Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ENDEKSTE TEPKİ ALIMLARI SÜRECEK mi?

BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,25 yükselişle 1.325 puandan kapatırken sektör endeksleri arasından en fazla değer kazanan yüzde 9,04 ile ulaştırma oldu. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 41,71 puan artarken, toplam işlem hacmi 30 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 4,31, holding endeksi yüzde 3,51 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en çok kazandıran yüzde 9,04 ile ulaştırma oldu.

Fed Başkanı Jerome Powell, "Ekonomik toparlanma sürüyor ama iyileşmenin hızı ılımlılaştı. Aşı haberleri olumlu ancak büyük zorluklar ve belirsizlikler var. Fed, kredi programlarına ayrılan fonların kullanılmayan kısmını geri verecek" diye konuştu. Fed Başkan Jerome Powell, Senato Bankacılık Komitesi'nde yaptığı konuşmada, " Ekonomik toparlanma sürüyor ama iyileşmenin hızı ılımlılaştı" dedi. Ekonominin aldığı hasarı kısaltmak için güçlü adımlar attık diyen Powell, konuşmasında, "Kaybedilen 22 milyon işin yarısından fazlası yeniden kazanıldı. Ekonomik çöküş bütün Amerikalıları eşit şekilde etkilemedi. Ekonomik eşitsizlik geleceğe dair büyük belirsizlikler yarattı. Ekonominin görünümü olağanüstü derecede belirsiz" şeklinde konuştu.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel, büyük teşvik umutlarına karşı uyarı yaptı. Schnabel, pandemiye karşı desteklerin beklenenden uzun soluklu olacağını öngörerek, “Bu bizim politika kararlarımızı yansıtmalı” değerlendirmesini yaptı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel, piyasa beklentilerini aşan, büyük bir teşvik paketi açıklamak yerine bankanın mevcut finansal koşulları korumaya odaklanması gerektiğini belirtti. AMB Yönetim Konseyi’nin faiz kararından yaklaşık bir hafta önce konuşan Schnabel, pandemiye karşı desteklerin beklenenden uzun soluklu olacağını öngörerek, “Bu bizim politika kararlarımızı yansıtmalı” değerlendirmesini yaptı.

Pfizer ve BioNTech'in yayımladığı bir bildiride, Avrupalı düzenleyici kuruluşların koşullu acil kullanım yönünde bir tavsiye kararı vermesi, aşının Avrupa'da onaylanma sürecini hızlandırarak yıl sonu gelmeden önce bölgede kullanıma sokulmasını sağlayabilir. Pfizer ve ortağı BioNTech, Avrupa’daki düzenleyici kuruluşlara geliştirdikleri aşı için izin başvurusunda bulundu. Resmi başvuru pazartesi günü gerçekleştirilirken Avrupa’da 6 Ekim’de başlayan aşı denetiminin onay sürecini hızlandırması ve aşının yılsonundan önce onay alması bekleniyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel ekonomik görünümde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının başlangıcından beri aşı ve Asya’da toparlanma ile ilk kez daha parlak bir gelecek için “umut” olduğunu bildirerek eylülde yüzde 4,5 olarak açıkladığı küresel ekonomide küçülme tahminini yüzde 4,2'e düşürdü. OECD'nin "Aralık Ayı Geçici Dönem Ekonomik Görünüm Raporu" yayımlandı. Raporda, Kovid-19’a karşı aşı ve tedavide ilerlemenin beklentileri artırarak belirsizliği azalttığı kaydedildi. OECD raporunda, “Krize karşı emsali görülmemiş hükümet ve merkez bankası eylemleri ile küresel ekonomik faaliyetler birçok sektörde hızlı bir şekilde toparlandı ancak bazı hizmet sektörlerinde faaliyetler kısıtlamalardan etkilenmeye devam ediyor.” ifadesine yer verildi.

USDTRY

Geçtiğimiz gün yurt içerisinde imalat PMI endeksi Kasım ayında vaka sayılarının artmasının müşteri talebini ve üretim süreçlerini olumsuz etkilemesi ile 51,4 seviyesinde gerçekleşirken, 50 eşik seviyesi üzerinde açıklanan endeksin toparlamasını sürdürdüğü takip edildi. ABD tarafında ise ISM imalat PMI endeksi 58,0’lik beklentiler karşısında 57,5 seviyesine gerilemesi sonucu sektörel büyüme ivmesi yavaşlama gösterdi. Gün içerisinde Fed Başkanı Jerome Powell’in Senato Bankacılık Komitesi'nde gerçekleştirdiği konuşmada ekonomik toparlanmanın yavaşlamasına rağmen sürdürdüğüne dikkat çekti. Takip edilen gelişmeler ile güne 7,72 seviyesinde başlayan kurun sınırlı yükselişini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,82 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,84, 7,87 ve 7,90 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,80, 7,77 ve 7,75 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Dün, yurt içerisinde imalat PMI endeksi Kasım ayında vaka sayılarının artmasının müşteri talebini ve üretim süreçlerini olumsuz etkilemesi ile 51,4 seviyesinde gerçekleşirken, 50 eşik seviyesi üzerinde açıklanan endeksin toparlamasını sürdürdüğü takip edildi. Euro Bölgesi’nde ise imalat PMI endeksi beklentilerin biraz üzerine çıkarak 53,8 seviyesine yükselirken, Kasım ayı TÜFE verisi yüzde 0,2’lik gerileme beklentilerine karşın yüzde 0,3 gerileme kaydetti. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler sonucu kurun yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,44 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,41 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,47, 9,50 ve 9,53 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,41, 9,38 ve 9,35 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz gün Euro Bölgesi’nde imalat PMI endeksi beklentilerin biraz üzerine çıkarak 53,8 seviyesine yükseldi. Açıklanan Euro Bölgesi enflasyon verisi Kasım ayında yüzde 0,3 gerileme kaydetti. ABD tarafında ise ISM imalat PMI endeksi 58,0’lik beklentiler karşısında 57,5 seviyesine gerileyerek sektörel büyüme ivmesi yavaşlama gösterdi. Gün içerisinde Fed Başkanı Jerome Powell’in Senato Bankacılık Komitesi'nde gerçekleştirdiği konuşmada ekonomik toparlanmanın yavaşlamasına rağmen sürdürdüğüne dikkat çekti. Takip edilen ekonomik veriler ve Dolar endeksinde gözlenen zayıflık doğrultusunda paritenin 1,20 seviyesi üzerinde sert yükselişini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,2070 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2040 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2100, 1,2130 ve 1,2160 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,2040, 1,2010 ve 1,1980 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftaya ekonomik toparlanmaya ilişkin işaretler doğrultusunda satıcılı bir başlangıç yapan değerli metalin 1764 seviyesi test ettikten sonra 1770 trend destek seviyesi üzerinde günü sonlandırdığı takip edilmişti. Geçtiğimiz gün, Dolar tarafındaki zayıf görünüm Ons Altın’daki tepkilerin sürmesine neden olurken, değerli metalin artan vaka sayılarının aşı haberlerini gölgelemesi ile 1770 Dolar destek seviyesi üzerinde kalıcılık sağlamasına olanak verdi. Gündemde olan teşvik paketi haber akışı ise 1800 Dolar üzerinde yukarı yönlü hareketlerin sürmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1807 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1800, 1792 ve 1785 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1815, 1822 ve 1830 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz gün Birleşik Krallık’ta imalat PMI endeksi Kasım ayında değişmeyerek 55,6 seviyesine sabit kaldı. ABD tarafında ise ISM imalat PMI endeksi 58,0’lik beklentiler karşısında 57,5 seviyesine gerileyerek sektörel büyüme ivmesi yavaşlama gösterdi. Gün içerisinde Fed Başkanı Jerome Powell’in Senato Bankacılık Komitesi'nde gerçekleştirdiği konuşmada ekonomik toparlanmanın yavaşlamasına rağmen sürdürdüğüne dikkat çekti. Gün içerisinde dikkatler İngiltere ve Avrupa Birliği arasında hafta sonuna kadar bir anlaşmaya ulaşabileceği haber akışı üzerinde olmaya devam ederken, paritenin yukarı yönü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3410 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3370 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3460, 1,3520 ve 1,3580 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3370, 1,3330 ve 1,3390 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz gün, Japonya’da imalat PMI endeksi 48,3 seviyesinden 49,0 seviyesine yükselirken, 50 eşik seviyesinin altında seyrini sürdüren endeksin sektörel yavaşlama ivmesini azalttığı takip edildi. ABD tarafında ise ISM imalat PMI endeksi 58,0’lik beklentiler karşısında 57,5 seviyesine gerileyerek sektörel büyüme ivmesi yavaşlama gösterdi. Gün içerisinde Fed Başkanı Jerome Powell’in Senato Bankacılık Komitesi'nde gerçekleştirdiği konuşmada ekonomik toparlanmanın yavaşlamasına rağmen sürdürdüğüne dikkat çekti. Gün içerisinde takip edilen koronavirüs aşısı haberlerinin neden olduğu iyimserlik Yen’in güvenli varlık talebini üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, gün sonunda paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 104,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,60, 104,80 ve 105,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 104,20, 104,00 ve 103,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Haftanın ilk işlem gününde OPEC+’ın ocak ayında planladığı üretime artırımlarının hangi tarihe kadar erteleneceği konusunda belirsizliklerin ağırlık kazanması sonucu gün içerisinde Brent Petrol’ün aşağı yönlü hareketi izlenmişti. Geçtiğimiz gün ise OPEC+'ın görüşmelerde bir uzlaşmamaya varamaması üzerine toplantıyı Perşembe gününe ertelemesi Brent Petrol üzerinde baskı oluştururken, gün sonunda aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 47,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 46,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 47,70, 48,40 ve 49,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 46,20, 45,40 ve 44,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Haftanın ilk işlem gününde açıklanan büyüme verisi sonrası kurda aşağı yönlü hareketlere ek olarak, Ons Altın’daki satıcılı görünüm sonucu Gram Altın’da aşağı yönlü hareketi izlenmişti. Dün ise artan vaka sayılarının neden olduğu endişelerin, aşı gelişmeleri ve ekonomik toparlanmaya yönelik işaretleri baskılaması ile değerli metalde yukarı yönlü hareketler takip edilirken, Gram Altın’ın da 455 TL seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketi takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 454 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 465 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 456, 458 ve 460 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 452, 450 ve 467 destek seviyeleri takip edilmelidir



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş