Mardinli İş İnsanları'nın %66'sı koronavürüs karşısında, faaliyetlerini sürdürüyor- MARİŞ

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
 
Mardinli İş İnsanları'nın yüzde 66'sı koronavürüs karşısında, faaliyetlerini sürdürüyor
Mardinli İş Adamları Derneği (MARİŞ), üyeleri arasında online olarak gerçekleştirdiği "Coronavirüs (Covid-19)'un Ticari Etki Analizi" araştırma çalışmasıyla iş dünyasının nabzını tuttu. Araştırma çalışmasına göre; MARİŞ üyelerinin yüzde 66'sı koronavirüs karşısında faaliyetlerini sürdürüyor. Ancak ticari faaliyetler, kısmi olarak devam ettiriliyor. Üyelerin yüzde 26'sı evden çalışmayı tercih ediyor. Virüs nedeniyle en çok karşılaşılan sorunların başında tahsilat yapamamak geliyor. Üyelerin yüzde 52'si tahsilatlarını yapamıyor, yüzde 42'si ise en büyük sorunu, "evde kalmak" olarak tanımlıyor. Üyelerin yüzde 40'ı, "sipariş iptali ve talep düşüsü"nden şikayetçi.

MARİŞ üyeleri arasında, 18-23 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen "Coronavirüs (Covid-19)'un Ticari Etki Analizi" araştırma çalışması, MARİŞ üyelerinin koronavirüs karşısında nasıl bir pozisyonda durduklarını ortaya koyarken, ticari faaliyetlerine de projeksiyon tutuyor. Araştırma çalışması, dönemde daha da önem kazanan teşvik ve desteklerden faydalanma, istihdam yaratma ve dijitalleşmeye kadar pek çok konuda yol gösteriyor.

İstihdam Dostu MARİŞ

Araştırma çalışması, MARİŞ üyelerinin korona sürecinde istihdam dostu bir yaklaşım sergilediğini gösteriyor. Üyelerin yüzde 46'sı herhangi bir tasarruf olmaksızın personeliyle çalışmayı sürdürüyor. Ücretli izin yöntemini tercih edenlerin oranı ise yüzde 40. Bu zorlu dönemde çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kalanların oranı ise sadece yüzde 6.
Kısa Çalışma Ödeneği İlk Tercih
Virüs süresince yürürlüğe getirilen teşvik ve destekler, bu dönemde iş dünyasına nefes aldıran en önemli adımlar olarak karşımıza çıkıyor. Araştırma sonuçları, MARİŞ üyelerinin yüzde 65'i EİKP kapsamında yer alan bir ya da birden fazla teşvikten faydalandığını gösteriyor. En çok başvurulan teşvik yüzde 44 ile kısa çalışma ödeneği. Ardından sırasıyla yüzde 40 ile SGK prim ertelemesi, yüzde 26 ile vergi ödeme ertelemesi, yüzde 18 ile banka kredi borç ötelemesi geliyor.
İşyerleri Açılana Kadar Kira Alınmasın!
Bu süreçte devletten beklenenlerin başında yüzde 50 ile işyerleri açılana kadar kira ödemesi yapılmaması ve özel bankaların daha yapıcı olmasının sağlanması, yüzde 46 ile teşvik ve desteklerden faiz alınmaması geliyor.
Evden Çalışma Yeterince Verimli Bulunmuyor
MARİŞ üyelerinin yüzde 48'i personelini evden çalıştırırken, üyelerin yüzde 62'sine göre bu yöntem verimli değil. Öte yandan, "işlerini dijitalleştirmede sorun yaşamayan" üyelerin oranı yüzde 58 iken, dijitalleşmede karşılaşılan en büyük sorunlar; yüzde 48 ile yapılan işin uygun olmaması, yüzde 30 ile müşteri alışkanlıkları, yüzde 24 ile iletişim sorunları olarak öne çıkıyor.
Mardinli iş insanlarına göre toparlanmak için 3-6 Ay Gerekli
Araştırma çalışmasında üyelere sorulan "Covid-19 salgını sonrası ticari faaliyetlerin eski düzeyine dönmesinin ne kadar zaman alacak?" sorusuna verilen cevaplarda, yüzde 32 ile 3-6 ay cevabı ilk sırada yer alıyor. Düzelme için 6-9 ay süre öngörenlerin oranı yüzde 24 iken, 9-12 ay diyenler yüzde 22'lik paya sahip. Ticari faaliyetlerin eski haline dönmesi için bir yıldan fazla süre öngörenlerin oranı ise yüzde 16.
Mücadeleye devam
Araştırma çalışmasını değerlendiren MARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir AKKUŞ, "Nisan ayının son haftasına girdiğimiz bugünlerde dünya üzerinde 3.2 milyonu aşkın vaka ve 200 bini aşkın can kaybı ile karşı karşıyayız. Salgın, kısa sürede bir sağlık sorunu olmaktan çıkarak, küresel düzeyde gündelik hayatı ve ekonomiyi tehdit eder hale geldi. Birçok küresel kuruluşa göre, daha şimdiden dünya ekonomisi 2020 yılını yüzde 3 veya daha üzerinde bir daralmayla kapatacak gibi gözüküyor. Diğer yandan, Dünya Ticaret Örgütü öngörüsüne göre küresel ticaret yüzde 30'dan fazla daralma tehlikesiyle karşı karşıya.Ülkemizde de Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi (EİKP) kapsamında birçok destek kalemi açıklandı. Önlemler sadece iş dünyasını değil, hane halkını da kapsıyor. Ancak mücadelenin ne kadar süreceğini ve ekonomik iyileşme sürecinin ne zaman başlayacağını ise şimdilik hiç kimse öngöremiyor" dedi.
"Coronavirüs'le Milletçe Mücadele" çağrısı
MARİŞ olarak salgının başladığı ilk günlerinden bu yana, alınması gereken sağlık tedbirlerini alarak hız kesmeden çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Akkuş, konuya ilişkin şunları söyledi:
"Coronavirüs'le Milletçe Mücadele" çağrımız büyük yankı buldu. Diğer yandan, yönetim Kurulu toplantılarımız dahil tüm süreçleri dijitalleştirerek ve profesyonellerimizin evden çalışmasını sağlayarak, günün gerektirdiği koşullara adapte olduk. Üyelerimizi teşviklerden haberdar kıldık. Ancak, salgınla mücadelede henüz yolun başındayız. "Coronavirüs (Covid-19) Ticari Etki Analizi" raporumuz, bu süreçteki çalışmalarımızın devamı niteliğinde. Bu raporu her düzeyden karar alıcılara da ileteceğiz. Bu vesileyle ülkemizin üzerinde dolaşan kara bulutların en kısa zamanda dağılmasını, işlerimizin eskisinden daha güçlü bir hacme erişmesini tüm kalbimle temenni ediyorum"

MARİŞ HAKKINDA
Mardinli İş Adamları Derneği (MARİŞ), 2015 yılında İstanbul'da bir grup Mardinli iş sanayici ve iş adamı tarafından kurulmuş olup; Mardin'in tarihi ve kültürel kodlarına işlemiş sorumluluk duygusu ve çoğulculuk ışığında Mardinli iş adamlarının ulusal ve global ölçekte etkin birer aktöre dönüşmelerini amaçlayan bir iş birliği platformudur.
2016 yılında seçilen mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir AKKUŞ ve yönetimi döneminde genel merkezine kavuşan, üyeler arası ticari ve sosyal işbirliği yönünde çalışmalarını yürüten MARİŞ, her sektörden 150'yi aşkın üyesi, bünyesinde bulunan İSO 1000 firmaları ile oluşturduğu "İş Adamı Derneği" kimliği ile ön plana çıkmaktadır.