Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YURTİÇİ ve YURTDIŞI GÜNDEMİ YOĞUN BİR HAFTAYA BAŞLIYORUZ..

Kovid-19 salgınında ikinci dalganın sürdüğü Avrupa'da, alınan sert tedbirler sayesinde günlük vaka sayıları düşmeye başlasa da birçok ülkede hala salgının ilk dalgasından çok daha yüksek seyrediyor. Avrupa'da en fazla Kovid-19 ölümünün yaşandığı İngiltere'de toplam 60 binin üzerinde insan hayatını kaybederken, vaka sayısı 1 milyon 690 bini geçti. İngiltere, 5 Kasım'dan 2 Aralık'a kadar süren ikinci ulusal karantina sürecinde, vakalarda yüzde 30 azalma olduğu açıklandı. Karantinanın ardından toplanma, restoran ve barların çalışmaları ile seyahatlerde belli kısıtlamaların uygulanacağı 3 aşamalı önlemlere gidildi. İtalya'da ise 13 Kasım'da 40 bin 902 ile en yüksek günlük vaka sayısı kaydedilirken, hükümetin 4 Kasım'da yürürlüğe koyduğu bölgesel tedbir stratejisi vaka artışının önünü kesti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notu ve not görünümüne ilişkin güncelleme yapılmadığını duyurdu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yıllık takvimlerinde, ülkelerin kredi notu ve not görünümleri için tarih vermesi, kesin olarak güncelleme yapılacağı anlamına gelmiyor. Moody's, daha önce 5 Haziran olarak açıklanan tarihte de Türkiye'nin kredi notu ve not görünümüne ilişkin güncelleme yapmamıştı. Kuruluş, 11 Eylül'de takvim dışı bir değerlendirmeye giderek Türkiye'nin kredi notunu "B1"den "B2"ye düşürmüş ve not görünümünü "negatif" olarak bırakmıştı.

ABD'de tarım dışı istihdam beklenenden az arttı. ABD'de tarım dışı istihdam Kasım ayında 245 binlik artış gerçekleştirdi. Ekonomistin eksi 100 bin ile artı 750 bin arasındaki tahminlerinin medyanı 460 bin idi. Ortalama saatlik kazançlar aynı dönemde aylık yüzde 0.3 artarak yüzde 0.1'lik artış beklentisini aştı. Saatlik kazançlar Ekim'de de yüzde 0.1'lik artış kaydetmişti. Yıllık bazda yüzde 4.4 arttı. Beklenti yüzde 4.2'lik artış olacağı yönündeydi. İşsizlik oranı yüzde 6.9'dan yüzde 6.7'ye geriledi. Ankete katılan 77 ekonomistin yüzde 5.8 ile yüzde 7.3 arasında değişen tahminlerinin medyanı yüzde 6.7 idi. Öte yandan yine ABD'de fabrika siparişleri, Ekim'de yüzde 1 artışla 480,8 milyar dolara çıkarak piyasa beklentisinin üzerinde yükseliş gösterdi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, müzakerecilere anlaşmazlıkları çözümlemek için son bir girişim olarak görüşmelere devam etmeleri talimatı verdiklerini açıkladı. Uzun süredir devam eden müzakereler Cuma günü, adil rekabetin sağlanması, ticari anlaşmazlıklarının nasıl çözüleceği ve balıkçılık konuları üzerinde anlaşma sağlanamaması sebebiyle duraklatılmıştı. Johnson ve von der Leyen'ın yaptığı ortak açıklama, her iki tarafın da yılda yaklaşık 1 trilyon dolarlık ticareti kapsayacak olan anlaşmayı güvence altına alabileceklerine hala inandıklarını gösterdi. Açıklamada, "İki tarafta, müzakere ekiplerinin anlaşmazlıkların çözülüp çözülemeyeceğini değerlendirmeleri için daha fazla çaba göstermeleri gerektiği konusunda anlaştı.

 Bu hafta yurtiçi piyasaları ilgilendiren en önemli konu 10 Aralık'ta gerçekleşecek Avrupa Birliği Liderler Zirvesi olacak. Bu zirvede daha önce de gündemde olan Türkiye'ye Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmelerle alakalı olarak yaptırımların uygulanıp uygulanmayacağı tartışılacak. Bu gelişmeye bağlı olarak piyasalara Türk Lirası varlıklarda dalgalanmalar artabilir. Ayrıca bu hafta ABD savunma bütçesi onaylanacak. Burada da Türkiye'ye CAATSA yaptırımlarının eklenip eklenmeyeceği merak ediliyor. Bunların dışında bu hafta Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı da takip edilecek. Salgında gelinen son nokta itibariyle AMB'nin varlık alım programını artırması bekleniyor.

USDTRY

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de tarım dışı istihdam Kasım ayında 245 binlik artış ile 469 binlik beklentilerin altında kaldı. Ortalama saatlik kazançlar aynı dönemde aylık yüzde 0.3 artarken, işsizlik oranı yüzde 6.9'dan yüzde 6.7'ye geriledi. Açıklanan ABD fabrika siparişleri verisi ise Ekim'de bir önceki aya göre yüzde 1 artarak 480,8 milyar dolara ulaştı. Gün içerisinde beklentilerin altında kalan tarım dışı verisine rağmen Dolar'ın Türk Lirası karşısında değer kazandığı gözlenirken, kurun haftayı yüzde 0,38 yükselişle 7,80 seviyesinde tamamladığı takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,80 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,83, 7,85 ve 7,88 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,78, 7,75 ve 7,73 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz Cuma günü yurt iç ve Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Almanya, fabrika siparişleri Ekim ayında aylık bazda yüzde 2,9 ile beklentilerin üzerinde yükseldi. Gün içerisinde Euro çevresindeki güçlü görünüm zaman zaman yukarı yönlü hareketlerin hızlanmasına neden olurken, çaprazın haftayı yüzde 0,21 yükselişle 9,46 seviyesinde tamamladığı takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,47 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,44 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,50, 9,53 ve 9,57 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,44, 9,41 ve 9,38 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de tarım dışı istihdam Kasım ayında 245 binlik artış ile 469 binlik beklentilerin altında kaldı. Ortalama saatlik kazançlar aynı dönemde aylık yüzde 0.3 artarken, işsizlik oranı yüzde 6.9'dan yüzde 6.7'ye geriledi. Açıklanan ABD fabrika siparişleri verisi ise Ekim'de bir önceki aya göre yüzde 1 artarak 480,8 milyar dolara ulaştı. Takip edilen gelişmeler ve ekonomik verilerin ardından gün içerisinde dalgalanan parite haftayı yüzde 0,15 değer kaybı ile sonlandırdığı gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,2140 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2110 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2170, 1,2220 ve 1,2250 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,2110, 1,2080 ve 1,2050 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz Perşembe günü ABD'de mali teşvik paketine dair artan umutlar ve Dolar endeki zayıflık değerli metale destek olmayı sürdürürken, aşı gelişmelerinin neden olduğu iyimserlik Altın'da yükselişi sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıkmıştı. Haftanın son işlem günüde ise devam eden aşı iyimserliğine rağmen artan karantina önlemleri Ons Altın üzerindeki baskıların azalmasına neden olurken, Altın'a dayalı borsa yatırım fonlarından olan talebin azalmaya devam ettiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1840 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1833, 1826 ve 1820 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1846, 1852 ve 1860 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz Cuma günü devam eden Brexit müzakerelerine ek olarak, Birleşik Krallık'ta inşaat PMI endeksi Kasım ayında 52,0'lik beklentileri aşarak 54,7 seviyesine yükseldi. ABD tarafında ise tarım dışı istihdam Kasım ayında 245 binlik artış ile 469 binlik beklentilerin altında kalırken, ortalama saatlik kazançlar aynı dönemde aylık yüzde 0.3 arttı. İşsizlik oranı yüzde 6.9'dan yüzde 6.7'ye geriledi. Açıklanan ABD fabrika siparişleri verisi ise Ekim'de bir önceki aya göre yüzde 1 artarak 480,8 milyar dolara ulaştı. Zaman zaman artan Brexit umutları paritenin 2018 seviyesinden günümüze en yüksek seviyesi olan 1,35'e kadar yükselmesine neden olurken, bu seviyede kalıcılık sağlayamayan GBP/USD paritesinin gün sonunda kazançlarını geri verdiği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3420 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3370 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3470, 1,3520 ve 1,3580 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3370, 1,3340 ve 1,3300 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın son işlem gününde Japonya'da zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de tarım dışı istihdam Kasım ayında 245 binlik artış ile 469 binlik beklentilerin altında kaldı. Ortalama saatlik kazançlar aynı dönemde aylık yüzde 0.3 artarken, işsizlik oranı yüzde 6.9'dan yüzde 6.7'ye geriledi. Açıklanan ABD fabrika siparişleri verisi ise Ekim'de bir önceki aya göre yüzde 1 artarak 480,8 milyar dolara ulaştı. Gün içerisinde açıklanan ekonomik veriler ve Dolar çevresindeki hareketlerden destek alan paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketi takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 104,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 103,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,20, 104,40 ve 104,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,80, 103,60 ve 103,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz Perşembe günü OPEC ve Rusya'nın Ocak ayından günlük 500.000 varil ile mütevazı bir üretim artışını kabul etmelerinin ardından Brent Petrol'ün yükselişini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise piyasalarda devam eden iyimser hissiyatın Petrol fiyatlarını desteklemesi ile Brent Petrol'ün Mart başından bu yana en yüksek seviyesini olan 49.92 Dolar seviyesini test ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 49,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 48,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 50,00, 50,70 ve 51,70 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 48,30, 47,50 ve 46,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz Perşembe, ABD'de mali teşvik paketine dair artan umutlar Altın'a olan talebi desteklerken, açıklanan beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verisine rağmen kur tarafında gözlenen sert geri çekilmeye paralel olarak Gram Altın'ın da aşağı yönlü hareketi izlenmişti. Cuma günü ise takip edilen gelişmeler sonucu Ons Altın'da yatay görünüm devam ederken, kur tarafındaki sınırlı yükseliş Gram Altın'ın haftayı yüzde 0,23 kazanç ile sonlandırmasına neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 462 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 460 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 464, 466 ve 468 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 460, 458 ve 455 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.