Ons Altın Dolar Bazında da Zirveyi Görecek mi (Alan Yatırım)

Ons Altın Dolar Bazında da Zirveyi Görecek mi?
Global borç düzeyinin dünya ekonomik büyüklüğünün 3 katına çıkarak 244 Trilyon $’a ulaşması, uzun vadeli bakış açısıyla global ticaret hacmindeki daralmayı tetikleyen en önemli nedenlerden biri olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor. Bu devasa borç dağından en büyük payı dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD ve Çin alıyor. Borçluluk seviyesinin ABD’de %100’ü aşması ve büyümeyi tehdit etmesi, Trump’ın ticaret savaşının fitilini ateşlemesine ve ticaret partnerlerine karşı agresif bir tutum izlemesine yol açıyor. Bununla birlikte ülkeler arasındaki karşılıklı misillemeler, global büyümeye dair belirsizliklerin artmasına, resesyon ihtimalinin ise canlılığını sürdürmesine neden oluyor. Bu konjonktürde yatırımcılar güvenli liman olarak gördükleri değerli madenlere olan taleplerini sürdürürken, Merkez Bankalarının faiz indirimleri ve parasal genişleme operasyonları paranın değer kaybıyla birlikte altına olan talebi destekliyor. Hisse senedi piyasasındaki yatırımcıların, portföylerindeki altının ağırlığını arttırması, merkez bankalarının altın rezervlerini arttırması da altındaki yükseliş hikayesine destek sağlıyor. Altın resesyon ortamında hem risk azaltıcı hem de spekülatif bir yanı olması dengeli bir yatırım aracı olmasına neden oluyor.
Grafik: Ons Altın (Amerikan Doları) Grafik: Ons Altın (Euro)
      
Kaynak: Alan Yatırım Araştırma Kaynak: Alan Yatırım Araştırma
Grafik: Ons Altın (Sterlin) Grafik: Ons Altın (Yen)
           
Kaynak: Alan Yatırım Araştırma Kaynak: Alan Yatırım Araştırma
Ons Altın Dolar Bazında da Zirveyi Görecek mi?
Merkez Bankaları, büyümenin ivme kaybetmesi ve artan risk unsurlarına paralel olarak faiz indirimlerine devam ediyorlar. Avrupa ve Japonya Merkez Bankaları parasal genişleme operasyonlarını sürdürürken, faizlerin tarihi seviyelere düşmesi altına olan talebi destekliyor. Ons altın diğer majör para birimleri cinsinden (Euro, Japon Yeni, İngiliz Sterlini) tarihi zirvelerini aşarken FED’in faiz indirimi döngüsüne girmesi ons altının Dolar cinsinden zirveyi görmesi için de hareket alanı yaratıyor. Eylül ayı toplantısında %100 ihtimalle 25, %30 ihtimalle 50 baz puan faiz indirimi bekleniyor. Büyüme dinamikleri aşağı yönlü seyrederken, güçlü dolar nedeniyle 2000 $ seviyesindeki zirve henüz test edilmese de diğer majör para birimleri cinsinden daha hızlı yükselişler görmekteyiz. Dolayısıyla ons altında, dolar dışındaki para birimleri cinsinden yükselişlerdeki ivmenin orta vadede dolar cinsinden ons altını da zirveye taşımasını (2000 $’a doğru yükselişini sürdürmesini) beklemekteyiz. Tüm bunlara ek olarak, Ekim ayında ticaret görüşmelerinin başlayacak olmasının, altının orta vadeli trendini etkilemesini beklemiyoruz. Anlaşma olsa bile; bu anlaşmanın sadece vergi ve tarife oranları üzerinden olacağı; global borçluluk, düşen büyüme oranı ve gelir dağılımındaki bozukluk devam ettiği, global yapısal sorunlar çözülmediği sürece temel ekonomik sorunların canlılığını koruyacak olması nedeniyle altının yukarı yönlü hareketine devam etmesini beklemekteyiz.



 Alan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.,
 http://www.alanyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FAO'NUN DÜNYA TAHIL ÜRETİM TAHMİNİ 2 MİLYAR 708,5 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 2 MİLYAR 685,4 MİLYON TON)
FAO'NUN DÜNYA TAHIL STOK TAHMİNİ 847,4 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 828,1 MİLYON TON)
FAO'NUN DÜNYA PİRİNÇ STOK TAHMİNİ 178.5 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 178.6 MİLYON TON)
FAO'NUN DÜNYA PİRİNÇ ÜRETİM TAHMİNİ 517.3 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 516.3 MİLYON TON)
FAO'NUN DÜNYA BUĞDAY ÜRETİM TAHMİNİ 766,9 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 770,8 MİLYON TON)
FAO'NUN DÜNYA BUĞDAY STOK TAHMİNİ 273.6 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 278,5 MİLYON TON)
TCMB, 12.09.2019 vadeli 10.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
FAO GLOBAL ŞEKER FİYATLARI ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 178.4 (TEMMUZ: 182.2)
FAO GLOBAL GIDA FİYAT ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 169.8 (TEMMUZ: 170.9)
FAO GLOBAL SÜT ÜRÜNLERİ FİYATLARI ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 194.5 (TEMMUZ: 193.5)
FAO GLOBAL TAHIL FİYATLARI ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 157.6 (TEMMUZ: 168.6)
Facebookta Paylaş