Hisse Senedi Stratejisi : Çeyreksel Değerlendirme – Ekim 2021 (İş Yatırım)

Erken faiz indirimi Türkiye’yi negatif ayrıştırıyor

Gelişmekte olan Merkez Bankalarının enflasyondaki yükselişe karşı faiz artırmaya başladığı bir ortamda Türkiye Merkez Bankası’nın enflasyon yükselirken Eylül ayında itibaren 300 baz puan faiz indirimine gitmesi Türkiye varlıklarını gelişmekte olan ülkelerden negatif ayrıştırmaya devam ediyor. Türk lirası, 10 yıllık tahviller ve banka ve holding hisseleri satış dalgasında öncü rol oynuyor. Yabancı payı son yıllardaki en düşük seviyelerinde olsa da, yabancı satışları sığ piyasalarda varlık fiyatlamalarında önemli dalgalanmalara yol açabiliyor. Özellikle para politikasında öngörülebilirliğin artmadığı bir senaryoda yabancı çıkışları devam edebilir.

Doğal Gaz ve Petrol Fiyatlarındaki artış önemli bir risk faktörü

İthalatta önemli bir paya sahip doğal gaz ve petrol fiyatlarında son dönemde görülen arz kaynaklı sıçramalar diğer önemli bir risk faktörü. Artan maliyetler cari açığı artırırken, halihazırda büyük kısmı bütçeden karşılanan fiyat artışlarının tüketicilere yansıması enflasyon görünümünü bozabilir.

Politika belirsizliği makro cephede pozitif haber akışını gölgeliyor

Enflasyon dışındaki makro ekonomik veriler Türkiye varlıklarının negatif ayrışmasını desteklemiyor. 2021 yılında %9’luk bir büyüme ile Hindistan’dan sonra en hızlı toparlanan ülke konumundayız. Önceki dönemlerin tersine büyüme cari dengede ve finansman girişinde hızlı bir toparlanma ile eşanlı olarak gerçekleşiyor. Swap ve IMF para girişi hariç rezerv rakamı 4 ayda 20 milyar dolara yakın yükseldi.

 Pandemi sürecini iyi yöneten şirketler karlarını artırmayı başarıyor

Önde gelen BIST şirketleri pandemi sürecini oldukça iyi yönettiler. Üretimin kesintisi devam etmesi, tedarik ve lojistik sorunlar yaşayan Avrupalı firmaların alımlarını birçok sektörde Türkiye’ye yöneltmesini tetikledi. Güçlü dış talep ve zayıf Türk lirası ihracatçı şirketlerin son yılların en iyi dönemini geçirmesini sağlıyor. Çok sayıda halka açık firma son yıllarda döviz açık pozisyonlarını azaltarak kurdaki son dalgalanmaların bilançolarına yapacağı tahribatı sınırlamış oldu.

 

Çarpanlardaki gerileme kar artışının hisse fiyatlarına yansımasını engelledi

Makro riskler nedeniyle değerleme çarpanlarındaki gerileme karlıktaki artışın hisse fiyatlarına yansımasını engelledi. Çok sayıda BIST şirketinin geçmiş ortalama çarpanlarına ve uluslararası benzer şirket çarpanlarına göre ıskontolarının derinleştiğini görüyoruz (Sayfa 6). Şirketlerin güçlü performansına rağmen makro riskleri nedeniyle çarpanlardaki daralma, ekonomi politikalarının normalleştiği ve öngörülebilirliğin arttığı bir senaryoda önemli bir artış potansiyeline işaret etmekte.

Zayıf TL, yüksek enflasyon ve artan enerji fiyatları ana yatırım temalarımı


Olası normalleşme senaryosundan en çok yararlanacak şirketler

Yakın vadede olası riskleri ve fırsatları göz önünde bulundurarak oluşturduğumuz ve dinamik olarak yönettiğimiz En Çok Önerilenler listemizin yanısıra, orta uzun vadede normalleşme senaryosunda iyi performans göstereceğini düşündüğümüz 10 hisselik ilave bir portföye de yer verdik. https://arastirma.isyatirim.com.tr/2021/10/15/bistde-goz-ardi-edilmeyecek-kadar-iskontolu-olan-10-hisse/


İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FED/POWELL: ARZ DARBOĞAZI HALA AĞIRLIĞINI KORUYOR
FED/DALY: FED FAİZ YÜKSELTİRSE, TEDARİK ZİNCİRİ SORUNLARINI ÇÖZMEZ ANCAK FED'İN TAM İSTİHDAMA ULAŞMASINI KORUYABİLİR
FED/DALY: MEVCUT ENFLASYONUN BÜYÜK BİR KISMI DOĞRUDAN KOVİDLE İLİŞKİLİ
FED/DALY: GLOBAL TEDARİK ZİNCİRİ, İNSANLARIN DÜŞÜNCESİNE KIYASLA DAHA FAZLA KIRILGAN
FED/DALY: EĞER ENFLASYON GELECEK YIL YÜKSEK OLURSA, FAİZLERİ ARTTIRABİLİRİZ
FED/DALY: ENFLASYON RAKAMLARI BİRÇOK AY İÇİN YÜKSEK VE BEKLENENDEN DAHA UZUN SÜRDÜ
FED/DALY: GEÇİCİ ENFLASYON, COVİD'İN GİTMESİYLE KALICI OLMASININ BEKLENMEDİĞİ ANLAMINA GELİYOR
ÇİN TERMAL KÖMÜR VADELİLERİ GECE İŞLEMLERİNDE %8.7 GERİLEDİ
ABD/PELOSİ:HARCAMALAR KONUSUNDA BİR ANLAŞMA YAKIN
FITCH: TCMB'NİN GEREKTĞİNDE TL'Yİ SAVUNMAK İÇİN ÇOK AZ ALANI VAR
FİTCH YETKİLİSİ: TÜRKİYE'DE FAİZ KARARLARINDA POLİTİK BAĞLAM ROL OYNUYOR GÖRÜNÜYOR
FİTCH: TÜRKİYE İÇİN YIL SONU%17.2 ENFLASYON BEKLENTİLERİNDE YUKARI YÖNLÜ RİSKLER MEVCUT
Facebookta Paylaş