Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

GÖZLER BUGÜN TCMB FAİZ KARARINDA

Pfizer Inc. son klinik deneylere ilişkin verilerin, Kovid-19’a karşı geliştirilen aşının yüzde 95 etkinlik gösterdiğini belirtti. Şirket, ABD yetkililerinden gerekli onayı almak için başvuran ilk aşı firması olmaya hazırlanıyor. Pfizer ve BioNtech de geliştirilen aşının 44 bine yakın denekte, tüm yaş ve etnik kesimlerde etkili olduğunu ve önemli bir yan etkisinin olmadığını kaydetti. Moderna ile birlikte Pfizer'da, son günlerde Kovid-19'a karşı geliştirilen aşı çalışmaları üzerine umut verici açıklamalarda bulundu. AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi’nin de yakında deney sonuçlarına ilişkin açıklama yapması bekleniyor.

BIST 100, günü yüzde 2,78 yükselişle 1.294 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken bankacılık endeksi yüzde 5,05 değer kazandı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 35 puan artarken, toplam işlem hacmi 35,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 5,05, holding endeksi yüzde 2,41 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla yüzde 7,75 ile metal ana sanayi, en çok kaybettiren ise yüzde 0,27 ile turizm oldu.

Öte yandan Avrupa borsaları, yeni tip korona virüs (Kovid-19) aşısına ilişkin olumlu haber akışının etkisiyle günü yükselişle tamamladı. Kapanışta, gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,44 artışla 390,54 puana çıktı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,31 artarak 6.385,24 puana, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,52 değer kazanarak 13.201,89 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,52'lik artışla 5.511,45 puana, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,87'lik yükselişle 21.622,66 puana ulaştı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi Şurası'na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Yatırımcılarımızı yüksek faizlere ezdirmemeliyiz" ifadelerini kullandı. Enflasyonla mücadelenin en önemli öncelikleri olduğunu belirten Erdoğan hedeflerinin enflasyonu tek haneli seviyelere ulaştırmak olduğunu söyledi. Erdoğan, "Yüksek faizlerin neye mâl olduğu ortada. Yüksek faizlere yatırımcımızı ezdirmemeliyiz" diye konuştu. Enflasyonla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Erdoğan, enflasyonla mücadelenin en önemli öncelikleri olduğunu, hedeflerinin enflasyonu tek haneli seviyelere indirmek olduğunu belirtti.

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri Aralık ayında piyasa tarafından güçlü bir şekilde beklenen yeni parasal teşvikin büyüklüğe değil, niteliğe odaklı olacağının sinyallerini veriyor. Avrupalı politika yapıcılar yatırımcıları gelecek parasal teşvikin büyüklüğüne odaklanmak yerine tasarımına bakmaya ikna etmeye çalışıyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde ve diğer merkez bankası yetkilileri, Aralık ayında piyasanın dört gözle beklediği politika kararının ekonomik kriz boyunca hem varlık alımları hem de banka kredileriyle ucuz para sağlamayı hedefleyeceğini piyasaya birkaç kez ima etmişti.

Küresel borç seviyesi, bu yılın ocak-eylül döneminde 15 trilyon dolar artarak 272 trilyon doları aştı ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Uluslararası Finans Enstitüsünün (IIF) yayınladığı "Küresel Borç Monitörü” raporuna göre, yılın üç çeyreğinde küresel borç tutarı 15 trilyon dolar artarak 272 trilyon doların üzerine yükseldi. Rapora göre, 2020’nun üçüncü çeyreğinin sonunda, üçüncü çeyrekte ekonomilerdeki toparlanmanın etkisiyle toplam borç dünyadaki toplam GSYH’nin yüzde 364’e ulaştı. IIF'nin raporunda, küresel borcun, Kovid-19 salgınında kamu ve şirket borçlarında keskin bir artışla yılsonunda 277 trilyon doları bulması ve dünya GSYH’sinin yüzde 365’ine ulaşmasının beklendiği ifade edildi.

USDTRY

Bugün gerçekleşecek olan kritik TCMB toplantısı öncesi yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de konut başlangıçları, Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 4,9 artarak 1 milyon 530 bine çıktı. Gün içerisinde dikkatler koronavirüs aşı gelişmeleri ve alınan yeni önlemler üzerinde olmayı sürdürürken, gün içerisinde 7,67 - 7,78 seviyeleri arasında dalgalanan kurun gün 7,69 seviyesinde tamamladığı izlendi. Açıklanacak olan TCMB faiz kararı hareketliliğin artmasına neden olabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,70 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,73, 7,75 ve 7,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,67, 7,63 ve 7,58 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz gün, alınacak olan kritik faiz oranı kararı öncesi yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Euro tarafında açıklanan Ekim ayı tüketici fiyatları endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 gerileme kaydetti. Aylık bazda ise yüzde 0,2'lik artış izlendi. Gün içerisinde dikkatler koronavirüs aşı gelişmelerine ek olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’in açıklamalarına odaklanırken, dalgalı seyrini sürdüren çaprazın gün sonunda aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,12 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,10 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,15, 9,18 ve 9,22 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,10, 9,07 ve 9,02 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Çarşamba günü Euro Bölgesi’nde Ekim ayı tüketici fiyatları endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 gerilerken, aylık bazda yüzde 0,2'lik artış kaydetti. ABD tarafında ise konut başlangıçları, Ekim’de bir önceki aya göre yüzde 4,9 artarak 1 milyon 530 bine çıktı. Gün içerisinde koronavirüs aşı gelişmeleri ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’in açıklamaları takip edilirken, 1,1890 seviyesi üzerini test eden paritenin kalıcılık sağlayamayarak bir miktar kazancını geri verdiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1840 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1810 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1870, 1,1900 ve 1,1930 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1810, 1,1780 ve 1,1750 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz Salı, Moderna'nın aşı çalışmalarının sonuçlarını açıklamasının ardından güne yatay başlangıç yapan değerli metalin, gün içerisinde artan iyimserlik ile hafif satıcılı görünümü izlenmişti. Dün ise aşı gelişmelerinin neden olduğu iyimser hissiyat zaman zaman satışların derinleşmesine neden olurken, devam eden virüs endişelerinin Ons Altın’daki aşağı yönlü hareketleri sınırlandırdığı takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1867 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1862, 1855 ve 1850 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1875, 1882 ve 1890 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Çarşamba günü İngiltere'de Ekim ayı tüketici fiyat endeksi yıllık bazda, yüzde 0,6’lık piyasa beklentilerini aşarak yüzde 0,7 artış kaydetti. ABD tarafında ise konut başlangıçları, Ekim’de bir önceki aya göre yüzde 4,9 artarak 1 milyon 530 bine çıktı. Gün içerisinde koronavirüs aşı gelişmeleri ve Brexit belirsizliği konusundaki yeni umutlar üzerinde olmayı sürdürürken, gün sonunda yukarı yönlü hareketlerin sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3230 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3170 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3270, 1,3340 ve 1,3400 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3170, 1,3130 ve 1,3080 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz gün, Japonya’da devam eden nispeten zayıf veri akışına ek olarak, Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda’nın para politikası açıklamaları takip edilirken, ABD tarafında konut başlangıçları, Ekim’de bir önceki aya göre yüzde 4,9 artarak 1 milyon 530 bine çıktı. Gün içerisinde aşı gelişmelerine rağmen devam eden koronavirüs endişelerinin ağırlık kazanması sonucu paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 103,80 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 103,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,00, 104,30 ve 104,55 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,50, 103,20 ve 103,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Salı günü aşı gelişmelerine ve üretim konusunda gelen açıklamaların Brent Petrol fiyatları üzerindeki yukarı yönlü etkileri devam ederken, devam eden koronavirüs endişeleri yükselişi sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıkmıştı. Geçtiğimiz gün ise beklenmedik şekilde artan Petrol stokları fiyatlar üzerinde baskı oluştururken, OPEC ve müttefiklerinin petrol üretimindeki planlanan artışı geciktireceği umudu ile Pfizer'in koronavirüs aşısının daha önce bildirilenden daha etkili olduğunu duyurmasının ardından Brent Petrol’ün 44 Dolar seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 44,20 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 43,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 44,80, 45,70 ve 46,70 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 43,50, 42,40 ve 41,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz gün Ons Altın ve kur çevresinde gözlenen hafif satıcılı görünüm ile Gram Altın’da aşağı yönlü sınırlı hareketi takip edilmişti. Dün ise kritik TCMB toplantısı öncesi oluşan beklentiler gün içerisinde dalgalanan kurda yukarı yönlü hareketleri sınırlandırırken, aşı iyimserliği sonucu Ons Altın tarafında devam eden satışlara paralel olarak Gram Altın’da aşağı yönlü seyrin sürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 462 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 460 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 465, 468 ve 471 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 460, 457 ve 453 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.