Sabah Bülteni (Işık FX)

Avrupa ve ABD’den İmalat PMI’ları Takip Edilecek!
Yurt içi tarafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın; 2020-2022 Yeni Ekonomi Programı tanıdtm toplantısı gündem yer aldı. Yeni Ekonomi Programında; Bu yılki programın ana temasının Değişim Başlıyor adı altında anılacağını ve zor bir dönemde dengelenme hedefinin başarıyla sürdürüldüğü vurgulandı. YEP detaylarında "Ekonomide temel mücadele alanlarımızın başında enflasyon geliyor" diyen Albayrak enflasyonda 2020-2022 hedefleri doğrultusunda para-maliye koordinasyonunun öncelikli olmaya devam edeceğine dikkat çekti. Açıklanan YEP’te enflasyon beklentilerinde ise; yıl sonu TÜFE tahmini yüzde 15.9'dan yüzde 12'ye, 2020 için yüzde 9.8'den yüzde 8.5'e revize edilirken 2021 için yüzde 6.0, 2022 içinse yüzde 4.9 olarak belirlendi. Albayrak ayrıca, geçen yılki YEP'te 2019 ve 2020 yıllarını dengelenme dönemi olarak ifade ederken, aralarında iki kur atağının da olduğu dönemin getirdiği olumsuz tabloyu geride bıraktıklarına vurgu yaptı. Bunlarla birlikte Bakan Albayrak; bütçe açığını her koşulda yüzde 3’ün altında tutulacağının altını çizerken, lüks tüketim ithalatına yönelik tebdirlerin 2021’e kadar devam edeceğini, ithal ara malı üretim çalışmalarına hız kazandıracağını da belirterek, ‘’Tüm ekonomide cari denge öncelikli uygulamalara devam edeceğiz’’ ifadelerinde bulundu. Bu adımlara yönelik ise üretime dayalı dönüşümü finanse etmek için gerekirse önümüzdeki dönemde de bütçe kullanılacağının mesajını verdi. Bu açıklamalar sonrasında geçtiğimiz haftadan bu yana süre gelen TL varlıklarındaki pozitif eğilim devam etti.
Diğer taraftan geçtiğimiz gün Avrupa kanadında önemli veri akışları mevcuttu. Almanya İşsizlik Oranı yüzde 5 ile beklentilere paralel açıklanırken Almanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0, yıllık bazda ise yüzde 1.2 seviyesinde gerçekleşti. Bununla birlikte takip edilen Euro Bölgesi İşsizlik Oranı rakamları ise yüzde 7.4 ile 2008 Mayıs ayından bu yana en düşük seviyelere gerilediği görüldü. Öte yandan bir diğer önemli veri akışı ise; İngiltere Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) datasıydı. Açıklanan dataya baktığımızda; aylık bazda yüzde -0.2, yıllk bazda ise yüzde 1.3 seviyelerinde açıklandı. Veriler dışında İngiltere cephesinde özellikle Pound varlıkları adına kritik olacak konu 31 Ekim’de gerçekleşecek Brexit’e dair gelen açıklamalar olacaktır. 31 Ekim tarihinde her koşulda AB’den ayrılacaklarını belirten İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, bu süreçte atacağı adımlar ve sözlü yönlendirmeleri kritik önem taşımaktadır.
Yeni günün ekonomik takviminde ise; Almanya İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi, Euro Bölgesi İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi, Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ile BUBA Başkanı Weidman’ın konuşmalarının yanı sıra ABDISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi yer alıyor. Bunların dışında yine yeni günde; küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşması gibi konulara dair gelebilecek haber akışları da piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir.
EURUSD
Parite tarafına baktığımızda geçtiğimiz gün veri akışı olarak yoğun bir günü geride bıraktık. Verilerin detayına baktığımızda; Almanya İşsizlik Oranı beklentilere paralel olarak açıklansa da Tüketici Fiyat Endekslerindeki zayıflığın devam ettiği görüldü. Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya’dan son zamanlarda gelen olumsuz veriler ise resesyon endişelerini tekrardan gündeme getirerek Euro varlıklarına baskı yarattı. Bunların dışında ticaret savaşları cephesinde ABD ile Çin arasındaki ilişkilerin yumuşaması sonrası toparlanan ABD 10 yıllık tahvil faizleride paritedeki aşağı yönlü hareketleri deskledi. Yeni günde ise; dikkatlerimiz Avrupa ve ABD tarafından gelecek İmalat PMI rakamlarında olacak. Özellikle Avrupa’da resesyon endişelerinin artış gösterdiği bu günlerde gelen rakamlar Euro varlıkları adına kritik olabilir. Bunun dışında küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşmasına yönelik yaşanacak ekstra gelişmeler de fiyatlamalar konusunda belirleyici unsur olarak karşımıza çıkabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.0900, 1.0920, 1.0955, 1.0980, 1.1015
Destekler: 1.0875, 1.0850, 1.0830, 1.0800, 1.0785
USDTRY
Geçtiğimiz gün yurt içi tarafta takip ettiğimiz ‘’Yeni Ekonomi Programı’’ tanıtım toplantısı piyasaların odak noktasındaydı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı programda, "Ekonomide temel mücadele alanlarımızın başında enflasyon geliyor" ifadeleriyle birlikte; yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 15.9’dan yüzde 12’ye revize etmesi dikkatleri çekti. Bununla birlikte ‘’Tüm Ekonomide cari denge öncelikli uygulamalara devam edeceğiz’’ ifadelerinde de bulunan Albayrak; bu adımlara yönelik ise üretime dayalı dönüşümü finanse etmek için gerekirse önümüzdeki dönemde de bütçe kullanılacağının mesajını verdi. Bu açıklamalar sonrasında kur tarafındaki pozitif eğilim bu haftanın ilk gününde de devam etti. Yeni günde ise yurt içi tarafta veri akışı olarak sakin bir gün bizleri beklerken ABD’de açıklanacak ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi datası takip edilecektir. Bunların yanı sıra yine yeni günde jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelebilecek açıklamalarda kur tarafında etkili olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.6765, 5.7000, 5.7360, 5.7715, 5.8215
Destekler: 5.6290, 5.6000, 5.5875, 5.5500, 5.5270
GBPUSD
İngiltere tarafında Brexit meselesine dair belirsizlikler hala Avrupa siyaset arenasında yankı bulmaya devam ediyor. Nitekim bu bağlamda İngiltere Başbakanı Boris Johnsonn’ın, 31 Ekim’de AB’den net bir şekilde ayrılacaklarına yönelik açıklamaları ve bu süreçte gerek parlamento içinde gerek AB liderleriyle yapacağı görüşmeler ve sonrasında alınacak kararlar kritik olacaktır. Öte yandan geçtiğimiz gün açıklanan İngiltere büyüme rakamları piyasa beklentilerine karşın ılımlı bir görünümde açıklandı. Bu durum parite tarafında gün içinde pozitif eğilimde devam etmesine karşın özellikle küresel tarafta ticaret savaşları eksenli gelişmeler ve dolar varlıklarındaki pozitif eğilim paritede satış hareketini tetikledi. Bugün ise İngiltere tarafında veri akışı olarak sakin bir gün olmasına rağmen ABD’de açıklanacak ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi takip edilecektir. Bununla birlikte yine gün içinde küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması gibi konuların yanı sıra Avrupa’nın lokal sorunu haline gelen Brexit meselesine dair gelişmeler paritede hareketliliğe neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler; 1.2300, 1.2335, 1.2370, 1.2400, 1.2450
Destekler; 1.2270, 1.2245, 1.2210, 1.2185, 1.2150
BRENT PETROL
Suudi Arabistan üretiminin Aramco saldırıları öncesindeki seviyelerine(hatta üzerine) çıkacağına dair beklentiler emtia üzerindeki satış baskısını devam ettirirken, dün Asya seansında Çin’de açıklanan PMI datalarında görülen vasat görünüm de; en büyük petrol ithalatçısı ülkeye dair durgunluk endişelerini canlandırarak, petrol talebinin de zayıflayacağı öngörüsü ile emtiadaki satıcılı işlemleri destekledi. Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanan ekonomik verilerle de kısmi oynaklıklar oluşan emtia açısından, bugün de bölgelerde açıklanacak olan PMI dataları talep kaynaklı fiyatlamalar açısından önem arz edecek. Ayrıca yine, OPEC/OPEC+ üyeleri başta olmak üzere önemli üreticilerden gelebilecek açıklamalarla arz kaynaklı fiyatlamaların oluşabileceği emtiada; Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması ve Brexit gibi küresel risklerin durumu ve Ortadoğu’daki jeopolitik riskler de oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 60.00, 60.45, 60.90, 61.50, 62.00
Destekler: 59.40, 59.00, 58.65, 58.15, 57.40
ONS ALTIN
Dün Asya seansında açıklanan Çin PMI datalarının ülke ekonomisi ve küresel görünüme dair endişeleri yeniden canlandırmasıyla fiziki Altın talebine dair öngörüler de zayıflayarak emtiayı baskı altında bıraktı. Diğer taraftan; küresel risk unsurlarına dair haber akışları ile de gün içerisinde oynaklıklar gördük. Bugün de Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak olan PMI dataları fiziki talebe yönelik fiyatlamalar ve merkez bankalarının sonraki faiz ve politikalarına yönelik beklentiler açısından Dolar Endeksi ve tahvil faizleri üzerinden direkt, küresel risk alma iştahında görülecek değişikler üzerinden ise dolaylı(risk iştahının artması borsalara alım getirirken, Ons Altın gibi güvenli limanlarda satış baskısına neden olmakta. Tam tersi durumda ise risk iştahının azalması halinde borsa yatırımcıları risk-off(riskten kaçış) moduna geçerek Ons Altın, Japon Yeni ve tahviller gibi güvenli liman varlıklarına yönelebilmekte) yoldan Sarı Metal fiyatları etkileyebilmekte. Bu bağlamda tüm bu gelişmelerin dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1462, 1455, 1450, 1444, 1440
Destekler: 1470, 1474, 1480, 1485, 1492




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş