Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

POWELL DÜŞÜK FAİZ BİDEN DESTEK PAKETİ DEDİ
Fed Başkanı Jerome Powell, "Enflasyonda sorun görmedikçe faizleri yükseltmeyeceğiz" dedi. Princeton Üniversitesi Bendheim Finans Merkezi tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ""Enflasyonda sorun görmedikçe faizleri yükseltmeyeceğiz. Enflasyonun bir süre yüzde 2'nin üstüne çıkmasına izin vermemiz gerek" dedi. ABD ekonomisinin iyi durumda olduğunu düşünüyorum diyen Powell, "Düşük enflasyon ekonomide daha zor çözülen bir sorun" ifadesini kullandı.
Biden, salgınla mücadeleyi hızlandırmak ve ekonomiyi canlandırmak için önerdiği 1,9 trilyon dolarlık kurtarma paketini açıkladı. 400 milyar doların doğrudan salgınla mücadeleye ve aşı dağıtımına ayrılacağı kurtarma paketinde, eyalet ve yerel yönetimlere de bütçe açığını kapatmaları için 350 milyar dolar ayrılacak. Belirli bir gelir seviyesinin altındaki Amerikalılara 3. kez nakit para yardımı yapılması önerilen kurtarma paketinde, daha önce 600 dolar nakit para gönderilen Amerikalılara bu sefer 1400 dolar verilmesi planlanıyor.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) aralık ayı para politikası toplantı tutanaklarında, euro kurundaki yükselişin enflasyon görünümü üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceğine dikkat çekildi. AMB Yönetim Konseyi'nin 9-10 Aralık'ta Frankfurt'ta gerçekleştirdiği para politikası toplantısının tutanakları yayımlandı. Konsey üyelerinin değerlendirmelerinin yer aldığı tutanaklarda, üyelerin euro kurundaki yükselişten endişe duyduğu ortaya çıktı. Tutanaklarda, euro karşısında dolar kurunun kasım ayında nominal olarak yüzde 3,5'ten fazla değer kaybettiği anımsatılarak euro kurunun yüksek seviyelerde seyrettiği ve değer artışının enflasyondaki düşüşe katkı sağlayabileceği belirtildi.
Almanya 11 sene sonra ilk defa küçüldü. Almanya, 2020 yılını yüzde 5 daralmayla tamamlayarak 11 sene sonra ilk defa yıllık bazda küçüldü. Almanya ekonomisi 2020'nin sonunda daralmasına rağmen Euro bölgesini etkisi altına alan çift dipli durgunluktan büyük ihtimalle etkilenmeyecek. Ülkedeki istatistik ofisine göre, Almanya'nın yeni salgın karantina önlemleri, ekonomi üzerinde 2020'nin başında uygulananlar kadar ağır bir etkiye sahip olmayacak.
Türkiye'de döviz mevduatlarında yükseliş ivmesi yeni yılın ilk haftasında da devam etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre döviz mevduatları 8 Ocak haftası itibariyle 235,9 milyar dolara yükseldi. Böylelikle toplamda döviz mevduatları 235,9 milyar dolarla yeni rekor seviyesine ulaştı. Öte yandan Yabancılar TL varlıklarında yeni yıla girişle başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verilerine göre 8 Ocak ile biten yeni yılın ilk haftasında yabancı yatırımcıların net kıymet alımı 777 milyon dolar oldu. Bunun 491 milyon doları devlet tahvillerine, 286 milyon doları da hisselere geldi.
OECD, Türkiye ekonomisine ilişkin 2020 daralma beklentisini yüzde 1,3'ten yüzde 0,2'ye revize etti. Kuruluştan yapılan açıklamada, Türkiye'nin salgından tam anlamıyla toparlanmasının zaman alacağı ifade edildi. Bunun yanında hedefli teşvikler ve yapısal reformların da Türkiye'nin toparlanmasını destekleyeceği belirtildi. Öte yandan Fitch Ratings de Türkiye'de büyümenin hız kazanmasını bekliyor. Ratings Direktörü Douglas Winslow, aşılamaların yapılması ve kısıtlamaların azaltılmasıyla birlikte Türkiye ekonomisinin özellikle yılın ikinci yarısından sonra hız kazanacağını, büyümenin 2021 yılında yüzde 3,5 seviyesinde olmasının beklendiğini belirtti.

USDTRY

Kurda geri çekilme devam ederken dün açıklanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın her hafta açıkladığı haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri verisinde gördüğümüz, 2021 yılının ilk haftasında da Türkiye'ye yurtdışı kaynaklı para girişinin devam etti. Dün Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarında görülen faizlerin enflasyonda yükseliş gerçekleşse de kısa süre içinde arttırılmayacağı sinyali ve Biden açıklamalarında destek paketi etkisine rağmen ABD Dolarında değer kazanımının sınırlı kaldığını görüyoruz. Bugün yurt içinde Bütçe Dengesi, ABD'de ise Sanayi Üretimi, ÜFE ve Michigan Tüketici Güveni verileri ön plana çıkacak.
Teknik olarak incelediğimizde, kurda 7,35 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Para girişinin oluşturduğu aşağı yönlü baskının devamı ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,33, 7,30 ve 7,27 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek bölgeleridir. 7,35 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise yükselişlerde 7,37, 7,40 ve 7,43 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Çaprazda güçlü Türk Lirası ile aşağı yönlü hareketin devam ettiğini görüyoruz. Aşağı yönlü trend destek seviyesi olan 8,95 TL seviyelerine geri çekilmenin bir kısmı Avrupa tarafında yaşanan siyasi gerilimin Euro üzerinden negatif etkisinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bugün yurt içinde Bütçe Dengesi takip edilirken Avrupa'da veri akışı sakin. İtalya ve Almanya'da yaşanan siyasi hareketliliğin şimdilik Euro üzerinde etkisinin sınırlı kalmasına rağmen 8,95 TL seviyesi aşağı yönlü kırılırsa 8,88 TL seviyelerine geri çekilme çok şaşırtıcı olmayacaktır.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,00 seviyesi civarında fiyatlanmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,93, 8,88 ve 8,82 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Euro tarafında değer kazanımı ile olası yükselişlerde ise 9,00, 9,05 ve 9,12 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Parite geçtiğimiz son üç gün 1,2130-1,2220 aralığında gerçekleştirdiği fiyat hareketleri sonrasında Euro tarafında yaşanan değer kaybı ile 50 GAO. 1,2100 seviyesine doğru geri çekilse de Fed Başkanı Powell'ın uzun süreli düşük faiz söylemleri ve destek paketi açıklamalarına rağmen güne başladığı seviyelere yakın fiyatlama ile kapanış gerçekleşti. Bugün Avrupa'da veri akışı sakin, ABD'de ise Sanayi Üretimi, ÜFE ve Michigan Tüketici Güveni verileri ön plana çıkacak. Güçlenen Dolar beklentisinin devam etmesi ile birlikte paritede geri çekilmenin devamını görülebilir. Avrupa'da İtalya ve Almanya'da yaşanan siyasi hareketliliğin şimdilik Euro üzerinde etkisinin sınırlı kalmasını bekliyoruz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,2150 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2150 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2170, 1,2190 ve 1,2220 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 1,2130, 1,2095 ve 1,2070 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Ons altında zayıf ve aşağı yönlü görünüm devam ederken dün ABD Doları bazlı hareketler yaşandığını gördük. 1828$ seviyelerine geri çekilen ons altın kapanışa doğru dolarda yaşanan değer kaybı ile tekrar 1845$ seviyelerine yükseldi. Destek paketi açıklamalarının olası etkileri bol likidite ile Ons altını destekleyeceği düşünülse de talep tarafında ve orta vadeli beklentilerde faizlerde olası yükselişin ons altını aşağı yönlü baskılamaya devam edeceğini algısı ön plana çıkıyor. Açıklanacak verilere baktığımızda ABD'de Sanayi Üretimi, ÜFE ve Michigan Tüketici Güveni verileri ön plana çıkıyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1850 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Ons Altın'da yukarı yönlü hareketler görmemiz durumunda sırası ile 1850, 1860 ve 1872 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1840, 1835 ve 1825 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD
Dolarda yaşanan değer kazanımı ve İngiltere'de Pandemi kaynaklı sıkıntıların devam etmesine rağmen Sterlin'de güçlü duruşun devam ettiğini söyleyebiliriz. Haftanın İngiltere tarafında ilk önemli verisini bugün Sanayi Üretimi ile göreceğiz, ABD'de ise Sanayi Üretimi, ÜFE ve Michigan Tüketici Güveni verileri ön plana çıkacak. Brexit sürecini geride bırakan İngiltere algısı ile 1,37 paritede yukarı yönlü geçilirse yeni yükselişlerde orta vadede 1,40 seviyelerine yükselişler beklenebilir. Ekonomik olarak Brexit sonrası ikili anlaşmaların çok kısa sürede gerçekleşmesi özellikle bu beklentiyi güçlendirecektir.
Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,3650 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3650 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3700, 1,3730 ve 1,3750 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3650, 1,3600 ve 1,3580 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Parite, dün Japonya tarafında açıklanan makine siparişleri ve sermaye malları fiyat endeksinde yaşanan pozitif görünüme rağmen ABD Dolarında değer kazanımı gerçekleşmesine rağmen bu hareketin etkisinde kalmaya devam ediyor. Aşağı yönlü düşüş trendi şimdilik yukarı yönlü kıramayan paritede diğer para birimlerinde olduğu gibi ekonomik verilerden bağımsız ABD Dolarına karşı değerli duruş bir süre daha devam edebilir. Bugün Japonya'da veri akışı sakin, ABD'de ise Sanayi Üretimi, ÜFE ve Michigan Tüketici Güveni verileri ön plana çıkacak.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 50 GAO. olan 104,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,40, 104,85 ve 105,20 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,50, 103,20 ve 102,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL
Brent Petrol OPEC+ toplantısı sonrası yaşadığı yükselişi son 3-4 gündür devam ettiremiyor. ABD tarafından planlanan destek paketi ve piyasalarda olumlu hava ile birlikte aşı çalışmalarının devam etmesi geri çekilmelerinde sınırlı kalmasına neden oluyor. Özellikle 57,40 Dolar seviyelerinde geçen yılki sert geri çekilme sonrası yeni yılda zirve oluşumu gerçekleştirmesi durumunda ve olası ekonomik görünümün dünyada daha yavaş gelişeceği beklentisi oluşması durumunda kısa süreli geri çekilmeler orta vadede görülebilir. Bugün dün gerçekleşen Powell ve Biden açıklamalarının etkisi ile ABD'de Sanayi Üretimi, ÜFE ve Michigan Tüketici Güveni verileri ön plana çıkacak.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 56,00 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 56,70, 57,40 ve 58,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 55,75, 55,50 ve 54,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY
Gram altında kurda ve Ons altında yaşanan geri çekilmeler ile aşağı yönlü baskının bir süredir devam ettiğini görüyoruz. Bugün kurda ve Ons altında fiyat hareketlerinin dar bant aralığında gerçekleşmesini bekliyoruz. Yurt içi piyasalarda yabancı para girişinin devam etmesi Gram altının bir değişkeni olan kuru aşağı baskılamaya devam ediyor. Ons altında ile tüm destek paketi beklentilerine rağmen talebin zayıf olmaya devam etmesi yükselişi sınırlıyor. 200 GAO. 432 TL seviyesi aşağı hareketlerde yeni hedef olarak takip edilebilir.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 440 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 440 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 445, 448 ve 450 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 437, 435 ve 432 200 GAO. destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş