Para Politikası Raporu (Alnusyatırım)

Daha “Sıkı Para Politikası” - Nispeten “Sıkı Para Politikası” - Çok “Sıkı Para Politikası”

Aslında başlık konusunda emin olamadım, o nedenle bunlardan biri tercih edilebilir ya da nereden bakıldığına göre değişir. TCMB - PPK kararlarına göre faizlerin bütününde bir yükseliş beklentisi olsa da sadece GLP’de (geç likidite penceresinde) 50 baz puanlık bir artış aldık ve 12,25’lik faiz 12,75’e yükseldi. Gecelik borç verme faizi de 9,25’de sabit kaldı. Hemen söyleyelim muhtemelen bu cümleden sonraki soru fonlama kompozisyonu değişecek mi olacaktır? Hayır fonlama GLP’den yapılmaya devam edilecek. Açıkçası bu TCMB benim de genel piyasa beklentileriyle birlikte yanıldığım bir karar oldu. Beklentim, fonlama yapısında da değişiklik olacak şekilde hem GLP’yi hem de gecelik borç verme faizini yukarı çekmesiydi. TCMB, bu hamleyi yaparken ne düşünmüş olabilir? Bunun cevabını sonuç bölümünde paylaşacağım fakat aşağıdaki grafik, genel resmi özetliyor. İkinci grafikte yuvarlak içerisinde işaretlediğim bölümler TCMB’nin sıkı para politikası uygulamadığı bir döneme işaret ediyor. Neden mi? Halihazırda piyasada oluşmuş bir faizden daha düşük bir faize bankalar fonlanıyor? TCMB daha düşük bir faiz öneriyorsa piyasa olabildiğince TCMB’den borçlanmaya çalışacaktır. Buna da sıkı para politikası denmez. O nedenle başlığa aldırmayın.

 

Sonuç: Yukarıdaki grafik açık bir şekilde resmi gösteriyor. O nedenle içeriğine daha çok girmeyeceğim. İlk grafik, AOF, enflasyonu ve malum bütün fonlamanın yapıldığı GLP’yi gösteriyor. İkinci grafik ise 2 yıllık tahvil faizi, ortalama fonlama faizi ve bu ikisi arasındaki makası gösteriyor. Bu makasın negatif olması, yani açık mavi alanın negatif bölgede olması benim için sıkı para politikasının sadece söylemde kaldığına işaret ediyor. Peki TCMB bu kararı neden aldı. Onun da cevabı bir sonraki grafikte olabilir. Öncelikle bir iktisat Doktora öğrencisi ve naçizane bir piyasa analisti olarak olması gerekenin daha yüksek olduğunu daha önceki yazılarımda da dille getirdim.

1) TCMB, faizlerdeki bu dalgalanmayı geçici görüyor olabilir. Türkiye finans piyasaları Ekim ve Kasım aylarında önemli şoklardan geçti. Borsalar bu hareketleri hızlı atlattı fakat faizler için aynı şeyi söyleyemem. Neden? Çünkü faizleri sadece şoklar yukarı çekmedi. Bir taraftan da yükselen ve son yılların en yüksek düzeyine ulaşan bir enflasyonumuz var. Ama TCMB, hem faizlerin hem de enflasyonun 2018 ilk aylarında düşeceğini bekliyor. (Bu beklenti aslında 2017’nin son çeyreğindeydi ki aslında piyasanın da beklentileri oldukça bu yöndeydi) Yıl başında yeni zamlarla karşılaşmamız muhtemel, yeni yıl için aslında tüm fiyatlarda bir yükseliş beklentisinden dolayı 2018 ilk çeyreğindeki baz etkisinin çok yüksek olmayacağını söyleyeyim.
2) Kur açısından evet kararla beraber 3,90’ların hemen altındayız fakat TCMB kurun olağandan daha yüksek olduğunu da düşünüyor olabilir. Bunun nedeni de opsiyon piyasasındaki görüntü. Aşağıdaki grafiğin ilk kısmı Dolar/TL’yi gösterirkenn, aşağıdaki kızım ise opsiyon piyasasında risk reversal ve zımni volatiliteyi gösteriyor ve her üç grafikte de yön aşağı. Bu ne demek? Opsiyon piyasasındaki volatilitenin şu anda short tarafta arttığını ya da long tarafta azaldığına işaret ediyor. Acaba TCMB, enflasyona değil de kura mı bakıyor? Sanmıyorum fakat kurdaki değişkenliğin enflasyonu ne denli etkilediğini biliyor.
 


Vahap Taştan
Araştırma Uzmanı


Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getirii tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
PUTİN : POLONYA, RUSYA'YA YÖNELİK YAPTIRIMLARA KATILMAKTAN DOLAYI MUZDARİP
BAHÇELİ'NİN SAAT 16.00'DA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEK ÜZERE CUMHURBAŞKANLIĞI'NA GİDECEĞİ AÇIKLANDI- HÜRRİYET
PUTİN : GELECEK RUS HÜKÜMETİNİN OLUŞUMU HAKKINDA KONUŞMAK İÇİN ÇOK ERKEN
BİRKAÇ ALICI NİKİ HAVAYOLU FİRMASI İLE İLGİLENİYOR
İNGİLTERE BAŞBAKANLIK SÖZCÜSÜ: BREXİT ÇEKİLME TASARISINDA DAHA FAZLA DEĞİŞİKLİĞE GEREK DUYARSAK BUNLARI İLERİ AŞAMADA ORTAYA KOYARIZ
GEDİKLİ:.ÇÜNKÜ ENFLASYONA ETKİSİ OLMAYACAĞI GİBİ PİYASALARIN BEKLEDİĞİ ORANDA DEĞİL;DÖVİZ KURUNUN DÜŞÜŞ EĞİLİMİNDE OLDUĞUNU
PORTEKİZ'DE TÜFE KASIM'DA AYLIK %-0.3 YILLIK %+1.5
ÖZLÜ: GELECEK YILIN İLK AYLAIRINDA TÜRKİYE'NİN YOL HARİTASINI PAYLAŞACAĞIZ - BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş