Meyve sebze mamulleri sektörü Fransa ve Çin'e çıkarma yapacak-EİB

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Türkiye'nin katma değerli ihracat yapan sektörlerinin başında gelen ve 2023 için 14 milyar dolar ihracat hedefleyen yaş meyve sebze ve mamulleri sektörü, yaz döneminin sona ermesi ve fuar sezonunun açılmasıyla birlikte 4 ülkeyi kapsayan tanıtım atağına kalktı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Hong Kong, Rusya, Fransa ve Çin'de düzenlenecek 4 gıda fuarına katılarak Türk yaş meyve sebze ve meyve sebze mamullerini tanıtmaya ve bu pazarlardaki konumunu güçlendirmeye hazırlanıyor.

İlk durak Hong Kong olacak

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin katılacağı ilk fuarın, 5-7 Eylül 2018 tarihleri arasında Hong Kong'da düzenlenecek olan Asia Fruit Logistica Fuarı olacağını belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Taze meyve sebze ürünlerinin sergilendiği fuarın, özellikle Çin ve Uzakdoğu pazarına girmek isteyen Türk yaş meyve sebze ihracatçıları için hayati öneme sahip olduğunu kaydetti.

Taze meyve sebze ihracatçılarının ikinci durağının ise; 17-20 Eylül 2018 tarihleri arasında Rusya'nın Başkenti Moskova'da düzenlenecek olan Worldfood Moscow Fuarı olacağını ifade eden Uçak; "Türk yaş meyve sebze sektörünün en güçlü olduğu ihraç pazarı konumundaki Rusya'da düzenlenecek bu fuarda da Türk yaş meyve sebze ürünleri görücüye çıkacak. Uçak krizi öncesinde 1 milyar dolara yakın ihracat yaptığımız Rusya pazarında ilk aşamada hedefimiz 1 milyar doları geçmek, orta vadede ise 2 milyar dolara ulaşmak" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3 Ağustos’ta açıklanan 100 Günlük İcraat Programında, hedef ve öncelikli pazara giriş stratejileri hazırlanmasına yer verildiğini anlatan Uçak, şöyle devam etti: “Rusya, Çin, Meksika ve Hindistan pazarlarında Türkiye’nin ihracat ve yatırım imkanlarının arttırılması için Ticaret Bakanlığımız bu ülkelere yönelik 2019-21 dönemlerini kapsayan Ticaret Eylem Planlarını hayata geçirme kararı aldı. Bizim fuar kaatılımlarımızda bu planların birer parçası olacak.”

Meyve sebze mamulleri de 2 fuarda sergilenecek

Türkiye'nin meyve sebze mamulleri ihracatında Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin lider konumda olduğunun altını çizen Birlik Başkanı Uçak, 21-25 Ekim 2018 tarihleri arasında Fransa'nın Başkenti Paris'te düzenlenecek olan dünyanın en büyük ve prestijli gıda fuarlarından SIAL Paris Fuarı'nda Türk lezzetlerini dünyanın dört bir tarafından gelen ithalatçıların ve market zincirlerinin satın alma yetkililerinin beğenisine sunacakları bilgisini verdi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin 2018 yılında katılacağı son fuar ise; 13-15 Kasım 2018 tarihleri arasında Çin'in Şanghay şehrinde gerçekleştirilecek olan FHC China Furaı olacak. Bu fuarda Türkiye'de üretilen meyve sebze mamulleri tanıtılacak.

Rusya güçlü pazar, Uzakdoğu hedef pazar

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, yaş meyve sebze sektörünün Rusya pazarında güçlü konumda oolduğunu, Uzakdoğu pazarında ise konumunu güçlendirmek istediğini o nedenle Hong Kong ve Rusya'da iki fuara katılmayı tercih ettiklerini söyledi.

Meyve sebze mamulleri alanında Çin ve Fransa'daki fuarlarla 2023 ihracat hedeflerine ulaşmayı amaçladıklarını anlatan Uçak, "Yaş meyve sebze sektörü ve meyve sebze mamulleri sektörlerimizin gerçekleştirdikleri ihracatın yüzde 100'e yakını ülkemizde kalan katma değeri yüksek sektörler. Bu sektörlerimizin ihracatını arttırmak ve 2023 yılı için 14 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak istiyoruz. 2019 yılında da hedef pazarlardaki fuarlara katılacağız ve Türk ürünlerini tanıtacağız" diye konuştu.

Türkiye, 2012 yılında Çin'e 1.6 milyon dolarlık meyve sebze mamulleri ihraç ederken, 2017 yılı sonunda Çin'e meyve sebze mamulleri ihracatımız 16 milyon dolara yükseldi. Fransa'ya meyve sebze mamulleri ihracatımız ise; 2017 yılı sonunda 40 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'nin Rusya'ya yaş meyve sebze ürünleri ihracatı 2014 yılında 938 miilyon dolar ile zirveyi gördü. İki ülke arasında yaşanan uçak krizi sonrasında 2016 yılında 331 milyon dolara düşen ihracatımız, 2017 yılında 638 milyon dolara ulaştı. Türkiye'nin Rusya'ya yaş meyve sebze ihracatındaki kısa vadeli hedefi 1 milyar doları geçmek. Hong Kong'a 2012 yılında 1.5 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihraç eden Türkiye, 2017 yılı sonunda 9.2 milyon dolara ulaştı.



Diğer Haberler
BLOOMBERG HT TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ AĞUSTOS'TA %16,85 DÜŞÜŞLE 69,34 OLDU
TÜFE, 12 AYLIK ORTALAMALARA GÖRE AĞUSTOS'TA, +12.61 % (ÖNCEKİ AY: +12%) - TÜİK
YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ, AĞUSTOS'TA, YILLIK % +32,13 (ÖNCEKİ AY: +25%) - TÜİK
YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ, AĞUSTOS'TA, 12 AYLIK ORTALAMALARA GÖRE: %+18,78 (ÖNCEKİ AY: +17.41%)
AĞUSTOS AYINDA TÜFE'DE AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ %5,85 İLE ÇEŞİTLİ MAL VE HİZMETLER GRUBUNDA OLDU - TÜİK
(A) MEVSİMLİK ÜRÜNLER HARİÇ TÜFE AYLIK % +3.01
(A) MEVSİMLİK ÜRÜNLER HARİÇ TÜFE YILLIK % +17.45
(B) İŞLENMEMİŞ GIDA ÜRÜNLERİ, ENERJİ, ALKOLLÜ İÇKİLER VE TÜTÜN İLE ALTIN HARİÇ TÜFE; AYLIK % +2.31
BLOOMBERG HT TÜKETİM EĞİLİMİ ENDEKSİ AĞUSTOS'TA %18,66 DÜŞÜŞLE 46,86 OLDU
(B) İŞLENMEMİŞ GIDA ÜRÜNLERİ, ENERJİ, ALKOLLÜ İÇKİLER VE TÜTÜN İLE ALTIN HARİÇ TÜFE; YILLIK +16.95%
(C) ENERJİ, GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER, ALKOLLÜ İÇKİLER İLE TÜTÜN ÜRÜNLERİ VE ALTIN HARİÇ TÜFE; AYLIK %+2.35
(C) ENERJİ,GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER, ALKOLLÜ İÇKİLER İLE TÜTÜN ÜRÜNLERİ VE ALTIN HARİÇ TÜFE; YILLIK % +17.22
(D) İŞLENMEMİŞ GIDA, ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ HARİÇ TÜFE; AYLIK %+3.02
Facebookta Paylaş