Makro Görünüm - Sanayi Üretimi ve Ciro Endeksleri - Kasım 2022 (Gedik Yatırım)

anayi üretiminde kısmi toparlanmaya karşın yıllık büyüme zayıf seyrediyor
 
 
Sanayi üretimi Kasım'da aylık %1,1, yıllık %1,3 daraldı. Ekim ayında aylık %2,8'lik bir iyileşme gösteren mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi Kasım'da aylık %1,1 daraldı. Böylece Temmuz'da başlayan düşüş trendi devam ederken, Haziran seviyesine göre geri çekilme %3,8'e ulaştı. Yıllık bazda bakıldığında ise, takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretiminin %1,3'lük daralmayla negatif bölgeye geçtiği görülüyor. Yılın ilk yarısında yaklaşık %10'luk yıllık büyüme performansı gösteren sanayi üretimi 3. çeyrekte sadece %1,3, Ekim'de de %3,2 büyüme kaydetmişti.
 
Sektörler arasında büyüme performansı ciddi şekilde farklılaşıyor. Bununla beraber, büyüme performansının alt sektörler arasında cİddi şekilde ayrıştığını belirtmek gerek. Şöyle ki, büyümeyi aşağı çeken sektörler olarak ana metal (yıllık -%20,5), tekstil (-%18,7), kağıt ve kağıt ürünleri (-%9,0), gıda ürünleri (-%6,2), metalik olmayan diğer mineraller (-%5,9) ve plastik-kauçuk ürünleri (-1.3%) öne çıkarken, bilgisayar ve elektronik ürünler (%73,1), makine-teçhizat (%16,7), diğer ulaşım araçları (%16,7), motorlu-taşıtlar (%14,0), giyim eşyası (%13,8) ve elektrikli ürünler (%10,1) gibi sektörlerde çift haneli büyüme oranları olduğu görülüyor.
 
Son çeyrekte GSYH büyümesi %2,0 civarında kalabilir. İmalat PMI endeksi Aralık'ta 45,7'den 48,1'e doğru bir iyileşme kaydettiyse de, Mart ayından beri 50 seviyesinin altında seyretmeye devam ediyor. Buna ek olarak, elektrik tüketiminde Temmuz'dan beri süregelen gerilemenin yılın ilk günlerinde de aynı hızda devam ettiği görülüyor (Temmuz: yıllık -%5, Ağustos: -%2, Eylül: -%6, Ekim: -%7, Kasım: -%6, Aralık: -%7, 1-9 Ocak: -%6). Bu iki gösterge dayanarak, sanayi üretiminde yıllık büyümenin Aralık'ta da negatif bölgede (ya da iyi ihtimalle çok düşük oranlı pozitif) kalabileceğine işaret ediyor. Sanayi üretimindeki ciddi yavaşlama ve diğer öncü göstergelere dayanarak, GSYH'nin son çeyrekte bir önceki çeyreğe göre daralabileceğini, yıllık GSYH büyümesinin de %2,0 civarında gerçekleşebileceğini tahmin ediyoruz. Hatırlatmak gerekirse, GSYH büyümesi yılın ilk yarısında %7,6 seviyesinde gerçekleşirken, 3. çeyrekte %3,9'a gerilemişti. İç talebin göreceli olarak gücünü koruduğu ve yıllık ihracat büyümesinin ilk yarıyıldaki %19 seviyelerinden, yılın ikinci yarısında %5'in altına gerilediği dikkate alındığında, büyümedeki yavaşlamanın temel olarak ihracat kaynaklı olduğu söylenebilir. Büyümedeki yılın ikinci yarısındaki bu ciddi ivme kaybına karşın, 2022 yılı GSYH büyümesinin yılın ilk yarısındaki güçlü performansın yardımıyla %5,0 civarında gerçekleşeceği anlaşılıyor.

 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.