Hazine ve Maliye Bakanlığı, vadesi 23 Aralık 2020–3 Şubat 2021 tarihleri arasında dolacak olan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikalarına ilişkin açıklama yaptı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Bilindiği üzere, finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla 2017 yılından itibaren Bakanlığımızca bireysel yatırımcılara yönelik altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikaları çeşitli etaplar halinde ihraç edilmiştir.
2018 Aralık - 2019 Şubat döneminde 7 ayrı etap halinde talep toplanarak ihraç edilen altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikalarının vadesi 23 Aralık 2020 - 03 Şubat 2021 tarihleri arasında dolmaktadır.
Yatırımcı kılavuzunda belirtildiği üzere, anapara bedelleri vade tarihinde yatırımcıların “vadesiz altın mevduat hesaplarına” hesaben gram altın olarak aktarılacaktır.
Bununla birlikte, yatırımcı tarafından talep edilmesi durumunda, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikalarının anapara bedeli 995/1000 saflıkta 1 kilogramlık külçe altın olarak veya Darphane tarafından basılan Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını olarak vade tarihinden (itfa tarihinden) sonra aracı bankadan fiziken geri alınabilecektir.
Altın Tahvilinin / Altına Dayalı Kira Sertifikasının anapara bedelini külçe olarak veya Darphane tarafından basılan Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altın olarak almak istemeyen yatırımcıların ayrıca aracı bankaya başvurmasına gerek bulunmamaktadır. Söz konusu yatırımcılara, yukarıda belirtildiği gibi vade sonunda anapara bedelleri “vadesiz altın mevduat hesaplarına” hesaben gram altın olarak ödenecektir.
Diğer taraftan, koronavirüs hastalığına (COVID-19) ilişkin alınan tedbirler uyarınca, aracı banka tarafından yatırımcılara gönderilecek SMS/elektronik posta ile yatırımcı taleplerinin Banka Şubelerine gitmeden telefon ya da elektronik posta aracılığıyla alınacağına ilişkin bilgi verilecektir.
Bu kapsamda, fiziki teslimatın süresi, teslimat yapılacak şubeler, teslimatın şekli, belirtilecek tarih aralığında fiziki altının teslim alınmaması halinde yatırımcılardan tahsil edilecek komisyon ile ilgili gerekli bilgilendirme aracı banka tarafından ayrıca yapılacaktır.
Aracı banka tarafından açıklanacak tarihler içinde teslim alınmayan Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altınlarının 1000/1000 karşılığı, yatırımcıların vadesiz altın mevduat hesaplarına kayden geçirilecektir.
Aşağıda yer alan tabloda, 2018 Aralık - 2019 Şubat döneminde ihraç edilen altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikalarına farklı etaplarda yatırım yapan yatırımcılara yönelik her bir etap için ayrı bir fiziki altın talep etme dönemi yer almaktadır. Bu kapsamda, örneğin, 2018 yılında 1. etap döneminde (17-21 Aralık 2018) altınlarını aracı bankaya teslim eden yatırımcıların fiziki altın talep etmeleri durumunda 14 - 18 Aralık 2020 tarihlerinde aracı bankaya taleplerini iletmeleri gerekmektedir.
Diğer etaplarda yatırım yapan yatırımcıların ise kendi etapları için belirlenen Fiziki Altın Talep Etme Dönemlerinde aracı bankaya taleplerini iletmeleri gerekmektedir



Diğer Haberler
BİST 100 ENDEKSİ BUGÜN % 1.28 YÜKSELDİ (1370), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 38 MİLYAR 365 MİLYON TL OLDU
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. 12 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ ARALIK'TA:%+2.3 (ÖNCEKİ:%+2.8)
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. AY ORTASI BEKLENTİ ENDEKSİ ARALIK'TA:74.7 (BEKLENTİ:71.0 ÖNCEKİ:70.5)
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. 12 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ ARALIK'TA:% +2.3 (ÖNCEKİ:%+2.8)
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. 5 YILLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ ARALIK'TA:%+2.5 (ÖNCEKİ:%+2.5)
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. AY ORTASI GÜVEN ENDEKSİ ARALIK'TA: 81.4 (BEKLENTİ: 76.5 ÖNCEKİ:76.9)
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. AY ORTASI CARİ DURUM ENDEKSİ ARALIK'TA: 91.8 (BEKLENTİ: 87.0 ÖNCEKİ: 87.0)
Facebookta Paylaş