Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

TEŞVİKLER ve AŞI HABERLERİ PİYASALARCA FİYATLANMAYA DEVAM EDİYOR..

AMB faizleri sabit tuttu, pandemi alım programını genişletti. Banka pandemi alım programını 500 milyar euro artışla 1,85 trilyon euroya yükseltti. Bununla birlikte pandemi alım programının 9 ay uzatmayla Mart 2022 tarihine kadar devam etmesine karar verildi. Banka pandemi alım programının genişletilmesinin yanında likidite odaklı kararlar da açıkladı. Karar metninde net alımların pandemide kriz aşamasının bittiğine kanaat getirilinceye kadar devam edeceği mesajı verildi. AMB vadesi dolan PEPP tahvillerine en azından 2023 sonuna kadar yeniden yatırım yapacak. Kararın ardından basın toplantısı düzenleyen Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, pandemi alım programının tamamının kullanılmayabileceğine işaret etti. Belirsizliğin yüksek kaldığını belirten Lagarde kurdaki gelişmelerin de takip edildiğini vurguladı. Salgında ikinci dalganın dördüncü çeyrekte ciddi bir daralmaya neden olacağını belirten Lagarde tüketicilerin kaygılı halinin devam ettiğini söyledi. Başkan Lagarde 4. çeyrekteki gidişatın yüzde 2,2'lik daralmaya işaret ettiğini belirtti.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke liderleri, 1,8 trilyon euroluk bütçe ve yeni tip korona virüsün (Kovid-19) ekonomik sonuçlarına karşı hazırlanan kurtarma paketinde uzlaştı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Brüksel'de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi sırasında sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Liderlerin, AB'nin 2021-2027 bütçesi ve salgının ekonomik sonuçlarına karşı hazırlanan kurtarma programı konusunda "uzlaştıklarına" işaret eden Michel, "Şimdi uygulamaya başlayabilir ve ekonomilerimizi yeniden inşa edebiliriz" ifadesini kullandı. Michel, söz konusu paketin AB'nin çevre dostu ve dijital dönüşümüne katkı sağlayacağına dikkati çekti.

Merkez Bankası tarafından açıklanan 4 Aralık haftasına ait haftalık para ve banka istatistiklerine göre, brüt döviz rezervleri bir haftada 2 milyar 452 milyon dolar artış gösterdi ve 46 milyar 394 milyon dolara yükseldi. Merkez Bankası altın rezervleri, 40 milyar 299 milyon dolar seviyesinden 40 milyar 256 milyon dolar seviyesine geriledi. Toplam rezervler ise 84 milyar 198 milyon dolar seviyesinden 86 milyar 650 milyon dolar seviyesine yükseldi. Öte yandan döviz hesapları 231 milyar doları aşarak rekor kırdı. Vatandaşların döviz hesapları geçtiğimiz hafta 231 milyar doları aşarak tarihi seviyelere ulaştı. Bir önceki haftaya göre döviz mevduatındaki artış 3 milyar 237 milyon dolar oldu.

ABD'de enflasyon beklentilerden fazla arttı. Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre TÜFE Kasım'da aylık bazda yüzde 0.2 arttı. Ekim'de aylık TÜFE değişmemişti. TÜFE yıllık bazda yüzde 1.2 arttı. Çekirdek TÜFE aylık bazda yüzde 0.2, yıllık bazda yüzde 1.6 artış kaydetti. Öte yandan yine ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre işsizlik maaşına başvuranların sayısı 5 Aralık'ta sona eren haftada 137 bin artışla 853 bine yükseldi. Beklenti 725 bindi. Bu, 19 Eylül'den beri görülen en yüksek rakam olarak kayda geçti. Pandemi nedeniyle yeniden gündeme gelen kısıtlamalar istihdam piyasasında kayıplara neden oluyor.

21 Çinli şirket ABD hisse ve tahvil endekslerinden çıkarılıyor. S&P Dow Jones Indices'in açıklamasında toplam 21 Çinli şirketin endekslerinden çıkarılacağı belirtildi. ABD'de Kasım ayında yayınlanan bir başkanlık kararnamesine göre Çinli şirketlere ABD yatırımları yasaklanarak seçim sonrasında Pekin üzerindeki baskı artırılmıştı. Kararname 11 Ocak'tan itibaren geçerli olacak. Söz konusu adım ile birlikte ABD'li yatırım şirketlerinin, yatırım fonları ve diğer fonların, Savunma Bakanlığı tarafından Çin ordusu destekli olduğu belirtilen 31 Çinli şirkette alım yapmasının engellenmesi hedefleniyor.

USDTRY

Geçtiğimiz gün Türkiye İstatistik Kurumu velilerine göre işsizlik oranı Eylül döneminde 1,1 puanlık azalış ile yüzde 12,7 seviyesinde gerçekleşti. ABD'de tarafında işsizlik maaşı başvuruları 5 Aralık'ta sona eren haftada 137 bin artışla 725 binlik beklentilerin üzerine çıkarak, 853 bine yükseldi. Açıklanan ABD Kasım ayı enflasyon verisi ise beklentileri aşarak aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 1,2 artış kaydetti. Güne 7.82 TL'den başlayan kurun açıklanan veri sonrasında yönünü yukarı çevirdiği takip edilirken, dün başlayan Avrupa Birliği liderler zirvesinde Türkiye ekonomisine zarar verecek yaptırım kararı beklentilerinin azalması kurda yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,89 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,92, 7,95 ve 7,98 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,87, 7,85 ve 7,82 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz gün Türkiye İstatistik Kurumu velilerine göre işsizlik oranı Eylül döneminde 1,1 puanlık azalış ile yüzde 12,7 seviyesinde gerçekleşti. Euro tarafında ise Avrupa Merkez Bankası beklendiği gibi faizleri sabit tutma kararı alırken, pandemi alım programını 500 milyar Euro artışla 1,85 trilyon Euro'ya yükseltti. Bununla birlikte pandemi alım programının 9 ay uzatarak Mart 2022 tarihine kadar devam etmesine karar verildi. Güne 7.82 TL'den başlayan çaprazın takip edilen karar ve açıklanan veri sonrasında yönünü yukarı çevirdiği takip edilirken, dün başlayan Avrupa Birliği liderler zirvesinde Türkiye ekonomisine zarar verecek yaptırım kararı beklentilerinin azalması yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,60 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,57 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,63, 9,66 ve 9,69 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,57, 9,54 ve 9,52 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz Perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası beklendiği gibi faizleri sabit tutma kararı alırken, pandemi alım programını 500 milyar Euro artışla 1,85 trilyon Euro'ya yükseltti. Bununla birlikte pandemi alım programının 9 ay uzatarak Mart 2022 tarihine kadar devam etmesine karar verildi. ABD'de tarafında ise işsizlik maaşı başvuruları 5 Aralık'ta sona eren haftada 137 bin artışla 725 binlik beklentilerin üzerine çıkarak, 853 bine yükselirken, Kasım ayı enflasyon verisi beklentileri aşarak aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 1,2 artış kaydetti. Gün içerisinde dikkatler açıklanan ekonomik veriler ve alınan kararlar üzerinde olmaya devam ederken, paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,2150 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2120 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2180, 1,2200 ve 1,2220 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,2120, 1,2190 ve 1,2170 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Çarşamba günü koronavirüs salgınına karşı aşılama sürecinin başlaması ve ABD'nin yetkili otoritesinin Pfizer-Biontech aşısının onaylayacağına yönelik olumlu sinyaller Ons Altın'da satışların derinleşmesine neden olmuştu. Geçtiğimiz gün ise aşı gelişmelerinin neden olduğu iyimserlik değerli metalde satış baskılarının sürmesine neden olurken, açıklanan olumsuz veriler ve Dolar çevresindeki zayıflık Ons Altın'daki aşağı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1840 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1832, 1825 ve 1820 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1850, 1858 ve 1865 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Çarşamba günü İngiltere ekonomisi Ekim ayında aylık bazda yüzde 0,4 ile beklentilere paralel olarak büyüme gerçekleştirirken, Birleşik Krallık imalat üretimi aylık bazda yüzde 0,3 beklentileri karşısında yüzde 1,7 arttı. ABD'de tarafında ise işsizlik maaşı başvuruları 5 Aralık'ta sona eren haftada 137 bin artışla 725 binlik beklentilerin üzerine çıkarak, 853 bine yükselirken, Kasım ayı enflasyon verisi beklentileri aşarak aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 1,2 artış kaydetti. Gün içerisinde devam eden Brexit çevresindeki belirsizliklere ek olarak, Sterlin tarafında açıklanan ekonomik verilerin pariteye destek sağlayamaması sonucu paritede aşağı yönlü hareketlerin derinleştiği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3310 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3270 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3360, 1,3410 ve 1,3460 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3270, 1,3230 ve 1,3180 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz gün Japonya'da nispeten zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de tarafında işsizlik maaşı başvuruları 5 Aralık'ta sona eren haftada 137 bin artışla 725 binlik beklentilerin üzerine çıkarak, 853 bine yükseldi. Açıklanan ABD Kasım ayı enflasyon verisi ise beklentileri aşarak aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 1,2 artış kaydetti. Gün içerisinde aşı gelişmelerinin neden olduğu iyimser hissiyat Yen'in güvenli liman talebi üzerinde ağırlık yaratırken, Dolar çevresindeki zayıflık paritedeki yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 104,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 103,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,20, 104,40 ve 104,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,80, 103,60 ve 103,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz Çarşamba günü ABD ham petrol stoklarındaki beklenmedik artış Petrol fiyatlarında baskı oluşturmaya devam ederken, ABD teşvik paketi beklentileri aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kalmasına neden olmuştu. Dün ise aşı gelişmelerinin neden olduğu iyimser hissiyat Brent Petrol'ün Mart ayının başından bu yana ilk kez 50 Dolar'ın üzerine çıktığı takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 50,30 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 49,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 51,30, 52,40 ve 53,50 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 49,20, 48,20 ve 47,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz gün kur tarafındaki yatay hareketlere ek olarak, aşı gelişmeleri sonucu Ons Altın'da gözlenen satış baskıları sonucu Gram Altın'da da aşağı yönlü hareketler takip edilmişti. Dün ise açıklanan verileri sonrasında kurda takip edilen 7,90 TL üzeri seyir Gram Altın'ın alıcılı bir seyir izlemesine neden olurken, Ons Altın çevresinde gözlenen satışlar yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 466 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 464 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 468, 470 ve 472 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 464, 462 ve 460 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.