Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

SALGININ SÜREN HIZI ve YENİ ÖNLEMLER RİSK İŞTAHINI DÜŞÜRÜYOR

Borsada yeni tedbir beklentisi baskı yarattı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,57 değer kaybederek günü 1.259,72 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 33,27 puan azalırken, toplam işlem hacmi 27,5 milyar lira ile rekor seviyede gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 5,31 ve holding endeksi yüzde 3,56 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,10 ile ticaret, en çok gerileyen ise yüzde 5,71 ile turizm oldu. Analistler, yeni tip korona virüs (Kovid-19) aşısına ilişkin olumlu haber akışına karşın salgında artan vaka sayıları sebebiyle tedbirlerin sıkılaştırılabileceği beklentisinin, geçen hafta yüzde 8'in üzerinde değer kazanan Borsa İstanbul'da kar satışlarını tetiklediğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hafta sonları tedarik ve üretim zincirleri aksamayacak şekilde 10.00 ile 20.00 saatleri arası dışında sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak" dedi. Erdoğan, "Hafta sonları tedarik ve üretim zincirleri aksamayacak şekilde 10.00 ile 20.00 saatleri arası dışında sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak. 65 yaş ve üstü için uygulanan belirli saatlerde sokağa çıkma uygulaması, çalışanlar hariç olmak üzere 20 yaş altına da teşmil edilecek. Sinemalar, sektörün talebine de uygun şekilde yılsonuna kadar kapalı kalacak" dedi.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye'de tahsili gecikmiş alacak rasyosunun 2021 sonunda ikiye katlanabileceğini belirtti. Kurum yapılandırılmış kredileri de içeren sorunlu kredi oranının yüzde 20’yi aşabileceğini belirtti. S&P'nin değerlendirmesinde “Uluslararası yatırımcıların daha fazla riskten kaçınması bankaların dış borçlarını çevirme kabiliyetini etkileyebilir. Yurtiçinde mudiler tasarruflarını daha fazla Dövize yönlendirebilir, bu da bankacılık sektöründeki baskıyı artırabilir" ifadeleri yer aldı. S&P Global 2020’de Türkiye ekonomisinin yüzde 2,5 küçülerek 2021’de yüzde 4 büyüme ile toparlanmasını bekliyor. Baz senaryosunda S&P kredi büyümesinin 2020’nin kalanında yavaşlamasını, 2021’de ise yüzde 5’e yakın olmasını öngörüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Eylül 2020 dönemine ilişkin kısa vadeli dış borç istatistikleri açıklandı. Buna göre, kısa vadeli dış borç stoku, eylülde 2019 sonuna kıyasla yüzde 8,8 artarak 134 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 1,9 artışla 57,1 milyar dolara çıkarken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 4,8 azalışla 55,9 milyar dolara indi. Bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler, 2019 sonuna göre yüzde 21,4 artarak 9,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Fed'in New York şubesi tarafından hazırlanan 2020'nin üçüncü çeyreğine ilişkin Hanehalkı Borcu ve Kredi Raporu yayımlandı. Rapora göre, Amerikalı ailelerin borcu 2020'nin üçüncü çeyreğinde yüzde 0,6 artarak 14,35 trilyon dolara yükseldi. Söz konusu hane halkı borcu, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 87 milyar dolarlık artış gösterirken, yıllık bazda 401 milyar dolarlık yükseliş kaydetti. Konut kredileri, Amerikalılar'ın hane halkı borcunda en yüksek payı alırken, söz konusu borç kalemi üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 85 milyar dolar arttı ve 9,86 trilyon dolara çıktı.

USDTRY

Geçtiğimiz Salı günü ABD’de perakende satışlar, Ekim ayında yüzde 0,3 artarak piyasa beklentilerinin gerisinde kalırken, sanayi üretimi verisi aylık yüzde 1,1 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde seyretti. Yurt içerisinde ise devam eden zayıf veri akışına ek olarak, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları takip edildi. Gün içerisinde dikkatler artan koronavirüs vaka sayılarının neden olduğu endişeler ve alınan yeni önlemler üzerinde olmayı sürdürürken, gün içerisinde 7,66 - 7,79 seviyeleri arasında dalgalanan kurun gün 7,71 seviyesinde tamamladığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,69 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,72, 7,75 ve 7,78 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,67, 7,65 ve 7,62 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz gün, yurt içerisinde devam eden zayıf veri akışına ek olarak, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları takip edilirken dikkatler Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’in ekonomik görünüm açıklamaları ile artan vaka sayıları üzerindeydi. Takip edilen gelişmeler sonucu gün içerisinde dalgalı seyrini sürdüren çaprazın gün sonunda yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,13 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,10 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,15, 9,17 ve 9,20 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,10, 9,08 ve 9,05 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Salı günü ABD’de perakende satışlar, Ekim ayında yüzde 0,3 artarak piyasa beklentilerinin gerisinde kalırken, sanayi üretimi verisi aylık yüzde 1,1 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde seyretti. Euro tarafında ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’in ekonomik görünüm açıklamaları ve artan vaka sayıları neden olduğu endişeler takip edilirken, gün içerisinde takip edilen gelişmeler ve Dolar endeksinde gözlenen baskılar sonucu paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1870 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1840 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1900, 1,1930 ve 1,1960 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1840, 1,1810 ve 1,1780 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ilk işlem gününde aşı gelişmeleri değerli metalde sert satışlara neden olurken, artan vaka sayılarının neden olduğu endişeler ve Dolar’da gözlenen nispeten zayıf görünüm Ons Altın’a destek olmayı sürdürmüştü. Dün ise Moderna'nın aşı çalışmalarının sonuçlarını açıklamasının ardından güne yatay başlangıç yapan değerli metalin, gün içerisinde artan iyimserlik ile hafif satıcılı görünümü takip edilirken, devam eden virüs endişelerinin Ons Altın’daki aşağı yönlü hareketleri sınırlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1880 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1873, 1865 ve 1858 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1888, 1894 ve 1900 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın ilk işlem gününde Birleşik Krallık ve ABD’de nispeten zayıf veri akışı devam ederken, dikkatler koronavirüs aşı gelişmeleri ve artan vaka sayıları üzerindeydi. Geçtiğimiz gün ise ABD’de perakende satışlar, Ekim ayında yüzde 0,3 artarak piyasa beklentilerinin gerisinde kalırken, sanayi üretimi verisi aylık yüzde 1,1 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde seyretti. Sterlin tarafında ise İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey’in açıklamaları takip edilirken, dikkatler Brexit belirsizliği konusundaki yeni umutlar üzerindeydi. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ve Dolar’daki hafif satıcı görünüm pariteye destek olmaya devam ederken, gün sonunda yukarı yönlü hareketlerin sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3260 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,32 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3320, 1,3380 ve 1,3440 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3200, 1,3150 ve 1,3090 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Hafta başında zayıf veri akışı ve artan vaka sayılarının neden olduğu endişeler Yen’in güvenli varlık talebi görmesine neden olurken, paritenin aşağı yönlü hareketleri takip edilmişti. Dün ise ABD’de perakende satışlar, Ekim ayında yüzde 0,3 artarak piyasa beklentilerinin gerisinde kalırken, sanayi üretimi verisi aylık yüzde 1,1 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde seyretti. Gün içerisinde aşı gelişmelerine rağmen devam eden koronavirüs endişelerinin etkileri sonucu paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 104,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 103,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,20, 104,40 ve 104,70 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 104,20, 104,40 ve 104,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Haftanın ilk işlem gününde artan vaka sayılarının Petrol fiyatları üzerinde neden olduğu baskılar devam ederken, aşı gelişmelerindeki yeni çalışmalar ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü Ortak Teknik Komitesi toplantısındaki ülkelerin çoğu mevcut petrol üretim kesintilerinin üç aylık uzatılmasını desteklemesi yukarı yönlü hareketlere neden olmuştu. Geçtiğimiz gün ise aşı gelişmelerine ve üretim konusunda gelen açıklamaların Brent Petrol fiyatları üzerindeki yukarı yönlü etkileri devam ederken, devam eden koronavirüs endişeleri yükselişi sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıktı.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 43,70 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 43,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 44,50, 45,50 ve 46,50 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 43,00, 42,20 ve 41,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY
 
Hafta başında aşı gelişmelerinin neden olduğu satışlar Gram Altın’da yukarı yönlü hareketleri sınırlandırırken, kur tarafındaki alıcılı görünüm sonucu yukarı yönlü sınırlı hareket takip edlimişti. Dün ise Ons Altın ve kur çevresinde gözlenen hafif satıcılı görünüm ile birlikte Gram Altın’da aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 466 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 464 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 468, 470 ve 472 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 464, 462 ve 460 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.