Rusya ayçiçeği tohumu ihracatını Ağustos ayının sonuna kadar yasakladı

Rusya Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada yine aynı dönemde, kıtlığı önlemek ve fiyatlar üzerindeki baskıyı hafifletmek için, ayçiçeği yağına da ihracat kotası uygulanacağını bildirildi.

Ayçiçeği tohumuna getirilen ihracat yasağı 1 Nisan’dan 31 Ağustos’a kadar devam edecek. Ayçiçeği yağına 15 Nisan'dan Ağustos sonuna kadar 1,5 milyon tonluk ihracat kotası uygulanacak. Ayçiçeği unu için de 700 bin tonluk ihracat kotası getiriliyor.

Ukrayna ve Rusya, dünyanın en büyük ayçiçeği yağı üreticileri, en büyük müşterilerinden biri de Hindistan.

Rusya Tarım Bakanlığı’nın açıklamasında, "Ayçiçeği yağı ve tohum fiyatlarının küresel piyasalarda keskin artışı sebebiyle, şu anda Rus ürününe artan bir talep olduğu" ifade edildi.

Uzmanlar, Hindistan pazarında yağ fiyatlarının Ukrayna'dan gelen tedariğin durmasının ardından yükseldiğini ve Nisan ayında rekor bir fiyata 45 bin ton Rus ayçiçeği yağı satın almak üzere anlaşma yapıldığını belirtiyor.

Tarım Bakanlığı, Moskova'nın, ülkedeki arz istikrarını korumak için ayçiçeği yağı ihracat kotaları belirlemesi gerektiğini kaydetti. Rusya, Ukrayna krizi nedeniyle Batı’nın uyguladığı yaptırımlara karşı gıda pazarını korumak için bu önlemleri alıyor.

Bakanlık açıklamasında, "Bu önlemler dizisi, Rusya'da sosyal açıdan önemli ürünlerin hammadde eksikliği ve maliyetlerindeki keskin artışlar olasılığını ortadan kaldıracak" denildi.

 Amerika'nın Sesi (VOA) internet sitesinde yayınlanan habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://t.co/ZOkYdUdLqJ



Diğer Haberler
PUTİN: YEREL HAVA FİRMALARINI DESTEKLEMEK İÇİN 100 MYR RUBLE ÖNERDİM
ABD Hazine Bakanlığı,Rusya'ya yönelik yaptırımlarını havacılık, denizcilik ve elektronik sektörlerinin yetkililerini dahil edecek şekilde genişletecek
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -76886,1 milyon TL
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI, 19 NİSAN TARİHİNDE, 2 VE 4'E YIL VADELİ SABİT KUPONLU VE 10 YIL VADELİ TÜFE'YE ENDEKSLİ TAHVİL İHALELERİ GERÇEKLEŞTİRMEYİ PLANLIYOR
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI, NİSAN AYINDA 22.6 MİLYAR TL’LİK İÇ BORÇ SERVİSİ, 27 MİLYAR TL İÇ BORÇLANMA PLANLIYOR
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI, MAYIS AYINDA 53.3 MİLYAR TL’LİK İÇ BORÇ SERVİSİ, 59 MİLYAR TL İÇ BORÇLANMA PLANLIYOR
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI, HAZİRAN AYINDA 19.2 MİLYAR TL’LİK İÇ BORÇ SERVİSİ, 28 MİLYAR TL İÇ BORÇLANMA PLANLIYOR
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI, NİSAN AYINDA 6 BORÇLANMA İHALESİ GERÇEKLEŞTİRMEYİ PLANLIYOR
Facebookta Paylaş