Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ABD DESTEK HAMLELERİ TOPARLANMANIN DEVAMINI SAĞLAYACAK mı?
ABD Senatosu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele ve salgın nedeniyle zarara uğrayan vatandaş ve işletmecilerin sübvanse edilmesi için sunulan 2,2 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketine onay verdi. Paket, çalışanlara ve milyonlarca Amerikalıya direkt yardımın yanı sıra daha fazla gıda yardımı ve daha yüksek tutarlarda işsizlik sigortası ödemeleri ve aynı zamana işletmelere sıfır faizli kredi, vergi muafiyetleri ve diğer sübvansiyonları içeriyor. Pakette ayrıca hastanelere salgın ile mücadelede kullanılmak üzere 100 milyar dolar verilmesini öngörülüyor. 800 sayfalık bir yasa olarak hazırlanan pakette milyonlarca Amerikalıya yetişkinler için 1.200 dolar, çocuklar için 500 dolarlık çek gönderilmesini yer alıyor. Bu rakam yılda 75.000 dolardan fazla kazananlarda azalıyor. Ayrıca işsizlik sigortası ödemelerinde de artış yapılacak. Halen haftalık ortalama 300 dolar olan ödemelerin üzerine haftalık 600 dolar daha eklenecek ve böylece işsizlik ödemesi asgari ücretin de üzerine çıkmış olacak.
Dünyayı etkisi altına alan korona virüse vakalarının sayısı dünya genelinde 500 bini aşarken virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 25 bine yaklaşıyor. Türkiye'de ise dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasıyla toplam vaka sayısı 3629 olurken toplam can kaybı ise 75 oldu.
Fed Başkanı Jerome Powell, ABD merkez bankasının, Amerikalılar koronavirüs salgınından korunmaya çaba gösterirken, ekonomiye kredi akışını desteklemek için güçlü çabalarını sürdüreceğini söyledi. Basına oldukça seyrek açıklamalarda bulunan Powell, NBC'nin "Today" programına verdiği mülakatta, "Bunu, daha önce olduğu üzere, agresif ve candan bir şekilde yapmaya devam edeceğiz," dedi ve "Söz konusu bu krediler olduğunda, cephanemiz tükenmeyecek" şeklinde görüş bildirdi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, küresel ekonominin 2020'de küçülmesinin 2021'de ise toparlanmasının beklendiğini belirterek, "Ekonomik daralmanın derinliği ve toparlanmanın hızı, salgının kontrol altına alınma hızına ve para ile maliye politikası eylemlerimizin ne kadar güçlü ve koordineli olduğuna bağlı" ifadesini kullandı. Georgieva, G20 Zirvesi'nde yaptığı konuşmada küresel ekonominin 2020'de küçülme göstermesinin, 2021'de ise toparlanmasının beklendiğini kaydetti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, Bankalar Birligi ile "Koronavirüs Salgınının Dünya ve Türkiye Ekonomisine Etkileri ve Alınan Tedbirler" konusunda bir video konferansta "Merkez Bankası olarak salgın hastalığın küresel ekonomiye ve Türkiye ekonomisine etkilerini yakından takip ediyoruz" dedi.
USDTRY
 
Haftanın üçüncü işlem gününde İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı Mart ayında bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak yüzde 75,3 seviyesine gerilerken, ABD'de dayanıklı mal siparişleri şubat ayında yüzde 1.2 artmıştı. Haftanın dördüncü işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD ekonomisinde geçen yılın son çeyreğinde yıllıklandırılmış büyüme değişmeyerek yüzde 2.1 oldu. Açıklanan ABD işsizlik maaşı başvuruları ise 3.3 milyonla rekor kırdı. Gün içerisinde Fed Başkanı Jerome Powell, ABD merkez bankasının ekonomiye kredi akışını desteklemek için güçlü çabalarını sürdüreceğini söyledi. G-20 ülkelerinin liderlerinin gerçekleştirdikleri olağanüstü toplantının ardından yaptıkları açıklamada, koronavirüs salgınını ve onun etkilerini yenmek için "ne gerekiyorsa" yapacakları taahhüdünde bulundu. Küresel piyasalarda yayılmakta olan virüsün etkileri devam ederken, gün sonunda, açıklanan veriler ve takip edilen gelişmeler ile birlikte kurun aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki vaka sayısının 3,629 yükseldiğini ve 75. ölümün meydana geldiğini açıkladı.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 6,39 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,37, 6,35 ve 6,32 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,41, 6,43 ve 6,46 direnç seviyeleri takip edilebilir.
 
