Sabah Bülten (Ahlatcı Yatırım)

BORSA İSTANBUL’DA SATIŞ BASKISI DEVAM EDECEK mi?

BIST 100 günü sert düşüşle kapattı. BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,40 düşüşle 1.283 puandan kapatırken bankacılık endeksi yüzde 4,64 değer kaybetti. Bankacılık endeksi yüzde 4,64, holding endeksi yüzde 2,50 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,92 ile ticaret, en çok kaybettiren ise yüzde 5,46 ile metal, ana sanayi oldu. Bugün tepki alımlarının gelip gelmeyeceği takip edilecek. Öte yandan Türkiye Varlık Fonu (TVF), Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payının Katar Yatırım Otoritesi’ne (QIA) devrinin tamamlandığını duyurdu. TVF'den yapılan yazılı açıklamaya göre, 26 Kasım'da TVF ve QIA arasında imzalanan mutabakat anlaşması kapsamındaki işlem, QIA'nın 200 milyon dolarlık yatırımıyla sonuçlandı. Söz konusu işlem bedeli, Borsa İstanbul’un 2 milyar dolarlık toplam sermaye değeri üzerinden belirlendi.

Dün yapılan kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sokağa çıkma sınırlamasına ilişkin, "Hafta sonları cuma akşamı 21.00'den pazartesi sabahı saat 5'e kadar kesintisiz devam edecek" diye konuştu. Kovid-19 aşısının uygulanmasına ilişkin, "İnşallah önümüzdeki aydan itibaren sağlık çalışanlarından başlayarak bu aşının uygulaması yapılacaktır" diyen Erdoğan, "Salgının olumsuz etkisini azaltmak için, insan hareketliliğini en aza indirmeyi amaçlayan tedbirler dışında çare bulunmuyor" şeklinde konuştu.

3. çeyrekte büyüme beklentiyi aştı. Türkiye İstatistik Kurumu, 3. çeyreğe ilişkin dönemsel gayrisafi milli hasıla verilerini açıkladı. Buna göre yılın 3. çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 6,7 büyüme kaydetti. Büyümede yatırımlar kalemindeki hızlı artışın katkısı dikkat çekerken, ihracat tarafından ise negatif katkı geldi. Büyümede ana gruplara bakıldığında yatırımlardaki hızlı artış dikkat çekti. Buna göre yatırımlar yılın 3. çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 22,5 arttı. Yatırımların detayına bakıldığında inşaat yatırımlarının yılın 3. çeyreğinde yüzde 14,7 arttığı görüldü. Makine-teçhizat yatırımları ise yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 23,5 büyüdü.

ABD’nin seçilen başkanı Joe Biden eski Fed Başkanı Janet Yellen’ı Hazine Bakanı olarak seçtiğini duyurdu. Biden Yönetim ve Bütçe Ofisi başkanlığına Neera Tanden’i Ekonomi Danışmanlar Konseyi başkanlığına ise Cecilia Rouse’u seçti. Biden’ın uzun dönem danışmanlığını yapan Jared Bernstein ve Heather Boushey’i de Konsey üyeleri olarak atadı. Biden'ın ekonomi ekibinin seçimleri siyahi ve düşük gelirli kesimin ekonomik sorunlarına odaklanacağına işaret etti. Yellen ve diğer isimler korona virüs salgını sonrası ekonomik toparlanmayı yönetmekle görevlendirilecek. Yellen’ın karşılaştığı ilk sorun ise kamu kurumlarının kapanmasını engellemek ve uzayan işsizlik kuyruklarının azaltılmasını sağlamak olacak.

OPEC'in video konferans yöntemiyle düzenlediği ve küresel petrol piyasaları ile üretim kısıntısı anlaşmasının değerlendirildiği 180. olağan toplantısı başladı. Cezayir Enerji Bakanı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Konferansı Başkanı Abdulmecid Attar, gelecek yıl küresel ekonomide yüzde 4,4 büyüme öngörüldüğünü ve günlük petrol talebinin de 6,1 milyon varil artacağının beklendiğini belirterek "2021 için bu daha parlak görünüm bize temkinli bir iyimserlik veriyor. Bu, doğru yolda olduğumuzun açık bir göstergesidir" dedi.

USDTRY

Haftanın ilk işlem gününde Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre açıklanan, koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinin daha az hissedildiği ve toparlanma ivmesinin kaydedildiği üçüncü çeyrek büyüme verisi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 büyüme kaydetti. ABD tarafında ise bekleyen konut satışları verisi Ekim ayında yüzde 1’lik artış beklentileri karşısında, yüzde 1,1 düşüş gösterdi. Geçtiğimiz haftayı 7,83 seviyesinde tamamlayan kurun büyüme verisi sonrası aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilirken, dikkatler bugün açıklanacak olan imalat sektörü PMI endeksleri ve Fed Başkanı Powel’in açıklaması üzerinde.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,82 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,84, 7,87 ve 7,90 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,80, 7,77 ve 7,75 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Dün, Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre açıklanan üçüncü çeyrek büyüme verisi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 büyüme kaydetti. Euro tarafında ise dikkatler Eurogroup toplantısı üzerinde olmayı sürdürürken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’in Euro bölgesindeki mali politikanın kritik derecede önemli olduğu yönündeki açıklamaları takip edildi. Gün içerisinde beklentilerin üzerinde gelen büyüme verisi sonrası Türk Lirası’nda değer kazanımları devam ederken, gün sonunda çaprazın aşağı yönlü hareketi izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,35 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,32 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,37, 9,40 ve 9,43 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,32, 9,30 ve 9,27 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz gün Almanya’da enflasyon Kasım ayında yıllık bazda yüzde 0,3 düşüş kaydetti. Gün içerisinde, Euro Bölgesi’nde dikkatler Eurogroup toplantısı üzerinde olmayı sürdürürken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’in Euro bölgesindeki mali politikanın kritik derecede önemli olduğu yönündeki açıklamaları takip edildi. ABD tarafında ise bekleyen konut satışları verisi Ekim ayında yüzde 1’lik artış beklentileri karşısında, yüzde 1,1 düşüş gösterdi. Takip edilen gelişmeler sonrası çaprazın 1,20 seviyesi test ettiği gözlense de gün sonunda Dolar çevresindeki toparlanma sonucu kalıcılık sağlayamadığı gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1950 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1920 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1970, 1,1200 ve 1,2020 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1920, 1,1890 ve 1,1860 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde aşı gelişmelerine ek olarak, risk iştahında gözlenen artış Ons Altın’da 1800 psikolojik destek seviyesinin kırılması sonucu satışların derinleştiği gözlenmişti. Haftanın ilk işlem gününe ekonomik toparlanmaya ilişkin işaretler doğrultusunda satıcılı bir başlangıç yapan değerli metalde baskılar devam ederken, risk iştahındaki dalgalı görünüm ve Dolar çevresindeki yatay harekeler aşağı yönlü hareketleri sınırlandıran unsurlar olarak karşımıza çıktı.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1785 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1778, 1770 ve 1764 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1790, 1796 ve 1802 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın ilk işlem gününde Birleşik Krallık’ta zayıf veri akışı devam ederken, ABD tarafında bekleyen konut satışları verisi Ekim ayında yüzde 1’lik artış beklentileri karşısında, yüzde 1,1 düşüş gösterdi. Gün içerisinde dikkatler devam eden İngiltere ve Avrupa Birliği Brexit müzakereleri üzerinde olmayı sürdürürken, Dolar çevresinde gözlenen yatay seyir sonucu paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketi takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3360 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,33 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3400, 1,3440 ve 1,3490 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3300, 1,3260 ve 1,3200 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz gün, Japonya’da açıklanan sanayi üretimi verisi Ekim ayında yüzde 3,8 artış kaydetti. ABD tarafında ise bekleyen konut satışları verisi Ekim ayında yüzde 1’lik artış beklentileri karşısında, yüzde 1,1 düşüş gösterdi. Gün içerisinde takip edilen koronavirüs aşısı haberlerinin neden olduğu iyimserlik Yen’in güvenli varlık talebini azaltırken, gün sonunda paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 104,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,60, 104,80 ve 105,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 104,20, 104,00 ve 103,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz Cuma, devam eden arz endişelerine karşın aşı iyimserliği ve Dolar çevresindeki zayıf görünüm Petrol fiyatlarına destek olmayı sürdürürken, Brent Petrol’ün bu hafta gerçekleşecek olan OPEC + toplantısı öncesinde art arda dördüncü hafta artış kaydettiği izlenmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise OPEC+’ın ocak ayında planladığı üretime artırımlarının hangi tarihe kadar erteleneceği konusunda belirsizliklerin ağırlık kazanması sonucu gün içerisinde Brent Petrol’ün aşağı yönlü hareketi takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 47,60 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 46,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 48,40, 49,40 ve 50,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 46,80, 45,80 ve 44,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde hafta içerisinde gerçekleşen birtakım gelişmeler sonucu kur tarafındaki geri çekilmeler devam ederken, Ons Altın’daki 1800 psikolojik destek seviyesinin kırılması ile Gram Altın’da da satışların derinleşmesine neden oldu. Haftanın ilk işlem gününde ise açıklanan büyüme verisi sonrası kurda aşağı yönlü hareketlere ek olarak, Ons Altın’daki satıcılı görünüm sonucu Gram Altın’da aşağı yönlü hareketin sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 448 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 446 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 450, 452 ve 454 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 446, 444 ve 441 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TVF GENEL MÜDÜRÜ SÖNMEZ: (BORSA İSTANBUL) 200 MİLYON DOLAR DÜN ÖĞLEN SAATLERİ İTİBARIYLA TVF HESAPLARINA GELMİŞTİR- BLOOMBERG HT
TVF GENEL MÜDÜRÜ SÖNMEZ: HAZİNE'DEN DAHA UCUZ FONLANACAĞIZ DİYE BİR AMACIMIZ YOK- BLOOMBERG HT
TVF GENEL MÜDÜRÜ SÖNMEZ: TVF'NİN HER SENE OLMASA BİLE 18 AYDA, 24 AYDA BİR BONOSUNU GÖRECEKSİNİZ - BLOOMBERG HT
TVF GENEL MÜDÜRÜ SÖNMEZ: (TAHVİL İHRACI ZAMANI) DENETİM RAPORUNA BAĞLI - BLOOMBERG HT
TVF GENEL MÜDÜRÜ SÖNMEZ: 2021 YILINDA YİNE BİR BONO SÜRECİNE GİRECEĞİZ- BLOOMBERG HT
TVF GENEL MÜDÜRÜ SÖNMEZ: (EUROBOND) MALİYETLERİ İSTEDİĞİMİZ YERDE OLMADI - BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş