Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

BORSA İSTANBUL'DA YÜKSELİŞ RALLİSİ SÜRECEK mi?

ABD Merkez Bankası'nın (FED), Aralık ayı toplantısına ait tutanaklar yayımlandı. Aralık ayı toplantısına ait tutanaklarında üyelerinin çoğunun enflasyon risklerinin aşağı yönlü olduğu konusunda fikir belirttiği vurgulandı. Tüm üyelerin tahvil alımlarının hızının uygun olduğu görüşünde birleştiği belirtilen tutanaklarda, vaka artışlarıyla birlikte ekonominin önümüzdeki aylarda yavaşlamasının beklendiği dile getirildi ve bazı üyelerin kredi olanaklarının sona ermesinden kaynaklı risklere dikkat çektiği belirtildi.

Avrupa Birliği (AB), Avrupa İlaç Ajansının (EMA) Amerikan ilaç şirketi Moderna'nın yeni tip korona virüs (Kovid-19) aşısı için bugün verdiği tavsiye kararını onayladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından, Moderna'nın Kovid-19'a karşı geliştirdiği aşıya onay verildiğini açıkladı. Moderna'nın AB'de onaylanan ikinci Kovid-19 aşısı olduğunu belirten Von der Leyen, "Avrupalılar için güvenli ve etkili Kovid-19 aşıları sağlıyoruz. Avrupa, şimdiye kadar 2 milyar doz potansiyel aşıyı güvence altına aldı" ifadelerini kullandı. EMA'nın Beşeri Tıbbi Ürünler Komitesi (CHMP), bugün Amerikan ilaç şirketi Moderna'nın Kovid-19'a karşı geliştirdiği aşıya koşullu pazarlama izni verilmesi yönünde tavsiye kararı almıştı. EMA, aşının yüzde 94,1 etkili olduğu, 18 yaş ve üzerindekilere de uygulanabileceği yönünde görüşünü bildirmişti. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ise Moderna'nın geliştirdiği aşıya 19 Aralık'ta onay vermişti.

Euro Bölgesi hizmet sektörü PMI Endeksi Aralık ayında hafif toparlansa da daralmaya devam etti, artan vakalar nedeniyle getirilen ekstra önlemlerin hizmet sektöründeki hasarı da artırması bekleniyor. Euro Bölgesi ekonomisinde hizmet sektörü 2020'nin son ayında önceki aya kıyasla toparlanma işaretleri gösterse de daralmayı sürdürdü. IHS Markit nihai Hizmet PMI Endeksi 46.4'e yükseldi, ancak hala daralma bölgesinde kaldı. Beklenti 47.3'tü. Endeksin 50'nin altında olması sektörde daralmaya işaret ediyor. İmalat sektöründeki güçlenme hizmet sektörünü de destekledi. Bileşik PMI ise 45.3'ten 49.1'e yükseldi. IHS Markit Ekonomisti Chris Williamson pandemi için ülkelerin aldığı ek önlemler nedeniyle hizmet sektöründe aktivitenin önceki gerçekleşmeden daha kötü geldiğini söyledi. Williamson daha kötü seviyelerin de görülebileceğini ve ilk çeyrek büyümesinin de düşebileceğini belirtti.

Çin, ABD tarafından yasaklanan mobil uygulamaların geliştiricisi olan firmaların haklarını korumak için gerekli önlemleri alacağını duyurdu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin merkezli sekiz mobil uygulamasını yasaklamasının ardından, şirketlerin meşru haklarını korumak için gerekli önlemleri alacağını açıkladı. Beyaz Saray, Salı günü Ant Group'un Alipay mobil ödeme uygulaması da dahil olmak üzere, "CamScanner, QQ Wallet, SHAREit, Tencent QQ, VMate, WeChat Pay ve WPS Office" ismindeki sekiz yazılım uygulamasını yasaklayan karar metnini imzalamıştı. Bu kararla birlikte, Başkan Joe Biden'ın göreve başlamasına iki hafta kala Washington ile Pekin arasındaki gerginlik tırmandı. Öte yandan Amerikan basınına yansıyan haberlerde, 20 Ocak'ta görev süresi dolacak olan Trump yönetiminin, bu tarihten önce ilgili uygulamaların yasaklanması için adım atacağı vurgulandı.

Salgın yılında Türkiye'de otomotiv pazarı %61 büyüdü. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 61,3 büyüyerek 772 bin 788 seviyesinde gerçekleşti. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) verilerine göre Türkiye'de pazar yılı yüzde 61,3'lük artışla 772 bin 788 seviyesinde tamamladı. Böylelikle Türkiye'de son 3 yılın en yüksek satış rakamına imza atıldı. Otomobil satışları, 2020 yılında geçen yıla göre yüzde 57,6 oranında artarak 610 bin 109 adet olurken, hafif ticari araç pazarı da yüzde 77,2 artarak 162 bin 679 adede ulaştı. 2020'de satışlar artış ivmesine devam ederken 10 yıllık ortalama satış rakamlarının altında kaldı. ODD verilerine göre Türkiye'de pazarda 10 yıllık ortalama 803 bin 210 olarak kaydedilmişti.

USDTRY

Geçtiğimiz gün, dikkatler Georgia'daki Senato oy sayımı üzerinde kalmayı sürdürürken, ABD özel sektör istihdamı Aralık ayında 88 bin artış Kasım ayında yüzde 0,7 beklentisi karşısında yüzde 1 arttı. Açıklanan ABD IHS Markit hizmet PMI endeksi beklentilerin altında kalarak 58,4'ten 54,8'e geriledi. Böylece hizmet sektöründeki ekonomik faaliyetlerin Aralık ayında Kasım ayına göre daha yumuşak bir gerçekleştiği gözlendi. Gün içerisinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sıkılaştırmacı adımlarının ardından Türk Lirası, yabancı paralar karşısındaki güne yatay seyirle başlamasının ardından yükselişe geçmesi kur çevresinde aşağı yönlü hareketlerin hızlanmasına neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,29 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,31, 7,33 ve 7,35 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,27, 7,25 ve 7,22 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Çarşamba günü yurt içinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi'nde IHS Markit hizmet PMI endeksi beklentilerin altında kalarak 46.4'e yükseldi. 50 eşik seviyesi altında kalan endekste sektörel daralmanın sürdüğü takip edildi. Gün içerisinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sıkılaştırmacı adımlarının ardından Türk Lirası, yabancı paralar karşısındaki güne yatay seyirle başlamasının ardından yükselişe geçmesi çaprazda aşağı yönlü hareketlerin hızlanmasına neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,98 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,95 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,00, 9,02 ve 9,05 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 8,95, 8,92 ve 8,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz gün, Euro Bölgesi'nde IHS Markit hizmet PMI endeksi beklentilerin altında kalarak 46.4'e yükseldi. 50 eşik seviyesi altında kalan endekste sektörel daralmanın sürdüğü takip edildi. ABD tarafında ise özel sektör istihdamı Aralık ayında 88 bin artış Kasım ayında yüzde 0,7 beklentisi karşısında yüzde 1 arttı. Açıklanan ABD IHS Markit hizmet PMI endeksi beklentilerin altında kalarak 58,4'ten 54,8'e geriledi. Böylece hizmet sektöründeki ekonomik faaliyetlerin Aralık ayında Kasım ayına göre daha yumuşak bir gerçekleştiği gözlendi. Piyasalardaki iyimser hissiyat ve ABD Dolar'ının güne zayıf başlaması paritenin güne yükseliş ile başlamasına neden olurken, Dolar endeksi ve ABD on yıllık Tahvil faizinde gözlenen toparlama yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,2320 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,23 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2340, 1,2370 ve 1,2400 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,2300, 1,2270 ve 1,2250 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Salı günü ABD Dolar'ındaki zayıflık ve artan vaka sayılarının neden olduğu endişeler ile değerli metalde kazançların sürdüğü takip edildi. Beklentilerin üzerinde açıklanan ABD ISM imalat PMI endeksi yukarı yönlü hareketleri sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıkmıştı. Geçtiğimiz gün ise dikkatler Georgia'daki Senato oy sayımı üzerinde kalmayı sürdürürken, Dolar ve ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen toparlanmaya ek olarak, piyasalardaki iyimser hissiyat Ons Altın'da satışların derinleşmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1917 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1910, 1902 ve 1895 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1925, 1932 ve 1940 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz Çarşamba günü İngiltere hizmet PMI endeksi beklentilerin altında kalarak 49,4 seviyesine gerilerken, 50 eşik seviyesi altında kalan endekste sektörel daralmanın sürdüğü takip edildi. ABD tarafında ise özel sektör istihdamı Aralık ayında 88 bin artış Kasım ayında yüzde 0,7 beklentisi karşısında yüzde 1 arttı. Açıklanan ABD IHS Markit hizmet PMI endeksi beklentilerin altında kalarak 58,4'ten 54,8'e geriledi. Böylece hizmet sektöründeki ekonomik faaliyetlerin Aralık ayında Kasım ayına göre daha yumuşak bir gerçekleştiği gözlendi. Piyasalardaki iyimser hissiyat ve ABD Dolar'ının güne zayıf başlaması paritenin güne yükseliş ile başlamasına neden olurken, Dolar endeksi ve ABD on yıllık Tahvil faizinde gözlenen toparlama sonucu paritenin kazançlarını geri verdiği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3590 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3550 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3630, 1,3670 ve 1,3720 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3550, 1,3510 ve 1,3460 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz gün Japonya hizmet PMI endeksi Aralık ayında 47,2'lik beklentilerin üzerinde gerçekleşerek 47,7 seviyesine gelirken, 50 eşik seviyesi altında kalan endekste sektörel daralmanın sürdüğü takip edildi. ABD tarafında ise özel sektör istihdamı Aralık ayında 88 bin artış Kasım ayında yüzde 0,7 beklentisi karşısında yüzde 1 arttı. Açıklanan ABD IHS Markit hizmet PMI endeksi beklentilerin altında kalarak 58,4'ten 54,8'e geriledi. Böylece hizmet sektöründeki ekonomik faaliyetlerin Aralık ayında Kasım ayına göre daha yumuşak bir gerçekleştiği gözlendi. Piyasalardaki iyimser hissiyat ve ABD Dolar'ının güne zayıf başlaması paritenin güne baskı ile başlamasına neden olurken, Dolar endeksi ve ABD on yıllık Tahvil faizinde gözlenen toparlama sonucu yukarı yönlü hareketlerin hızlandığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 103,15 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 102,90 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 103,30, 103,50 ve 103,70 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 102,90, 102,70 ve 102,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Salı günü OPEC+'nın önümüzdeki ay petrol üretimini düşürebileceğine dair beklentiler Brent Petrol'ün yukarı yönlü ivme kazanmasına yardımcı olmuştu. Geçtiğimiz gün ise Arabistan'ın gönüllü üretim kesintisi açıklamasına ek olarak, ABD'de stoklarının geçen hafta düştüğünü gösteren veriler sonrası Brent Petrol'ün Şubat ayının sonundan bu yana en yüksek seviyesine yükseldiği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 54,60 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 53,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 55,90, 57,00 ve 58,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 53,80, 52,20 ve 51,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz Salı günü değerli metale olan talep devam ederken, Türk varlıklarındaki değer kazanımı ile kur çevresindeki çekilmeler Gram Altın'da hareketlerin sınırlandırmıştı. Dün ise Türk varlıklarında gözlenen değer kazanımı sonrası kur çevresinde geri çekilmeler sürerken, piyasalardaki iyimser hissiyat ve ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen toparlanma Ons ve Gram Altın'da satışların derinleşmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 449 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 447 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 451, 453 ve 455 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 447, 445 ve 443 destek seviyeleri takip edilmelidir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş