İşsizlik oranı Eylül’de %12,7’ye geriledi(Tera Yatırım )

İşsizlik oranı Eylül'de %12,7'ye geriledi…

Türkiye'de Eylül ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %13,8 iken 1,1 puan azalarak %12,7 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmamış işsizlik oranının 0,5 puan azaldığı görülmektedir. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise geçen yılın aynı ayına göre 1,1 ve bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak %12,7 seviyesinde açıklandı. Arındırılmış verilere göre genç nüfusta işsizlik oranı %24,3 olurken; tarım dışı işsizlik ise %14,7 seviyesinde gerçekleşti.

Kıyaslanabilir dönemler olan Eylül 2019 - Eylül 2020'ye baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 3 puanlık düşüş olduğu görülmektedir. 2019'un benzer döneminde 32 milyon 464 bin kişi olan işgücü, Eylül 2020'de 31 milyon 144 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı ise %52,6'dan %49,6'ya gerilemiştir. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 2,1 puan azalarak %43,3 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise önceki aya göre 406 bin kişilik bir artış söz konusudur. Bu dönemde, ekonomik faaliyete göre, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam, tarım sektöründe 37 bin kişi azalırken, sanayi sektöründe 57 bin kişi, inşaat sektöründe 15 bin kişi, hizmet sektöründe 191 bin kişi arttı.

 
İşsizlik oranı... Kaynak: TÜİK, Bloomberg

Verilerin 3 ay geriden gelmesi itibariyle işsizlik oranında 3Ç20 dönemine ait verileri izliyoruz. Dolayısıyla bu gelenler de Eylül verileri... Burada halen 3Ç20 dönemindeki güçlü büyümenin etkileri var. 3Ç20 döneminde ekonomi %6,7 büyürken yatırımların %22,5 arttığını görmüştük. Ancak işsizlik konusunda dikkat edilmesi gereken şöyle bir husus var: O da filli olarak çalışmayanlar veya uzun süreli işsiz olanlar ile işsiz sayılanların arasındaki fark… Birçok çalışan pandemi koşulları nedeniyle bir şekilde işgücü dışında kalmış veya fiili olarak işinin başında değil. Resmi işsizlik oranları bu nedenle düşük kalıyor. Pandemi şartları altında dünyadaki trend de işsizliğin artması yönünde. Bizde ise işgücüne katılım ve istihdam düşüyor. Kısa vadede büyüme hem finansal sıkılaşma politikaları, hem de kapatma tedbirlerinin geri gelmesi nedeniyle yavaşlayacak. Yılın son aylarını gösteren verilerde bu nedenle işsizlik oranında artış görebiliriz. İstihdam tedbirleri ve teşviklerin devamı bu artışı sınırlayacak. Pandeminin bitmesi, aşının kullanılmaya başlanması ve buna bağlı olarak ekonomik faaliyetin artması işgücü koşullarını iyileştirir. Ancak yapısal anlamda istihdam yaratamama, buna bağlı olarak da uzun süreli işsizlik, genç işsizliği gibi sorunlar için daha geniş vadeli çözümler ve politikalar uygulanmalıdır.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
YUNANİSTAN'DA TÜFE KASIM'DA YILLIK %-2.1 (ÖNCEKİ:%-1.8)
YUNANİSTAN'DA AB UYUMLU TÜFE KASIM'DA YILLIK %-2.1 (ÖNCEKİ:%-2.0)
YUNANİSTAN'DA SANAYİ ÜRETİMİ EKİM'DE YILLIK %-3.7 (ÖNCEKİ:%-2.4)
YUNANİSTAN'DA İŞSİZLİK ORANI EYLÜL'DE %16.1 (ÖNCEKİ:%16.8)
İTALYA BANKALARININ MALİ OLMAYAN FİRMALARA KREDİLERİ EKİM AYINDA YILLIK %+7.4
G. AFRİKA'DA ALTIN ÜRETİMİ EKİM'DE YILLIK %-3.90 (ÖNCEKİ:%-0.70)
G. AFRİKA'DA MADENCİLİK ÜRETİMİ EKİM'DE YILLIK %-6.30 (ÖNCEKİ:%-2.80)
Facebookta Paylaş