Maden sektöründe çalışanlar için psikososyal destek sağlanacak

Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği arasındaki mali iş birliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın (IPA- Instrument for Pre Accession) “İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı” bileşeni altındaki “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında “Maden Sektöründe Çalışanların Psikososyal Risklerinin Değerlendirilmesi ve Önlenmesine Yönelik İşyeri Hekimlerinin Kapasitesini Geliştirme Projesi” hayata geçiriliyor. Başvurusu yapılan 400 çalışma arasından desteklenmeye değer görülen 37 proje arasında yer alan projenin saha çalışmaları Zonguldak’ta yürütülecek. 18 ay sürecek projenin toplam bütçesi 211.840,62 Avro olup, bu tutarın 23.154,18 Avro’luk kısmı İstanbul Bilgi Üniversitesi‘nin eş finansman katkısı olarak gerçekleşecek.
 
Proje Türkiye’deki tüm maden sektörü işletmelerine yaygınlaştırılacak
Proje, madencilik sektöründe çalışanların sağlık ve güvenliğine etki eden psikososyal riskler üzerine Türkiye’de yapılacak en kapsamlı çalışma olma özelliğini taşıyor. Yapılacak araştırma sonuçlarına göre hazırlanacak eğitimlerle madencilik sektöründe hizmet veren İşyeri hekimlerinin psikososyal riskleri değerlendirme kapasitesinin geliştirilmesi sağlanacak. Maden sektöründeki psikososyal risklere ilişkin çalışmaların madenciler kenti Zonguldak’tan sonra Türkiye’deki tüm maden sektörü işletmelerine yaygınlaştırılması hedefleniyor.
 
İşyeri hekimlerinin gelişimine yönelik araçlar hazırlanacak
Proje kapsamında maden sektörü için psikososyal risk değerlendirme modeli ve ölçüm aracı olarak kullanıcı dostu bir “dijital aplikasyon” geliştirilecek. İşyeri hekimlerinin maden sektörü psikososyal riskleri hakkında ve bu ölçüm aracının kullanımı konusunda eğitilmesi için bir “çevrim içi eğitim platformu” hazırlanarak sahada tarama amaçlı uygulama yapmaları sağlanacak. Maden sektöründe yaşanan kazalara bağlı olarak sakatlanarak dezavantajlı hale gelen çalışanların deneyimlediği psikososyal riskler hakkında yaygın etki yaratmak üzere bir “belgesel” ve “kitap” hazırlanacak. Psikososyal risk değerlendirme ve yönetimi konusunda hazırlanacak “yönetmelik için rehber” ise bu alanda önemli bir kaynak olacak.
 
Proje temsilcileri Zonguldak ziyaretinde bulunacak
İstanbul Bilgi Üniversitesi Örgütsel Psikoloji Yüksek Lisans Program Direktörü Doç. Dr. İdil Işık, Proje Direktörü Dr. Şafak Öz Aktepe ve Proje Koordinatörü Uzm Psk. Esin Çetin Özbudak’tan oluşan proje temsilcileri Zonguldak’a resmi ziyaret gerçekleştirerek görüşmelerde bulunacak ve proje hakkında ilgili kurum ve kuruluşların yetkililerine bilgi verecek. Temsilciler Maden Müzesi’ni de ziyaret ederek yetkililerden bilgi alacaklar.



Facebookta Paylaş