Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

GÖZLER TARIMDIŞI İSTİHDAM VERİSİNDE OLACAK

Enflasyon 2020 zirvesini gördü. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre tüketici fiyat endeksi Kasım'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,03 artış kaydetti. Aylık bazda artış ise yüzde 2,3 oldu. Ekonomistlerin beklentisi yıllık bazda yüzde 12,7; aylık bazda yüzde 1,1 artış yönündeydi. Enflasyon Kasım'da ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde gerçekleşerek pandemi etkisiyle geçen 2020 yılının en yüksek seviyesini gördü. Kasım'da çekirdek enflasyon yıllık yüzde 13,26 olarak kaydedildi. Ekim ayında bu rakam yüzde 11,48 olmuştu. Gıda fiyatlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,08'lik artış gerçekleşti.

OPEC+ üretim kesintilerini Ocak'tan itibaren kademeli olarak hafifletecek. OPEC + ülkeleri gelecek yıldan itibaren üretim kesintilerini önceden planlanandan daha kademeli olarak hafifletmek için anlaştı. OPEC +, önümüzdeki yıl Ocak ayından itibaren petrol üretim kesintilerini önceden planlanandan daha kademeli olarak hafifletmek için bir anlaşmaya vardı ve durum kırılgan petrol pazarına arz fazlasını eritmesi için daha fazla zaman tanıdı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir delege grubun Ocak ayında pazara günde 500.000 varil üretim ekleyeceğini söyledi. Bu rakam önceki plandaki rakamın dörtte biri oranında. Delege, bakanların daha sonra benzer büyüklükteki üretim artışlarını onaylayıp onaylamama konusunda karar vermek için aylık görüşmelerde bulunacaklarını belirtti.

Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, kongreye geniş bir anlaşma yerine dar hedefli bir anlaşmayı benimsemesi çağrısı yaptı. Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, Demokratların bir teşvik paketi için daha küçük bir fiyat etiketini benimsemesinin "cesaret verici" olduğunu söyledi, ancak geniş bir anlaşmanın sonraya bırakılarak dar hedefli bir yardımın senatodan geçmesi çağrısında bulundu. McConnell Senato'da yaptığı konuşmada "Uzlaşmaya varılabilir, bunu yapabiliriz "diyerek her iki taraftaki lideri her ikisinin de benimsediği fikirlere odaklanan bir uzlaşma çerçevesine çağırdı ancak demokratların yetersiz olduğu gerekçesiyle reddettiği kendisine ait olan 500 milyar dolarlık Kovid-19 yardım paketinin ötesine geçmeye istekli olup olmadığı konusunda yorum yapmadı.

ABD ve Avrupa Birliği, Trump yönetiminde yıpranan ilişkileri yeniden onarma konusunda istekli olduklarına dair mesajlar veriyor. Donald Trump'ın yıllardır gözettiği "Önce Amerika" politikasından dolayı yaşanan gerginliklerden sonra Avrupa Birliği ABD ile ilişkilere yeniden başlamak için hazır. Birlikteki liderler Biden yönetimiyle Transatlantik ilişkileri önümüzdeki hafta gerçekleşecek zirvede onarmak istiyorlar fakat AB'nin yürütme organları neleri öngördüklerinin ipucunu çoktan verdi. Çarşamba günü ortaya çıkan bir inisiyatif ile Avrupa Komisyonu AB'nin ABD'yi çok taraflı küresel sisteme nasıl geri döndüreceği konusunda ve küresel gelişmede birliği sağlamak için ne yapması gerektiğiyle ilgili bir yol haritası ortaya koydu.

TL varlıklarda yabancı alımları sürüyor. Merkez Bankası'nın verilerine göre, yabancı yatırımcılar geçen hafta net 234 milyon dolarlık hisse senedi, 147 milyon dolarlık tahvil aldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan Haftalık Menkul Kıymet İstatistiklerine göre yurt dışında yerleşik kişiler, 27 Kasım haftasında net 234 milyon dolarlık hisse senedi, 147 milyon dolarlık tahvil aldı. Geçen hafta hisse ve tahvillere yabancılardan sırasıyla 390 milyon dolar ve 176 milyon dolarlık alım gelmişti. Türk Lirası cinsi varlıklarda yabancı alımları azalan bir seyir izlese de 13 Kasım haftasından bu yana devam ediyor.

USDTRY

Geçtiğimiz gün yurt içerisinde açıklanan tüketici fiyat endeksi Kasım ayında yüzde 1,1'lik beklentilerin üzerinde bir önceki aya göre yüzde 2,3'lük artış kaydederken, yıllık bazda yüzde 14,03'lük artış gösterdi. Böylece pandemi etkisiyle 2020 yılının en yüksek seviyesini gördü. ABD tarafında ise haftalık işsizlik başvuruları 775 bin beklentisi karşısında 712 bine düşerken, ISM hizmet PMI endeksi Kasım ayında 56'lık beklentiler karşısında 55,9 ile 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verisi sonrası gelen tepkiler ile bilirlikte 7,91 seviyesini test eden kurun sonunda Dolar çevresinde gözlenen zayıflık sonucu yükseliş hareketini tersine çevirdiği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,80 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,83, 7,85 ve 7,88 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,78, 7,75 ve 7,73 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Dün, yurt içerisinde enflasyon verisi Kasım ayında yüzde 1,1'lik beklentilerin üzerinde bir önceki aya göre yüzde 2,3'lük artış kaydederken, yıllık bazda yüzde 14,03'lük artış gösterdi. Euro tarafında ise hizmet PMI endeksi Kasım ayında 41,7 seviyesinde gerçekleşirken, devam eden salgının olumsuz etkilerine rağmen sektördeki daralma ivmesinin kısmi olarak azaldığı gözlendi. Açıklanan Euro Bölgesi perakende satışlar verisi aylık yüzde 1,5 artış gösterirken, yıllık bazda 4,3 artış kaydetti. Gün içerisinde beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verisi sonrası gelen tepkiler ile bilirlikte 9,60 seviyesini test eden çaprazın gün sonunda takip edilen gelişmeler sonucu yönünü terse çevirerek aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,47 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,44 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,50, 9,53 ve 9,57 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,44, 9,41 ve 9,38 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz gün Euro Bölgesi'nde hizmet PMI endeksi Kasım ayında 41,7 seviyesinde gerçekleşirken, perakende satışlar verisi aylık yüzde 1,5 artış gösterirken, yıllık bazda 4,3 artış kaydetti. ABD tarafında ise haftalık işsizlik başvuruları 775 bin beklentisi karşısında 712 bine düşerken, ISM hizmet PMI endeksi Kasım ayında 56'lık beklentiler karşısında 55,9 ile 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Gün içerisinde açıklanan ekonomik veriler ve ABD'nin teşvik paketi gelişmeleri Dolar çevresinde zayıflığın sürmesine neden olurken paritenin yukarı yönlü hareketi takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,2140 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2110 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2170, 1,2220 ve 1,2250 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,2110, 1,2080 ve 1,2050 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftaya ekonomik toparlanmaya ilişkin işaretler doğrultusunda satıcılı bir başlangıç yapan Ons Altın, Dolar'ın küresel bazda değer kaybetmesi ile yönünü yukarı çevirmişti. Geçtiğimiz gün ise ABD'de mali teşvik paketine dair artan umutlar ve Dolar endeksinin 91,00 seviyesi altındaki zayıf seyri değerli metale destek olmayı sürdürürken, aşı gelişmelerinin neden olduğu iyimserlik Altın'da yükselişi sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıktı.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1840 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1833, 1826 ve 1820 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1846, 1852 ve 1860 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz gün Birleşik Krallık'ta hizmet PMI endeksi Kasım ayında 51,4 seviyesinden 47,6'ya gerilerken 45,8'lik beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Böylece, 50 eşik seviyesi altında kalan endeksin daralma bölgesine geçtiği gözlendi. ABD tarafında ise haftalık işsizlik başvuruları 775 bin beklentisi karşısında 712 bine düşerken, ISM hizmet PMI endeksi Kasım ayında 56'lık beklentiler karşısında 55,9 ile 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Gün içerisinde açıklanan ekonomik veriler ve ABD'nin teşvik paketi gelişmeleri Dolar çevresinde zayıflığın sürmesine neden olurken paritenin yukarı yönlü hareketi takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3440 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,34 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3480, 1,3530 ve 1,3590 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3400, 1,3350 ve 1,3300 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz gün, Japonya'da hizmet PMI endeksi Kasım ayında 46,7'lik beklentilere karşı 47,8 seviyesine yükselirken, açıklanan veri sonrası sektörün daralma ivmesini azalttığı gözlendi. ABD tarafında ise haftalık işsizlik başvuruları 775 bin beklentisi karşısında 712 bine düşerken, ISM hizmet PMI endeksi Kasım ayında 56'lık beklentiler karşısında 55,9 ile 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Gün içerisinde açıklanan ekonomik veriler ve ABD'nin teşvik paketi gelişmeleri Dolar çevresinde zayıflığın sürmesine neden olurken destek bulan Yen ile birlikte paritenin aşağı yönlü hareketi takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 103,90 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 103,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,10, 104,30 ve 104,50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,80, 103,60 ve 103,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz Çarşamba günü ertelenen OPEC+ toplantısına yönelik olumlu beklentilere ek olarak, İngiltere'nin koronavirüs aşısına onay vermesi Brent Petrol'deki yukarı yönlü hareketleri desteklemişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise OPEC ve Rusya'nın Ocak ayından günlük 500.000 varil ile mütevazı bir üretim artışını kabul etmelerinin ardından yükselişini sürdüren Brent Petrol'ün Mart ayından günümüze olan en yüksek seviyesini test ettiği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 49,70 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 49,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 50,80, 51,70 ve 52,70 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 49,00, 48,00 ve 47,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Çarşamba günü kur tarafında yukarı yönlü sınırlı hareketler devam ederken, ABD'de olası teşvik paketi, beklentilerin altında kalan özel sektör istihdam verisi sonrası yukarı yönlü hareketini sürdüren Ons Altın'a paralel olarak Gram Altın'da da yukarı yönlü hareketler takip edilmişti. Geçtiğimiz gün ise ABD'de mali teşvik paketine dair artan umutlar Altın'a olan talebi desteklerken, açıklanan beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verisine rağmen kur tarafında gözlenen sert geri çekilmeye paralel olarak Gram Altın'ın da aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 462 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 460 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 464, 466 ve 468 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 460, 458 ve 455 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.