Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

GÖZLER AVRUPA BİRLİĞİ LİDERLER ZİRVESİNDE

Bugün başlayan Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nin taslak metninde Türkiye'ye yaptırım uyarısının yenileneceği ibaresi yer aldı. Metinde AB liderlerinin Türkiye'ye derhal bir yaptırım uygulanması fikrine sıcak bakmadığı belirtildi. Türkiye kamuoyu Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nden çıkacak sonuçlara odaklanırken zirveye ilişkin taslak metinde yaptırım uyarısı yer aldı. Metne göre silah ambargosu ve Türk şirketlerle Avrupalı kurumların ilişkilerini koparma gibi ek yaptırım tehditleri isteyen Yunanistan'ın taleplerinin karşılanmadığı görüldü. Taslak metnin kabul edilmesi için 27 üyenin tamamının onay vermesi gerekiyor, bu aşamada Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Türkiye'ye karşı daha sert bir dil talep edeceği öngörülüyor.

ABD'de Temsilciler Meclisi Türkiye'ye yaptırım öngören savunma yasasını onayladı. ABD Başkanı Donald Trump'ın sosyal medya şirketlerine yasal güvence sağlayan bir düzenlemeyi içerdiği için veto edeceğini söylediği tasarıyı Temsilciler Meclisi 78'e karşı 335 oyla onayladı. Savunma bütçesi tasarısında Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını öngören bir bölüm de yer aldı. ABD Temsilciler Meclisi, savunma bütçesine 740 milyar dolar ayıran Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı'nı kabul etti. Tasarıda Türkiye'ye S-400 dolayısıyla yaptırım öngören bir bölüm de yer aldı. Temsilciler Meclisinden üçte ikiden büyük bir oy çokluğuyla geçen tasarı aynı destekle Senato'dan da geçerse Trump tasarıyı veto edemeyecek.

Öte yandan Azerbaycan ziyareti öncesinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10-11 Aralık'ta düzenlenecek olan AB Liderler Zirvesi'nden çıkması olası Türkiye yaptırımlarıyla ilgili soruya karşılık olarak Erdoğan, "Türkiye'ye yönelik yapılacak herhangi bir yaptırım kararı Türkiye'yi ırgalamaz. AB bize her zaman yaptırım uygulamıştır. AB bize dürüst davranmamıştır " diye konuştu. Erdoğan, Doğu Akdeniz'deki hakların korunmaya devam edeceğini de belirtti.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkilerine karşı hayata geçirilmesi için Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye 916 milyar dolarlık destek paketi teklifi sunduğunu bildirdi. Mnuchin, yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine yönelik destek paketine ilişkin Pelosi ile akşam saatlerinde bir görüşme yaptığını belirtti. Görüşmede ABD Başkanı Donald Trump adına 916 milyar dolarlık bir destek paketi teklifi sunduğunu belirten Mnuchin, söz konusu teklifin geçen hafta Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler tarafından sunulan 908 milyar dolarlık tekliften biraz daha büyük olduğunu kaydetti.

Goldman Sachs'ın raporunda Kasım ayı enflasyon verisindeki yukarı yönlü sürprizin ardından makul bir reel faiz tamponu sağlamak için TCMB'nin daha fazla sıkılaştırmaya gitmesine ihtiyaç olduğu belirtildi. Goldman Sachs analistleri Murat Unur ve Clemens Grafe'ın notunda "Kasım TÜFE verisindeki yukarı yönlü sürpriz, enflasyonun muhtemelen yılın büyük bölümünde yüzde 15 civarında olacağını ve makul bir reel faiz tamponu sağlamak için daha fazla faize ihtiyaç olacağını işaret ediyor." dendi.

Kriz yaratan AB bütçesinde anlaşma sağlandı. Polonya ve Macaristan 1,8 trilyon euroluk AB bütçesinde Almanya ile anlaştı. İki ülke AB bütçesi ve Kovid-19'un ekonomik sonuçlarına karşı hazırlanan destek programını, hukukun üstünlüğü mekanizmasına bağlanmak istenmesinden dolayı veto etmişti. Varşova tarafından yapılan resmi bir açıklamada Polonya ve Macaristan'ın Avrupa Birliği'nin (AB) 1.8 trilyon euroluk bütçesi ve pandemi teşvik planı önündeki engeli kaldırmak için Almanya ile anlaşmaya vardığı belirtildi.

USDTRY

Geçtiğimiz gün yurt içerisi zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de iş imkanları ve personel değişim oranı JOLTs Ekim ayında 6,3 M'luk beklentiler karşısında 6,652 M'luk artış kaydetti. Piyasaların dikkatleri aşı gelişmeleri ve ABD teşvik paketi üzerinde olmaya devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan ziyareti öncesinde Avrupa Birliği ve ABD nezdinde Türkiye'ye yönelik yaptırım hamlelerine ilişkin önemli mesajları takip edildi. Gün sonunda açıklanan veriler ve takip edilen gelişmeler eşliğinde kurun yatay hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,82 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,84, 7,86 ve 7,89 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,80, 7,77 ve 7,74 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz gün yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Euro tarafında bugün gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası para politikası toplantısı ve Avrupa Liderleri Zirvesi öncesinde veri cephesinde Almanya ticaret fazlası 18,2 milyar Euro'ya yükseldi. Gün içerisinde dikkatler koronavirüs gelişmeleri üzerinde olmaya devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan ziyareti öncesinde Avrupa Birliği ve ABD nezdinde Türkiye'ye yönelik yaptırım hamlelerine ilişkin önemli mesajları takip edildi. Gün sonunda açıklanan veriler ve takip edilen gelişmeler eşliğinde çaprazın hafif satıcılı seyrini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,47 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,44 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,50, 9,53 ve 9,57 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,44, 9,41 ve 9,38 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz Çarşamba günü, Euro tarafında bugün gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası para politikası toplantısı ve Avrupa Liderleri Zirvesi öncesinde veri cephesinde Almanya ticaret fazlasının 18,2 milyar Euro'ya yükseldiği takip edildi. ABD tarafında ise iş imkanları ve personel değişim oranı JOLTs Ekim ayında 6,3 M'luk beklentiler karşısında 6,652 M'luk artış kaydetti. Gün içerisinde dikkatler aşı gelişmeleri ve ABD teşvik paketi üzerinde olmaya devam ederken, paritenin aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,21 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2070 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2130, 1,2160 ve 1,2190 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,2070, 1,2040 ve 1,2010 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz gün artan vaka sayıları, teşvik paketi gelişmeleri, devam eden ABD Çin gerginliğine ek olarak, piyasalarda gözlenen riskten kaçınma hissiyatı değerli metale destek olmayı sürdürürken, 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1872 seviyesinde direnç ile karşılaştığı takip edilmişti. Dün ise koronavirüs salgınına karşı aşılama sürecinin başlaması ve ABD'nin yetkili otoritesinin Pfizer-Biontech aşısının onaylayacağına yönelik olumlu sinyaller Ons Altın'da satışların derinleşmesine neden olurken, artan vaka sayıları ve teşvik paketi beklentileri aşağı yönlü hareketleri sınırlandıran unsurlar olarak karşımıza çıkmaya devam etti.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1840 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1832, 1825 ve 1820 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1850, 1858 ve 1865 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Çarşamba günü İngiltere'de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de iş imkanları ve personel değişim oranı JOLTs Ekim ayında 6,3 M'luk beklentiler karşısında 6,652 M'luk artış kaydetti. Gün içerisinde devam eden Brexit çevresindeki belirsizliklere ek olarak, Dolar çevresindeki zayıf görünümün pariteye destek olması yukarı yönlü sınırlı hareketlerin gerçekleşmesine neden oldu.
 
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3370 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3320 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3420, 1,3460 ve 1,3500 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3320, 1,3280 ve 1,3040 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz gün Japonya'da çekirdek makine siparişleri Ekim ayında beklentileri aşarak yüzde 17,1 artış kaydederken, yıllık bazda beklentilerin üzerinde yüzde 2,8 artış gösterdi. ABD tarafında ise iş imkanları ve personel değişim oranı JOLTs Ekim ayında 6,3 M'luk beklentiler karşısında 6,652 M'luk artış kaydetti. Gün içerisinde dikkatler aşı gelişmeleri ve ABD teşvik paketi üzerinde olmaya devam ederken, ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen yükselişin pariteyi desteklemesi sonucu yukarı yönlü sınırlı hareketin sürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 104,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,60, 104,80 ve 105,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 104,20, 104,00 ve 104,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Salı günü aşı gelişmelerinin neden olduğu iyimser hissiyat Petrol fiyatlarını desteklemeye devam ederken, artan koronavirüs vaka sayılarının oluşturduğu baskılar gün içerisinde Brent Petrol'ün sınırlı hareket etmesine neden olmuştu. Geçtiğimiz gün ise ABD ham petrol stoklarındaki beklenmedik artış Petrol fiyatlarında baskı oluşturmaya devam ederken, ABD teşvik paketi beklentileri aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kalmasına neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 49,10 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 48,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 50,00, 50,90 ve 51,90 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 48,20, 47,20 ve 46,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz gün alınan önlemler ile kur tarafında yatay seyir devam ederken, Ons Altın'a olan talebin devam etmesi, Gram Altın'da da talebin devam etmesine neden olmuştu. Dün ise kur tarafındaki yatay hareketlere ek olarak, aşı gelişmeleri sonucu Ons Altın'da gözlenen satış baskıları sonucu Gram Altın'da da aşağı yönlü hareketler takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 462 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 460 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 464, 466 ve 468 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 460, 458 ve 455 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.