Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALARDA TEŞVİK İYİMSERLİĞİ SÜRECEK mi?

İngiltere ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve İngiltere Ticaret Bakanı Liz Truss'ın çevrimiçi katılımıyla imzalanan anlaşma 1 Ocak 2021'de yürürlüğe girecek. Anlaşmanın tarım ve sanayi sektörlerini kapsadığını ve hizmet sektörünü kapsaması için de çalışmaların devam ettiğini belirten Pekcan anlaşmayla 2,4 milyar dolarlık kaybın önüne geçileceğini ifade etti. Uzun müzakereler sonucunda Avrupa Birliği ile ticaret anlaşmasına varan İngiltere, bu anlaşmanın tamamlanmasının ardından ilk serbest ticaret anlaşmasını Türkiye ile imzaladı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması İmza Töreni'ne video konferans ile katılarak, "Bugün, Türkiye-Birleşik Krallık ilişkileri bakımından önemli ve tarihi bir günü yaşıyoruz." dedi. "Serbest Ticaret Anlaşması, önümüzdeki dönemde Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaretimizin gelişiminin en büyük teminatı olacak." diyen Pekcan, "STA ile Birleşik Krallık ile aramızdaki ticaret yapısıyla ilgili bir belirsizlik kalmayacak. Ticaretimiz inanıyorum daha da gelişecek." diye ekledi. Anlaşma olmasaydı 2,4 milyar dolara varan bir zarar oluşacağını belirten Pekcan, "Anlaşmanın hizmetleri de kapsaması için çalışma yürütüyoruz." dedi.

ABD Temsilciler Meclisi, Trump'ın veto ettiği 2021 savunma bütçesi tasarısını yeniden onayladı. Tasarının bir sonraki adresi Senato olurken, burada da Trump'ın veto yetkisini aşacak şekilde en az 3'te 2 çoğunlukla geçmesi bekleniyor. 740 milyar dolarlık savunma bütçe tasarısı Kongre'nin her iki kanadından da bu şekilde geçmesi durumunda yasalaşacak ve Trump'ın görev süresi içindeki "veto yetkisini aşan ilk yasa tasarısı" olarak kayıtlara geçecek. ABD Başkanı Trump, aralık ayı başında Kongre'de kabul edilen 740 milyar dolarlık Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısını 23 Aralık'ta veto etmişti. Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınına yönelik ekonomik destek paketinde yer alan 600 dolarlık nakit para yardımının 2 bin dolara çıkarılmasına ilişkin tasarıyı da onayladı.

Bankacılık sektörü net karı Ocak-Kasım'da 57.3 milyar TL oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türk bankacılık sektörünün toplam aktif büyüklüğü kasım sonu itibarıyla 2019 sonuna kıyasla yüzde 36,3 artarak 6 trilyon 122 milyar 563 milyon liraya ulaştı. BDDK tarafından, kasım ayına ilişkin "Türk Bankacılık Sektörünün Konsolide Olmayan Ana Göstergeleri" raporu yayımlandı. Buna göre, kasımda bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 6 trilyon 122 milyar 563 düzeyinde gerçekleşti. Sektörün aktif toplamı 2019 sonuna göre 1 trilyon 631 milyar 745 milyon lira artış kaydetti. Bu dönemde sektörün en büyük aktif kalemi olan krediler 3 trilyon 626 milyar 233 milyon lira, menkul değerler 1 trilyon 43 milyar 933 milyon lira oldu. Geçen yılın sonuna göre sektörün aktif büyüklüğü yüzde 36,3, krediler toplamı yüzde 36,5 ve menkul değerler toplamı ise yüzde 58 yükseldi.

Çin, AB ile yatırım anlaşmasına hazırlanıyor. Çin ile Avrupa Birliği, görüşmeleri 7 yıldır devam eden uzun dönemli yatırım anlaşmasına varıldığına dair işaretler veriyor. Avrupa Birliği ve Çin, Çin pazarını daha fazla yabancı yatırımcıya açabilecek uzun dönemli bir yatırım anlaşmasını birkaç gün içerisinde duyurabilirler. Böyle bir anlaşma iki taraf için de ekonomik ve siyasi bir zafer olacak. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin Salı günü yaptığı bir açıklamada, anlaşmada büyük bir ilerleme kaydedildiğini belirtti. Bloomberg'in haberine göre AB temsilcileri, Avrupa Komisyonu’nu müzakereleri yakın bir zamanda tamamlamaları için uyardı.

USDTRY

Geçtiğimiz gün ABD tarafında nispeten zayıf veri akışı devam ederken, yurt içi ekonomik güven endeksi Kasım ayındaki 89,5 seviyesinden Aralık ayında yüzde 3,5 oranında azalarak 86,4 değerine düştü. İngiltere ile Türkiye arasında 1 Ocak 2021'de yürürlüğe girecek serbest ticaret anlaşması imzalandı. Takip edilen gelişmeler sonucu Türk Lirası, Dolar karşısında kazancını sürdürerek Mayıs'tan bu yana en uzun yükseliş hareketine yöneldi ve kur 7,40 seviyesinin altını da test etti.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,36 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,37, 7,40 ve 7,42 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,34, 7,31 ve 7,28 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Salı günü Euro Bölgesi’nde nispeten zayıf veri akışı devam ederken, yurt içi ekonomik güven endeksi Kasım ayındaki 89,5 seviyesinden Aralık ayında yüzde 3,5 oranında azalarak 86,4 değerine düştü. İngiltere ile Türkiye arasında 1 Ocak 2021'de yürürlüğe girecek serbest ticaret anlaşması imzalandı. Takip edilen gelişmeler sonucu Türk Lirası’nın birçok ülke para birimi karşısında kazancını sürdürmesi çaprazda aşağı yönlü hareketlerin sürmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,04 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,01 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,07, 9,10 ve 9,13 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,02, 9,00 ve 8,97 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Hafta başında ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tip koronavirüs salgınına yönelik ekonomik destek paketini imzalaması Dolar’ın haftaya zayıf başlamasına neden olurken, paritede yukarı yönlü hareketler takip edilmişti. Geçtiğimiz gün ise Euro Bölgesi ve ABD’de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD Dolar’ı çevresinde devam eden zayıflık paritede yukarı yönlü tepkilerin hız kazanmasına neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,2280 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2260 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,23, 1,2320 ve 1,2350 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,2260, 1,2240 ve 1,2210 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Ons Altın’ın ABD Başkanı Donald Trump’ın 900 milyar dolar değerindeki mali teşvik paketini imzalaması ile yılın son haftasına yükselişle başladığı takip edilirken, gün içerisinde risk iştahı ve ABD on yıllık tahvil faizlerinde gözlenen toparlanma sinyalleri doğrultusunda kar satışları ile karşılaşarak kazançlarının bir kısmını geri verdiği gözlenmişti. Dün ise değerli metalin ABD Temsilciler Meclisi'nin fazladan doğrudan ödeme planını onaylamasıyla beraber zayıflayan Dolar’dan destek aldığı takip edilirken, ABD on yıllık tahvil faizlerinde ve risk iştahında gözlenen toparlanma yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1885 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1880, 1872 ve 1865 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1892, 1900 ve 1908 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın ilk işlem gününde Birleşik Krallık’ta Noel ertesi tatili nedeni ile piyasalar kapalı olmayı sürdürürken, varılan Brexit anlaşmasına rağmen hala bazı önemli konuların çözülmemesi parite üzerinde baskılaa neden olmuştu. Geçtiğimiz gün ise İngiltere ve ABD’de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD Dolar’ı çevresinde devam eden zayıflık paritede yukarı yönlü tepkilerin gerçekleşmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3550 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3520 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3580, 1,3620 ve 1,3660 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3520, 1,3480 ve 1,3420 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın ilk işlem günüde piyasalardaki iyimser hissiyat Yen’in güvenli liman görünümü üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen toparlanmanın ABD Dolar’ına destek sağlaması paritede yukarı yönlü hareketleri hızlandırmıştı. Dün ise Japonya ve ABD’de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD Dolar’ı çevresinde devam eden zayıflık paritede yukarı yönlü tepkilerin gerçekleşmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 103,60 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 103,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 103,80, 104,00 ve 104,20 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,40, 103,20 ve 103,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Haftanın ilk işlem gününde gerçekleşen Brexit anlaşmasına rağmen hala bazı önemli konuların çözülememesi ve artan vaka sayıları sonucu Brent Petrol’de satış baskıları takip edilmişti. Geçtiğimiz gün ise dikkatler OPEC+’ın önümüzdeki hafta gerçekleşmesi beklenen toplantısı üzerinde olmayı sürdürürken, bugün açıklanacak stok verileri öncesi iyimserliğin devam etmesi Brent Petrol’de yükselişe neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 51,50 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 50,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 52,60, 53,60 ve 54,50 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 50,20, 49,20 ve 48,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Haftanın ilk işlem gününde Türk varlıklarının değer kazanmaya devam etmesi ile kurda gözlenen satışlara ek olarak, Ons Altın çevresinde takip edilen kar satışları Gram Altın’da da aşağı yönlü hareketleri derinleştirmişti. Dün ise takip edilen gelişmeler sonucu Türk Lirası, Dolar karşısında kazancını sürdürerek Mayıs'tan bu yana en uzun yükseliş hareketine yönelmesi Gram Altın’da satış baskılarının devan etmesine neden olurken, Ons Altın’da gözlenen tepkiler aşağı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 446 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 444 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 448, 450 ve 453 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 444, 442 ve 440 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.