Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ENDEKSTE REKORLARA YENİSİ EKLENECEK mi?

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,49 değer kazanarak günü 1.395,40 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, 1.399,86 puanla da rekor seviyeyi gördü. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 6,85 puan artarken, toplam işlem hacmi 31 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,47 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,89 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,26 ile orman, kağıt, basım, en çok kaybettiren ise yüzde 1,75 ile KOBİ Sanayi oldu. Analistler, ABD'nin, Rusya'dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararı almasının beklentiler doğrultusunda olduğunu ve piyasalara etkisinin sınırlı kaldığını ifade etti. Bugün TCMB 2021 para ve kur politikası sunumu takip edilecek.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Moderna'nın geliştirdiği aşının koronavirüse karşı yüzde 94,1 olduğunu belirtti. Pfizer'ın Alman biyoteknoloji şirketi Biontech ile geliştirdiği korona virüs aşısına acil kullanım onayı veren ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ABD'li Moderna'nın geliştirdiği aşının da korona virüse karşı etkili olduğunu açıkladı. Kurum tarafından açıklanan değerlendirmede Moderna aşısının son analizde yüzde 94,1 etkili olduğu belirtildi. Moderna aşısının 65 yaş ve üzeri grup için yüzde 86,4 etkili olduğu açıklandı. İncelemenin ardından birkaç gün içinde Moderna aşısına acil onayın verilmesi bekleniyor. Pfizer-Biontech aşısına da geçtiğimiz hafta yapılan incelemenin ardından birkaç gün sonra onay verilmişti.

OPEC dönem başkanından petrol üretiminde temkinli artırım çağrısı. OPEC'in dönem başkanı Cezayir Enerji Bakanı Abdelmajid Attar, "Petrol fiyatlarında pozitif sinyallere ve önemli iyileşmeye rağmen bence çok temkinli olmalıyız. En iyi senaryoda günlük 2 milyon varile Nisan kadar yakın bir zamanda ulaşabiliriz. Ancak bu bir hedef değil. Önemli olan küresel petrol stok fazlasının erimeye devam etmesini ve piyasadaki istikrarın sürmesini garantilemek" dedi. OPEC grubunun başkanı petrol üreticilerinin gelecek yılın başında arz artışı için acele etmemeleri gerektiğini yineleyerek, korona virüsün devam eden etkisinden dolayı enerji talebinin hala kırılgan olduğunun altını çizdi. Hazine Bakanlığı'nın ırksal eşitliğe daha fazla odaklanması gerektiğine dair vizyonu paylaşan Yellen ve Adeyemo, bakanlıkta yapısal, kültürel ve operasyonel değişikliklere odaklanılacağını belirtti.

ABD Hazine Bakanı olarak görevlendirilen Janet Yellen ve yardımcısı Wally Adeyemo birlikte katıldıkları ilk toplantıda pazartesi günü öğleden sonra ırksal ve ekonomik eşitlik liderleriyle online olarak bir araya geldi. Yellen ve Adeyemo ırklar arası eşitliği ekonomik toparlanmanın merkezine yerleştireceklerine dair taahhütlerini yineleyerek pandemiden en çok zarar gören sektör ve topluluklara odaklanacaklarını vurguladı. Toplantıda, politika yapım sürecinde eşitlik ve Hazine Bakanlığı'nın tüm yetki ve gücünü sistemsel ırkçılığı sona erdirmek için kullanmasının yanında 'herkesin fayda sağlayacağı bir ekonominin inşa edilmesi ön plana çıktı.

İngiltere'de işsizlik korona virüs pandemisinden dolayı 2016 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, işsizler kervanına üç aylık süreçte 241 bin kişi katıldı. Birleşik Krallık'ta işsizlik Ekim Kasım Aralık döneminde sert yükselerek korona virüs pandemisinin ekonomiye yönelik ciddi hasarlarının altını çizdi. Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, Ekim ayından başlayan üç aylık süreçte iş arayanların sayısı 241 bin yükselerek, işsizlik oranını son dört yılın en yüksek seviyesine, yüzde 4,9'a taşıdı.

USDTRY

Geçtiğimiz gün Hazine ve Maliye Bakanlığı merkezi yönetim bütçesi Kasım ayında 13 milyar 430 milyon lira fazla, Ocak-Kasım döneminde 132 milyar 53 milyon lira açık verdi. ABD tarafında New York Empire State imalat endeksi Aralık ayında beklentileri karşılayamayarak 6,30 seviyesinden 4,90 seviyesine geriledi. Açıklanan ABD sanayi üretimi verisi ise Kasım'da aylık yüzde 0,4 artarak ekonomist beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Dikkatler bugün gerçekleşecek olan FOMC Aralık ayı toplantısı üzerinde olmayı sürdürürken, gün sonunda Dolar çevresindeki zayıflık ve takip edilen gelişmeler sonucu kurun yatay hareketi izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,82 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,85, 7,87 ve 7,90 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,80, 7,77 ve 7,75 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz Salı günü Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, yurtiçinde Hazine ve Maliye Bakanlığı merkezi yönetim bütçesi Kasım ayında 13 milyar 430 milyon lira fazla, Ocak-Kasım döneminde 132 milyar 53 milyon lira açık verdi. Gün içerisinde devam eden aşı iyimserliklerine ek olarak Euro'nun birçok gelişmekte olan ülke para birimi karşısında güçlü seyrini koruduğu takip edilirken, gün sonunda, çaprazın yukarı yönlü sınırlı sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,52 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,55, 9,57 ve 9,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,50, 9,48 ve 9,45 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın ilk gününde dikkatler ABD'de uygulanmaya başlanan aşı gelişmeleri üzerinde olmayı sürdürürken, teşvik paketi beklentilerinin Dolar üzerinde oluşturduğu baskılar takip edilmişti. Geçtiğimiz gün ise Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD tarafında New York Empire State imalat endeksi Aralık ayında beklentileri karşılayamayarak 6,30 seviyesinden 4,90 seviyesine geriledi. Açıklanan ABD sanayi üretimi verisi ise Kasım'da aylık yüzde 0,4 artarak ekonomist beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Piyasalarda aşı iyimserliği devam ederken, teşvik paketi beklentilerinin Dolar üzerinde sürdürdüğü baskılar paritede yukarı yönlü hareketlerin desteklenmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,2160 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2130 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2190, 1,2220 ve 1,2240 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,2130, 1,2100 ve 1,2070 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Yılın son Fed toplantısının gerçekleşeceği haftaya, ABD'de ilk kovid-19 aşılarının dağıtılması ve teşvik paketi görüşmelerinin devam etmesiyle birlikte yatay başlangıç yapan değerli metalde zaman zaman iyimserliklerin neden olduğu satış baskılarının derinleştiği takip edilmişti. Bugün ise devam eden endişelerin aşı iyimserliğini gölgelemesi ve Seçiciler Kurulunun Joe Biden'in başkanlığını onaylaması, teşvik paketi beklentileri değerli metalde tepki alımlarının desteklenmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1850 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1842, 1838 ve 1830 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1855, 1862 ve 1870 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Hafta başında Birleşik Krallık ve ABD'de nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dikkatler ABD'de uygulanmaya başlanan koronavirüs aşıları ve Brexit belirsizliği üzerinde olmayı sürdürmüştü. Geçtiğimiz gün ise İngiltere'de ikramiyeler hariç ücretler yüzde 2,6 beklentisi karşısında yüzde 2,8 artarken, işsizlik oranı Ekim ayında yüzde 4.9 ile dört yılın en yüksek seviyesine çıktı. ABD tarafında yılın son Fed toplantısı öncesi Dolar çevresinde yatay hareketler pariteye destek olmayı sürdürürken, Brexit'in neden olduğu baskılar yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3460 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3420 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3500, 1,3540 ve 1,3600 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3420, 1,3370 ve 1,3320 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz gün Japonya'da zayıf veri akış devam ederken, ABD tarafında New York Empire State imalat endeksi Aralık ayında beklentileri karşılayamayarak 6,30 seviyesinden 4,90 seviyesine geriledi. Açıklanan ABD sanayi üretimi verisi ise Kasım'da aylık yüzde 0,4 artarak ekonomist beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Bugün gerçekleşecek olan FOMC Aralık toplantısı öncesi açıklanan veriler ve Dolar çevresinde gözlenen ve takip edilen koronavirüs gelişmeleri zayıflık paritede satış baskılarının derinleşmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 103,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 103,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 103,60, 103,80 ve 104,10 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,20, 103,00 ve 102,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Haftanın ilk işlem gününde dikkatler uygulanmaya başlayan aşı gelişmeleri üzerinde olurken, artan vaka sayılarının neden olduğu endişelerin küresel petrol talebinin artacağı yönündeki beklentileri baskılaması Brent Petrol'de satışlara neden olmuştu. Geçtiğimiz gün ise piyasalarda koronavirüs aşılarının piyasaya sürülmesinden kaynaklanan iyimserlik, Petrol fiyatlarını desteklemesi sonucu Brent Petrol'ün 50 Dolar üzerindeki hareketleri takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 50,60 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 49,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 51,60, 52,60 ve 53,50 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 49,00, 48,20 ve 47,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Haftanın ilk işlem gününde takip edilen gelişmeler sonucu kur tarafında yatay hareketler takip edilirken, aşı iyimserliği sonucu Ons Altın'ın satış baskısı altında kalması Gram Altın'da da aşağı yönlü hareketlerin sürmesine neden olmuştu. Dün ise Fed toplantısı önceki kur çevresindeki yatay hareketler ve teşvik paketi beklentileri değerli metale olan talebi desteklerken, Gram Altın'da da tepki alımlarının sürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 468 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 465 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 470, 472 ve 475 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 465, 463 ve 460 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş