Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

TCMB FAİZ KARARI SONRASI TL VARLIKLARDA YÖN NERESİ?
Dün yurt içi piyasalarda TCMB para politikası kararı odak noktasıydı. TCMB politika faizinde değişikliğe gitmedi. Fakat bizim ve piyasaların detaylarını merak ettiği toplantı metninde Naci Ağbal döneminden bu yana ilk kez değişiklik yapıldığı gözlendi. Bu toplantı öncesine kadar metinde yer alan “gerektiği durumlarda ilave parasal sıkılaştırma yapılacaktır” ifadesi yer almadı. Metinde “Politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir” ifadesi yer alırken bu mesajın verilmiş olması ilerleyen dönemde enflasyonda düşüş görülmeye başladığı anda faiz indirimine gitmeyi düşüneceğine dair bir sinyal olarak algılandı. Önceki toplantı metnindeki şahin duruşa göre nispeten zayıflayan bu görünüm sonrası kurda ilk etapta yukarı yönlü hareketler oluşsa da bir süredir izlediğimiz 8.25 direnci üzerine geçiş oluşmadı ve yeniden 8.00 seviyesine doğru yaklaşmalar meydana geldi. Faizlerde en azından beklentiye paralel şekilde politika faizinde değişiklik yapılmaması ve herhangi bir indirim kararı çıkmaması TL varlıklar için nispeten bu hareketler sağlamış oldu diyebiliriz.
Yatırımcıların koronavirüs kaynaklı düşüş akabinde sağlam bir küresel toparlanma ile fiyatlandırması nedeniyle, bir dizi Çin ve ABD ekonomik verisi, Cuma günü küresel hisse senetlerinin rekor seviyelere yaklaşmasına yardımcı oldu. Asya'da, Çin'in ilk çeyrek büyümesinde keskin bir hızlanma bildirmesinin ardından piyasalar büyük ölçüde istikrarlı hareketine devam ederken, bu harekette ABD’deki perakende satışların geçen ay güçlü bir şekilde sıçraması da etken oldu. ABD perakende satışları Mart ayında, Mayıs 2020'den bu yana en büyük artış olarak % 9,8 yükseldi. Ayrıca geçtiğimiz hafta Mart 2020'den bu yana en düşük seviyeye düşen işsizlik başvuruları verisi de dikkat çekti. 10 yıllık ABD Hazine tahvil faizi Perşembe günü beş haftanın en düşük seviyesi olan % 1.529'a kadar geriledi. Kapanışta ise son olarak Mart sonundaki 14 ayın en yüksek seviyesi olan %1.776'dan % 1.578'e gerilemiş oldu.
Avrupa hisse senetleri ise emtia fiyatlarındaki yükselişin madencilik hisse fiyatlarını yükseltmesi ve COVID-19 aşılarının hızıyla ilgili endişeleri telafi eden bir dizi iyimser bilanço sonuçları nedeniyle Perşembe günü rekor seviyelerde kapandı. STOXX 600 endeksi arka arkaya üçüncü kazanç seansında %0.5 arttı.
Çin ekonomisi 2021 yılının ilk üç ayında üretim ve yatırım faaliyetlerindeki güçlenmeye tüketici harcamalarının da dahil olmasından desteklendi. Gayrısafi yurt içi hasıla ilk çeyrekte yüzde 18.3 yükseliş kaydetse de yüzde 18.5 olan beklentilere neredeyse paralel gerçekleşti. Ülkede sanayi üretimi çalışanların ülkedeki Bahar Festivali esnasında seyahat etmeyerek çalışmaya devam etmelerine rağmen yüzde 14.1 yükseldi ve yüzde 18'lik beklentilerin altında kaldı. Perakende satışlar yüzde 28'lik beklentiler aşarak 34.2 düzeyinde gerçekleşti. Sabit varlık yatırımları ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25.6 arttı. İşsizlik oranı yüzde 5.3 olarak gerçekleşti. Çin verilerinden büyüme ve sanayi üretiminin beklentileri karşılayamaması ardından Asya endekslerinde bugün karışık bir görünüm oluşmuş görünüyor.
ABD vadelilerine sabah saatleri itibariyle baktığımızda hafif satış yönlü hareketlerin oluştuğu gözleniyor. Bu bağlamda endeksin güne yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.
USDTRY
TCMB PPK Nisan ayı toplantısında herhangi bir faiz değişikliğine gidilmedi. Toplantı sonrasında yayımlanan karar metninden ilave sıkılaştırıcı para politikası ibaresinin kaldırıldığı görüldü. Kararın açıklanmasının ardından Dolar/TL’de yukarı yönlü bir hareket görülse de etkisinin kısa sürdü. Dün açıklanan ABD Sanayi üretimi yüzde 1,4, İmalat Üretimi ise yüzde 2,7 artış gösterdi. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin sürmesi beklenen kurda 8,10 ve 8,15 TL direnç seviyeleri takip edilecek. Olası aşağı yönlü hareketin oluşması durumunda ise 8,00 ve 7,95 destek seviyeleri test edilecek.
EURTRY
TCMB, Nisan ayı PPK toplantısında politika faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Açıklanan karar piyasa beklentisine paralel gelirken toplantı metninden ilave sıkılaştırma yapılacağına dair ifadelerin çıkartıldığı gözlemlendi. Avrupa Merkez Bankası başkanı Lagarde yaptığı açıklamalarda ekonomide tam toparlanma görülene kadar parasal ve mali teşviklere son verilmeyeceğini açıkladı. Yaşanan gelişmelere bağlı olarak aşağı yönlü hareket seyretmesi beklenen EURTRY’de 9,70 ve 9,80 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskının oluşması durumunda ise 9,55 ve 9,50 destek seviyeleri önemini koruyor.
EURUSD
Avrupa Merkez Bankası, Covid-19 salgının etkilerinin tam anlamıyla ekonomi üzerinden arındırılmadan teşviklerin sona ermesinin muhtemel olmadığını belirtti. Almanya Ekonomi Enstitüleri 2021 için GSYH artış tahminini aşağı yönlü revize etti. ABD’de Sanayi üretimi beklentilerin altında yüzde 1,4 artış gösterirdi. Açıklanan işsizlik başvuruları ise 576 bin olarak gerçekleşti. Teknik açıdan inceleyecek olursak, tepki alımlarının görülmesi halinde 1,1985 ve 1,2000 direnç seviyeleri takip edilmesi gerekirken satış baskısının devam etmesi halinde ise 1,1950 ve 1,1935 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.
ONS ALTIN
ABD’de açıklanan enflasyon oranı beklenti üstü gelince Ons Altın’da yukarı yönlü bir hareketin oluştuğu görülmüştü. Bu hareket dolar endeksinde görülen gevşeme ile kuvvetlenirken 1750 $ seviyesinin üzeri görüldü. ABD Tahvil getirilerinde görülen yatay seyir Ons Altın’da ki hareketi destekliyor. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 1775 ve 1785 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskısının devam etmesi halinde ise 1750 ve 1735 destek seviyeleri yakından izlenecek.
GBPUSD
İngiltere ekonomisi 2021 yılı birinci çeyrekte yüzde 1,6 küçüldü. Buna karşın, IMF, İngiltere ekonomisinin büyüme beklentisini yüzde 4,5’tan 5,3’e revize etti. ABD’de Mart ayı enflasyon oranı yıllık bazda yüzde 2,6 olarak gerçekleşti. ABD’de hem 10 yıllık tahviller hem de Dolar güç kaybediyor. Yukarı yönlü seyrini sürdüren paritede olası satış baskısının gelmesi halinde 1,3730 ve 1,3700 destek seviyeleri takip edilmesi gerekiyor. Yukarı yönlü seyrin sürmesi durumunda ise 1,3800 ve 1,3735 direnç seviyeleri önem arz ediyor.
USDJPY
Hafta içerisinde Japonya Merkez Bankası başkanı Kuroda’nın yaptığı açıklamalarda, ekonominin ilerleyen zamanlarda iyileşmeye devam edeceğini belirtirken yüzde 2 enflasyon oranına ulaşmak için parasal gevşemeye devam edeceğini söyledi. ABD’de Mart ayı enflasyon oranı beklentinin üzerinde yüzde 2,6 gerçekleşti. ABD 10 yıllık tahvillerinde görülen geri çekilme olumlu yansıyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 109,30 ve 109,80 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 108,00 ve 107,45 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

OPEC tarafından yapılan açıklamaya göre Petrol Üretimi Mart ayında 200 bin varil artış gösterirken ABD Ham Petrol Stoklarında 5,9 milyonluk bir azalış gerçekleşti. Dünya ekonomisinde yaz itibariyle net bir şekilde toparlanma görülmesi beklenirken Avrupa’da aşılamanın hız kazanması Brent Petrol için önemini koruyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketin sürmesi durumunda 67,50 ve 68,40 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 66,65 ve 66,00 $ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

TCMB PPK toplantısından faiz oranlarında değişikliği gidilmezken kısa sürelide olsa yukarı yönlü bir hareket gözlendi. Ons Altın’da ABD 10 yıllık faiz oranlarının geri çekilmesi ve küresel olarak doların değer kaybetmesi yukarı yönlü hareketi kuvvetlendiriyor. ABD enflasyon oranı beklentinin üzerinde gerçekleşirken Ons Altın’a olumlu yansıdığı görüldü. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 460 ve 468 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 450 ve 440 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş