Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YILIN İKİNCİ ÇEYREĞİNE BAŞLAYACAĞIMIZ HAFTADA PİYASALAR NELERİ FİYATLAYACAK?
Geçen hafta TCMB başkan değişikliği sonrası yurt içi piyasalar son derece yüksek volatilitede hareket eğilimleri gösterdi. Türk Lirası geçen hafta Dolar’a karşı değer kaybı %11 olurken CDS 480’lerin üzerini gördükten sonra 465 ile haftayı tamamladı. Endeksin haftalık kaybı %9,6 olurken bankacılık endeksinin kaybı %18,5 oldu. 10 yıllık tahvilin faizi ise haftanın ikinci işlem gününde %19,4’e kadar yükselirken hafta kapanışı %18,7’de gerçekleşti. Cuma günü günün ilk yarısından sonra hafta sonu riskini almak istemeyen yatırımcıların hareketleriyle Türk Lirası’nda değer kaybı tekrardan hız kazandı ve kur 8.00 seviyesi üzerinde geçiş yaptı.
Avrupa hisse senetleri geçen haftayı tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın bir şekilde kapatırken, yatırımcılar üçüncü bir koronavirüs enfeksiyon dalgası endişelerinden kurtulup sağlam bir küresel ekonomik iyileşme beklentisine odaklanırken madencilik hisseleri ön plana çıktı. Geçen hafta başında hisseler üzerindeki yukarı hareketler Euro bölgesinde yeni kısıtlamalar ve yavaş devam eden aşılama temposu ile bastırıldı, ancak Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ekonomik iyileşme konusundaki iyimserlik, küresel büyüme görünümüne destek olarak risk iştahını yükseltti. Güçlü bir ekonomik toparlanma umutlarının artmasıyla, dünyanın en büyük çelik üreticisi Arcelormittal % 7,4 artarken, Rio Tinto, Glencore ve BHP Group'un hisseleri % 3,7 ila % 5 arttı.
S&P 500 ve Dow ise, Cuma günü geniş tabana yayılan şekilde oluşan ralliyle yükseldi; teknoloji, sağlık hizmetleri ve finansal hisse senetleri, yatırımcıların 1984'ten bu yana en hızlı ekonomik büyümeyi sağlaması beklenen bir toparlanmaya yönelik umutlarını artırmasıyla değer kazanımlarını güçlendirdi.
Bu hafta itibariyle oldukça hareketli geçen yılın birinci çeyrek dönemini tamamlıyoruz. Yeni bir ABD başkanı, Almanya'nın bir sonraki lideri olabilecek adayın seçimi, küresel hisse senetlerinin değerinde 1,7 trilyon dolarlık artış, tecrübeli hedge fonları alt eden amatör yatırımcılar bu çeyreğin öne çıkan gelişmeleriydi. Brent ham petrol ve bakır, sırasıyla yaklaşık % 20 ve % 15 kazançla en iyi performans gösteren varlıklar olurken tahvil faizleri enflasyon endişeleriyle hızlı yükselişler yaşadı. ABD ve Avrupa Merkez Bankaları güçlü desteklere devam etti ve destek politikalarına devam sözleri verdi. Küresel boyutta uygulanan neredeyse yarım milyar doz aşıya rağmen piyaslar Mart ayını karışık kapatıyor. Bunun nedeni yeniden alevlenen Çin-ABD gerilimi, daha yüksek tahvil getirileri, COVID-19’un yeniden canlanması ve Süveyş Kanalı'nda mahsur kalan devasa tanker dünya ticaretine darbe vurabileceğine dair endişeler olarak sıralanabilir. Bu açılardan önümüzdeki çeyrek de ilginç olacak gibi görünüyor. Bu hafta Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verileri işgücü piyasasının güçlenip güçlenmediğini gösterecek. Şubat ayında ekonomi, yeni enfeksiyonlardaki düşüş ve ek pandemik rahatlama işe alımları artırdığı için 379.000 iş yarattı. Mart ayında ise beş aydaki en büyük aylık artış olan 500.000 iş yaratılması bekleniyor.
Asya hisse senedi piyasaları haftanın ilk işlem gününde yükselirken, Süveyş Kanalı'nı tıkayan geminin yeniden yüzdürülmesiyle petrol fiyatları düştü, bu da hayati önem taşıyan su yolunun yeniden açılabileceği ve küresel nakliye birikimlerini hafifletebileceği umutlarını artırdı. ABD vadelilerine baktığımızda ise sabah negatif tarafta hareket ettiği gözleniyor.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta TCMB’de görülen görev değişikliğinin ardından yaşanan kur şoku ile Türk Lirası ciddi değer kaybetti. Dolar endeksinde görülen yukarı yönlü hareketin kuvvetlenmesi Türk Lirası üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Hafta içerisinde takip edilmesi gereken önemli gelişmelerde ABD İstihdam Verileri önem arz ediyor. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin sürmesi beklenen kurda 8,15 ve 8,25 TL direnç seviyeleri takip edilmesi gerekiyor. Olası aşağı yönlü hareketin oluşması durumunda ise 8,00 ve 7,85 destek seviyeleri önem arz ediyor.
