Perakende sektöründe artan işletme sermayesi ihtiyacı ve üretici maliyetleri kredi miktarlarında rekora yol açtı - Dünya

Dünya internet sitesinde yayınlanan habere göre; Salgının etkilerinin en fazla hissedildiği sektörlerden biri olan perakende sektöründe artan işletme sermayesi ihtiyacı ve üretici maliyetleri kredi miktarlarında rekora yol açtı. BDDK verilerine göre 2021 başında 39 milyar TL olan kısa vadeli borç miktarı bu yılın başında 60, mart ayı itibari ile de 71 milyar TL'ye yükseldi. Uzun dönemli krediler ile birlikte bu rakam 2021’in ocak ayına göre 38 milyar TL birden artarak 178 milyar TL’ye çıktı.

6,8 milyar TL takipte
Sektörün takipteki kredi miktarı da 6.8 milyar TL olarak gerçekleşti. Söz konusu gelişmeler işletmelerin bir çok alanda yüzde 100’den fazla artan maliyetlerden korunmak için banka finansmanına yönelmesinin bir sonucu olarak değerlendirildi. Zincir Mağazalar Derneği (ZMD) Başkanı Serhan Tınastepe, işletmelerin bir anlamda yüksek enfl asyondan korunmak için krediye yöneldiğini anlattı. Tedarikçi finansmanı olanağının kalmamasının da banka finansmanına yönelimi artırdığına dikkat çakan Tınastepe, “İnsanlar stoklu çalışmaya başladı. Perakendenin alt kategorilerinde de stok eğilimi arttı. İnsanlar paralarını bankada tutmak ya da farklı noktalarda tasarruf etmektense hammaddeye bağlamayı tercih etti. Zira global gelişmelerin de etkisiyle hammadde fiyatlarında muazzam artışlar yaşandı. Aslında finansal olanaklara daha rahat erişim imkanı olsa bu rakam çok daha fazla artabilirdi.” dedi.

https://www.dunya.com/sektorler/perakende/perakendecilerin-borc-defteri-kabardi-haberi-658829