Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ENDEKSTE YÜKSELİŞ RALLİSİ SÜRECEK mi?

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, gün içinde 1.343,93 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından günü yüzde 1,28 değer kazancıyla 1.342,49 puanla rekor seviyeden tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 17,02 puan artarken, toplam işlem hacmi 27,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2,27, holding endeksi yüzde 1,46 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,54 ile bilişim, en çok kaybettiren ise yüzde 0,93 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu. BIST 100 endeksi, gördüğü en yüksek seviyeyi 1.343,93 puana taşıdı. Son haftalarda atılan piyasa dostu adımlar ve sağlanan güvenle Türk lirası varlıklara talep artarken bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu, ekonomik güven endeksi, yurt dışında Avro bölgesinde tüketici güven verilerini takip edeceğiz.

AMB'den Kovid-19 ikinci dalgası dolayısıyla daha fazla teşvik sinyali. AMB Yönetim Konseyi'nin 28-29 Ekim’de Frankfurt’ta gerçekleştirdiği para politikası toplantısının tutanakları yayımlandı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) ekim ayı para politikası toplantı tutanaklarında, yeni tip korona virüsün (Kovid-19) ikinci dalgasına karşı kayıtsız kalınamayacağının altı çizilerek, ekonomiyi desteklemeye yönelik daha fazla yardım sinyali verildi. Tutanaklarda, “Gelinen noktada rahatlık göstermek cari şartlar altında zarar verici olabilir” ifadesine yer verilerek, “2020’nin son çeyreğinde GSYH’nın büyümesine yönelik net riskler göründü” denildi.

Almanya Kovid-19 desteği için kesenin ağzını açtı. Almanya’da korona virüs pandemisinin etkisini dengelemeye yönelik fonlamayı desteklemek için federal hükümetin borçlanması gelecek yıl 180 milyar euro civarına yükselebilir. İlk 96 milyar euro olarak planlanan yeni borç rakamı, bir kaynağın Bloomberg’e aktardığı bilgiye göre Bundestag bütçe komitesinde parlamenterler tarafından müzakere ediliyor. Ek kaynak ihtiyacının nedeniyse 20 Aralık’a kadar uzatılan korona virüs kısıtlamalarından olumsuz etkilenen işletmelere yardımın fonlanmasına yardımcı olmak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 475 baz puan faiz artışına karar verilen Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısının özetlerini yayımladı. Özetlerde zorunlu karşılık düzenlemesine ilişkin değerlendirmeler öne çıktı. Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantı özetlerine göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe ihtiyaç duyulduğunu düşünüyor. Toplantı özetlerinde "Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmak için zorunlu karşılık düzenlemesinde değişiklik ihtiyacı olduğunu değerlendirmiştir" ifadeleri yer aldı.

Yabancılar menkul kıymet alımlarına devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, yurt dışında yerleşik kişiler, 20 Kasım haftasında net 389.7 milyon dolarlık hisse senedi alırken, bu rakam bir önceki hafta 614.4 milyon dolar idi. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stoku 25.2 milyar dolar oldu. Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) yabancı alımı 175.5 milyon dolar oldu. Yabancılar önceki hafta 293.9 milyon dolarlık DİBS alımı yapmıştı. Yabancıların DİBS stoku 5.80 milyar dolardan 6.15 milyar dolara yükseldi.

