Haftalık Piyasa Bülteni (Yatirimim.com)

Geçtiğimiz hafta piyasalarda ABD Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) kararlarını takip ettik. Her iki merkez bankası da piyasa beklentileri doğrultusunda faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Zaten FED'in politika faizinin sıfır olduğunu ve faiz oranının kullanılacağı politik manevra alanının olmadığını da biliyorduk. Gerek FED'in karar metninde gerek Başkan Powell'in konuşmasında orta vadede genişleyici politikaların devam edeceğini belirtmeleri önemliydi. ECB tarafında ise Euro Bölgesi bankaları için yeni uzun vadeli krediler başlatma kararı alındığını görüyoruz. Bununla birlikte TLTRO 3 çerçevesinde verilen kredilerin faiz oranının düşürülerek ekonomiye destek verilmeye çalışıldığını takip ettik.
Korona virüs salgınının dünya ekonomilerinde oluşturduğu tahribat oldukça büyük… Örneğin, ABD ekonomisi 2020'nin birinci çeyreğinde %4.8 daralma kaydetti. Bu daralmanın özellikle yılın ikinci çeyreğinde güçlenmesi bekleniyor. Oran %20-30 aralığına yükselebilir. Yalnız salgının zirve yaptığını gösteren veriler de umut verici. Fakat hiçbir şey için net olunamayan bir dönem yaşıyoruz. Dolayısıyla fiyatlarda oynaklığın sürmesi beklenebilir.

Ons altın

Geçtiğimiz hafta 1677 desteğinin aşağısının test edilmesine karşılık kalıcılığın sağlanamadığını ve yeniden yukarı yönde fiyatlamaların oluştuğunu gizlemekteyiz. Yeni haftaya da 1700 seviyesinin üzerinde başladık. Yalnız yukarı yönde hareketlerin devamı adına ilk olarak 1730 ve arkasından 1747 dirençlerini izlemeyi sürdüreceğiz. Bu direnç seviyenin kırılmasını sağlayacak hareketlerde 1800 seviyesine kadar hızlı hareketler oluşabilir. Orta vadede yükselişin devamı adına 1747 direncinin çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunun yanında 1677 desteğini ise düşüş hareketinin oluşması noktasında önemli olduğunu hatırlatalım. Bu destek seviyesi hafta içerisinde kırılabilirse 1660 ve 1634 seviyelerine kadar gevşeme ihtimali doğacaktır.

USDTRY

Geçtiğimiz haftalarda 7.00 seviyesinin üzerine çıkamayan fiyatlamalar görsek de Cuma günü bu direnç seviyesinin kırılmasını sonucu paritede yukarı hareketlerin devam etme olasılığı güçlenmiş durumda. Hafta genelinde 7.00 desteğinin üzerinde kalıcılığın sağlanabilmesi ile 7.15 ve özellikle de 2018 Ağustos ayında görülen 7.22 seviyesinin test edilme ihtimali bulunacaktır. Bu bağlamda 7.00 seviyesi karar verici nokta olacaktır. Yeni haftada bu seviyenin üzerinde fiyatlamaların devam ettiğini görmekteyiz. Şayet TL lehine olumlu fiyatlamalar oluşur ve 7.00 desteği aşağı yönde geçilebilirse paritede ilk etapta 6.9450 ve 6.8800 desteklerine doğru çekilme söz konusu olabilir.

Gram Altın

Hem ons altında hem de Dolar/TL paritesinde yaşanan yukarı yönde hareketin sonucu olarak gram altın fiyatlarında da yükselişin hız kazandığını ve bu sayede kısa vadeli alçalan trend direnci konumunda bulunan 385.00 seviyesinin üzerinin test edildiğini görmekteyiz. Bu seviyenin üzerinde kalıcılığın sağlanabilmesi durumunda zirve seviye olan 389.50 direncinin aşılıp aşılmayacağını takip edeceğiz. Şayet bu seviye aşılabilirse gram altın fiyatlarında ilk olarak 395 ve arkasından 407 seviyelerine doğru yukarı hareket devam edebilir. Bunun yanında 385 direnci aşılamaz ise fiyatlarda 374-367 bölgesine doğru geri çekilme ihtimali oluşacaktır. Tabii bu ihtimalin gerçekleşmesi adına Dolar/TL ve ons altın fiyatlarını yakından izleyeceğiz.

Gram Gümüş

Fiyatlarda sıkışma oldukça dikkat çekici… 3.47 direnci ile 3.2430 desteği arasındaki sıkışmanın kırılacağı yönde doğru hareketler hız kazanabilir. Bunun yanında yukarı yönde fiyatlamaların olasılığını bir miktar daha fazla görmekteyiz. Şayet bu olasılık gerçekleşebilir ise 3.61 ve 3.75 seviyeleri kısa vadeli dirençler olarak takip edilecektir. Aşağı yönde hareketlerin oluşması durumunda ise 3.2450 desteğinin kırılması sonucu 3.0740 desteğine kadar gevşeme hız kazanabilir. Yalnız ons altın fiyatlarında yukarı yönde hareketlerin devamı durumunda gümüş fiyatlarının da bundan etkilenme ihtimalinin bulunacağını da dip not olarak verelim.

Paladyum

Fiyatlarda sıkışmanın aşağı yönde kırıldığını ve 1964 olarak izlediğimiz yükselen trendin aşağı yönde kırıldığını görmekteyiz. Bu durumda paladyum fiyatlarında düşüş hareketi bir miktar daha ivme kazanabilir. Bu durumda ilk olarak 1837 ve 1777 destekleri kısa vadede izlenecek ilk teknik seviyeler olacaktır. Özellikle 1777 desteğinin kısa vadede önemli olduğunu ve bu seviyenin de kırılabilmesi durumunda 1600 seviyesine kadar gerilemenin oluşma ihtimalinin görüleceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte yukarı yönde hareketler adına alçalan trend direnci olarak izlediğimiz 2040 seviyesini takip edeceğiz. Bu seviyenin aşılması ile 2158 direnci önemli olacaktır.


www.yatirimim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
JAPONYA BAŞBAKANI : OLAĞANÜSTÜ DURUM 31 MAYIS'A KADAR UZATILACAK
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ YÜZDE 4.2 DÜŞÜŞLE 23.613,80 PUANDAN KAPANDI
NİSAN AYINDA İTHALATIMIZ DA BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE % 28,31 AZALARAK 12 MİLYAR 957 MİLYON DOLAR OLMUŞTUR - BAKANLIK
NİSAN AYINDA DIŞ TİCARET AÇIĞI 3,9 MİLYAR DOLAR - BAKANLIK
GTS'YE GÖRE NİSAN AYINDA BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA KIYASLA % 41,38 ORANINDA AZALAN İHRACAT 8 MİLYAR 993 MİLYON DOLAR OLARAK GERÇEKLEŞMİŞTİR - BAKANLIK
TCMB, 11.05.2020 vadeli 16.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
Facebookta Paylaş