Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in ABD'den ek ithalat taahhütlerini yerini getirmemesine karşın iki ülke arasındaki birinci faz ticaret anlaşmasını yeniden müzakere etmeyeceğini söyledi. Çin'in ABD tarım ürünlerinde alımlarını artırmasına karşın, bu ay başında Komünist Parti'nin yayını olan the Global Times'ta Pekin'in anlaşmayı iptal ya da yeniden müzakere etmeyi değerlendirdiği belirtildi.

ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 9 Mayıs'ta sona eren haftada 2.98 milyon oldu. Başvurular önceki hafta 3.1 milyon olmuştu. Beklenti, 2.5 milyondu. Her ne kadar başvurular 28 Mart'taki zirve seviye sonrası gerilese de koronavirüs pandemisi nedeniyle işsizlik maaşına başvuranların sayısı 8. haftada da milyonlar seviyesinde gerçekleşti. Şirketlerin faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldığı Mart ortasından bu yana toplam başvurular 36.5 milyona ulaştı.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey, negatif faizin şimdilerde düşündükleri bir şey olmadığını söyledi. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, ABD merkez bankası Fed'in başkanının da bu fikre karşı çıkmasından bir gün sonra yaptığı açıklamada, negatif faizi kullanmayı düşünmediklerini kaydetti. Bailey, Perşembe günü katıldığı FT web konferansında, "(Negatif faiz) Şimdilerde planlamakta ya da değerlendirmekte olduğumuz bir şey değil," dedi ve böyle bir adımın önemli bir iletişim zorluğu olacağını ve bankalar için güçlük yaratacağını sözlerine ekledi.

Avrupa'daki birçok ülke, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirleri kaldırmayı sürdürüyor. Polonya'da, salgınla mücadele amacıyla kapatılan kuaför ve güzellik salonları, 18 Mayıs itibarıyla yeniden açılacak. Aynı tarihte ülkedeki restoran ve kafelerin de yeniden açılmasına izin verilirken, yetkililer kapalı ortamlarda sınırlı sayıda kişinin hizmet alabileceğine ve sosyal mesafeye uyulmasının önemine dikkati çekti. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası'nın yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ikinci çeyrekte Euro Bölgesi’nin ekonomisinde güçlü bir ekonomik gerileme beklediği belirtildi. AMB, Euro Bölgesi'nde ekonomik ve mali gelişmelere ilişkin bir güncelleme raporu yayınladı. Raporda, Kovid-19’nun yayılmasını önlemek için alınan önlemlerin Euro Bölgesi ülkelerinde ve dünya genelinde ekonomik faaliyetleri büyük ölçüde durdurduğu belirtilerek, “Euro Bölgesi benzeri görülmemiş bir büyüklük ve hızda ekonomik bir daralma ile karşı karşıyadır.” ifadesi kullanıldı.

Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri geçen hafta 308 milyon dolar azalarak 51.1 milyar dolara indi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 410 milyon dolar azalarak 85 milyar 833 milyon dolara geriledi. TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 8 Mayıs'ta Merkez Bankası brüt Döviz rezervleri, 308 milyon dolar azalışla 51 milyar 149 milyon dolara indi. Brüt döviz rezervleri, 30 Nisan'da 51 milyar 457 milyon dolar seviyesindeydi. Merkez Bankası'nın verilerine göre, yabancı yatırımcılar geçen hafta net 1.05 milyar dolarlık menkul kıymet sattı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, yurt dışında yerleşik kişiler, 8 Mayıs haftasında net 227,8 milyon dolarlık hisse senedi, 821,8 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi ve 7,3 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senetleri (ŞBS) sattı.

USDTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde yurt içerisinde TCMB tarafından açıklanan cari denge verisi Mart ayında 4,92 milyar Dolar açık verdi. ABD’de ise ÜFE Nisan ayında, aylık yüzde 1,3, yıllık bazda yüzde 1.2 düşüş göstermiş ve Fed Başkanı Powell’ın, ekonomi hakkında açıklamaları takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde yurt içerisinde perakende satış hacmi, Mart ayında yıllık bazda yüzde 0,2 azalırken, Sanayi üretimi ise aylık bazda % 7.1, yıllık % 2 düştü. ABD’de Başkanı Donald Trump’ın Dolar üzerine açıklamaları takip edilirken, gün içerisinde açıklanan işsizlik maaşı başvuruları tahminleri aşarak 2.98 milyon oldu. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte Türk Lirası’nın Dolar karşısındaki kazançlarını üçüncü gününde de sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,92 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,88, 6,85 ve 6,82 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,95, 6,98 ve 7,02 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde TCMB tarafından açıklanan cari denge verisi Mart ayında 4,92 milyar Dolar açık verirken Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretimi verisi aylık yüzde 11,3 yıllık bazda yüzde 12,9 gerilediği gözlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde perakende satış hacmi, Mart ayında yıllık bazda yüzde 0,2 azalırken, Sanayi üretimi ise aylık bazda % 7.1, yıllık % 2 düştü. Gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası'nın yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ikinci çeyrekte Euro Bölgesi’nin ekonomisinde güçlü bir ekonomik gerileme beklediği belirtildi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte çaprazın aşağı yönlü hareketini art arda altıncı gününde de sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,48 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,50 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,45, 7,42 ve 7,39 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,50, 7,53 ve 7,55 direnç seviyeleri takip edilebilir

EURUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretimi verisi korona virüs salgının etkileriyle Mart ayında aylık yüzde 11,3 yıllık bazda ise yüzde 12,9 geriledi. ABD’de ise ÜFE Nisan ayında, aylık yüzde 1,3, yıllık bazda yüzde 1.2 düşüş göstermiş ve Fed Başkanı Powell’ın, ekonomi hakkında açıklamaları takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Avrupa Merkez Bankası yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ikinci çeyrekte Euro Bölgesi’nin ekonomisinde güçlü bir ekonomik gerileme beklediği belirtti. ABD’de ise Başkanı Donald Trump’ın Dolar üzerine açıklamaları takip edilirken, gün içerisinde açıklanan işsizlik maaşı başvuruları tahminleri aşarak 2.98 milyon oldu. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ve Euro Bölgesi’ndeki negatif büyüme beklentileri sonucu Dolar’ın Euro karşısında güçlü duruşunu sürdürmesi ile paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,08 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,0830 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0770, 1,0740 ve 1,0700 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0830, 1,0860 ve 1,0890 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde koronavirüsü de ikinci dalga endişeleri Fed başkanı Powell’ın açıklamaları ve beklentilerin altında gelen ÜFE verisi sonucunda artan güvenli varlık talebinin desteklendiği takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Fed Başkanı Jerome Powell'ın koronavirüs pandemisinden kaynaklanan süregelen ekonomik hasar riskine ilişkin uyarısının etkileri devam ederken risk iştahında ve ABD on yıllık Tahvil faizinde gözlenen gerileme ile birlikte gün sonunda Ons Altın’ın gün sonunda yükselişini ikinci gününde de sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1731 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1740, 1752 ve 1762 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1720, 1710 ve 1700 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde Geçtiğimiz gün Birleşik Krallık’ta açıklanan birinci çeyrek geçici büyüme verisinin yüzde 2,1 daralma beklentileri karşısında yıllık yüzde 1,6 daralırken ABD’de Nisan Ayı ÜFE verisi aylık yüzde 1,3, yıllık bazda ise yüzde 1.2 düşüş göstermişti. Bugün ise İngiltere’de zayıf veri akışı devam ederken, ABD’de ise işsizlik maaşı başvuruları tahminleri aşarak 2.98 milyon oldu. Fed Başkanı Jerome Powell'ın koronavirüs pandemisinden kaynaklanan süregelen ekonomik hasar riskine ilişkin uyarısının etkileri devam ederken gün sonunda, Dolar’ın güçlü duruşun sürdürdüğünü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2210 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2160 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2260, 1,2320 ve 1,2380 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2160, 1,2010 ve 1,1960 destek seviyeleri takip edilmelidir

USDJPY

Haftanın üçüncü işlem gününde Japonya’da zayıf veri akışı devam ederken, ABD’de ÜFE Nisan ayında, aylık yüzde 1,3, yıllık bazda yüzde 1.2 düşüş göstermiş ve Fed Başkanı Powell’ın, ekonomi hakkında açıklamaları takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde Japonya’da nispeten zayıf veri akışı sürerken, ABD’de ise işsizlik maaşı başvuruları tahminleri aşarak 2.98 milyon oldu. Fed Başkanı Jerome Powell'ın koronavirüs pandemisinden kaynaklanan süregelen ekonomik hasar riskine ilişkin uyarısının etkileri devam ederken gün sonunda, Dolar’ın Yen karşısında güçlü duruşun sürdürdüğünü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,20 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,40, 107,60 ve 107,85 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,00, 106,80 ve 106,65 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Haftanın üçüncü işlem gününde normalleşme sürecinin erken başlaması durumunda koronavirüs vakalarının yeniden artacağına ilişkin endişelerden talepteki olarak Petrol fiyatlarında küçük çaplı toparlanmaya hareketleri gözlenirken Enerji Bilgi İdaresi, ABD'deki ticari ham petrol stoklarının 8 Mayıs tarihinde sona eren haftada 0,7 milyon varil azaldığını bildirmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Petrol’ün Suudi Arabistan gibi büyük üreticilerin üretim kısıntılarına ve koronavirüs dolayısıyla çöken talebin toparlanma hızına ilişkin devam eden endişeleri ile birlikte dar bir bantta hareket ettiği takip edilirken, gün sonunda Brent Petrol’ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrolün 31,50 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 30,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 32,60, 33,60 ve 34,60 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 30,80, 29,90 ve 29,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde beklentilerin altında gelen ABD ÜFE verisi ardından Fed Başkanı Powell, ekonomik görünümün yüksek oranda belirsiz ve aşağı yönlü risklerin ciddi olduğunu açıklamalarının kur tarafındaki aşağı yönlü etkileri gözlendi. Ons Altın tarafında ise güvenli varlık talebinin desteklendiği gözlenirken gün sonunda artan talep doğrultusunda Gram Altın’ın da yukarı yönlü sınırlı hareketini takip edildi.

Haftanın üçüncü işlem gününde kur tarafında satış baskısı ile aşağı yönlü hareket devam ederken FED Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasında ekonomik görünümün yüksek oranda belirsiz ve aşağı yönlü risklerin ciddi olduğunu söylemesiyle Ons Altın’da yukarı yönlü hareket takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde 381 seviyelerine kadar geri çekilen Gram Altın’ın Ons Altın tarafında artan talebe rağmen kur tarafındaki satış baskısı ile birlikte aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 383 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 386 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 380, 377 ve 375 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gram Altın’daki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 386, 389 ve 392 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

https://www.ahlforex.com.tr/tr-TR

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.