Kasım 2020 Sanayi Üretimi (İş Yatırım)

Büyüme güçlü, ancak sektörler arası ayrışma artıyor…

Kasım ayı sanayi verileri parasal sıkılaşmaya rağmen ekonomideki canlanmanın devam ettiğini gösteriyor. Ancak geçen ayki gibi genele yaygın bir yükseliş yerine sektörlere göre ayrışan bir büyüme görüyoruz.

Sanayi üretimi mevsimsellikten arındırılmış seriye göre aylık bazda %1,3 (Ekim: %1,2, Eylül: %1,7, Ağustos: %3,5), takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre yıllık bazda %11,0 (Ekim: %10,4, Eylül: %8,3, Ağustos: %10,6) büyüyor.

Ekonomide V şeklinde toparlanmanın devam ettiğini gösteren rakamlar Kasım başında açıklanan Ekim ayı imalat PMI endeksi verisine (51,4) göre daha güçlü bir ekonomik görünüm çiziyor. Ancak PMI rakamları açıklandığı ayın yanı sıra geleceğe dair de bilgi içeriyor.

Alt kalemlere bakıldığında, Ekim ayı kadar genele yaygın bir üretim artışı söz konusu değil. Aylık bazda sermaye malları (%3,6, +0,7yp), dayanıklı tüketim malı (%1,6, +0,1yp) güçlenirken, dayanıksız tüketim (%-0,1, +0,0yp) ve enerji (%0,5, +0,0yp) yavaşlıyor. Ara malları (%1,2, +0,5yp) momentum kaybediyor.

İyi haber, orta-düşük teknoloji ürünlerinin (%0,8, +0,5yp) büyümedeki payı gerilerken, orta-yüksek (%1,5, +0,4yp) ve yüksek teknolojinin (%13,7, +0,6yp) payı artıyor. Ancak seri çok oynak bir seyir izlediği için erken kutlama yapmıyoruz.

Sektör bazında aylık olarak bakıldığında kara taşıtları harici ulaştırma (%28,7, +0,4yp) en yüksek büyümeyi kaydediyor. Ancak yıllık bazda baktığımızda %8,0 daralan oynak bir seri olduğunu not edelim.

Bilgisayar ve elektronik ürünleri (%15,0, +0,3yp), kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması (%12,5, +0,1yp) tütün (%6,5, +0,0yp), makine ve ekipman onarımı (%5,3, +0,1yp), petrol ürünleri (%3,4, +0,0yp), kimyasal ürünler (%3,4, +0,2yp), deri (%3,3, +0,0yp), kağıt (%3,1, +0,1yp) ve tekstil (%1,7, +0,2yp) grupları güçlü seyrediyor.

Aylık olarak ivme kaybeden ve küçülen sektörlerin başında lokantaların kapanmasından kötü etkilenen içecek (%-9,6, -0,0yp) sektörü geliyor. Giyim (%-3,0, -0,2yp), motorlu kara taşıtları (%-3,0, -0,2yp), elektrikli teçhizat (%-0,9, -0,0yp) ve gıda (%-0,5, -0,1yp) gibi ağırlığı yüksek gruplardaki küçülme manşetteki büyümenin genele yaygın olmadığına işaret ediyor.

Öncü göstergeler Aralık ayında ekonomik büyümenin aylık bazda ivme kaybetmeye başlayacağına işaret ediyor. Aralık ayı PMI verisi 50,8 ile (Kasım: 51,4, Ekim: 53,9, Eylül: 52,8) son 7 ayın en düşük değerine geriledi. Yıllık bazda bakıldığında ise Aralık ayında büyüme devam edecektir.

İkinci dalga nedeniyle devreye alınan kısıtlamalar, Avrupa ekonomisinden gelen kapanma sinyalleri ve sıkı para politikasıyla baskılanan iç talep nedeniyle büyümenin ilk çeyrekte hissedilir şekilde yavaşlayacağını tahmin ediyoruz



İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş