Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

TL VARLIKLARDAKİ TÜRBÜLANS ETKİSİNİ YİTİRECEK mi?
Dün yurt içi piyasalarda TL varlıklar açısından oynaklığı çok yüksek bir gün geçirildi. Borsa İstanbul'da endeksler taban seviyeleri görürken DolarTL'de de 8.00 seviyesi üzeri hareketlerin oluştuğu gözlendi. 10 yıllık tahvil satışları ile tahvil faizleri öğleden sonra yaşanan yükselişle kapanış %18.89'da gerçekleşti. 5 yıllık CDS 439 seviyesini görürken Gram Altın'ın da 475 TL'yi gördükten sonra günü 436 TL seviyesinde yaptığı gözlendi. DolarTL'deki 1 aylık zımni oynaklığın %42 ile 2018 Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktığı gözlendi. Yeni TCMB başkanı Kavcıoğlu enflasyonla mücadelede mevcut para politikasının sürdürüleceğine dair mesaj vermesi ve Lütfi Elvan'ın sermaye kontrollerinin olmayacağı konusundaki açıklamalarına rağmen genele yayılan satışların çok sert olduğu gözlendi. Bu hafta AKP kongresi ve olası kabine değişikliği piyasaların takibinde olmaya devam edecek. Yeni günde de TL varlıklarda oynaklığın yüksek olmaya devam etmesi muhtemel görünüyor.
Dünkü gelişmelerden sonra bazı yabancı kurumlardan gelen yorumlar da takip edildi. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye'de yaşanan son gelişmelerin ardından, "Türkiye'de sermaye kontrollerinin riski arttı ancak temel senaryomuz bu değil" açıklamasını yaptı. Bank of America Securities ise TCMB'deki değişikliğin Türk Lirası'nda yabancı pozisyonlanmasının 2017'de görülen son 10 yılın zirvesinde olduğu bir dönemde gerçekleştiğine vurgu yaptı. Kurum tarafından dün yayımlanan raporda, TCMB'de gerçekleştirilen başkan değişikliğinin ABD tahvil getirilerinde yükselişin yaşandığı, başta Rusya ve Brezilya olmak üzere yatırımcıların gelişen ekonomilerden gelen haberler nedeniyle tedirgin olduğu bir dönemde gerçekleştiğine işaret edildi. Moody's ise TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın görevinden alınmasıyla birlikte özellikle 11,2 milyar dolarlık net portföy akımı başta olmak üzere sermaye akımlarının kısa vadede tersine dönebileceği vurgulandı.
Wall Street dün, yükselen tahvil getirileriyle tetiklenen son satışlardan kaynaklanan satışların ardından tahvil getirilerindeki geri çekilmeyle toparlandı. Büyüme hisse senetleri %1.43'ten fazla yükselirken, değer hisseleri bu yılki yatırım portföylerindeki büyük rotasyonun tersine dönmesiyle % 0.07 düştü. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq, S&P 500 ve Dow'u geride bıraktı. S&P 500 ve Dow Jones'un her ikisi de geçen hafta, teşvik ve aşı uygulamalarının 1983'ten bu yana en güçlü ABD ekonomik büyümesine yol açacağına dair beklentilerdeki güçlenmeyle tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü.
Avrupa hisse senetleri ise otomobil üreticilerinin yükselişe devam etmelerinin ardından dün kapanışta kazançlarını artırırken, bankalar Türk Lirası'ndaki düşüşün ardından geri çekildi ve kıtadaki artan koronavirüs vakaları nedeniyle daha fazla kısıtlama endişesi devam etti.
Asya hisse senetleri bugün önceki yükselişlerini tersine çevirdi ve yatırımcıların bazı hisselerde yakın zamanda gerçekleşen yükselişlerden kar realizasyonuna gitmesiyle Çin piyasaları baskı altına kaldı, ancak düşen enflasyon korkuları bölgedeki daha geniş duyarlılığı desteklemeye yardımcı oldu. Yatırımcılar, günün ilerleyen saatlerinde ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ve Hazine Bakanı Janet Yellen tarafından yakından izlenecek olan konuşmalarına odaklanacaklar.
USDTRY
TCMB'de Naci Ağbal'ın görevine son verilmesinin ardından Türk Lirası hızla değer kaybetti. Asya piyasalarında düşük likidite ile ilk işlem fiyatı 8,37'yi görürken gün içi yaşanan gelişmelerin ardından 7,75'e kadar geriledi. Dün günün erken saatlerinde Hazine ve Maliye bakanı Lütfi Elvan yaptığı paylaşımda fiyat istikrarına vurgu yaparken liberal kambiyo rejiminin uygulanmasına kararlılıkla devam edileceğini belirtti. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin sürmesi beklenen kurda 7,90 ve 8,00 TL direnç seviyeleri takip edilmesi gerekiyor. Olası aşağı yönlü hareketin oluşması durumunda ise 7,75 ve 7,60 destek seviyeleri önem arz ediyor.

EURTRY
TCMB'de yaşanan görev değişikliğinin piyasalara yansıması sert oldu. Dün yurtdışı piyasalarda likiditenin az olmasıyla beraber sert yükselişler görülürken gün içerisinde EURTRY en yüksek 10,08 seviyesini gördü. Sabahın ilk saatlerinde Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, sosyal medyada yer alan sermaye kontrolü ve döviz mevduatlarıyla ilgili söylentilere net yanıt vererek liberal kambiyo rejimin devam edeceğini vurguladı. Yaşanan gelişmelere bağlı olarak aşağı yönlü hareket seyretmesi beklenen EURTRY'de 9,50 ve 9,75 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskının oluşması durumunda ise 9,20 ve 9,00 destek seviyeleri önem arz ediyor.
EURUSD
Dolar endeksinde yaşanan geri çekilme ile EURUSD'de yukarı yönlü harekin oluştuğu gözlendi. ABD 10 yıllık tahvil getirileri ise haftaya sakin bir başlangıç yaptı. Gün içerisinde FED Başkanı Powell'ın yapacağı konuşma paritenin seyri açısından önem arz ederken hafta içerisinde açıklanacak olan ABD 2020 yılı büyüme rakama ekonomik toparlanma için öncü gösterge niteliği taşıyor. Teknik açıdan inceleyecek olursak, tepki alımlarının görülmesi halinde 1,1940 ve 1,1965 direnç seviyeleri takip edilmesi gerekiyor. Satış baskısının devam etmesi halinde ise 1,1900 ve 1,1880 destek seviyeleri önem arz ediyor.

ONS ALTIN
Geçtiğimiz hafta FED toplantısı sonrası yükselen bir trendin oluştuğu görülen Ons Altın'da Dolar endeksinde yaşanan geri çekilme sonrası kazançlar devam ediyor. Gün içerisinde FED Başkanı Powell'ın yapacağı konuşmanın ardından Dolar'da görülecek olan fiyatlamalar Ons Altın'da baskı oluşturuyor. Ayrıca Perşembe günü açıklanacak olan ABD 2020 yılı büyüme verisi ekonomik toparlanma adına yatırımcılara öncül sinyaller verecek. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü bir hareketin oluşması için 1700 $ seviyesinin üzerinde kalıcılığın görülmesi gerekiyor. Tepki alımlarının görülmesi durumunda 1740 ve 1765 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskısının devam etmesi halinde ise 1725 ve 1700$ destek seviyeleri önemini koruyor.
GBPUSD
Avrupa Bölgesinde aşılamayla ilgili sorunlar artarken İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa'da yaşanacak olan 3. Dalganın İngiltere'de de hissedileceği belirtti. Gün içerisinde gerek İngiltere Merkez Bankası başkanı Bailey'nin gerekse FED Başkanı Powell'ın açıklamaları parite açısından önem arz ediyor. Yarın İngiltere Şubat ayı TÜFE Endeksi ve Perşembe günü ABD 2020 yılı büyüme verisi açıklanacakken bu iki önemli veririn parite üzerinde etkisinin hissedilmesi bekleniyor. Yukarı yönlü seyrini sürdüren paritede olası satış baskısının gelmesi halinde 1,3800 ve 1,3760 destek seviyeleri takip edilmesi gerekiyor. Yukarı yönlü seyrin sürmesi durumunda ise 1,3850 ve 1,3890 direnç seviyeleri önem arz ediyor.
USDJPY
Dolar endeksinde görüle geri çekilme sonrasında Japon Yeni, Amerikan Doları karşısında değer kazanırken ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde de sakin bir seyir hakim. Gün içerisinde Abd'de Fed başkanı Powell'ın konuşması dikkatle takip edilmesi gerekiyorken Perşembe günü açıklanacak olan büyüme verisi paritenin seyri açısından önem arz ediyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 109,00 ve 109,50 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskısının oluşması durumunda ise 108,50 ve 107,90 destek seviyelerini önem arz ediyor.

BRENT PETROL

Ortadoğu'da yaşanan siyasi gerilim Brent Petrol'de stresi artırırken Dünya'nın en büyük petrol ihraççısı ARAMCO 2020 yılında net karı yüzde 44 azalarak 49 milyar Dolar kar etti. Ayrıca şirket, 2021 yılı için petrol piyasası adına iyimser olduklarını dile getirdi. Buna ek olarak küresel ölçekte artan vaka sayıları talepte görülebilecek azalma sebebiyle Brent Petrol'de baskı oluşturuyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketin sürmesi durumunda 64,00 ve 64,30 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 63,50 ve 63,25 $ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN
Ons Altın'da Dolar endeksinde yaşanan geri çekilme sonrası kazançlar devam ediyor. Gün içerisinde FED Başkanı Powell'ın yapacağı konuşmanın ardından Dolar'da görülecek olan fiyatlamalar Ons Altın'da baskı oluşturuyor. Dolar/TL'de görülen değer kaybı sonrasında Gram Altın'da kısa vadede değer kazanımları görülebilecekken uzun vadeli trendin oluşabilmesi için Ons Altın'da yaşanacak gelişmeler yakından takip edilmesi gerekiyor. Gram Altın'da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 445 ve 460 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 420 ve 400 destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
JAPONYA'DA NİKKEİ 225 ENDEKSİ %0.61 DÜŞÜŞLE 28995,92 PUANDAN KAPANDI
BİST: BIST-50 ENDEKSİNDE YER ALAN PAYLARDA PAYLARDA 23/03/2021 TARİHLİ SEANSTA BİR GÜN BOYUNCA GEÇERLİ OLMAK ÜZERE AÇIĞA SATIŞ İŞLEMLERİNDE YUKARI ADIM KURALININ (UP-TİCK RULE) UYGULANMASI KARARLAŞTIRILDI
BİST: BUNA GÖRE; AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİ YAPILABİLEN PAYLARDA AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİ, AÇIĞA SATIŞA KONU OLACAK SERMAYE PİYASASI ARACININ EN SON GERÇEKLEŞEN İŞLEM FİYATINDAN DAHA YÜKSEK BİR FİYAT ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLEBİLECEKTİR
BİST: ANCAK, AÇIĞA SATIŞA KONU OLAN SERMAYE PİYASASI ARACININ EN SON GERÇEKLEŞEN FİYATININ BİR ÖNCEKİ FİYATTAN DAHA YÜKSEK OLMASI HÂLİNDE AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİ EN SON GERÇEKLEŞEN FİYAT DÜZEYİNDEN DE YAPILABİLECEKTİR
ÇİN, UYGURLARA İLİŞKİN YAPTIRIMLARA TEPKİ OLARAK AB BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRDI
Emisyon hacmi 22.03.2021 itibariyle 180.58 milyar TL
Facebookta Paylaş