EURTRY
 
Haftanın üçüncü işlem gününde İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı Mart ayında bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak yüzde 75,3 seviyesine gerilerken, Euro Bölgesi'nde açıklanan İFO iş ortamı Endeksi Şubat ayındaki 96 seviyesinden 86.1 seviyesine gerilemişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise yurt içi ve Euro Bölgesi'nde zayıf veri akışı devam ederken, dikkatler olağanüstü toplanan G-20 ülke liderleri toplantısındaydı. Gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası, yayımladığı yasal bir dokümanda, ülke tahvil alımlarını o ülkenin borçlarının üçte biri ile sınırlayan kısıtların yeni acil programda "kullanılmaması gerektiğini" duyurdu. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte çaprazın yukarı yönlü dalgalı hareketini sürdürdüğü izlendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki vaka sayısının 3,629 yükseldiğini ve 75. ölümün meydana geldiğini açıkladı.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,07 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,04 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,10, 7,13 ve 7,16 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 7,04, 7,01 ve 6,98 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
 
Haftanın üçüncü işlem gününde Euro Bölgesi'nde İFO iş ortamı Endeksi takip edilirken, ABD'de dayanıklı mal siparişleri verisi takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD ekonomisinde geçen yılın son çeyreğinde yıllıklandırılmış büyüme değişmeyerek yüzde 2.1 oldu. Açıklanan ABD işsizlik maaşı başvuruları ise 3.3 milyonla rekor kırdı. Gün içerisinde Fed Başkanı Jerome Powell, ABD merkez bankasının ekonomiye kredi akışını desteklemek için güçlü çabalarını sürdüreceğini söyledi. G-20 ülkelerinin liderlerinin gerçekleştirdikleri olağanüstü toplantının ardından yaptıkları açıklamada, koronavirüs salgınını ve onun etkilerini yenmek için "ne gerekiyorsa" yapacakları taahhüdünde bulundu. Küresel piyasalarda yayılmakta olan virüsün etkileri devam ederken, gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte paritenin art arda beşinci gününde de yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1060 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1020 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1120, 1,1180 ve 1,1220 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1020, 1,0980 ve 1,0920 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
XAUUSD
 
Haftanın üçüncü işlem gününde ABD merkez bankası Fed ekonomiye destek sağlamak amacıyla sınırsız ABD Hazine kağıdı ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alımını başlatması ile ABD on yıllık Tahvil faizlerinde toparlamanın ve risk iştahın artmaya başlamasının Altın üzerinde baskı oluşturduğu gözlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise ABD Senatosu'nun 2 trilyon dolarlık dev teşvik paketini onaylaması ardından Ons Altın'da kısa bir düşüş görülse de 1600 Dolar üzerindeki seyrine devam ettiği gözlendi. Takip edilen gelişmeler ve açıklanan ABD büyüme verisi sonrası gün sonunda Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1628 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1638, 1649 ve 1659 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1618, 1607 ve 1596 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
 
GBPUSD
 
Haftanın üçüncü işlem gününde İngiltere'de enflasyon verisi takip edilirken, ABD'de dayanıklı mal siparişleri verisi takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise İngiltere Merkez Bankası politika faizini yüzde 0.1'de tutarken, ihtiyaç duyulduğunda daha da gevşemeye gidilebileceğini açıkladı. ABD ekonomisinde geçen yılın son çeyreğinde yıllıklandırılmış büyüme değişmeyerek yüzde 2.1 oldu. Açıklanan ABD işsizlik maaşı başvuruları 3.3 milyonla rekor kırdı. Gün içerisinde Fed Başkanı Jerome Powell, ABD merkez bankasının ekonomiye kredi akışını desteklemek için güçlü çabalarını sürdüreceğini söyledi. Küresel piyasalarda yayılmakta olan virüse ait endişeler artarak devam ederken, takip edilen gelişmeler ve açıklamalar ile birlikte gün sonunda GBP/USD yukarı yönlü hareketini üçüncü gününde de sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2250 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2190 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2310, 1,2370 ve 1,2440 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2190, 1,2120 ve 1,2060 destek seviyeleri takip edilmelidir
 
USDJPY
 
Haftanın üçüncü işlem gününde Japonya'da zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de ise açıklanan dayanıklı mal siparişleri virüsün etkilerinin henüz görülmediği şubat ayında yüzde 1.2 arttı. Haftanın dördüncü işlem gününde ABD ekonomisinde geçen yılın son çeyreğinde yıllıklandırılmış büyüme değişmeyerek yüzde 2.1 oldu. Açıklanan ABD işsizlik maaşı başvuruları ise 3.3 milyonla rekor kırdı. Gün içerisinde Fed Başkanı Jerome Powell, ABD merkez bankasının ekonomiye kredi akışını desteklemek için güçlü çabalarını sürdüreceğini söyledi. G-20 ülkelerinin liderlerinin gerçekleştirdikleri olağanüstü toplantının ardından yaptıkları açıklamada, koronavirüs salgınını ve onun etkilerini yenmek için "ne gerekiyorsa" yapacakları taahhüdünde bulundu. Küresel piyasalarda yayılmakta olan virüsün yıkıcı etkileri devam ederken, gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte USD/JPY paritesinin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 109,00 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,80, 107,20 ve 106,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 109,00, 109,60 ve 110,20 direnç seviyeleri takip edilebilir.
 
HAM PETROL
 
Haftanın üçüncü işlem gününde aşırı arz endişeleriyle birlikte koronavirüs salgını kaynaklı talep şokunun yatırımcı hissiyatı üzerinde ağırlık yaratması ile yatay hareketine devam etmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 1,6 milyon varil artışla 455,4 milyon varile yükseldiğini açıkladı. Gün içerisinde ABD'nin ham petrol vadeli işlemlerinin acil rezerv için yerli petrol satın alma planlarını kaldırmasının ardından gün sonunda Petrol'ün aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 21,30 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 21,90 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol'deki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 20,70, 20,00 ve 19,20 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 21,90, 22,60 ve 23,20 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAGUSD
 
Haftanın üçüncü işlem gününde ABD'de takip edilen dayanıklı mal siparişleri virüsün etkilerinin henüz görülmediği şubat ayında yüzde 1.2 artmıştı. Haftanın dördüncü işlem gününde ise ABD'de dördüncü çeyrek büyüme verisi ve haftalık işsizlik maaş başvuruları takip edildi. Gün içerisinde Fed Başkanı Jerome Powell, ABD merkez bankasının ekonomiye kredi akışını desteklemek için güçlü çabalarını sürdüreceğini söyledi. G-20 ülkelerinin liderlerinin gerçekleştirdikleri olağanüstü toplantının ardından yaptıkları açıklamada, koronavirüs salgınını ve onun etkilerini yenmek için "ne gerekiyorsa" yapacakları taahhüdünde bulundu. Gün içerisinde küresel piyasalarda yayılmakta olan virüsün yıkıcı etkileri devam ederken, gün sonunda Gümüş'ün aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
                                                                                                              
Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 14,40 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 14,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 14,55, 14,70 ve 14,90 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş'teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 14,20, 13,95 ve 13,70 destek seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş