Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ENDEKSTE DÜNKÜ YÜKSELİŞİN DEVAMI GELECEK mi?

ABD Senatosu Kovid-19 destek paketini onayladı. ABD Senatosu 900 milyar dolarlık Kovid-19 destek paketi, 1.4 trilyon dolarlık olağan hükümet fonlamasını ve işletmeler için vergi muafiyetlerini geçirdi. Daha önce Temsilciler Meclisi'nden geçen düzenleme şimdi ABD Başkanı Başkanı Donald Trump'a gidecek. Trump'ın yardımcıları düzenlemenin Beyaz Saray'a ulaşmasıyla birlikte bu hafta imza atacağını belirtti. Toplamda 2.3 trilyon doları aşan mali paket, Mart ayında geçirilen 1.8 trilyon dolarlık CARES yasasının ardından ABD tarihindeki en büyük ikinci destek tedbirini içeriyor. Ekonomistlere göre yardım gelecek yıl çift dipli resesyon yaşanmasını önlemek için yeterli olacak. Ancak riskler sürüyor. Düzenleme ile birlikte çoğu ABD vatandaşı ve çocuklarına 600 dolarlık doğrudan ödeme yapılacak.

İngiliz hükümeti mali yılın ilk 8 ayında 240.9 milyar pound borçlanarak rekor kırdı. Ekonominin aldığı darbeyle yeniden resesyona girme riskiyle karşı karşıya olan İngiltere'de hükümet mali yılın ilk 8 ayında 240.9 milyar pound (323 milyar dolar) borçlanarak rekor kırdı. Ulusal İstatistik Ofisi'nin verilerine göre pandemi döneminde firmalara ve hane halkına yönelik desteklerin etkisiyle sadece Kasım ayında harcamalar vergi gelirlerinin 31.6 milyar pound üzerinde gerçekleşti. Bu durum da ülkeyi barış dönemindeki en büyük bütçe açığıyla karşı karşıya bıraktı. Ülkede açıklanan diğer rakamlar ise ekonominin yılın 3. çeyreğinde güçlü şekilde toparlandığına işaret etti. Ekonomi bu dönemde yüzde 16 ile tahminlerin üzerinde büyüdü. Beklenti yüzde 15.5 büyümeydi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu üye ülkelere İngiltere ile olan taşımacılık hatlarını yeniden açma çağrısında bulundu. İngiltere'nin bazı kısımlarında özellikle mutasyona uğrayan virüsten kaynaklı Kovid-19 vaka artışlarının ardından kısıtlamalar getirilmişti. Avrupa Komisyonu, İngiltere ile taşımacılığın sürmesine müsaade edilmesi, ancak bir sonraki bildirime kadar lüzumsuz yolculuklardan kaçınılması gerektiğini ifade etti. Yayınlanan basın açıklamasında yeni mutasyonun yayılmasını önlemek için hızlı önlemler almak gerektiği belirtilirken, bununla birlikte gerekli seyahat ve yolcu geçişlerinin engellenmemesi çağrısında bulunuldu. "Uçuş ve tren yasakları gerekli seyahatleri güvence altına almak ve tedarik zinciri bozulmalarından kaçınmak için kaldırılmalı" dendi.

Kremlin ABD'nin Rusya'ya yönelik son yaptırımlarının görevden ayrılmak üzere olan Trump yönetiminin bir başka hasmane girişimi olduğunu belirtti. Kremlin ABD'nin Rusya'ya yönelik son yaptırımlarını eleştirdi. Yaptırımların hasmane bir tutum olduğu ve halihazırda zayıf ilişkileri olan Moskova ile Washington arasındaki ilişkilere daha da zarar verdiği belirtildi. Trump yönetimi dün orduyla olan ilişkileri nedeniyle bazı Çin ve Rus şirketine yaptırım kararı aldı. Yaptırımlarla bu şirketlerin Amerikan ürün ve teknolojilerini satın alması ve kullanmasına yasak getirildi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov basın toplantısında yaptırımlara ilişkin açıklamasında "Bu yönde atılan her adım, bizi normalleşmeden daha da uzaklaştırıyor ve ikili ilişkileri düzeltmemizi güç hale getiriyor." ifadesini kullandı.

ABD'de ikinci el konut satışları Kasım'da beklenenden fazla düştü. ABD'de ikinci el konut satışları, Kasım'da bir önceki aya göre yüzde 2,5 azalışla 6,69 milyona geriledi. National Association of Realtors (NAR), Kasım ayına ilişkin ABD'deki ikinci el konut satış verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede ikinci el konut satışları, Kasım'da aylık bazda yüzde 2,5 azalışla 6,69 milyona düştü.

USDTRY

Geçtiğimiz gün yurt içinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 33,1’lik beklentilerin biraz üzerinde yüzde 33,4 büyüme gösterdi. Conference Board tüketici güveni verisi Aralık ayında 92,6’dan 88’6 seviyesine düştü. Açıklanan ABD ikinci el konut satışları ise Kasım'da bir önceki aya göre yüzde 2,5 azalışla 6,69 milyona geriledi. Bu hafta gerçekleşecek olan yılın son TCMB toplantısı öncesi dikkatler mutasyona uğrayan yeni tip koronavirüsün neden olduğu endişeler üzerinde olmaya devam ederken, ABD Dolar’ında gözlenen toparlanma sinyalleri kurdaki aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kalmasına neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,64 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,67, 7,70 ve 7,73 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,62, 7,60 ve 7,57 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz Salı günü yurt içi ve Euro Bölgesi’nde zayıf makroekonomik veri akışına ek olarak, yılın son TCMB toplantısı öncesi Türk varlıklarında gözlenen güçlü görünümün çaprazda kayıpların art arda yedinci gününde de sürmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,32 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,35, 9,38 ve 9,41 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,30, 9,27 ve 9,24 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Dün, Euro Bölgesi’nde nispeten zayıf veri akışı devam ederken, ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 33,1’lik beklentilerin biraz üzerinde yüzde 33,4 büyüme gösterdi. Conference Board tüketici güveni verisi Aralık ayında 92,6’dan 88’6 seviyesine düştü. Açıklanan ABD ikinci el konut satışları ise Kasım'da bir önceki aya göre yüzde 2,5 azalışla 6,69 milyona geriledi. Küresel piyasalarda koronavirüs endişeleri sürerken, Noel tatili öncesinde ABD Dolar’ında gözlenen toparlanma sinyalleri ile partideki satış baskılarının derinleştiği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,2180 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2150 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2200, 1,2230 ve 1,2260 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,2150, 1,2130 ve 1,2100 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Hafta başında artan koronavirüs endişeleri ve ABD’nin 892 milyar Dolarlık destek paketinde anlaşmaya varması üzerine haftaya sert yükseliş ile başlayan Ons Altın’ın gün içerisinde takip edilen gelişmeler ve gözlenen kar satışları sonucu kazançlarını geri vererek kayıplarını derinleştirdiği izlenmişti. Geçtiğimiz gün ise mutasyona uğrayan yeni tip koronavirüsü ABD’de anlaşmaya varılan teşvik paketi değerli metalde aşağı yönlü hareketleri sınırlandırırken, açıklanan makroekonomik veriler ve ABD Dolar’ındaki toparlanma sinyalleri zaman zaman sert satışların gözlenmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1866 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1860, 1852 ve 1844 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1872, 1879 ve 1889 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz gün İngiltere ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 15,5’lik beklentilerin biraz üzerinde yüzde 16 büyüme gösterirken, ABD ekonomisi ise yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 33,1’lik beklentilerin biraz üzerinde yüzde 33,4 büyüme kaydetti. Conference Board tüketici güveni verisi Aralık ayında 92,6’dan 88’6 seviyesine düştü. Açıklanan ABD ikinci el konut satışları Kasım'da bir önceki aya göre yüzde 2,5 azalışla 6,69 milyona geriledi. Küresel piyasalarda koronavirüs endişeleri sürerken, Noel tatili öncesinde ABD Dolar’ında gözlenen toparlanma sinyalleri ile partideki satış baskılarının derinleştiği takip edildi. Mutasyona uğrayan yeni tip koronavirüsün neden olduğu endişeler ve Brexit sürecinde belirsizliğin sürmesine ek olarak ABD Dolar’ında gözlenen toparlanma sinyalleri sonucu paritede yoğun satış baskıları takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3390 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3350 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3430, 1,3470 ve 1,3520 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3350, 1,3300 ve 1,3260 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz Salı günü Japonya zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 33,1’lik beklentilerin biraz üzerinde yüzde 33,4 büyüme gösterdi. Conference Board tüketici güveni verisi Aralık ayında 92,6’dan 88’6 seviyesine düştü. Açıklanan ABD ikinci el konut satışları ise Kasım'da bir önceki aya göre yüzde 2,5 azalışla 6,69 milyona geriledi. Noel tatili öncesinde ABD Dolar’ındaki toparlanma sinyalleri pariteye destek olmayı sürdürürken, mutasyona uğrayan yeni tip koronavirüsün neden olduğu endişeler yukarı yönlü hareketleri sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıktı.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 103,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 103,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 103,60, 103,80 ve 104,10 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,20, 103,00 ve 102,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Hafta başında mutasyona uğrayan yeni tip koronavirüs endişeleri ve İngiltere’de kısıtlamaların yürürlüğe girmesi ile Brent Petrol’de kayıpların derinleşmesine neden olmuştu. Geçtiğimiz gün ise mutasyon ile birlikte artan vaka sayılarının küresel toparlanmaya ilişkin endişeleri artırması Brent Petrol’de satıcılı görünümün sürmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 49,20 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 48,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 50,60, 51,60 ve 52,50 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 48,20, 47,20 ve 46,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Haftanın ilk işlem gününde artan virüs endişeleri ve ABD’de uzlaşılan teşvik paketi doğrultusunda kur ve Ons Altın’da dalgalı seyir takip edilirken, gün sonunda Ons Altın’a paralel olarak Gram Altın’da da gözlenen kar satışları ve takip edilen gelişmeler ile kayıpların derinleştiği gözlenmişti. Dün ise kur tarafındaki yatay hareketlere ek olarak, ABD Dolar’ındaki toparlanma sinyallerinin Altın’a olan talebi baskılaması Gram Altın’da satışların sürmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 458 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 456 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 460, 462 ve 465 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 456, 454 ve 452 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.