USDTRY

Geçtiğimiz gün TCMB 475 baz puan faiz artışına karar verilen Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısının özetlerini yayımladı. Özetlerde zorunlu karşılık düzenlemesine ilişkin değerlendirmeler öne çıkarken Banka, zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe ihtiyaç duyulduğunu düşündüğü gözlendi. ABD’de devam eden Şükran Günü tatili gün içerisinde işlem hacimlerinin sınırlı kalmasına neden olurken, Türk varlıklarında izlenen yukarı yönlü görünüm sonucu kurun aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,87 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,89, 7,92 ve 7,95 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,85, 7,83 ve 7,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Dün, yurt içerisinde devam eden zayıf veri akışına ek olarak, TCMB Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısının özetlerini yayımladı. Özetlerde zorunlu karşılık düzenlemesine ilişkin değerlendirmeler öne çıktı. Euro tarafında ise AMB Yönetim Konseyi 28-29 Ekim’de gerçekleşen para politikası toplantısının tutanakları yayımlarken, koronavirüsün ikinci dalgasına karşı kayıtsız kalınamayacağının altı çizilerek, ekonomiyi desteklemeye yönelik daha fazla yardım sinyali verdi. Gün içerisinde, Türk Lirası’ndaki toparlanma sürerken, çaprazın aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,39 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,36 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,41, 9,43 ve 9,45 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,37, 9,35 ve 9,32 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz Perşembe günü Euro Bölgesi’nde AMB Yönetim Konseyi 28-29 Ekim’de gerçekleşen para politikası toplantısının tutanakları yayımlandı. Tutanaklarda Banka, koronavirüsün ikinci dalgasına karşı kayıtsız kalınamayacağının altı çizilerek, ekonomiyi desteklemeye yönelik daha fazla yardım sinyali verdi. ABD tarafında ise devam eden Şükran Günü tatili gün içerisinde işlem hacimlerinin sınırlı kalmasına neden olurken, gün sonunda paritenin 1,1910 seviyesi üzerinde yatay hareketleri takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1920 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,19 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1950, 1,1980 ve 1,2000 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1900, 1,1870 ve 1,1840 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Çarşamba günü FOMC tutanakları öncesi değerli metalde zaman zaman yukarı yönlü hareketler takip edilirken, aşı iyimserliği ile küresel piyasalarda devam eden ralli yukarı yönlü hareketleri sınırlandırmıştı. Geçtiğimiz gün ise ABD’de devam eden Şükran Günü tatili işlem hacimlerini sınırlandırırken, beklentilerin altında gelen ekonomik verilerden destek bulan Ons Altın’ın günü kritik destek seviyesi olan 1800 Dolar seviyesi üzerinde sınırlı bir yükselişle tamamladığı takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1807 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1800, 1795 ve 1788 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1814, 1820 ve 1825 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz gün, ABD’de Şükran Günü tatiline ek olarak, Birleşik Krallık’ta devam deden zayıf ekonomik veri akışı işlem hacimlerinin sınırlı kalmasına neden oldu. Piyasaların dikkatleri ise Brexit belirsizliği ve koronavirüs gelişmeleri üzerinde olmayı sürdü. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler sonucu Sterlin tarafında baskılar izlenirken, paritenin aşağı yönlü sınırlı hareketi takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3360 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3320 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3400, 1,3440 ve 1,3490 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3320, 1,3280 ve 1,3230 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Perşembe günü Japonya’da devam eden zayıf veri akışına ek olarak, ABD’de kutlanan Şükran Günü tatili gün içerisinde işlemlerin sınırlı kalmasına neden olurken, beklentilerin altında gelen ABD verileri ve artan vaka sayılarının meydana getirdiği endişelerden destek alan Yen ile paritenin aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 103,90 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 103,70 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,10, 104,30 ve 104,50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,70, 103,50 ve 103,30 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Çarşamba günü aşı gelişmelerinin neden olduğu iyimserliğin enerji talebindeki olumlu beklentileri artırması Petrol fiyatlarına destek olmayı sürdürürken, Brent Petrol’ün 48 Dolar seviyesi üzerinde seyrine devam ettiği izlenmişti. Geçtiğimiz gün ise Dolar çevresindeki toplanmaya ek olarak artan tedarik sinyallerinin aşı gelişmelerinin neden olduğu ralliyi durdurması ile Brent Petrol’ün yedi ayın en yüksek seviyesinden düştüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 47,60 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 46,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 48,40, 49,40 ve 50,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 46,80, 45,80 ve 44,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz Çarşamba günü takip edilen ekonomik veriler ve FOMC tutanakları sonucu Ons Altın’da yatay hareketler gözlenirken, kur tarafında gözlenen geri çekilmenin neden olduğu baskılar sonucu Gram Altın’ın aşağı yönlü hareketi takip edilmişti. Dün ise Ons Altın tarafında yatay hareketler takip edilirken, Türk Lirası’nda gözlenen değer kazanımları sonucu çekilen kur ile birlikte Gram Altın’ında aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 458 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 456 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 460, 462 ve 465 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 456, 454 ve 452 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş