Makro Görünüm - Enflasyon (Gedik Yatırım)

TÜFE enflasyonu beklentilerin altında %2,88 olurken, yıllık bazda düşüş başladı
 
 
TÜFE enflasyonu Kasım’da beklentilerin altında %2,88 olurken, baz etkisiyle yıllık bazda %85,5’ten %84,4’e geriledi. Kasım’da TÜFE enflasyonu %2,88 seviyesinde gerçekleşirken, bu rakam %3,0’lük medyan beklenti ve bizim %3,1’lik tahminimizin bir miktar altında kaldı. Bu rakamla, yıllık TÜFE enflasyonu baz etkilerinin de devreye girmesiyle %85,5’ten %84,4’e geriledi. TL’de son dönemdeki stabilizasyonun ve de enerji fiyatlarındaki yumuşamanın da yurtiçi ÜFE enflasyonuna olumlu yansıdığı ve aylık %0,74’lük gerçekleşmenin ardından yıllık bazda %157,7’den %136,0’ya gerilediği görülüyor.
 
Kurdaki sakinlik çekirdek enflasyona olumlu yansıdı. TÜFE enflasyonunda beklentilerin altındaki gerçekleşmenin nedeni olarak %3,0’lük beklentimize karşılık %1,9 seviyesinde gerçekleşen çekirdek TÜFE enflasyonu (C grubu) öne çıkarken, gıda enflasyonu %4,0’lük beklentimizi aşarak %5,75 seviyesinde gerçekleşti. Bu sonuçlarla, çekirdek enflasyon yıllık bazda %70,4’ten %68,9’a gerilerken, gıda enflasyonu artış trendini sürdürerek %99,0’dan %102,5’e yükseldi. Sebze-meyve fiyatları son aylarda ılımlı seyretse de, birikimli kur etkileri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmayla işlenmiş gıda fiyatlarında hızlı yükselişlerin devam ettiği gözleniyor. Bu etkilerin devam etmesini beklesek de, gıda enflasyonunun da önümüzdeki aydan itibaren baz etkileriyle yıllık bazda gerilemesi muhtemel görünüyor. Hizmet enflasyonu (%2,2) ve dayanıklı mal grubu enflasyonu (%2,5) beklentilerimizin bir miktar altında kaldıysa da, çekirdek enflasyon tarafında sürprizi yaratan temel unsurun giyim enflasyonunun %2,5-3,0’lük tarihsel ortalamanın aksine, -%1,4 olarak gerçekleşmesi olduğunu söyleyebiliriz. Yıllık giyim enflasyonunun %100’ü aşan maliyet artışlarına karşın %37,0 seviyesinde seyrettiğini belirtelim.
 
Baz etkisi Aralık’tan itibaren daha güçlü bir şekilde devreye girecek. Geçen yıl TL’deki dramatik değer kaybının ardından Aralık-Nisan arası dönemde birikimli TÜFE enflasyonu %49,6’ya ulaşmıştı. Dolayısıyla, önümüzdeki aydan itibaren bu enflasyon gerçekleşmelerinin enflasyon serisinden çıkmasıyla yıllık enflasyonda hızlı bir düşüş süreci yaşanması muhtemel görünüyor (benzer bir kur şoku olmayacağı varsayımıyla). Önümüzdeki aylarda TL’de sınırlı sayılabilecek bir değer kaybı varsayımıyla, yıllık TÜFE enflasyonu sene sonunda %67,5, ilk çeyrek sonunda %50, ikinci çeyrekte de %45 civarlarına gerileyebilir. Ancak, TL’deki değer kaybının yeniden hızlanması potansiyeli bu tahminler üzerindeki yukarı yönlü riskleri canlı tutuyor. Büyümedeki ivme kaybının devam etmesiyle, seçimler de yaklaşırken, hükümetin mali genişlemeye ek olarak kredileri de canlandırma eğiliminde olabileceğini düşünüyoruz. Öte yandan, ihracattaki ivme kaybı ve ithalattaki ivmelenmeye bağlı olarak cari açığın da yükselişini sürdürmesini bekliyoruz. Bu iki faktör, ilerleyen aylarda TL üzerinde baskı yaratabilir. Bu da yukarıdaki enflasyon tahminlerinin yeniden gözden geçirilmesini gerektirebilir.
 


 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş