Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ENFLASYONDAKİ YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR
Borsa İstanbul haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,51 geri çekilme ile 1394.37 seviyesinden kapatırken işlem hacmi 11.9 Milyar TL oldu. Dün yurtdışı borsalarda sert satışların yaşandığı görüldü. ABD borsalarında Dow Jones yüzde 0,94, S&P 500 yüzde 1,30 ve Nasdaq yüzde 2,14 azalış gösterdi. Avrupa tarafında ise DAX yüzde 0,79, FTSE 100 yüzde 0,23 ve CAC 40 ise yüzde 0,61 geri çekildi. ABD’de teknoloji devi Facebook’un sistemlerinde yaşanan arıza nedeniyle uzun süre siteye ulaşım sağlanamazken borsalarda şirketin hisseleri sert satış gördü ve diğer şirketlerinde benzer şekilde etkilendiği görüldü.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,25 bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 19,58 artış kaydetti. On iki aylık ortalamalara göre enflasyon oranı ise yüzde 16,42 olarak gerçekleşti. Eylül ayı içerisinde konut ana harcama grubunda yaşanan artış sonrasında, harcama grubu ağırlıkları bakımından TÜFE’nin yüzde 50’den fazlasını oluşturan 3 ana harcama grubu olan Gıda ve Alkolsüz içecekler, Ulaştırma ve Konut’ta fiyat artışları yıllık bazda yüzde 20’nin üzerinde seyrediyor. Mevsimsel etkilerin enflasyon üzerindeki etkisinin devam etmesi bekleniyor. TCMB Eylül ayı PPK toplantısında çekirdek enflasyonun dikkate alınacağını belirtmişti. Çekirdek enflasyon, Haziran ayı itibariyle görülen aşağı yönlü trende rağmen Eylül ayında aylık bazda yüzde 1,51 artışla yıllık yüzde 16,76’dan yüzde 16,98’e yükseldi. Ekim - Kasım döneminde baz etkisi enflasyon verisi üzerinde hissedilebilir. Açıklanan enflasyon verisi sonrasında 21 Ekim’de gerçekleştirilecek olan TCMB PPK toplantısı yakından takip edilecek. Çekirdek enflasyonda görülen yükselişin Kurul tarafından nasıl değerlendirileceği piyasanın odağında olacak. Buna ek olarak, 28 Ekim’de TCMB tarafından IV. Enflasyon raporu yayınlanacak. Enflasyon raporunda geleceğe yönelik beklentilerin nasıl şekilleneceği ve yılsonuna ilişkin beklentilerini revize edip etmeyeceği uygulanacak olan para politikası için belirsizlikleri ortadan kaldırmakta yardımcı olabilir. 29 Temmuz’da yayınlanan III. Enflasyon raporunda yılsonu enflasyon beklentisi 1,9 puan artırılarak yüzde 14,1’e yükseltilmişti. Enerji fiyatlarındaki artış, döviz kurunda yaşanan son fiyatlamalar ve ÜFE - TÜFE makasındaki yüksek seyir enflasyon verisi üzerinde baskıyı artırıyor.

Dünya Yatırımcılar Haftası’nda konuşan SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, yatırımcıların kendilerini koruyabilecekleri bir piyasa ortamı oluşturmak için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Salgın döneminde yatırımcı sayısında görülen artışa değinen Başkan Taşkesenlioğlu, yatırımcı sayısının 1.2 milyondan 2.4 milyona, bakiyesi 10bin TL üzeri hesap sayısı ise 347 binden 950 bine yükseldiğini vurguladı. Son zamanlarda sosyal medya aracılığı ile yatırım tavsiyesi alan yatırımcıların işlemlerini zararla kapattığına değinilirken, gözetim ve denetim sisteminin yanında yatırımcıların korunabileceği bir ortam için çalışmalar devam ediyor. Başkan Taşkesenlioğlu, Borsada değerlendirilen kaynakları milli bir servet olarak değerlendirilirken yatırımcıların finansal okuryazarlığını geliştirerek profesyonel yardım almasının önemli olduğunu yineledi.
OPEC+ toplantısında üretim artışı gelmedi, 400bin varillik petrol üretim politikasını sürdürme konusunda anlaşmaya varıldığı anlatıldı. OPEC, petrol fiyatlarında yaşanan sert yükselişleri dikkate alarak üretim artışı baskılarına rağmen Kasım ayında da 400 bin varillik üretim artışına bağlı kalınacağını açıkladı. Petrol üretiminin salgın öncesi seviyelerine yaklaşacak olması ve petrol gelirlerine bakıldığında 2018 yılından bu güne kadar en yüksek seviyesine çıkarken OPEC üyeleri kademeli artış planını destekliyor.

USDTRY

Enflasyon yükseliş trendini koruyor. TÜİK tarafından açıklanan veriye göre Eylül ayında Tüketici Fiyatları aylık yüzde 1,25 yıllık yüzde 19,58 artış gösterdi. Ağustos ayı sonrasında yine enflasyon beklentinin üzerinde artış gösterdi. Bugün açıklanacak olan ABD PMı verisi yakından takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,92 ve 8,98TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,78 ve 8,68 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,25 bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 19,58 artış kaydetti. On iki aylık ortalamalara göre enflasyon oranı ise yüzde 16,42 olarak gerçekleşti. Bugün açıklanacak olan Avrupa bölgesi PMI verisi yakından takip edilecek. Seyrine devam etmesi beklenilen kurda 10,30 ve 10,35 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,20 ve 10,15 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

ABD’de fabrika siparişleri beklentinin üzerinde yüzde 1,2 artış gösterdi. Avrupa enflasyon oranı son 3 aydır beklentinin üzerinde artış gösterirken yıllık artış yüzde 3 oldu. Bugün açıklanacak olan ABD ve Avrupa bölgesi PMI verisi yakından takip edilecek. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1620 ve 1,1640 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1570 ve 1,1545 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen hafif geri çekilmeyle birlikte tepki alımlarının geldiği görülürken 1750$ seviyesi üzerinde kalıcılık sağlamak zorluk gösteriyor. Bugün açıklanacak olan ABD PMI verisi yakından takip edilecek. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1760 ve 1770$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1750 ve 1740$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

Dün açıklanan ABD fabrika siparişleri beklentinin üzerinde Ağustos ayında yüzde 1,2 seviyesinde gerçekleşti. Bugün açıklanacak ABD ve İngiltere PMI verileri yakından takip edilecek. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3620 ve 1,3650 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3565 ve 1,3540 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

Japonya’da TÜFE endeksi Eylül ayında yüzde 0,1 seviyesinde gerçekleşti. Hizmet PMI verisi ise 47,8 olarak açıklandı. Bugün açıklanacak ABD PMI verisi yakından takip edilecek. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 111,70 ve 112,40 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 110,70 ve 110,00 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

OPEC, petrol fiyatlarında yaşanan sert yükselişleri dikkate alarak üretim artışı baskılarına rağmen Kasım ayında da 400 bin varillik üretim artışına bağlı kalınacağını açıkladı. OPEC toplantısı sonrası yaşanan fiyatlamaların etkisinin devam etmesi bekleniyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 81,65 ve 82,10 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 80,70 ve 80,20$ destek seviyeleri önem arz ediyor.


GRAM ALTIN

Enflasyondaki yükseliş devam ediyor. Son açıklanan veriye göre Eylül ayı enflasyon verisi yüzde 19,58 oldu. ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki hareketlilik Ons Altın’daki seyri etkiliyor. Varlık alım programında yapılması muhtemel olan değişiklik yakından takip edilecek. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 505 ve 510 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 495 ve 490 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş