Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

GÖZLER ABD YAPTIRIM KARARLARI ve SANAYİ ÜRETİMİ VERİSİNDE

ABD'de CAATSA yaptırımlarını içeren savunma bütçesi senatodan geçti. Türkiye'ye CAATSA yaptırımlarını da içeren Savunma Bütçesi 11'e karşı 79 oyla senatodan geçti. ABD Senatosu, savunma bütçesine 740 milyar dolar ayıran ve Başkan Donald Trump'ın "veto edeceğini" söylediği Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı'nı kabul etti. Temsilciler Meclisinden üçte ikiden büyük oy çokluğuyla geçen tasarı, Senatodan da aynı çoğunlukla geçtiği için Trump'ın vetosu geçersiz kılınabilecek. Tasarının nihai halinde, Savunma Bakanlığı (Pentagon) için 635,5 milyar doları temel bütçe, 69 milyar doları savaş fonu olarak bilinen "Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar Fonu", 8,9 milyar doları ise tasarının yetki alanları dışındaki savunmaya ilişkin harcamalar olmak üzere 713,4 milyar dolar bütçe ayrıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, banka genel müdürleri ile toplantısının ikinci ayağını Perşembe günü gerçekleştirmeye hazırlanıyor. İlk olarak göreve atandıktan hemen sonra 8 Kasım Pazar günü, Türkiye Bankalar Birliği Üyesi (TBB) ilk 10 banka genel müdürleri ile buluşan Ağbal'ın, 17 Aralık Perşembe günü TBB üyesi ilk 10 banka dışındaki banka genel müdürleri ile bir araya geleceği öğrenildi. Perşembe günü saat 16.30'da yapılacak olan ve ilk toplantının devamı niteliğinde olduğu öğrenilen toplantıya Ağbal ile TBB Başkanı Hüseyin Aydın'ın da katılacağı belirtilirken, toplantının amacının aktif büyüklüğüne göre, ilk 10 banka dışındaki banka genel müdürleri ile sektörel değerlendirme ve fikir alışverişi olduğu kaydedildi.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Pfizer Inc'in Kovid-19 aşısının kullanımına izin verdiğini ve ilk aşılamaların birkaç gün içinde beklendiğini, bu durumun pandemiden kaynaklı olarak 295.000 kişinin hayatını kaybettiği bir ülkede bir dönüm noktası olduğunu söyledi. FDA, Pfizer'in Alman ortağı BioNTech ile birlikte ürettiği ve hastalığı önlemede yüzde 95 etkili olduğu gösterilen aşı için acil kullanım izni verdi. Aşının 16 yaş ve üstü kişilere verilebileceği belirtilirken sağlık çalışanlarının ve uzun süreli bakım tesislerindeki yaşlıların, bu ay 2,9 milyon dozluk ilk turun ana alıcıları olması bekleniyor. BioNTech İcra Kurulu Başkanı Uğur Şahin, aşının "Amerika Birleşik Devletleri'nde hayat kurtarmaya yardımcı olacağını ve normalliğe dönüşü hızlandırabileceğini" söyledi.

Öte yandan ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in geliştirdiği yeni tip korona virüs (Kovid-19) aşısının kullanımı konusunda tavsiyede bulundu. CDC Tavsiye Kurulu yaptığı toplantıda, 16 yaş üzerindeki hastalarda Pfizer ve BioNTech'in aşısının kullanılması için tavsiye kararı aldı. CDC Direktörü Robert Redfield'in de birkaç saat içinde Kurulun tavsiyesine uyarak aşının kullanımını onaylaması bekleniyor.

Avrupa Birliği ve İngiltere, Brexit görüşmelerinde fazla mesai yapıp devam etme kararı aldı. Londra ve Brüksel, İngiltere'nin bu ayın sonunda Avrupa Birliği'nin yörüngesinden anlaşmasız çıkışını önlemek ve bir ticaret anlaşmasına varabilmek için önümüzdeki günlerde "fazladan yol kat etmeyi" kabul ederek görüşmeleri uzatmak konusunda anlaştılar. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, müzakerecilere konuyla ilgili çıkmaza son vermenin bir yolunu bulmaları için Pazar gününe kadar süre vermişti. Johnson ve von der Leyen Cuma günü anlaşmasız bir ayrılığın şu anda en olası sonuç olduğunu söylemişlerdi, ancak Pazar günü müzakerecilere devam etmeleri için talimat verdiler.

USDTRY

Haftanın son işlem gününde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre cari açık 100 milyon dolarlık beklentileri aşarak 273 milyon dolar oldu. ABD tarafında ise üretici fiyat endeksi Kasım ayında beklentilerin altında kalarak yüzde 0,1 artış kaydederken, tüketici güveni aşı haberlerinin getirdiği iyimserlikle beklentilerin üzerinde bir artışla 81,4 seviyesine çıktı. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ve Kritik Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde Türkiye'ye yönelik geniş ekonomik yaptırımlardan kaçınılması üzerine Türk varlıklarında gözlenen değer kazanımı kurda aşağı yönlü sınırlı hareketin sürmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,85 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,88, 7,90 ve 7,92 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,82, 7,80 ve 7,78 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre cari açık 100 milyon dolarlık beklentileri aşarak 273 milyon dolar oldu. Euro tarafında ise dikkatler Liderler Zirvesi üzerinde olmayı sürdürürken, Türkiye'ye yönelik geniş ekonomik yaptırımlardan kaçınılması üzerine Türk varlıklarında gözlenen değer kazanımı çaprazda aşağı yönlü sınırlı hareketin sürmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,53 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,55, 9,57 ve 9,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,50, 9,48 ve 9,45 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz Cuma günü, Euro Bölgesi'nde dikkatler Liderler Zirvesi üzerinde olmayı sürdürürken, ABD tarafında üretici fiyat endeksi Kasım ayında beklentilerin altında kalarak yüzde 0,1 artış kaydetti. Açıklanan ABD tüketici güveni ise aşı haberlerinin getirdiği iyimserlikle beklentilerin üzerinde bir artışla 81,4 seviyesine çıktı. Gün güne zayıf başlayan Dolar endeksinin gün içerisinde yönünü yukarı yöne çevirmesi paritenin satış baskısı altında kalmasına neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,2130 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,21 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2150, 1,2180 ve 1,2200 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,2100, 1,2080 ve 1,2050 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz Perşembe günü aşı gelişmelerinin neden olduğu iyimserlik değerli metalde satış baskılarının sürmesine neden olurken, açıklanan olumsuz veriler ve Dolar çevresindeki zayıflık Ons Altın'daki aşağı yönlü hareketleri sınırlandırmıştı. Haftanın son işlem gününde ise beklentilerin altında gelen ekonomik verilere rağmen ABD'de teşvik paketi beklentilerinden destek alan Ons Altın'ın haftayı yüzde 0,18 değer kazanarak 1840 Dolar seviyesinde sonlandırdığı takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1835 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1827, 1820 ve 1815 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1840, 1848 ve 1855 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz Cuma günü Birleşik Krallık'ta nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD tarafında üretici fiyat endeksi Kasım ayında beklentilerin altında kalarak yüzde 0,1 artış kaydetti. Açıklanan ABD tüketici güveni ise aşı haberlerinin getirdiği iyimserlikle beklentilerin üzerinde bir artışla 81,4 seviyesine çıktı. Aşı gelişmelerinin neden olduğu iyimserlik paritede yukarı yönlü hareketleri desteklerken, gün güne zayıf başlayan Dolar endeksinin yönünü yukarı yöne çevirmesi paritede yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3310 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3270 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3360, 1,3410 ve 1,3460 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3270, 1,3230 ve 1,3180 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz gün Japonya'da nispeten zayıf veri akışı devam ederken, ABD tarafında üretici fiyat endeksi Kasım ayında beklentilerin altında kalarak yüzde 0,1 artış kaydetti. Açıklanan ABD tüketici güveni ise aşı haberlerinin getirdiği iyimserlikle beklentilerin üzerinde bir artışla 81,4 seviyesine çıktı. Gün güne zayıf başlayan Dolar endeksinin gün içerisinde yönünü yukarı yöne çevirmesi paritede zaman zaman gözlenen satış baskılarının derinleşmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 104,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 103,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,20, 104,40 ve 104,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,80, 103,60 ve 103,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz Perşembe günü aşı gelişmelerinin neden olduğu iyimser hissiyat Brent Petrol'ün Mart ayının başından bu yana ilk kez 50 Dolar'ın üzerine çıktığı takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise artan koronavirüs vakaları ve neden olduğu kısıtlamalar aşı iyimserliğini gölgelerken, Brent Petrol'ün satış baskısı altında kaldığı gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 50,30 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 49,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 51,30, 52,40 ve 53,50 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 49,20, 48,20 ve 47,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Perşembe günü açıklanan verileri sonrasında kurda takip edilen 7,90 TL üzeri seyir Gram Altın'ın alıcılı bir seyir izlemesine neden olurken, Ons Altın çevresinde gözlenen satışlar yukarı yönlü hareketleri sınırlandırmıştı. Haftanın son işlem gününde ise ABD'de teşvik paketi beklentileri değerli metale olan talebi desteklerken, kur tarafında gözlenen geri çekilemeye paralel olarak Gram Altın'da da aşağı yönlü sınırlı hareketler takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 463 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 461 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 465, 467 ve 470 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 461, 459 ve 457 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.