EURTRY
Avrupa’da Covid-19 kapsamında kısıtlamaların arttığı bir döneme giriyoruz. Geçtiğimiz hafta Türk Lirası açısından olumlu gelişmelerin yaşanmadığı görülürken Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın konuşması Euro için önemli gelişme olarak kayda geçti. Hafta içerisinde açıklanacak olan Avrupa Bölgesi TÜFE Endeksi kur için önem arz ediyor. Yaşanan gelişmelere bağlı olarak aşağı yönlü hareket seyretmesi beklenen EURTRY’de 9,60 ve 9,75 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskının oluşması durumunda ise 9,40 ve 9,25 destek seviyeleri önem arz ediyor.
EURUSD
Artan Covid-19 vakalarının ardından Avrupa Ülkeleri birer birer kısıtlamalarla ilgili kararlarını revize ediyor. ABD’de günlük aşılamanın 3.3 milyonun üzerine çıktığını belirtirken bu aşılmanın başlamasıyla birlikte günlük olarak elde edilmiş en yüksek sayı olarak kayıtlara geçti. Hafta içerisinde Avrupa Bölgesi TÜFE Endeksi ve ABD’de açıklanacak olan İstihdam verileri parite için önem arz ediyor. Teknik açıdan inceleyecek olursak, tepki alımlarının görülmesi halinde 1,1800 ve 1,1830 direnç seviyeleri takip edilmesi gerekiyor. Satış baskısının devam etmesi halinde ise 1,1755 ve 1,1730 destek seviyeleri önem arz ediyor.
ONS ALTIN
Ons Altın, Dolar endeksinin yukarı yönlü hareketinin kuvvetlenmesinin ardından düşüş trendini koruyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD büyüme verisi beklenti yüzde 4,1 iken yüzde 4,3 olarak gerçekleşti. Hafta içerisinde Dolar Endeksinin yukarı yönlü hareketinin sürmesi durumunda Ons Altın’da değer kaybının devam etmesi gerekiyor. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü bir hareketin oluşması için 1700 $ seviyesinin üzerinde kalıcılığın görülmesi gerekiyor. Tepki alımlarının görülmesi durumunda 1750 ve 1785 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskısının devam etmesi halinde ise 1700 ve 1675 destek seviyeleri önemini koruyor.
GBPUSD
Avrupa’da artan 3. Dalga endişeleri tüm Avrupa’yı sararken İngiltere vaka artışlarının ülkeye sıçramasından endişe duyuyor. İngiltere, aşılama sürecine Avrupa Ülkelerine kıyasla daha erken başlaması bir avantaj oluştururken her yüz kişiden ellisinin aşılandığı bildirildi. Hafta içerisinde açıklanacak olan İngiltere büyüme verisi GBPUSD için önem arz ediyor. Yukarı yönlü seyrini sürdüren paritede olası satış baskısının gelmesi halinde 1,3740 ve 1,3710 destek seviyeleri takip edilmesi gerekiyor. Yukarı yönlü seyrin sürmesi durumunda ise 1,3785 ve 1,3800 direnç seviyeleri önem arz ediyor.
USDJPY
Dolar endeksindeki yukarı yönlü hareket kuvvetlenirken USDJPY’deki yükseliş devam ediyor. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda, parasal gevşemenin uzun bir süre devam edeceğini bekliyor. Hafta içerisinde açıklanacak olan Japonya Perakende Satışlar ve Sanayi Üretimi ile ABD istihdam verileri USDJPY’nin seyri için yakından takip edilmesi gerekiyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 109,70 ve 110,75 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,00 ve 108,65 destek seviyelerini önem arz ediyor.
BRENT PETROL
Süveyş kanalında geçiş yaparken karaya oturan yüke gemisi bölgedeki ticareti engelliyor. Kanalın açılması için hummalı çalışma devam ediyor. Yetkililerin açıklamalarına göre çalışmalarda önemli bir aşama kaydedilmiş. 1 Nisan’da yapılacak olan OPEC toplantısından çıkacak olan karar yakından takip edilecek. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketin sürmesi durumunda 63,35 ve 63,80 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 62,85 ve 62,50 $ destek seviyeleri önem arz ediyor.
GRAM ALTIN
Ons Altın’da Dolar endeksinde yukarı yönlü hareketin kuvvetlenmesiyle beraber değer kaybetti. Gram Altın, Dolar/TL’deki yukarı yönlü hareket sonrası değer kazandı. Hafta içerisinde dolar endeksinin seyri yakından takip edilmesi gerekirken açıklanacak olan ABD istihdam verisi öne çıkan bir başka gelişme olarak dikkat çekiyor. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 460 ve 485 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 430 ve 410 destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
JAPONYA'DA NİKKEİ 225 ENDEKSİ %0.71 ARTIŞLA 29384,52 PUANDAN KAPANDI
BİST: BIST-50 ENDEKSİNDE YER ALAN PAYLARDA 23/03/2021 İLE 26/03/2021 TARİHLERİ ARASINDA UYGULANAN AÇIĞA SATIŞ İŞLEMLERİNDE YUKARI ADIM KURALININ 29/03/2021 TARİHLİ SEANSTA DA UYGULANMASINA KARAR VERİLMİŞTİR
ALMAN IFO ENSTİTÜSÜ: ALMAN İHRACATÇILARIN BEKLENTİLERİ MART AYINDA, OCAK 2011'DEN BU YAAN EN YÜKSEK SEVİYE OLAN 24.9'A YÜKSELDİ
KAVCIOĞLU: UYGUN KOŞULLARDA REZERV GÜÇLENDİRİLECEK- BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş