Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ABD'DE BIDEN BAŞKANLIĞI ALIRKEN, YURTİÇİNDE HAFTAYA YOĞUN GÜNDEM İLE BAŞLANIYOR..

ABD'de Biden yarışı önde tamamladı. ABD'de Joe Biden'ın 284 delegeye ulaşmasıyla ABD başkanlık yarışını önde tamamladı. Biden Pennsylvania ve Nevada'daki oy sayımının netleşmesiyle başkanlık için gerekli delege sayısına ulaşmış oldu. Son sonuçlara göre ABD'de ulusal düzeyde Biden 74,8 milyon oyla oyların yüzde 50,6'sını aldı. Donald Trump'ın oyu ise 70,6 milyon ile yüzde 47,7 oranında kaldı. ABD başkanlığına seçilen Joe Biden, zafer konuşmasında, "Bölmeyi değil, birleştirmeyi hedefleyen bir başkan olacağım. Hepinizin güvenini kazanmak için çalışacağım" dedi. Trump'a oy verenlerin yaşadığı hayal kırıklığını anladığını kaydeden Biden, "Birbirimize şans verelim" dedi. Başkan Joe Biden da, kendisinden önce konuşan Başkan Yardımcısı Kamala Harris de Covid-19 ile mücadeleye dikkat çekti. Öte yandan Türkiye'den ABD'nin yeni başkanı Joe Biden'a yönelik ilk açıklama Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’tan geldi. Oktay, ABD'nin yeni Başkanının Joe Biden seçilmesi üzerine, "Türkiye ABD'nin yeni yönetimiyle çalışmayı sürdürecektir" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alınarak yerine eski maliye bakanı Naci Ağbal getirildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Murat Uysal Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle görevden alınarak yerine eski maliye bakanı Naci Ağbal getirildi. Başkanlıkta devir teslim de gerçekleşti. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya görev süresinin dolmasına yaklaşık 10 ay kala görevinden alınmış, yerine dönemin Başkan Yardımcısı Murat Uysal atanmıştı. Uysal, Çetinkaya'nın ardından görevinden alınan ikinci Merkez Bankası Başkanı oldu. Pazar akşamı ise Hazine ve Maliye bakanı Berat Albayrak’ın sosyal medya hesabı üzerinden görevine sağlık sorunları nedeniyle görevine devam edememe kararı aldığını duyurduğu haberleri geldi. Bu gelişme sonrasında konuya ilişkin resmi bir açıklama yazının yazıldığı sıralarda henüz gelmedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Avrupa’daki çift dipli resesyonun küresel ekonomik toparlanma üzerinde baskı oluşturduğunu bildirdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ten yapılan açıklamada, bu yılın üçüncü çeyreğinde küresel ekonomik büyümedeki toparlanmanın tahmin edilenden daha hızlı olduğu, Avrupa ülkelerinin yeniden karantinaya girmesinin yılın son çeyreğinde ekonomik aktiviteyi zayıflatmasının beklendiği kaydedildi.

Çin geçen hafta gerçekleştirdiği Komünist Partisi Merkez Komitesi toplantısında önümüzdeki 15 yılda daha yavaş bir büyüme olacağının işaretlerini verdi. Başkan Xi Jinping Çin ekonomisi için uzun dönemli vizyonunun yıllık ortalama yüzde 5’ten daha az büyüme olabileceğine dair işaretler veriyor, bu da son 30 yıldaki büyüme trendinin bir hayli altında bulunuyor. Devlete ait bir medya kuruluşunun haberine göre, Başkan Şi geçen hafta gerçekleştirilen Komünist Parti Merkez Komitesi toplantısında ekonominin 2035 yılına kadar ikiye katlanabileceğini belirtti. Ekonomistlerin yaptığı çeşitli tahminlere göre, bu da yıllık yüzde 4.7-5 aralığında bir büyümeye işaret ediyor.

ABD'de Ekim ayına ilişkin tarım dışı istihdam verileri açıklandı. Verilere göre Ekim'de ülkede tarım dışı istihdam artışı 638 bin artarak 593 binlik beklentiyi aştı. Verilere göre ülkede işsizlik oranı Ekim'de yüzde 6,9 olarak gerçekleşti. Eylül ayına ilişkin tarım dışı istihdam artış rakamı ise 661 binden 672 bine revize edildi. Öte yandan ABD’de toptan eşya satışları, Eylül'de yüzde 0,1 ile beklentinin altında artış kaydetti. ABD Ticaret Bakanlığı, toptan eşya stokları ve satışlarına ilişkin Eylül ayı verilerini açıkladı. Buna göre, toptan eşya stokları, Eylül'de bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4 artarak 638,5 milyar dolar oldu.

USDTRY

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, ABD’de Ekim ayında Tarım Dışı İstihdam verisi 593 binlik beklentileri aşarak 638 bin olarak kayıtlara geçti. Açıklanan işsizlik oranı Ekim'de yüzde 6,9 olarak gerçekleşirken, Ortalama saatlik kazançlar verisi ise bir önceki aya göre yüzde 0,1, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 artış kaydetti. Gün içerisinde Türk varlıkları üzerinde gözlenen baskılar kurda yukarı yönlü hareketlere neden olurken, ABD tarafında seçim belirsizliği ve gerçekleşen FOMC toplantısı sonrası Dolar çevresindeki zayıf seyir yükselişi sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıktı.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 8,38 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 8,41, 8,44 ve 8,47 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 8,36, 8,33 ve 8,30 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz Cuma günü yurt içi ve Euro Bölgesi’nde zayıf makroekonomik veri akışı devam ederken, dikkatler artan vaka sayılarının neden olduğu endişeler ve alınan yeni karantina önlemleri üzerindeydi. Gün içerisinde, Türk Lirası birçok ülke para birimi karşısında değer kaybını takip edilirken, gün sonunda paritedeki yükselişten destek alan Euro ile birlikte çaprazda yukarı yönlü hareketin sürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,94 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,91 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,96, 9,99 ve 10,02 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,91, 9,88 ve 9,85 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi’nde zayıf veri akışı devam ederken, ABD’de Ekim ayında Tarım Dışı İstihdam verisi 593 binlik beklentileri aşarak 638 bin olarak kayıtlara geçti. Açıklanan işsizlik oranı Ekim'de yüzde 6,9 olarak gerçekleşirken, Ortalama saatlik kazançlar verisi ise bir önceki aya göre yüzde 0,1, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 artış kaydetti. Gün içerisinde dikkatler artan koronavirüs vaka sayıları üzerinde olmaya devam ederken, ABD tarafında seçim belirsizliği ve gerçekleşen FOMC toplantısı sonrası Dolar çevresindeki zayıf seyir sonucu paritede yukarı yönlü hareketler takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1890 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1860 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1920, 1,1950 ve 1,1980 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1860, 1,1830 ve 1,1790 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz Perşembe günü seçim beklentileri ile birlikte güne 1907 Dolar civarında sınırlı bir yükselişle başlayan değerli metalin, FOMC kararı ve sonrasında gelen açıklamalar sonucu yükselişini hızlandırdığı takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise ABD tarafında seçim belirsizliği ve gerçekleşen FOMC toplantısı sonrası Dolar çevresindeki zayıf seyir Ons Altın’a destek olmayı sürdürürken, beklentilerin üzerinde açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam veri seti yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1962 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1970, 1978 ve 1988 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1955, 1948 ve 1940 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Birleşik Krallık’ta zayıf veri akışı devam ederken, ABD’de Ekim ayında Tarım Dışı İstihdam verisi 593 binlik beklentileri aşarak 638 bin olarak kayıtlara geçti. Açıklanan işsizlik oranı Ekim'de yüzde 6,9 olarak gerçekleşirken, Ortalama saatlik kazançlar verisi ise bir önceki aya göre yüzde 0,1, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 artış kaydetti. Gün içerisinde devam eden Brexit belirsizliğinin oluşturduğu baskılara devam ederken, ABD tarafında seçim belirsizliği ve gerçekleşen FOMC toplantısı sonrası Dolar çevresindeki zayıf görünüm aşağı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3170 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3120 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3220, 1,3280 ve 1,3330 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3120, 1,3070 ve 1,3010 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Japonya’da hane halkı harcamaları Eylül ayında yüzde 3,8 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 10,2 azaldı. ABD tarafında ise Ekim ayında Tarım Dışı İstihdam verisi 593 binlik beklentileri aşarak 638 bin olarak kayıtlara gereçken, işsizlik oranı Ekim'de yüzde 6,9 olarak gerçekleşti. Ortalama saatlik kazançlar verisi bir önceki aya göre yüzde 0,1, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 artış kaydetti. Gün içerisinde dikkatler artan koronavirüs vaka sayıları üzerinde olmaya devam ederken, ABD tarafında seçim belirsizliği ve gerçekleşen FOMC toplantısı sonrası Dolar çevresindeki zayıf seyir sonucu gün sonunda, paritedeki aşağı yönlü hareketler izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 103,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 103,10 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 103,70, 104,00 ve 104,30 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,10, 102,90 ve 102,70 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz Perşembe zayıf seyreden Dolar’a rağmen seçim sonuçlarına ve mali teşvik paketine dair endişeler ile birlikte baskı altında kalması satışların sürmesine neden olmuştur. Haftanın son işlem gününde artan vaka sayılarının neden olduğu talep endişeleri petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturmayı sürürken, ABD tarafında devam eden seçim belirsizliği sonucu Brent Petrol’deki satışların derinleştiği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 40,40 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 39,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 41,00, 41,70 ve 42,50 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 39,30, 38,60 ve 38,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz Perşembe günü kur tarafında yatay hareketler sürerken, seçim beklentileri ve FOMC açıklamalarından destek alan değerli metale paralel olarak Gram Altın’da yukarı yönlü hareketini hızlandırdığı takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise kur ve Ons tarafındaki yukarı yönlü görünümden destek alan Gram Altın’ın takip edilen gelişmeler eşliğinde yükselişini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 529 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 527 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 532, 534 ve 536 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 527, 525 ve 523 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.