Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ABD ENFLASYONU SONRASI PİYASALARDAKİ POZİTİF HAVA DEVAM EDECEK mi?
Dün yurt içi piyasalarda Borsa tarafına baktığımızda Rusya'nın Türkiye'ye yönelik uçuşları sınırlama kararı seansın ilk bölümünde satışları beraberinde getirirken, günün devamında tepki alımlarıyla endeks artıya geçti ve günü yükselişle tamamladı. Kabine'den çıkacak salgın önlemlerine odaklanan Borsa yurtdışındaki fiyatlamalara paralel şekilde haftanın ikinci işlem gününde dalgalı bir seyir izledi. Kur tarafında ise hafta başından itibaren TCMB kararı beklemeye alınırken hareketler yine dar bir bant aralığında kaldı. Dolar endeksi de ABD’den gelen enflasyon verileri sonrası geri çekilmeyi sürdürürken bu hareketten de kur fayda sağladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan herkesin beklediği tedbir kararlarını açıkladı ve karardan kısmi kapanma çıktı. Buna göre iki haftalığına ve sonrasında vaka sayılarındaki gidişata göre karar verilmek üzere iki haftalığına hafta içinde saat 19:00’dan itibaren sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Zorunlu olmadılça şehirlerarası seyahat kısıtlandı.
Dün küresel boyutta piyasaların merakla beklediği bir veri vardı. ABD’de dün açıklanan sonuçlara göre yıllık bazda enflasyon artan aşılar ve mali teşviklerin bastırılmış talebi yeniden canlandırmasıyla Mart ayında yüzde 2,6 oldu. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 2,5 olmuştu. Şubat ayında ise ABD’de tüketici fiyatlarında yıllık artış yüzde 1,7 olarak gerçekleşmişti. Bu sonuçla Mart ayında yıllık enflasyon Ağustos 2018'den bu yana en yüksek seviyeye işaret etti. Mart ayında ülkede gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0,3 artış kaydetti. Ekonomistlerin beklentisi bu verinin yüzde 0,2 gerçekleşmesi yönündeydi. Yıllık bazda gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları ise Mart ayında yüzde 1,6 artış gösterdi. Aylık bazda baktığımızda manşet tüketici fiyat endeksi, Ağustos 2012'den bu yana en büyük artışla % 0,6 oldu. Beklenti yıllık çekirdek enflasyonun yüzde 1,5 olarak gerçekleşeceğine yönelikti. Enflasyondaki artışta beklenen şekilde Biden’ın destek çeklerinin etkisinin de olduğu söylenebilir. Verilere baktığımızda beklentilerden fazla yukarı yönlü sapmadığını gösteriyor. Bu açıdan Fed başkanı Jerome Powell’ın önümüzdeki aylarda daha yüksek enflasyonun geçici olacağı yönündeki görüşünü değiştirmesi olası görünmüyor.
Mart ayı ABD tüketici fiyat verilerinin enflasyon hızının beklendiği ölçüde çok hızlı şekilde artmadığını göstermesinin ardından Hazine tahvil getirilerinin gevşemesiyle birlikte, küresel hisse senedi piyasaları teknolojiyle ilgili hisse senetlerinin öncülüğünde rekor seviyelere yükseldi. Dolar düşerken geleneksel enflasyon koruma aracı olan Altın fiyatları, bir haftadan uzun süredir en düşük seviyelerinden yükseldi. Hisse senedi piyasaları, özellikle stokları yükselen borç maliyetlerinden etkilenebilecek teknoloji ağırlıklı endeksler yükselenler arasındaydı. Bu görünümle S&P 500 yeni bir rekor seviyeden kapandı ve Nasdaq bileşik endeksi sıçradı.
Asya-Pasifik hisse endekslerinin çoğu, Wall Street'in yükselişini takip ederken, Hong Kong Hang Seng endeksi bölgede yükselişlerde ön sıralarda yer aldı. Gösterge ABD Hazine tahvilleri düşüşünü sürdürerek üç haftanın en düşük seviyesine işaret etti. Japonya, yükselen koronavirüs vakalarının, Tokyo'nun Olimpiyatlara ev sahipliği yapmasına 100 gün kala ekonomide yeniden açılma hakkındaki şüpheleri artırmasıyla Nikkei'nin % 0.4 düştüğü gözleniyor.
USDTRY

ABD’de enflasyondaki artış devam ediyor. Dün açıklanan ABD TÜFE endeksi beklenti yüzde 2,5 iken yüzde 2,6 olarak gerçekleşti. Ekonomik aktivitenin, aşılama ve destek paketleriyle destek kazanırken açıklanan ekonomik verilerin büyümeyi destekliyor. Yarın gerçekleşecek olan PPK toplantısı USDTRY’de hareketliliğe neden olabilir. Piyasalar, PPK toplantısından faiz değişikliği beklemiyor. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin sürmesi beklenen kurda 8,17 ve 8,23 TL direnç seviyeleri takip edilecek. Olası aşağı yönlü hareketin oluşması durumunda ise 8,08 ve 8,00 destek seviyeleri test edilecek.

EURTRY

Almanya ZEW ekonomik hissiyatı 2020 Kasım ayından bu yana ilk kez düşüş gösterirdi. Yarın yapılacak olan TCMB PPK toplantısı, Başkan Şahap Kavcıoğlu başkanlığındaki ilk toplantı olacak. Piyasa, Merkez Bankasından faiz artışı beklemiyor. Yarın Avrupa Merkez Bankası başkanı Lagarde’ın yapacağı açıklamalar kurda fiyat hareketliliğine neden olabilir. Yaşanan gelişmelere bağlı olarak aşağı yönlü hareket seyretmesi beklenen EURTRY’de 9,75 ve 9,80 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskının oluşması durumunda ise 9,65 ve 9,60 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

Açıklanan verilere baktığımızda ABD’de Mart ayı TÜFE endeksi beklentinin hemen üzerinde yıllık olarak yüzde 2,6 olarak gerçekleşti. Almanya ZEW ekonomik hissiyatı 2020 Kasım ayından bu yana ilk kez düşüş gösterdi. FED başkanı Powell, CBS’ye verdiği röportajda yılın ikinci yarısında büyümenin çok güçlü geleceğini belirtirken büyüme oranının yüzde 6-7’yi aşabileceğini söyledi. Gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’nin yapacağı konuşma parite açısından önemini koruyor. Teknik açıdan inceleyecek olursak, tepki alımlarının görülmesi halinde 1,1980 ve 1,2020 direnç seviyeleri takip edilmesi gerekirken satış baskısının devam etmesi halinde ise 1,1940 ve 1,1900 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

ONS ALTIN

ABD hükümeti tarafından yürürlüğü geçirilmesi beklenilen destek paketinin Ons Altın’a olumlu yansıması bekleniyor. Ayrıca dün açıklanan ABD Mart ayı TÜFE Endeksi beklentinin üzerinde gelmesi Altın’da yukarı yönlü hareketin oluşmasına neden oldu. ABD ve Rusya arasındaki gerginlik Altın fiyatlarında oynaklığa neden olabilir. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yölü hareketin devam etmesi durumunda 1755 ve 1770 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskısının devam etmesi halinde ise 1735 ve 1720 destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

İngiltere ekonomisi 2021 yılı birinci çeyrekte yüzde 1,6 küçülürken sanayi üretimi aylık yüzde 1,0 artış gösterdi. IMF, İngiltere ekonomisinin büyüme beklentisini yüzde 4,5’tan 5,3’e revize etti. ABD’de Mart ayı enflasyon oranı yıllık bazda yüzde 2,6 olarak gerçekleşti. Beklentinin üzerinde gelen enflasyon oranı ekonomik aktivitenin artış gösterdiğini söylenebilir. Yukarı yönlü seyrini sürdüren paritede olası satış baskısının gelmesi halinde 1,3750 ve 1,3720 destek seviyeleri takip edilmesi gerekiyor. Yukarı yönlü seyrin sürmesi durumunda ise 1,3800 ve 1,3860 direnç seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

ABD’de Mart ayı enflasyon oranı beklentinin üzerinde yüzde 2,6 gerçekleşti. FED başkanı Powell, CBS’ye verdiği röportajda yılın ikinci yarısında büyümenin çok güçlü geleceğini belirtirken büyüme oranının yüzde 6-7’yi aşabileceğini söyledi. Gün içerisinde Japonya Merkez Bankası başkanı Kuroda’nın açıklamaları paritede fiyat hareketliliğine neden olabilir. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 109,50 ve 110,00 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 108,50 ve 108,20 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

OPEC tarafından yapılan açıklamaya göre Petrol Üretimi Mart ayında 200 bin varil artış gösterdi. Dünya ekonomisinde yaz itibariyle net bir şekilde toparlanma görülmesi beklenirken Avrupa’da aşılamanın hız kazanması Brent Petrol için önemli. Buna ek olarak bugün açıklanacak olan ABD Ham petrol stokları, Brent Petrol ‘de fiyatlamalarda oynaklık oluşturabilir. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketin sürmesi durumunda 64,50 ve 65,20 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 63,70 ve 63,00 $ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

ABD enflasyon oranı beklentinin üzerinde gerçekleşirken Ons Altın’a olumlu yansıdığı görüldü. Yarın yapılacak olan TCMB PPK toplantısı sonrasında Gram Altın’da hareketlilik görülebilir. Toplantıdan herhangi bir faiz değişikliği beklenmiyor. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 460 ve 468 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 450 ve 445 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BOJ/KURODA: JAPONYA EKONOMİSİ İLERİYE DOĞRU İYİLEŞMEYE DEVAM EDECEK
ECB/VİLLEROY: PEPP ALIMLARINI ÖNÜMÜZDEKİ YIL MART AYINDA SONLANDIRMAYI DEĞERLENDİREBİLİRİZ
FRANSA MERKEZ BANKASI/GALHAU: ECB POLİTİKALARI GELECEK YILLARDA UYGUN KALMAYA DEVAM EDECEK
ECB/VİLLEROY: ENFLASYONDA %2 TAVAN DEĞİL HEDEF, PEPP EN AZ 2022 MART'A KADAR DEVAM EDECEK
ECB/LAGARDE: DİJİTAL EURO İLE İLGİLİ KAMUOYU GÖRÜŞMELERİMİZE REKOR KATILIMDAN ÇOK ETKİLENDİM
ECB/LAGARDE: KATILIMCILARDAN GELEN YANITLAR DİJİTAL EURO İÇİN YÜKSEK KATILIMI VE BEKLENTİLERİ GÖSTERİYOR, DEĞERLİ GİRDİLER SAĞLIYOR
Facebookta Paylaş