURT DIŞI ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ ARALIK AYINDA YILLIK %+33,45 (ÖNCEKİ AY: +35.21%) -TÜİK
Facebookta Paylaş