Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ABD ENFLASYON VERİSİ PİYASALARIN ODAĞINDA
Borsa İstanbul, dün yüzde 0,04 artışla 1416,82 seviyesinden kapatırken işlem hacmi 16 milyar TL oldu. Yurtdışı borsalarda hafta başından itibaren satıcılı bir seyir hakimken Borsa İstanbul’un pozitif ayrıştığı görülmüştü. ABD endekslerine bakıldığında Dow Jones yüzde 0,34, S&P500 yüzd 0,24 ve Nasdaq yüzde 0,14 geri çekildi. Avrupa bölgesinde ise daha karışık bir seyrin oluştuğu gözlemlenirken FTSE MIB yüzde 0,23 artışla kapanırken FTSE 100 yüzde 0,23 DAX yüzde 0,34 ve CAC 40 yüzde 0,34 azalış gösterdi. Asya piyasalarındaki ilk fiyatlamalara bakıldığı karışık bir seyrin oluştuğu görüldü. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde gevşeme görülmesine rağmen Dolar endeksindeki güçlü duruş devam ediyor. Bugün açıklanacak olan ABD TÜFE endeksi piyasalar tarafından yakından takip edilecek.
Piyasalar bugün açıklanacak olan ABD tüketici fiyatları verisine odaklanmış durumda. Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentinin altında kalmasının ardından FOMC yetkilileri tarafından yakından takip edilen veri fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir. FED Başkanı Powell, gerçekleştirilen toplantıların ardından maksimum istihdam ve fiyat istikrarına sürekli dikkat çekerken enflasyonun beklentilerde ayrışması uygulanacak olan para politikası üzerinde etkisi gözlemlenebilir. FED Başkan yardımcısı Richard Clarida, FED’in tahvil alım programında azaltıma gitmesi için gereken tüm ön koşulların karşılandığını belirtti. Uzun vadede ki enflasyonun yüzde 2 hedefine yakın seyrettiğine dikkat çeken Başkan yardımcısı Clarida, fiyat ayarlamaları ve darboğazlar ortadan kalktıktan sonra bu yıl enflasyondaki istenmeyen artışın büyük ölçüde geçici olduğunun görüleceğini vurguladı. Kovid -19 salgının istihdam üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği belirtilirken ekonominin gidişatı ile işgücü piyasasının seyri virüsün gidişatına bağlı olmaya devam edeceği aktarıldı.
Sanayi üretimi Ağustos ayında beklentilerin yüzde 10 düzeyinde olmasına rağmen yıllık yüzde 13,8, aylık ise yüzde 5,4 oranında artış gösterdi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde 2021 yılı Ağustos ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,4 imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 14,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 9,4 artış kaydetti. Sanayi üretiminde görülen yükseliş 2021 yılsonu büyüme rakamının iki haneli olabileceğinin sinyallerini verdi. Buna ek olarak, IMF 2021 yılı için Türkiye’nin büyüme beklentisini yüzde 5,8’den yüzde 9 seviyesine çıkardı. 2022 yılsonu büyüme rakamını ise yüzde 3,3 seviyesinde sabit bıraktı.
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan veriye göre son 24 saat içerisinde 33 bin 860 vatandaşımızın testi pozitif çıkarken 237 vatandaşımız hayatını kaybetti. Her iki dozunu yaptırmış tam anlamıyla aşılanmış vatandaşların nüfusa oranı ise yüzde 75,10 seviyesinde gerçekleşti. Sağlık bakanı Koca, son zamanlarda aşılama hızındaki durağanlığa dikkat çeken bir yazıyı sosyal medya hesabından paylaştı. Aşı sayesinde hastalığa yakalanan vatandaşlarımızın Kovid-19 sürecini grip gibi atlattıklarını belirtirken vefat sayısında çoğunluğun tam doz aşı olmayan vatandaşların oluşturduğunu belirtti.
USDTRY

Bugün açıklanacak olan ABD TÜFE verisi yakından takip edilecek. Son dönemde ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentinin altında kalması stagflasyon endişesini artırmıştı. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş seyri korunuyor. Türkiye’de sanayi üretimi Ağustos ayında yıllık yüzde 13,8 artış gösterdi. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 9,10 ve 9,14TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 9,00 ve 8,90 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

Türkiye’de sanayi üretimi verisi Ağustos ayında yıllık yüzde 13,8 aylık bazda ise yüzde 5,4 olarak açıklandı. Avrupa Bölgesi ZEW Ekonomik hissiyat endeksi bir önceki ay 31,1 seviyesinde iken Ekim ayında 21 seviyesinde açıklandı. Bugün açıklanacak olan Avrupa bölgesi sanayi üretimi verisi yakından takip edilecek. Seyrine devam etmesi beklenilen kurda 10,55 ve 10,65 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,40 ve 10,30 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

ABD Tüketici fiyatları endeksi piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Stagflasyon endişelerinin arttığı bir ortamda açıklanacak olan veri tahvil faizleri üzerinde önemli etki yaratabilir. Avrupa bölgesinde açıklanacak olan sanayi üretimi önümüzdeki dönemdeki ekonomik veriler için öncü olacak. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1575 ve 1,1595 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1530 ve 1,1505 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 1,60’ın altına sarkmasıyla birlikte Ons Altın’ın değer kazandığı görüldü. Bugün açıklanacak olan ABD Tüketici fiyatları endeksinin beklentinin üzerinde gerçekleşmesi piyasalarda oynaklığa neden olabilir. Açıklanacak olan veri sonrasında tahvil faizlerinin tepkisi yakından izlemek gerekiyor. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1770 ve 1775$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1750 ve 1740$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

İngiltere’de işsizlik hakkı başvuruları beklentinin altında 235bin olarak açıklandı. Bugün açıklanacak olan ABD TÜFE endeksi yakından takip edilecek. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 1,60 seviyesinin altına sarkması parite üzerindeki baskıyı azalttı. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3645 ve 1,3675 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3590 ve 1,3565 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 1,60 seviyesinin altına sarkması parite üzerindeki baskıyı azalttı. Bugün açıklanacak olan ABD Tüketici fiyatları endeksinin beklentinin üzerinde gerçekleşmesi piyasalarda oynaklığa neden olabilir. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 113,90 ve 114,40 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 113,00 ve 112,40 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

Bugün açıklanacak olan ABD Haftalık ham petrol stokları yakından takip edilecek. Enerji fiyatlarındaki genel yükseliş trendi korunuyor. Arz - talep dengesizliğinden kaynaklı fiyatlardaki oynaklık devam etmesi bekleniyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 83,80 ve 84,50 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 82,60 ve 81,70$ destek seviyeleri önem arz ediyor.


GRAM ALTIN

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 1,60’ın altına sarkmasıyla birlikte Ons Altın’da yükselişin hız kazandığı görüldü. Bugün açıklanacak olan ABD TÜFE endeksi fiyatlamalarda oynaklığa neden olabilir. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 515 ve 520 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 505 ve 500 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş