Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

VİRÜSTEKİ MUTASYON BORSALARA SIÇRAR mı?

İngiltere Merkez Bankası'ndan negatif faiz sinyali. İngiltere Merkez Bankası PPK üyesi Vlieghe, bankanın negatif faizler de dahil olmak üzere ekonomiyi desteklemek için parasal teşviki artırmaya hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti. İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika yapıcısı Gertjan Vlieghe, pandemiden ekonomik toparlanmanın tamamlanması için bankanın negatif faizler de dahil olmak üzere parasal teşviki artırmaya hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. BoE Para Politikası Kurulu üyesine göre aşılardan dolayı mevcut önlemlerin sağlık krizini aşmaya yeterli olmasına karşın istihdam ve yatırımların aldığı zarar ve anlaşma olsun ya da olmasın Brexit anlaşması ihtiyacı, toparlanmanın istenenden daha kısa sürede etkisini yitirebileceği anlamına geliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Çinli şirketleri, denetim standartlarına uymamaları halinde ABD borsalarından çıkarabilecek yasa tasarısını imzaladı. Beyaz Saraydan yapılan açıklamada, Trump'ın, "Yabancı Şirketler Sorumluluk Yasası'nı" imzaladığı belirtildi. Söz konusu yasa, yabancı şirketlerin, ABD Kamu Muhasebesi Gözetim Kurumu'nun denetimlerine art arda 3 yıl uymamaları halinde Amerikan Borsalarında listelenmesini engelliyor.Çinli şirketleri hedef aldığı belirtilen yasanın, Alibaba, Baidu, Pinduoduo ve PetroChina gibi firmaları etkileyebileceği kaydediliyor. Ayrıca yasa, kamu şirketlerinin yabancı bir hükümetin kontrolünde olup olmadıklarını açıklamalarını gerektiriyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkede daha hızlı yayılan yeni tip korona virüsün (Kovid-19) bir türünün ortaya çıkmasının ardından Londra ve çevresinde kısıtlamaların daha sıkılaştırılmasına ve Noel'de ailelerin bir araya gelmesinin yasaklanmasına karar verildiğini duyurarak, halkın evde kalmasını istedi. Johnson, İngiltere'de görülen Kovid-19'un yeni bir türünün daha hızlı yayılabileceği ve vakalarda artışa yol açabileceğinin doğrulanmasının ardından alınacak acil önlemleri görüşmek üzere kabine üyeleriyle bir araya geldi. Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Johnson, Londra ve çevresinde virüsün alınan önlemlere rağmen yayıldığını kaydetti. Başbakan Johnson, bunun yeni bir türden kaynaklandığının belirlendiğini ve yeni türün daha ölümcül olduğuna dair bir bilgi bulunmasa da diğer türden yüzde 70 daha hızlı yayıldığının belirtildiğini bildirdi.

Çin, Temmuz ayından itibaren 1 milyondan fazla korona virüs aşısı uyguladığını ve küresel kovid-19 aşılamasından öncü olmak için çalışırken enfeksiyon riskinin en yüksek olduğu sektörlerdeki çalışanları hedef aldığını belirterek daha fazla aşı dağıtmayı planladığını açıkladı. Sinovac Biotech Ltd. ve CNBG olarak bilinen devlete ait China National Biotec Group Co. tarafından geliştirilen aşılar, Temmuz ayında acil kullanım izni verildiğinden beri ülkede dağıtılmaya başlanmıştı. Çin, hastanelerde, gümrüklerde, toplu taşıma ve soğuk zincir lojistiğinde çalışanların yanı sıra önceden mevcut tıbbi sorunları olan kişiler de dahil olmak üzere savunmasız grupların aşıyı ilk önce almaları için daha geniş bir dağıtımını planlıyor.

Haftasonu İngiltere’de duyurulan korona virüste yeni bir mutasyonun %70’e kadar daha fazla bulaşıcı olduğuna dair haberlerin ardından bugün riskli varlıklar üzerinde bu gelişmeye ilişkin çıkışların olup olmayacağı takip edilecek. Noel haftası olması nedeniyle düşük işlem hacimlerinin gerçekleşmesinin beklendiği bu haftanın en yakından izlenecek gelişmesi gelecek yeni haber akışlarıyla şekillenecek. Şimdilik ABD vadelilerinde ciddi bir satış baskısı olmadığı gözleniyor.

USDTRY

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içi ve ABD nispeten zayıf veri akışı devam ederken, ABD tarafında dikkatler ABD ile Çin arasında yaşanan son gerginlikler ve ABD'deki destek paketi üzerinde üzerindeydi. Gün içerisinde artan vaka sayıların neden olduğu endişeler zaman zaman baskıların artmasına neden olurken, Dolar çevresinde gözlenen zayıflık ve Türkiye’nin kredi temerrüt takas risk priminde gözlenen gerileme kurda satıcılı görünümün sürmesine neden oldu. Tüm bu gelişmelere ek olarak, ABD başkanlığına seçilen Joe Biden'ın bugün yeni tip koronavirüs aşısı olacağı bildirildi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,66 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,68, 7,70 ve 7,73 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,64, 7,62 ve 7,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz Cuma günü yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Almanya’da İFO iş ortamı güven endeksi Aralık ayında 90 puanlık beklentiyi aşarak 92.1 puan seviyesinde gerçekleşti. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ve Türk varlıklarını değer kazanması çaprazda satışların devam etmesine neden olurken, çaprazın haftayı yüzde 0,97’lik kayıp ile 9,36 TL seviyesinde sonlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,33 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,36, 9,39 ve 9,42 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,30, 9,28 ve 9,26 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi'nde nişten zayıf makroekonomik veri akışına ek olarak, Almanya’da İFO iş ortamı güven endeksi Aralık ayında 90 puanlık beklentiyi aşarak 92.1 puan seviyesinde gerçekleşti. ABD tarafında dikkatler ABD ile Çin arasında yaşanan son gerginlikler ve ABD'deki destek paketi üzerinde üzerindeydi. Dolar çevresinde gözlenen yatay hareketler paritede yukarı yönlü hareketleri sınırlandırırken, gün sonunda yatay hareketlerin sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,2180 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2160 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2200, 1,2230 ve 1,2260 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,2160, 1,2130 ve 1,2100 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz gün, Fed’in ekonomik toparlanmayı destekleyici açıklamaları Dolar endeksinin 90,00 seviyesi altındaki zayıf görünümü Ons Altın’a destek olmayı sürdürürken, beklentilerin altında gelen ekonomik veriler ve teşvik paketi beklentileri zaman zaman yükselişi ivme kazanmasına neden olmuştu. Haftanın son işlem gününde ise Dolar çevresindeki toparlanma sinyallerine ek olarak, ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki sınırlı artış değerli metalde baskılara neden olurken, ABD - Çin arasında süren gerginlik ve ABD teşvik paketi beklentileri aşağı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1900 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1890, 1882 ve 1874 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1908, 1915 ve 1922 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın son işlem gününde İngiltere’de perakende satışlar Kasım ayında yüzde 4,2’lik azalış beklentilerinin üzerinde yüzde 3,8 azalırken, yıllık bazda yüzde 2,4 artış kaydetti. ABD tarafında dikkatler ABD ile Çin arasında yaşanan son gerginlikler ve ABD'deki destek paketi üzerinde üzerindeydi. Gün içerisinde Dolar çevresinde gözlenen yatay hareketler paritede yukarı yönlü hareketleri sınırlandırırken, devam eden Brexit belirsizliği paritede satış baskılarının ağırlık kazanmasına neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3350 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,33 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3390, 1,3450 ve 1,3500 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3300, 1,3260 ve 1,3200 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz Cuma günü Japonya Merkez Bankası (BoJ) iki günlük politika toplantısının ardından, pandemiden zarar görmüş işletmeler için özel amaçlı programlarını altı ay uzattı ve ekonomist beklentilerine paralel olarak faiz ve tahvil alımlarında değişikliğe gitmedi. ABD tarafında ise nispeten zayıf veri akışı devam ederken, dikkatler ABD ile Çin arasında yaşanan son gerginlikler ve ABD'deki destek paketi üzerinde üzerindeydi. Dolar çevresinde gözlenen yatay hareketler paritede yukarı yönlü hareketleri sınırlandırırken, gün sonunda artan vaka sayılarının neden olduğu endişeler zaman zaman gözlenen tepki alımlarının hızlanmasına neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 103,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 103,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 103,60, 103,80 ve 104,10 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,20, 103,00 ve 102,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz Perşembe günü yatırımcıların ABD teşvik paketi beklentileri ve aşı iyimserliğinin neden olduğu toparlanma Brent Petrol’de yukarı yönlü hareketler izlendi. Haftanın son işlem gününde ABD teşvik paketine dair umutlar Brent Petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketlerin sürmesine neden olurken, artan ABD-Çin gerginliğinin yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdığı takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 50,60 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 49,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 51,60, 52,60 ve 53,50 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 49,20, 48,20 ve 47,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz Perşembe günü kur tarafında aşağı yönlü ivmenin hız kazanması Gram Altın fiyatları üzerinde baskı oluştururken, Ons Altın’da gözlenen tepki alımları aşağı yönlü hareketleri sınırlandırdı. Cuma ise değerli metalde gözlenen satışlara ek olarak, kur çevresinde satışların derinleşmesi Gram Altın’da da aşağı yönlü hareketlerin sürmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 468 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 465 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 470, 472 ve 475 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 465, 463 ve 460 destek seviyeleri takip edilmelidir



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş